October 2018 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Wednesday, 24 October 2018

Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback

Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback

Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback | Sekarang kalau kita mahukan sesuatu barang, kita tidak lagi perlu untuk turun ke kedai itu sendiri untuk memberi secara langsung. Ini kerana, di zaman moden sekarang, kita sudah diberi alternatif lain yang lebih mudah daripada beli barang terus ke kedai iaitu dengan pembelian barang secara online. Dengan cara ini, korang boleh membeli barang dengan hanya menggunakan gadget telefon bimbit atau menggunakan komputer.

Korang hanya perlu melayari laman web yang menyediakan perkhidmatan tersebut sebagai contoh korang boleh membeli di Lazada, Shopee, 11street dan pelbagai lagi laman web yang anda boleh cari di Google.

Jika sebelum ini saya ada kongsikan disamping korang bebelanja secara online, korang boleh dapatkan pulangan berbaloi iaitu secara cashback. Sebagai contoh, korang beli RM100, dalam tempoh sesuatu masa, mereka akan pulangkan RM10 ke akaun anda iaitu sebanyak 10%. Jadi inilah konsep cashback. Untuk baca lebih lanjut, korang boleh baca entry Cara menggunakan Shopback bagi kaki shopping Online.


Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback


Jadi selepas itu, akhirnya sekarang saya berpeluang untuk keluarkan atau withdraw cash yang terkumpul selama ini di website Shopback sendiri. Sepanjang penggunaan Shopback ni, yang paling konsisten saya guna bila nak topup umobile, di sini saya boleh dapatkan 2% cashback daripada jumlah topup. Selain itu, saya pernah guna untuk pembelian beberapa barang di website Lazada, pernah guna untuk tempahan hotel di Agoda, belian di website Photobook dan beberapa lagi la. Jadi sebelum saya berbelanja semua, saya pastikan yang laman web tersebut ada di dalam senarai Shopback dan seterusnya boleh teruskan pembelian. (Tips lagi berkesan, kalau ada saudara ke sesiapa yang nak shopping barang mahal di Lazada sebagai contoh, korang bolehlah tolong orderkan dengan menggunakan akaun Shopback anda, sudah pasti cashbacknya pun besar. Tapi kalau boleh bagi tahu la dulu kan. hehehe)

19 Oktober 2018 yang lepas akhirnya pihak Shopback telah kreditkan cash ke akaun bank aku selepas sehari aku buat permohonan cashout. Sebenarnya tak sangka pula dalam sehari je dieorang boleh bank in kan. Efficient betul sistem depa kan.


Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback
Tarikh ketika request cashout


Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback
Tarikh ketika cashin di Maybank

Hanya beberapa langkah cara untuk anda request cash out daripada Shopback

  1. Selepas log in akaun anda, pergi ke profile dan pilih Cashback Overview
  2. Disini korang boleh tengok semua aktiviti yang telah berlaku, Cashback Activity, Withdrawal History dan Click Activity.
  3. Jika jumlah terkumpul sudah lebih daripada RM10, korang layak untuk cash out. Macam saya saya cash out RM50 dahulu. (Ianya tidak dikenakan chargepun)
  4. Seterusnya korang pilih Withdraw Money dan korang boleh add akaun bank yang anda ada. Macam saya, saya add akaun Maybank. Selepas selesai add, anda kene tunggu email daripada pihak Shopback untuk verify akaun bank tersebut. 
  5. Sudah verify baru lah korang boleh masukkan jumlah cash yang korang mahu cash out dan tekan withdraw
  6. Seterusnya, korang perlukan masukkan password akaun shopback dan tekan submit.
  7. Kemudian, korang perlu masukkan no telefon untuk proses verfikasi. Nanti akan unik no dihantar ke no telefon anda dan masukkan di ruang shopback tersebut dan tekan submit. Selesai!
  8. Mengikut info yang diberi akan ambil masa 3-5 hari, tetapi saya selepas sehari dah masuk akaun maybank



Sudah Cukup Baki Untuk Keluarkan Duit Daripada Shopback


Jadi dengan duit yang ada tu, boleh la berbelanja sikit kan. Kalau korang nak daftar Shopback, korang boleh terus klik sini dan daftar seperti biasa. Saya sarankan untuk kaki shopping online, sangat digalakkan untuk Shopback. Ada la sedikit pulangan kan nanti.


