June 2018 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Thursday, 28 June 2018

Harga Runcit Produk Petroleum 28 Jun Sehingga 4 Julai


Harga Runcit Produk Petroleum 28 Jun Sehingga 4 Julai | Jadi sudah tiba hari Rabu dimana harga baru prodak petroleum akan diumumkan untuk harga baru selama seminggu berkuatkuasa pada khamis esoknya. Jadi pihak KPDNKK telah mengeluarkan harga baru untuk RON97, RON95 dan DIESEL. Jadi di sini aku sertakan harga baru berkuatkuasa bermula 28 Jun - 4 Julai

Jadi dibandingkan dengan harga sebelum ini:

RON95 - 2.20 kepada 2.20 (kekal)
RON97 - 2.59 kepada 2.50 (turun 9 sen)
DIESEL - 2.18 kepada 2.18 (kekal)


sumber: mykpdnkk

Wednesday, 27 June 2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #10 27/6/2018


Malaysia rank aku menjadi chipsmore sebelum ni ada, sekarang sudah tiada. haha Tak pasti kenapa kenapa terjadi walaupun Global rank aku semakin baik. Audience aku Malaysia masih mendominasi. Harap minggu hadapan ada sinar baru lagi seperti Malaysia baru.


Global Alexa Rank : 5,55,343

Rank in Malaysia : -

Sumber : SINI

Kufi Wednesday #51 | Sarawak Bumi Kenyalang

Kufi Sarawak

Sarawak Bumi Kenyalang

Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia. Pada peringkat awalnya, Sarawak merupakan sebuah wilayah yang bergabung bersama-sama Sabah, Singapura dan Tanah Melayu membentuk negara Malaysia pada 16 September 1963. Kerana sumber semula jadinya, Sarawak mengkhususkan dalam eksport minyak dan gas, kayu dan kelapa sawit, tetapi juga memiliki sektor perkilangan, tenaga dan pelancongan yang kuat. Ia bersifat etnik, budaya, dan linguistik; Kumpulan etnik utama termasuk Iban, Melayu, Cina, Melanau, Bidayuh dan Orang Ulu. Bahasa Melayu dan Inggeris adalah dua bahasa rasmi negeri ini; Tidak ada agama rasmi.


Tuesday, 26 June 2018

Pertama Kali Dapat Rasa Mcflurry Durian McD Yang Kini Sudah Kembali

 Pertama Kali Dapat Rasa Mcflurry Durian McD Yang Kini Sudah Kembali

Musim raya ni sudah tentu kebanyakkan kita akan menikmati juadah yang bertemakan hari raya. Contoh seperti kuih-kuih raya, lemang, lontong, nasi impit dan kuah kacang dan bermacam lagi. Ya, juadah ini hanya ada di Malaysia. Sedap semuanya. Macam aku, hampir 3 hari aku tak jumpa nasi putih sebab menikmati juadah-juadah raya semua tu. 

Jadi hampir 3-4 hari selepas 1 syawal, aku decide aku nak cari makanan yang lain atau 'pelik' sikit dan aku dapat tahu tengah viral katanya McDonald's ada keluarkan menu baru untuk Mcflurry iaitu Mcflurry Durian D24. Perghh juada yang agak lain dihari raya ni. Katanya Mcflurry Durian ini pernah suatu masa telah dikeluarkan oleh McDonald's tahun sebelum ini dan sudah tentu mendapat sambutan yang menggalakkan. Jadi mungkin sebab tu, McD sekali lagi melepaskan Mcflurry beperisa durian. Kali ni merupakan pertama kali aku rasa Mcflurry ni. Rasa macam mana, meh aku review ringkas sikit

Review Ringkas Mcflurry Durian D24 McDonald's


Secara asasnya jika korang beli Mcflurry, korang takkan terlepas dengan aiskrim vanila cumanya campurannya berbeza.  Jika Mcflurry original McDonald's adalah Mcflurry Orea, jadinya aiskrim vanila berserta campuran biskut oreo. Ya, ianya sedap dan boleh repeat!

