Monday, 10 September 2018

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018 | Baru beberapa hari yang lepas, dunia perfileman Malaysia sekali lagi melakar sejarah apabila filem terbaru Syamsul Yusof iaitu Munafik 2 telah berjaya mengumpul RM30 juta dalam masa 10 hari sahaja dan tayangannya masih lagi berlangsung. Jika sebelum ni, Hantu Kak Limah telah berjaya raih sehingga RM35 juta dalam masa sebulan yang menunjukkan dunia perfileman khususnya filem tempatan masih meraih tempat di  hati rakyat Malaysia sendiri. 

Tetapi dalam kegairahan beberapa filem ini, masih ada filem tempatan yang kurang dapat sambutan sekali gus kurang dapat kutipan untuk filem mereka. Filem-filem ini mungkin ada yang peminatnya yang tersendiri ataupun mungkin kurang publisiti sehingga filem itu tidak diketahui oleh ramai bila tayangannya. Jika dilihat ada pengarah tersohor, ada pelakon terkenal yang terlibat dalam filem tersebut, tetapi tetap tidak dapat kutipan yang memberangsangkan. Namun, kita mesti tahu, filem yang meraih kutipan yang tinggi itu tidak semestinya filem itu terbaik dan sebaliknya. 

Jadi jom kita tengok 10 filem tempatan yang meraih kutipan terendah untuk tahun 2018 setakat ini.


10 Filem Tempatan Dengan Kutipan Terendah 2018


10. Blok 404 (Jun) - RM220,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 28 Jun 2018
Genre: Ngeri
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Pengedar: Empire Film Solution
Pelakon: Zamarul Hisham, Raja Azri, Nur Risteena, Amar Asyraf
Pengarah: Isma Aizal Yusoof

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



9. Makrifat Cinta (Februari) - RM138,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 1 Februari 2018
Genre: Drama / Romantik
Durasi: 1 Jam 48 Minit
Pengedar: TSR Films
Pelakon: Syamsul Yusof, Nora Danish, Nabila Huda, Dato' Adi Putra, Datuk Aznil Haji Nawawi, Puteri Balqis, Sabrina Ali
Pengarah: Kamal G

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



8. Bukan Cinta Malaikat (Januari) - RM127,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 25 Januari 2018
Genre: Drama / Romantik
Durasi: 1 Jam 45 Minit
Pengedar: Empire Film Solution
Pelakon: Nora Danish, Fachry Albar, Ashraf Muslim, Donita, Bonda Afida, Dynas Mokhtar
Pengarah: Aziz M.Osman

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



7. Busker (Januari) - RM96,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 11 Januari 2018
Genre: Romantik / Remaja
Durasi: 1 Jam 54 Minit
Pengedar: Astro Shaw
Pelakon: Hafeez Mikail, Daiyan Trisha, Anas Ridzuan, Bulan, Lia Natalia, Mas Khan
Pengarah: Kye Fariz

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



6. Badang (Februari) - RM93,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 15 Februari 2018
Genre: Komedi / Fantasi
Durasi: 1 Jam 45 Minit
Pengedar: Empire Film Solution
Pelakon: Datuk Aliff Syukri, Fasha Sandha, Azhari Mohd Zain, Aminah Rhapor, Fauzi Nawawi, Fareez Fauzi
Pengarah: Prof Madya A. Razak Mohaideen

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



5. Hantu Wangan (Mac) - RM89,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 22 Mac 2018
Genre: Komedi / Seram
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: Aifa Motion Pictures
Pelakon: Achey Bocey, Nur Risteena, Ruminah Sidek
Pengarah: Ahmad Idham

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



4. This Is Pilah (Jun) - RM45,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 21 Jun 2018
Genre: Komedi
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: Empire Film Solution
Pelakon: Juzzthin, Zaidatul Iesna Mohd Raus, Kazar, Eliza Mustafa
Pengarah: Rosdi Md. Dali

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



3. Qhaliq (Jun) - RM14,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 14 Jun 2018
Genre: Drama
Durasi: 1 Jam 30 Minit
Pengedar: Aifa Motion Pictures
Pelakon: Hairul Azreen, Aliff Yasraff, Nur Risteena
Pengarah: Rosli Mohd Taib

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



2. Enjin No. 9 (Mac) - RM7,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 29 Mac 2018
Genre: Komedi
Durasi: 1 Jam 34 Minit
Pengedar: METROWEALTH
Pelakon: Kazar, Tajul Arif, Sharifah Shahira, Ayuni Asyiqin
Pengarah: Raja Azmi

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018



1. Bidong The Boat People (Mac) - RM3,000

Bahasa: Melayu
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 1 Mac 2018
Genre: Drama
Durasi: 1 Jam 39 Minit
Pengedar: Rex Film Distribution Sdn. Bhd.
Pelakon: Taufik Hanafi, Irene Wong, Livonia Ricky, Zamree
Pengarah: Yusof Kelana

10 Filem Tempatan Yang Meraih Kutipan Terendah Sepanjang 2018


Secara jujurnya, hanya Badong The Boat People aku tak pernah tahu wujud keluar di pawagam sama ada di televisyen ataupun di media sosial. Pengarah Yusof Kelana beb, kalau tak silap biasa arahkan Gerak Khas. Tapi entah la kenapa. Jadi kalau korang nak tengok cerita-cerita lain, boleh la silakan. Tapi nak tambah kutipan rasanya dah tak wujud di pawagam sekarang.


Sumber: Finas dan berita astroawani.com dan cinema.com.my
Share:

11 comments:

  1. Mostly movie yang dalam list ni banyak tak tahu kewujudan dia sebab maybe marketing kurang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. salah satu kelamahan filem tempatan, kurang publicity dan marketing.

      Delete
  2. Hmmm kebanyakannya kita tak tahu kewujudannya!! Xbanyak promok kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. tak banyak promosi kan. macam mana nak tahu kn

      Delete
  3. ada jugak nampak nama nama movie ni kat telegramtapi sha ingtkan drama kat astro hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tetapi hakikat ini semua filem yang pernah masuk panggung wayang.

      Delete
  4. http://shahirah-lee.blogspot.com nice entry mind visit mine

    ReplyDelete
  5. banyak2 yang ada lebih kurang 2 3 je yang echa tau. lain semua tak tau.

    ReplyDelete
  6. banyak dalam list ni yang ekin tak tahu kewujudan dia.. kurang promosi rasanya atau ekin yang terlepas pandang?

    ReplyDelete
  7. mungkin genre romantik Melayu orang tak gemar kot. tapi honestly, lebih dari separuh list movie di atas saya tak pernah dengar. huhuuu kesiannya. moga pengarah ambil iktibar lah kan.

    ReplyDelete
  8. tahu movie badang je. Yang lain tak berapa di war-warkan atau saya yang tak amik tahu >.<

    ReplyDelete