Saturday, 20 October 2018

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi? | Baru-baru ni sedang aku layan facebook, twitter. Aku ada nampak page Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC) berkongsikan 1 posting di wall mereka iaitu Maher Zain bakal kembali di Malaysia pada masa akan datang.

Perkhabaran ini juga di kongsi oleh laman facebook rasmi Munsyeed Corner yang memertabatkan industri muzik nasyid di Malaysia. Jadi aku cuma cari informasi ini di laman rasmi facebook Maher Zain sendiri, tetapi masih tiada lagi maklumat yang dikongsi oleh pihak mereka sendiri. Jadi buat masa ini, masih tiada lagi maklumat yang bila Maher Zain akan tiba di Malaysia. Masih 'Coming Soon'.


Aku sebagai pengikut dan pendengar setia lagu-lagu Maher Zain ini, agak sedikit excited la bila dapat tahu MZ akan kembali di Malaysia yang pastinya akan mengadakan konsert di sini seperti sebelum-sebelum ini berdasarkan gambaran daripada poster yang dikongsikan. 

Jika tahun sebelum ini, aku berkesempatan untuk bersama dengan Maher Zain di konsert-konsertnya iaitu pada tahun 2011 Maher Zain Live in Concert di Stadium Melawati Shah Alam dan pada tahun 2012 Maher Zain "Forgive Me" Live in Malaysia 2012 di Stadium Merdeka. 

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?
(a)

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?
(b)

 (a) dan (b)Gambar ketikal Maher Zain Live in Concert 2011

Aku bukanlah die hard fans kepada seseorang selebriti terutamanya MZ ini, cumanya aku suka akan lagu dan muzik yang dibawa oleh beliau. Sampai sekarang aku masih boleh terima lagu-lagunya dan masih dimainkan juga di corong-corong radio. Jadi disitu kita boleh terima, yang lagunya berkualiti dari segi muzik dan liriknya. 

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?
(c)

Maher Zain Akan Kembali Ke Malaysia Tidak Lama Lagi?
(b)
(c) dan (d) : Gambar ketika Maher Zain Forgive Me Live di Malaysia 2012

Jadi kalau ada lagi konsertnya selepas ini, kalau ada rezeki, mungkin aku boleh sertai lagi, tapi kalau ada pihak yang nak sponser tiket konsert, saya terima dengan seadanya la. haha Jadi untuk konsert Maher Zain yang akan datang, aku juga tertunggu-tunggu. Maher Zain, Welcome Home!

Wednesday, 17 October 2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #19 17/10/2018

alexa aimanabdullah

Rank terbaru di blog aimanabdullah.com. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah di blog ini. 

Global Alexa Rank : 4,347,842

Rank in Malaysia : 33,149

Sumber : SINI

Kufi Wednesday #60 | Kota Bharu

kufi kota bharu

Kota Bharu

Kota Bharu, KB ialah ibu negeri Kelantan, Malaysia. Bandar ini mula dibuka pada masa pemerintahan Sultan Muhammad II pada tahun 1844, dan merupakan bandar tertua di sebelah pantai timur Semenanjung Malaysia. Bandar ini terletak tidak jauh dari muara Sungai Kelantan. Kota Bharu menjadi pusat pentadbiran dan perniagaan negeri Kelantan

Tuesday, 16 October 2018

Trivia Menarik Filem Venom

Trivia Menarik Filem Venom

Trivia Menarik Filem Venom | Pada 4 Oktober yang lepas 1 lagi watak asal daripada Marvel telah keluar ke layar perak dengan watak solo iaitu Venom. Di dalam Marvel, Venom merupakan watak anti hero kepada watak superhero terkenal iaitu Spiderman, jadi anti hero kali ini dapat filem solonya sendiri. Jadi jika ini watak anti hero, adakah watak hero ada dalam filem ini? Korang kene saksikan sendirilah di pawagam seluruh Malaysia sekarang. Sebelum tu korang boleh baca sedikit trivia berkaitan dengan filem Venom ini.