 Pertama Kali Dapat Rasa Mcflurry Durian McD Yang Kini Sudah Kembali
sumber

Jadi untuk menu Mcflurry Durian ini sudah tentunya campuran aiskrim vanila dan isi durian D24 seperti yang dipaparkan di iklan. Sebelum aku beli Mcflurry ni aku ada tengok perkongsian daripada rakan twitter, katanya Mcflurry Durian kali ni berbeza rasanya (rasa durian sebenar) dengan tahun sebelum ini kerana durian yang digunakan rasanya tidak seperti durian sebenar tetapi seperti rasa keropok durian (plastik oren). Jadi selepas aku rasa sendiri, ternyata betul, rasanya seperti keropok durian tersebut. Tetapi dengan harga RM7.99, aku dapat rasakan ada isi durian dalam tu. Ok lah 

Bagi aku rasanya masih sedap walaupun tidak rasa seperti durian sebenar D24. Rasanya tidaklah pelik, sedap dan boleh diterima tetapi mungkin agak pricey. Jadi untuk aku, Mcflurry Durian ni boleh repeat!! (tapi mahal la...)

 Pertama Kali Dapat Rasa Mcflurry Durian McD Yang Kini Sudah Kembali Pertama Kali Dapat Rasa Mcflurry Durian McD Yang Kini Sudah Kembali



Monday, 25 June 2018

5 Small Ways To Make Your Bathroom Look More Expensive

5 Small Ways To Make Your Bathroom Look More Expensive

5 Small Ways To Make Your Bathroom Look More Expensive | A bathroom renovation can be one of the most rewarding interiors projects that you can tackle in your home. It can also be one of the easiest ways to add value to your home and luxe factor to your home. However, the bathroom is one of those spaces in your home that can turn out to be the most expensive to renovate. 

Even if you don’t have room in your budget for installing marble tiles, acquiring a lust-worthy claw-footed bathtub, or splurging on a rain shower, there is still hope for you yet. It doesn’t matter if you are buying an outdated property or even renting an apartment in Melaka. You don’t need to carry out a gut renovation to make your space feel luxe. 

You can make your bathroom look more luxurious for less sans the extensive renovations. Sometimes, all that your bathroom needs is an upgrade in the small details. These tips can swiftly elevate the luxe factor of your bathroom without having to put a sledgehammer through your bathroom. Read on for some small but effective ways to make your bathroom look more expensive without breaking the bank.


1.   Add a place to perch


If you have space in your bathroom, adding some seating is a great option. Consider adding a long ottoman, or even a nice chaise lounge if your budget allows for it. This helps add to the serenity of your bathroom by giving you a space to sit down and just relax the night away with a good book and drink. Your bathtub does not have to be the only place in your bathroom where you can relax. If you lack space in your bathroom, this tip can still work for you. Consider adding a small but interesting stool. Not only does it serve as seating, it adds an extra surface as well. Place it beside your bathtub or even beside your sink for some space to place your loose items. Choose a thinner stool to avoid cramping up your bathroom and stopping the flow of traffic in your space.

2.   Contain yourself


Your accessories speak the most about your space. Take some time to really consider each and every bathroom accessory you add to your space. Think about adding pieces that are not only functional but also beautiful. Consider accessories such as trays for your countertops, catch-all dishes for your vanity and also soap and shampoo holders for your shower. For example, your soap dish can be an opportunity to add some chic style to your bath. Perch a beautiful blue and white soap dish next to your sink or in your shower to polish up your bathroom. You can also tie in the theme of your bathroom by using matching containers, for example, one with a similar color scheme or material.

3.   Input a monogram


A monogram can instantly up the sophistication factor in your bathroom. In fact, it is a staple in practically every classic up-scale bathroom. You can send your textiles to get your monogram embroidered easily and cheaply. Although these may be a no-brainer, you don’t just have to stick to just monogrammed bath towels. You can monogram practically anything under the sun and make your mark on hand towels, a tissue box, or even the bathmat. This adds a personalized touch to your bathroom. However, remember to reel in your enthusiasm. Remember the old adage that sometimes less is more. A few strategically placed monograms are just enough to balance the class and lux factor and yet keep your space from treading into gaudiness.