Bahasa: Inggeris
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 4 Oktober 2018
Genre: Aksi / Seram / Fiksyen Sains
Durasi: 1 Jam 53 Minit
Pengedar: Sony Pictures Entertainment
Pelakon: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott
Pengarah: Ruben Fleischer


Trivia Menarik Filem Venom

Sinopsis Ringkas


Seorang wartawan, Eddie Brock sedang cuba menurunkan Carlton Drake, pengasas terkenal Yayasan Hayat. Semasa menyiasat salah satu eksperimen Drake, badan Eddie bersatu dengan Venom alien - dikurniakan dengan kekuatan dan kuasa luar biasa. Berang, gelap dan didorong oleh kemarahan, Venom cuba untuk mengawal kebolehan baru dan berbahaya yang Eddie mendapati begitu sukar untuk mengawalnya.

Trivia Menarik


  1. Stan Lee: pengasas Marvel muncul di akhir filem sebagai pembawa anjing berjalan-berjalan.
  2. Venom adalah filem pertama dalam Sony Marvel Universe, tambahan kepada Marvel Cinematic Universe (MCU).
  3. Ini adalah filem Marvel kelima yang dilakonkan di San Francisco selepas Hulk (2003), Big Hero 6 (2014), Ant-Man (2015), dan Ant-Man dan Wasp (2018).
  4. Poster filem rasmi Venom direka dengan cara yang sama dengan salah satu poster filem Spider-Man 2 (2004). Di dalam setiap poster, reka bentuk menunjukkan wajah watak utama sebahagiannya dilindungi oleh sebahagian kostumnya.
  5. Dalam temu bual, Tom Hardy dan Riz Ahmed menyatakan bahawa garis dialog kegemaran mereka dari filem itu hanyalah "Mrs. Chen."
  6. Dialog Venom "Eyes! Lungs! Pancreas! So many snacks, so little time!" berasal dari "Amazing Spider-Man" # 374.
  7. Filem ini dikeluarkan pada ulang tahun ke-30 Venom's debut dalam komik Marvel (Mei 1988).
  8. Tom Hardy menganggap Venom sebagai watak Marvel yang paling cool kerana "dia mempunyai sikap kurang ajar dan sikap foxtrot sifar."
  9. Selain emegang watak Eddie Brock, Tom Hardy juga menyumbangkan suara dan fizikal untuk beberapa adegan Venom.
  10. Anak lelaki Tom Hardy, Louis Thomas Hardy adalah peminat Venom, dan Hardy mengambil peranan untuk menyenangkannya: "Saya mahu melakukan sesuatu yang anak saya dapat menonton, jadi saya melakukan sesuatu di mana saya menggigit kepala orang ramai." Louis juga membimbing ayahnya tentang cara melakonkan watak Brock / Venom dengan tepat, kerana Hardy tidak tahu karakternya dengan sangat baik
  11. Tom Hardy (Eddie Brock / Venom) telah memainkan watak jahat Bane dalam The Dark Knight Rises (2012). Dalam komik, Bane menelan serum bernama Venom untuk mendapatkan kekuatan luar biasa. Jadi namanya seperti ada kaitan gitu.
  12. Salah satu scene di dalam Venom telah berlatar belakangkan negara Malaysia iaitu di Sibu Sarawak.


IMDB rating : 7.1/10

sumber: cinema.com.my, IMDB

Monday, 15 October 2018

Review Ringkas Paskal The Movie

Review Ringkas Paskal The Movie

Review Ringkas Paskal The Movie | Pada 27 September yang lepas, telah rasminya 1 lagi tayangan filem tempatan di seluruh pawagam di seluruh Malaysia iaitu sebuah filem bergenrekan aksi iaitu Paskal The Movie. Jika sebelum tayangan filem Paskal, Malaysia telah menerima fenomena terbaru daripada filem tempatan iaitu 2 filem telah mengumpul kutipan tayangan lebih 30 juta sepanjang tayangan iaitu Hantu Kak Limah dan juga Munafik 2. Susulan dengan filem-filem tersebut, maka keluarlah filem seterusnya ini, Paskal The Movie. Berapa kutipannya? Biarkan jadi persoalan di sini sebabnya aku hanya nak review ringkas berkaitan filem ini sahaja.

Review Ringkas Paskal The Movie

Sinopsis 


Klasifikasi: P13
Genre: Aksi / Ngeri
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Pengedar: GSC Movies
Pelakon: Hairul Azreen, Ammar Alfian, Henley Hii, Taufik Hanafi
Pengarah: Adrian Teh

Filem aksi arahan Adrian Teh ini mengisahkan tentang sepasukan anggota unit elit Pasukan Khas Laut atau PASKAL, yang dalam misi merampas kembali kapal dagang MV Bunga Laurel daripada lanun Somalia di Teluk Aden pada tahun 2011.

Review Ringkas


Pada minggu lepas aku berkesempatan untuk menonton filem Paskal The Movie di GSC Kuantan. Jika korang mengikuti perkembangan pemasaran filem Paskal ini, mereka betul-betul ingin rakyat ketahui tentang filem ini dengan membuat pemasaran di setiap media dan mungkin juga anda pernah dengar spekulasi berkaitan katanya salah seorang pelakon pernah hampir di tangkap lanun sebenar ketika berlakon dan pihak berkuasa ingin memanggil pelakon tersebut untuk menerangkan kejadian sebenar. Jadi dengan isu ini, aku sendiri rasakan filem ini akan tiada sambutan dengan tercalitya isu ini. Ternyata ianya meleset sebab selepas 10 hari ia berjaya mengutip RM16 juta. Jadi best ke filem ni?

Review Ringkas Paskal The Movie

Review Ringkas Paskal The Movie


Filem ini telah diinspirasikan oleh kisah benar iaitu dalam misi merampas kembali kapal dagang MV Bunga Laurel daripada lanun Somalia di Teluk Aden pada tahun 2011. Jadi mereka melakonkan semula situasi seperti situasi sebenar. Bagi aku filem ini berjaya kerana jalan ceritanya yang menarik, penuh aksi, ada emosi, diselitkan dengan lawak bersahaja dan cukup serta sinemagrafik yang menarik.

Paskal iaitu singkatan daripada Pasukan Khas Laut, jadi secara amnya mereka harus menguasai 3 medium iaitu darat, udara dan laut. Jadi di dalam filem ini, pelakon yang menyertai anggota Paskal telah berjaya memegang watak dengan berkesan sekali sebagai anggota Paskal. Dari segi aksi, di sini korang boleh dapat dengan cukupnya. Adegan tembak menembak nampak lebih real daripada filem-filem tempatan lain seolah-olah ianya betul. Aksi berlawan juga cukup mantap, for me hampir sempurna.

Review Ringkas Paskal The Movie

Review Ringkas Paskal The Movie

Setiap watak yang ada, masing-masing memainkan peranan masing-masing dengan jayanya. Antara watak yang ada di dalam filem ini adalah Arman @ Jerung, Mohd Zariff @ Jeb, Joshua @ Girang, Khairil Fikri @ Ustat, Adam Ashraf @ Gagak, Imran Tamrin @ Yan, Shailesh @ Misi dan ramai lagi. Dalam cerita ini, Arman sebagai komander, jadi wataknya begitu penting. Bagi aku, Hairul berjaya membawa watak tersebut dengan tenang dan jayanya.

Di dalam cerita ini juga anda akan jumpa scene sedih dan juga scene lucu. Betullah ianya datang dengan tanpa kita sedar. Tiba-tiba kita ketawa dengan dialognya. Tetapi scene sedih dan lucu inilah menjadi nilai tambah yang baik bagi filem aksi ini.