4.   Replace your bath mat


Bath rugs and bath mats are essential for your bathroom. Not only is it a functional piece (it keeps your floors from getting wet), it also imbibes your space with a delightful and decorative essence. They have the capability of adding a charming finishing touch to any bathroom setting. There are many different styles to choose from, and you can match it to the overall feel you would like for your bathroom. These range from classic white and solid colors, to printed patterns to interesting textiles. For example, for high traffic areas like your master bath, a more practical and durable material such as cotton will last longer. While in a space with less traffic such as the guest bath, where ease of cleaning is less important, a less durable but more aesthetically pleasing fabric may be the better choice. Just be sure to strike the right balance between fashion and function, depending on your lifestyle of course.

5.   Hang a mirror with flair



A good mirror in your bathroom is one design tool in your arsenal that you should not underestimate. It is the kind of decorating detail that should receive far more attention that it does. After all, you do look into your bathroom mirror every day. A mirror also helps create a visual focal point in your bathroom, making it both aesthetically pleasing and fully functional. Instead of a mirror with a plain frame, consider hanging a mirror with an ornate frame to instill a regal aristocratic flair. Do also consider that your mirror should reflect the length of your vanity. Hang a mirror that is not wider than the vanity area, but much too narrow either. Be sure to make sure the proportions of your mirror to your bathroom furniture is ideal.

Friday, 22 June 2018

Update Terbaru Clash Of Clans Perkenal Town Hall 12

Update Terbaru Clash Of Clans Perkenal Town Hall 12

Update Terbaru Clash Of Clans Perkenal Town Hall 12 | Akhirnya selepas beberapa bulan khabar angin bahkan mungkin bermula beberapa tahun yang lalu, Supercell telah memperkenalkan secara rasmi Town Hall 12 di dalam pemainan Clash Of Clans dan sudah tentu update terbaru ini antara yang dinantikan oleh peminat setia permainan tersebut.

Thursday, 21 June 2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #9 21/6/2018

ranking alexa

Finally, lepas beberapa minggu, blog aimanabdullah dah ada dalam ranking alexa di Malaysia.  Alhamdulillah. Mungkin lah tidak sepower blog-blog otai yang lain. Ini menjadi penanda aras bagi aku untuk terus hidupkan blog aku ni. Kongsikan lagi pelbagai informasi kepada pembaca semua!


Global Alexa Rank : 5,984,790

Rank in Malaysia : 66,054

Sumber : SINI

Kufi Wednesday #50 | Wilayah Persekutuan

kufi wilayah persekutuan

Wilayah Persekutuan

Wilayah Persekutuan ialah wilayah yang ditadbir secara langsung oleh kerajaan Persekutuan Malaysia dan ditadbir di bawah perundangan Kementerian Wilayah Persekutuan. Tidak seperti negeri-negeri lain bagi Malaysia, Wilayah Persekutuan tidak diperintah oleh kerajaan negeri, sebaliknya terletak di bawah pentadbiran Persekutuan dan diperintah oleh Yang di-Pertuan Agong. Terdapat tiga bahagian dalam Wilayah Persekutuan, iaitu Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. Daripada ketiga-tiga bahagian ini, Kuala Lumpur merupakan ibu negara rasmi Malaysia, Labuan merupakan Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa (IBFC) manakala Putrajaya merupakan pusat pentadbiran Persekutuan dan ibu negara pentadbiran Malaysia

Harga Runcit Produk Petroleum 21 Jun Sehingga 27 Jun


Harga Runcit Produk Petroleum 21 Jun Sehingga 27 Jun | Jadi sudah tiba hari Rabu dimana harga baru prodak petroleum akan diumumkan untuk harga baru selama seminggu berkuatkuasa pada khamis esoknya. Jadi pihak KPDNKK telah mengeluarkan harga baru untuk RON97, RON95 dan DIESEL. Jadi di sini aku sertakan harga baru berkuatkuasa bermula 21 Jun - 27 Jun

Jadi dibandingkan dengan harga sebelum ini:

RON95 - 2.20 kepada 2.20 (kekal)
RON97 - 2.60 kepada 2.59 (turun 1 sen)
DIESEL - 2.18 kepada 2.18 (kekal)


sumber: mykpdnkk

Wednesday, 20 June 2018

Mystery Giveaway by Flavnesz


Blog yang minimalist dan simple. Blog tidak berat dan ambil masa yang singkat untuk loading. Mungkin kene selalu update blog la kan. Mana yang nak join boleh klik pada banner/gambar kat atas. Good luck!

Due : 30 Jun 2018

Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018

Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018

Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018 | Bulan Jun merupakan bulan World Cup atau Piala Dunia bagi tahun 2018 ini. Edisi ke-21 kali ini diadakan di negara Rusia sebagai tuan rumah. Bagi peminat bola sepak semua terutamanya di Malaysia, korang boleh dapatkan jadual penuh perlawanan waktu Malaysia disini.

Hari ini telah berakhirnya perlawanan pertama peringkat kumpulan bagi 8 kumpulan iaitu kumpulan A sehingga H. Jadi sebelum pelawanan seterusnya belangsung, aku nak kongsikan beberapa trivia atau fakta menarik Piala Dunia Rusia 2018 ini. Juga aku kongsikan trivia ringkas selama seminggu atau perlawanan pertama telah berlangsung. Jom baca!

Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018


Trivia Menarik World Cup Russi 2018


  1. 2 pasukan bola sepak negara yang buat pertama kalinya layak ke Piala Dunia kali ini iaitu Iceland dan juga Panama.
  2. Brazil satu-satunya pasukan bola sepak negara yang pernah bermain di setiap Piala Dunia sebelum ini sehingga edisi kali ini, edisi ke-21.
  3. Tuan rumah iaitu Rusia merupakan ranking yang paling rendah antara 32 pasukan yang bertanding iaitu tangga ke 65.
  4. 61.5% daripada pasukan pialah dunia Morocco dilahirkan di luar negara.
  5. Seramai 165 pemain yang bermain di EPL berjaya mewakili negara masing-masing di piala dunia kali ini.
  6. Piala Dunia Rusia 2018 kali ini merupakan piala dunia yang pertama yang menggunakan khidmat Video Assistant Referee, VAR.
  7. Brazil merupakan pasukan yang terbanyak memenangi Piala Dunia iaitu sebanyak 5 kali. 
  8. 6 pasukan bola sepak negara telah memenangi Piala Dunia ketika menjadi tuan rumah ketika itu iaitu Uruguay (1930), Italy (1934), England (1966), West Germany (1974), Argentina (1978) dan France (1998)  
Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018
France pasukan terakhir yang memenangi Piala Dunia di laman sendiri iaitu pada tahun 1998

Trivia World Cup 2018 Sehingga Perlawanan Pertama Peringkat Kumpulan


  1. Penalti Antoine Griezman merupakan gol pertama yang dijaringkan hasil daripada campur tangan Video Assistant Referee, VAR.
  2. Jeman menjadi pasukan ketiga bekas juara tahun sebelum itu kalah pada perlawanan pembukaan selepas Perancis, 2002 dan Sepanyol, 2014.
  3. 9 sepakan penalti telah dihadiahkan oleh pengadil setakat ini dan 2 daripadanya tidak berjaya dijaringkan iaitu Cueva dan Messi.
Fakta Trivia Menarik Sempena World Cup Russia 2018
Antoine Griezman berjaya menjaringkan gol menerusi sepakan penalti

Friday, 15 June 2018

Jadual Penuh Waktu Malaysia Piala Dunia Rusia 2018


Jadual Penuh Waktu Malaysia Piala Dunia Rusia 2018 | Demam Piala Dunia kini kembali dengan edisi ke-21 dimana Russia menjadi tuan rumah bagi tahun 2018. Piala Dunia antara acara atau petandingan bola sepak paling berprestij yang diimpikan oleh setiap pemain dan sudah tentu ditunggu-tunggu oleh peminat bola sepak di seluruh dunia dan tidak ketinggalan negara peminat Malaysia. 