Bagi aku filem ini begitu menunjukkan bagaimana anggota pertahanan kita yang begitu jitu dan ikhlas menjaga keamanan negara. Sanggup menggadaikan nyawa tanpa meminta balasan. Pelakon memikul tanggungjawab menjadi anggota pertahanan negara dengan jayanya. Aku boleh bagi review yang tinggi kepada filem tempatan ini. Filem ini juga merupakan filem Melayu yang aku boleh tengok 2 kali. Jadi mana-mana yang nak sponser aku tengok, boleh contact atau nak teman aku jom lah. hahaha Paskal The Movie lagi baik daripada Jonny English, sebab aku tengok kedua filem ini. Korang tengok Paskal lagi bagus. Di Youtube, pihak produksi melepaskan tayangan lebih kurang 20 minit petikan daripada filem Paskal The Movie, jadi korang boleh tonton teaser tersebut dahulu sebelum tengok di wayang. Yang pastinya yang penuh lebih menarik!!


Aiman Rating : 9/10


sumber: cinema.com.my

Saturday, 13 October 2018

Jawab Soalan Quiz Secara Langsung Di Aplikasi Telefon Pintar Dan Menangi Wang Ringgit

dooit live

Jawab Soalan Quiz Secara Langsung Di Aplikasi Telefon Pintar Dan Menangi Wang Ringgit | Mungkin ada sebahagian rakyat sudah tahu dan mungkin belum yang di mana sekarang ada 2 aplikasi telefon pintar anda yang boleh anda menangi hadiah wang tunai setiap hari (setakat ini saya tahu hanya 2 aplikasi sahaja). Dengan aplikasi ini, anda hanya menjawab soalan-soalan yang diberi secara langsung di aplikasi tersebut dengan jawapan yang betul dan anda berpeluang memenangi wang tunai jika dapat menjawab semua soalan dengan betul.

litlive



Aplikasi telefon bimbit tersebut adalah LitLive dan Dooit Live. 2 aplikasi ini secara am nya merupakan platfom untuk anda memenangi wang tunai dengan menjawab soalan quiz secara langsung dengan waktu yang berbeza. Anda boleh sertainya secara percuma tanpa ada perlu bayaran tersembunyi pun. Anda perlu daftar sahaja. Jadi kalau tak betul pun, anda tak rugi apa-apa pun. Saya pun sudah sertai tetapi tidak pernah menang pun hahaha

litlive


LitLive


Apps Store: LitLive
Playstore: LitLive

Untuk sertai dan menjawab soalan quiz, anda mestilah download aplikasi LitLive ini di pranti iOS atau Android anda di link yang diberi di atas. Untuk aplikasi LitLive, ianya akan bersiaran secara langsung pada jam 9.30 malam pada hari isnin sehingga jumaat. Jadi masa tersebut, anda mestilah buka aplikasi tersebut dan sertai rancangan secara langsung di situ. 


Mereka akan memberi lebih kurang 10 soalan dan setiap soalan akan diberi 3 jawapan pilihan. Jadi anda hanya perlu teka daripada 3 jawapan yang diberi dan berpeluang untuk menang wang tunai yang diberi pada hari tersebut. Soalan yang diberi berbentuk general knowledge, jadi anda perlulah mempunyai ilmu pengetahuan yang luas. Setiap soalan hanya diberi masa 10 saat, jika anda salah atau tidak sempat untuk meneka jawapan, anda akan terkeluar daripada rancangan dan hanya menjadi penonton sahaja. 

Bagi hadiah pula, biasanya hadiah yang ditawarkan pada hari tersebut adalah RM1000 dan hampir 5000 peserta yang akan sertai dalam satu-satu masa. Jadi sebagai contoh, jika 100 peserta daripada 5000 peserta tersebut berjaya menjawab kesemua soalan dengan betul, jadi RM1000 untuk dibahagi sama rata dengan 100 peserta tersebut, jadi seorang peserta akan mendapat RM10. Kalau anda seorang je menang, anda dapat la RM1000 tersebut. Begitulah pembahagian hadiah tersebut. Bagi pertama kali sertai LitLive, anda boleh masukkan Referral Code: koyotitos untuk dapat Extra Life (XF). Jika anda salah jawab 1 soalan, anda boleh boleh gunakan XF ini untuk teruskan permainan quiz ini. Tetapi anda hanya boleh guna sekali sahaja dalam sehari. Anda hanya perlu mengumpul minimum RM100 untuk keluarkan duit terkumpul anda tersebut.