World Cup atau Piala Dunia Rusia 2018 akan berlangsung selama sebulan daripada 15 Jun sehingga 17 Julai. Piala Dunia Rusia kali ini disertai oleh 32 buah negara dikumpulkan dalam 8 kumpulan. Jadi peminat di Malaysia sudah pastinya tidak mahu ketinggalan untuk menonton setiap perlawanan yang diadakan secara langsung terus dari kaca televisyen. Jadi kat sini aku kongsi jadual penuh waktu Malaysia bagi peringkat kumpulan dan juga jadual penuh secara keseluruhan.


Jika disuruh pilih 1 kumpulan di dalam pertandingan ini, aku pilih Belgium


Jadual Penuh Peringkat Kumpulan







Jadual Penuh Waktu Malaysia Setiap Perlawanan Piala Dunia Rusia 2018







Wednesday, 13 June 2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #8 13/6/2018


Alhamdulillah ada sedikit peningkatan untuk Global Rank daripada minggu lepas. Tetapi Malaysia Rank masih tidak lagi muncul. Ermm masih berusaha mencipta post yang moga ada manfaat untuk pembaca.

Global Alexa Rank : 6,424,232

Rank in Malaysia : -

Sumber : SINI

Kufi Wednesday #49 | Syawal

kufi syawal

Syawal

Insya Allah dalam beberapa hari lagi, seluruh umat Islam akan menyambut perayaan Aidilfitri iaitu pada bulan Syawal. Bulan Syawal adalah bulan kemenangan untuk umat Islam bagi melawan hawa nafsu di bulan Ramadan. Syawal juga adalah bulan kegembiraan, justeru hidupkan hari pertama syawal dengan kegembiraan bersama keluarga dan yang tersayang.

Tuesday, 12 June 2018

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD

Sebelum aku pulang ke kampung halaman, di Kuantan aku sempat mencuba salah satu menu baru daripada Mcdonalds iaitu Nasi McD. Kalau tak silap juga, menu ini diperkenalkan pada awal Mei selepas menu Nasi Lemak Burger McD diperkenalkan.

Nasi McD yang dimasak sempurna, beraroma dan membangkitkan selera. Lagi puas dinikmati dengan kerangupan Ayam Goreng McD yang bukan macam biasa

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD

Secara ringkasnya, jika anda pesan set lengkap untuk Nasi McD ini anda akan diberi Nasi, Telur, Sambal, Salad dan Ayam Goreng McD. Tetapi Mcdonalds juga menyediakan 3 set yang berlainan iaitu Nasi McD dengan Telur, Nasi McD Ayam dan juga Nasi McD Ayam dengan Telur. Untuk harga pula ianya bermula dengan RM6.99 kemudian RM11.99 dan set terakhir adalah RM12.99. Untuk setiap set ini tidak disediakan minuman, jadi dengan hanya tambahan RM2, anda akan dapat Teh  Ais Limau berbanding RM3 untuk air bergas.

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD


Review Ringkas Untuk Nasi McD


Pada hari tersebut, aku beli set Nasi McD Ayam Spicy + Teh Ais Limau. Seketul ayam spicy McD diberi sama asa seperti ayam biasa yang sudah tentu menjadi kegemaran ramai orang termasuk aku. Untuk nasi pula rasanya betul-betul seperti rasa nasi ayam ayamas. haha Senang cerita, nasi yang diberi itu adalah nasi ayam yang biasa kita makan di kedai-kedai makan biasa. Jadi tidak la istimewa pun. Cumanya rasanya masih sedap.

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD

Kemudian, untuk sambal pula digunakan seperti sambal tumis ikan bilis tetapi tiada ikan bilis. Mungkin menggunakan konsep nasi ayam biasa di luar yang menyediakan sos cili. Untuk salad macam biasa la, tiada yang unik pun. Jadi secara ringkas, nasi yang aku rasa adalah konsep nasi ayam bersama ayam goreng dengan sambil tumis. Bagi aku rasanya sedap tetapi tidaklah unik. Menu baru ini bagi aku, BOLEH REPEAT tetapi CUKUPLAH SEKALI.

Jom Rasa Menu Baru, Nasi McD
Bungkusan yang menarik

Kenali Apa Itu Microsleep, Yang Mungkin Boleh Membunuh Ketika Memandu.


Sejak beberapa hari ini, Malaysia telah dijentik dengan 1 kejadian kemalangan yang menyebabkan kematian yang berlaku di Jalan menghala ke Endau. Dengan kejadian baru ini, rakyat Malaysia seolah-olah tersedar dari lena. Apa sebabnya? Ini disebabkan oleh Microsleep yang terjadi ketika melalukan pemanduan sekali gus telah menyebabkan kemalangan dan kematian. 

Jika lihat di internet ataupun media-media, sudah ramai rakyat Malaysia telah mengatakan tentang microsleep di akaun masing-masing. Jadi aku akan kongsikan posting daripada seorang doktor iaitu Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris yang merupakan Presiden & pengasas Medical Mythbusters Malaysia tentang microsleep.


Apa Itu Microsleep?


Pernah tak anda alami situasi di mana anda sedang memandu kenderaan dan tiba-tiba terlelap? Hanya seketika. Hanya beberapa saat. Lori yang pada mulanya masih jauh jaraknya tiba tiba berada di hadapan mata. MICROSLEEP adalah keadaan dimana badan 'tidur' buat seketika. Segala input dari deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat diproses otak. Tempoh microsleep adalah antara 1 hingga 30 saat. Ia boleh berlaku walaupun mata masih terbuka. Seperti sebuah komputer, otak telah "shut down".

Pada kelajuan 70km/h, microsleep selama 3 saat menyebabkan kenderaan menyusur tanpa kawalan sejauh 200 meter. Dalam jarak 200 meter, nyawa boleh melayang dalam sekelip mata. Bayangkan apa yang boleh berlaku apabila kenderaan dipandu pada kelajuan 100 km/h. Seringkali pemandu memikirkan dia kebal. "Accident berlaku kepada orang lain. Aku ada skill. Kereta pun elok." Keinginan untuk bersama keluarga tersayang yang terpisah buat sekian lama dijadikan motivasi untuk gagah memandu walaupun sudah terlalu mengantuk.

"Aku dah janji dengan anak - anak nak bawa mereka berjalan. Kesian mereka kalau aku lambat."
Ada juga yang berpendapat jika kenderaan dipandu dengan laju, akan kurang mengantuk akibat kesan 'adrenaline' yang meningkatkan upaya 'fight or flight'. (Fight or flight adalah situasi dimana badan bersedia untuk menghadapi keadaan yang membahayakan diri: lari atau lawan). Manakala jalan yang berbengkang bengkok seperti di Lebuhraya Karak akan menghilangkan rasa mengantuk kerana pemandu lebih fokus dengan cabaran ambil 'corner'

Cara Atasi Dari Berlakunya Microsleep


Dua fakta di atas hanya mengundang bahaya. Kesan 'fight or flight' hanya seketika sahaja. Sistem badan akan 'burn out' dan akhirnya boleh menyebabkan microsleep yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

  1. BERHENTI.
  2. LETAK KERETA DI TEMPAT YANG SELAMAT.
  3. TIDUR.
Tak perlu tidur lama. Lima minit cukup. Ulang setiap kali anda mula berasa mengantuk. Berhenti berehat setiap dua jam untuk pemanduan jarak jauh. Untuk penumpang hadapan pula, jadilah co-driver yang baik. Apabila perjalanan bermula janganlah berdengkur sahaja ataupun sumbat earphone di telinga dan layan filem Korea seorang diri. Cuba lakukan beberapa perkara ini:

  1. Bawa bersembang dengan pemandu untuk elakkan rasa mengantuk.
  2. Perhatikan cara pemanduan. Jika sudah mula membawa tidak mengikut lorong, tegur pemandu. Cadangkan untuk berehat seketika di stesen minyak.
  3. Sekali sekala lihat paparan dashboard pemandu. Adakah pemanduan terlalu laju? Ada tak lampu-lampu amaran yang menyala?Jika ada, tegur

Berhati hati di jalan raya. Musim perayaan telah bermula. Jangan jadikan diri dan keluarga anda sebahagian daripada statistik OPS SIKAP.