Untuk maklumat lanjut boleh layari facebook rasmi : https://www.facebook.com/litlivenow/

Dooit Live


Apps Store: Dooit Live
Playstore: Dooit Live

Untuk aplikasi Dooit Live ini juga sama seperti LitLive, ianya juga percuma untuk anda sertai. Anda perlu menjawab lebih kurang 11 soalan dan diberi 3 pilihan jawaban dalam masa 10 saat untuk menjawab dan memenangi wang tunai yang ditawarkan pada hari tersebut. Tetapi bagi Dooit Live, ianya akan bersiaran secara langsung di aplikasi tersebut pada jam 12 tengah hari pada hari isnin sehingga jumaat. Jadi anda mestilah buka aplikasi tersebut sebelum permainan quiz dimulakan, jika tidak anda hanya akan menjadi penonton sahaja.

dooit live

Pembahagian hadiahnya juga sama, kebiasaanya adalah wang tunai RM1000. Jika 10 peserta sahaja yang menang pada hari tersebut, mereka akan dapat RM100 seorang. Di Dooit Live ini juga disediakan talian hayat yang dipanggil sebagai puso. Anda boleh menggunakan puso tersebut sekali sahaja pada setiap hari untuk meneruskan jawab soalan lain jika anda salah (Puso : koyotitos). Anda juga perlu kumpul minimum RM50 untuk keluarkan duit anda tersebut dan masuk ke akaun bank anda. 


Untuk maklumat lanjut boleh layari website rasmi : http://jomdooit.com/


Kedua-dua aplikasi ini, aku pernah sertai dan kebiasaanya aku sertai untuk Dooit Live. Aku tak pernah lagi rasa wang kemenangan. Kadang-kadang soalannya agak senang, kadang-kadang susah. kalau anda sempat google dalam 10 saat tersebut, anda power la. 

Wednesday, 10 October 2018

Kufi Wednesday #59 | Kuala Terengganu

Kufi Kuala Terengganu

Kuala Terengganu

Kuala Terengganu ialah ibu negeri, bandar diraja, dan pusat ekonomi utama negeri Terengganu Darul Iman. Kuala Terengganu terletak sekitar 450 kilometer dari timur laut Kuala Lumpur, di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Bandaraya ini terletak di muara Sungai Terengganu, berhadapan dengan Laut China Selatan. Kuala Terengganu terkenal dengan sejarah sejarah, jika anda sampai di bandar Kuala Terengganu anda akan dapat lihat replika Batu Bersurat yang katanya batu bersurat tertua di dunia. Selain itu juga, penyu juga cukup terkenal di Terengganu.

Ranking Alexa aimanabdullah.com #18 10/10/2018

Ranking Alexa aimanabdullah.com #18  9/10/2018

Rank terbaru di blog aimanabdullah.com. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah di blog ini.

Global Alexa Rank : 4,430,915

Rank in Malaysia : 28,715

Sumber : SINI

Monday, 8 October 2018

Senarai Penuh Keputusan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 31) 2018

Senarai Penuh Keputusan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 31) 2018

Senarai Penuh Keputusan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 31) 2018 | Semalam 7 Oktober 2018 telah berlangsung anugerah berprestij bagi mengiktiraf kepopularan artis tempatan sepanjang tahun. Anugerah Bintang Popular Berita Harian atau ABPBH kali ini merupakan acara yang ke 31 yang telah di adakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)

Anugerah ini dapat disaksikan secara langsung di TV3 dan kali ni 13 kategori utama telah dipertandingkan serta 5 kategori online. ABPBH secara amnya diundi sepenuhnya oleh peminat iaitu secara manual iaitu dengan pembelian surat khabar ataupun secara atas talian di website Berita Harian sendiri. Kali ini juga, ABPBH memberikan tema infiniti bagi mewarnai lebih lagi acara tersebut.