Sunday, 10 June 2018

Akhirnya Dapat Rasa KFC Nacho Cheezy Crunch

Akhirnya Dapat Rasa KFC Nacho Cheezy Crunch

Mungkin sebagai peminat ayam goreng amnya atau KFC khususnya telah merasai antara menu baru iaitu KFC Nacho Cheezy Crunch. Aku bukanlah peminat ayam goreng atau makanan KFC ni, tetapi hanya teringin merasai apa yang istimewanya menu baru dariapda KFC ini.

Wednesday, 6 June 2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #7 6/6/2018


Kenampakan Global Rank seperti naik daripada 7 juta kepada 6 juta. Perkara positif bagi aku, tetapi untuk Malaysia Rank masih tiada data lagi. Mungkin blog aku ni level internasional kot haha


Global Alexa Rank : 6,646,376

Rank in Malaysia : -

Sumber : SINI

Tuesday, 5 June 2018

Carilah Lailatul Qadar Di 10 Malam Terakhir Ramadan

Carilah Lailatul Qadar Di 10 Malam Terakhir Ramadan

Alhamdulillah, sekarang di Malaysia khususnya telah pun masuk fasa ke-3 Ramadan iaitu 10 hari terakhir. Rasulullah membahagikan Ramadan itu kepada tiga fasa. Fasa pertama adalah rahmat, fasa kedua pula keampunan dan fasa terakhir adalah perlepasan dari api neraka.

Jadi pebanyakkanlah amal ibadah di bulan Ramadan terutamanya pada 10 malam terakhir ni. Banyak hadis menerangkan bahawa keistimewaan 10 malam terakhir ini adanya 1 malam yang amat istimewa yang dipanggil Lailatul Qadar yang disebut juga di dalam Al-Quran, malam lebih baik dari seribu bulan. Jadi jika kita berkesempatan untuk berjumpa malam tersebut seolah-olah kita telah beribadah selama 1000 bulan.

Carilah Lailatul Qadar Di 10 Malam Terakhir Ramadan

Pada malam tersebut, pelbagai ibadah yang kita boleh lakukan. Jika entry tahun lepas saya ada tulis berkenaan 5 things you should do in the last 10 nights of Ramadan. Mungkin kita boleh lakukan pada hari-hari terakhir Ramadan ini. Antara ibadahnya adalah:
  1. Bersedekah walaupun RM1
  2. Membaca Al-Quran
  3. Banyakkan berzikir kepada Allah
  4. Lakukan solat-solat sunat seperti solat Tahajjud
  5. Memohon doa sebanyak-banyaknya di setiap malam
Jika jatuhnya pada Lailatul Qadar, insya allah ibadah kita seolah-olah kita melakukannya selama 1000 bulan.


Perbanyakkan membaca doa ini bagi memohon keampunan daripada Allah

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي
(Allahumma innaka `Afuwwun TuHibbul `Afwa Fa`fu `Annii)

'Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha Pengampun, dan suka kepada pengampunan, maka ampunilah aku'



Berpeluang Dapatkan Tiket Wayang Percuma Daripada GSC

Berpeluang Dapatkan Tiket Wayang Percuma Daripada GSC

Berpeluang Dapatkan Tiket Wayang Percuma Daripada GSC | Golden Screen Cinemas atau GSC sudah kita biasa dengar di mana salah satu syarikat panggung wayang terkenal di Malaysia selain TGV, MBO dan lain-lain. Kalau sebelum ni aku ada kongsi di mana pihak GSC ada mengadakan giveaway sempena Tahun Baru China dan antara hadiahnya adalah tiket wayang pecuma. Kali ini, sekali lagi, pihak GSC bekerjasama dengan Citibank Malaysia mengadakan giveaway sempenah Hari Raya iaitu Hatch The Golden Egg melalui platfom media sosial Wechat. Giveaway ini berlangsung bermula 4 Jun - 24 Jun 2018. Hadiah selain tiket wayang pecuma bagi yang bertuah, disediakan juga sebuah telefon pintar ZTE Axon 7

Sunday, 3 June 2018

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018

Pada 13 Mei yang lepas secara rasminya telah tamat Liga Inggeris atau English Premier League yang berlangsung serentak bagi 10 perlawanan. Bagi musim 2017/2018, Manchester City telah dinobatkan sebagai juara liga sebelum sampai perlawanan terakhir dan kalau tak silap 4 atau 5 perlawanan terakhir mereka. Diikuti dengan Mancheter United, Tottenham Hotspurs dan Livepool bagi tempat ke-2,3 dan 4 masing-masing.


Selain rancaknya EPL di England sana, peminat juga tidak ketinggalan untuk sertai kerancakan liga tersebut dengan menyertai sebuah permainan maya iaitu Fantasy Premier League yang boleh disertai oleh seluruh peminat di seluruh dunia bagi musim 2017/2018. Secara ringkash, FFPL adalah sebuah permainan maya di mana para peserta membina satu pasukan khayalan yang disertai oleh para pemain bola sepak sebenar dan skor mata berdasarkan prestasi statistik sebenar mereka atau sumbangan mereka yang dilihat pada sesuatu perlawanan.

Jadi untuk musim 2017/2018 merupakan tahun ke-3 aku sertai FPL ini. Jadi kat sini aku hanya sekadar memberi sedikit pekongsian pengalaman dan statistik untuk pasukan aku.

Selama 3 tahun ini, aku masih lagi belajar untuk lebih memahami cara bermain dengan memilih pemain yang betul untuk membentuk sebuah pasukan yang mampu memberi point yang tinggi. Jika musim 2015/2016 aku sertai sebab member ramai yang sertai, tetapi untuk tahun seterusnya aku dah mula pilih pemain dengan cadangan yang diberi scout atau aku scout sendiri. Jadi mengikut history, points yang peroleh naik dari tahun ke tahun seperti dalam gambar. Tetapi overall ranking fluctuate iaitu naik, turun dan naik semula.

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018
Points dan overall rank bagi 3 tahun yang aku sertai.

Untuk tahun 2017/2018 ini juga merupakan satu-satunya musim yang aku lupa untuk menggunakan 1 chips yang 5 chips yang diberi iaitu Bench Boost. Sebenarnya dah akhir-akhir perlawanan aku dah mula sibuk untuk sambung belajar, tapi ada hari aku tak sempat langsung untuk buat petukaran pemain dan juga guna chips diberi. 

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018
4 daripada 5 chips yang digunakan bagi musim 2017/2018

Musim 2017/2018 aku sedikit keciwa kerana tiada minggu yang aku peroleh points lebih daripada 100. Paling tinggi adalah 90 points dan juga paling rendah 33 points. Musim ini aku perasan aku transfer out player, minggu depan akan perform. Aku letak sub, masa tu juga dia perform. Jadi musim ini agak tidak bernasib baik.

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018
90 points yang paling tinggi untuk team aku untuk 17/19

Untuk kedudukan di dalam liga yang aku sertai, aku tak dapat buat perbandingan dengan musim sebelum ini, sebab tiada statistik sebelum ini yang disediakan. Tetapi bagi liga bersama rodong-rodong musim aku ni aku tewas teruk. hahaha makin perform plak aokme. Untuk Cup pula, aku hanya sampai pusingan ke-2 sahaja sama seperti musim lepas seingat aku. 

Jadi secara keseluruhan untuk Global Leagues untuk liga Man Utd, Malaysia, dan Overall agak kurang memuaskan. Moga musim seterusnya ada improvement dari segi points dan overall rank. Kalau korang nak tengok every elements on your team, boleh tengok sini

Tamat Sudah Fantasy Premier League Untuk Musim 2017/2018


Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done