Pada malam itu, pengacara yang telah digandingankan dan terlibat adalah  Ajak Shiro, Janna Nick dan Zara Zya. Persembahan selingan juga tidak kurang hebatnya, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Jeffrydin, Ramlah Ram, Amy Mastura, Misha Omar, Siti Sarah, Aizat Amdan, Hafiz Suip dan ramai lagi yang turut terlibat pada malam tersebut. Akhirnya Wany Hasrita telah dinobatkan sebagai Artis Paling Popular ABPBH ke-31 bagi tahun 2018. Jom kita tengok senarai artis lain yang memenangi anugerah-anugerah yang dipertandingkan

Senarai Penuh Keputusan Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 31) 2018
sumber: beautifulnara


Senarai Penuh Pemenang ABPBH 31

Kategori Utama


Bintang Paling Popular: Wany Hasrita

Artis Baharu Lelaki Popular: Fendy Bakry

Artis Baharu Wanita Popular: Farah Nabilah

Pelakon TV Lelaki Popular: Fattah Amin

Pelakon TV Wanita Popular: Nur Fazura

Pelakon Filem Lelaki Popular: Zul Ariffin

Pelakon Filem Wanita Popular: Emma Maembong

Penyanyi Lelaki Popular: Khai Bahar

Penyanyi Wanita Popular: Wany Hasrita

Artis Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular: Syamel & Ernie Zakri

Artis Komedi Popular: Zizan Razak

Artis Versatil Popular: Alif Satar

Pengacara TV Popular: Neelofa

Penyampai Radio Popular: Haziq (Hot FM)

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat: Noor Kumalasari

Kategori Online


Gandingan Serasi Drama Popular: Fattah Amin & Nur Fazura

Gandingan Serasi Filem Popular: Zul Ariffin & Nur Fazura

Artis Sensasi Popular: Neelofa

Instafamous Cilik Popular: Arif Jiwa

Personaliti Media Sosial Popular: Fatimah Omar Mukhlis


Tahniah kepada semua pemenang terutamanya kepada Artis Paling Popular ABPBH 2018

Sunday, 7 October 2018

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan | Alhamdulillah sudah hampi sebulan aku selesai berkursus di Pahang Skills Development Centre, Kuantan. Seterusnya aku akan menjalani latihan industri sebagai syarat keperluan bagi kursus aku ini. Aku telah menjalani kursus selama 4 bulan di bawah program Process Plant Safety & Health (PPSH) bersama 24 rakan sekelas lain. Sebelum cerita yang lain, tahukah anda, kursus ini ditawarkan secara percuma tanpa bayaran selama berkursus.

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan


Jika anda perasan sekarang hampir semua bidak construction iaitu pembinaan, kilang, bidang oil & gas telah mewajibkan perlu ada seorang Safety Officer sebagai keperluan undang-undang. Jadi memenuhi keperluan itu, pihak Pahang Skills telah mengadakan satu kursus khas ini seperti yang diberitahu sebentar tadi. Jadi dengan menghadiri kursus secara percuma ini anda akan dapat Sijil Kehadiran Safety & Health Officer dan secara automatik melayakkan anda untuk menghadiri peperiksaan SHO dan semakin dekat untuk menjadi Safety Officer yang berdaftar.  

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan

Jika anda mahukan sijil kehadiran ini, anda juga boleh ambil di pusat atau tempat lain diluar tetapi ianya berbayar iaitu selama 22 hari. Kebiasaan harganya sekitar rm3000 ke rm4000 tidak termasuk peperiksaan SHO. Jadi dengan kursus PPSH yang ditawarkan di Pahang Skills ini, anda tidak perlu membayar apa-apa dan ianya percuma. Yang bestnya kursus ini, selain anda layak untuk mendapatkan sijil kehadiran SHO anda juga diajar dengan subjek tambahan lain seperti:

  1. Modul 1,2,3,4 (Module wajib untuk layak Sijil Kehadiran SHO)
  2. Working at Height
  3. Confined Space (AGT & SP)
  4. Basic Fire Fighting (BFF)
  5. Schedule Waste
  6. HIRARC
  7. Dan beberapa subjek basic english lain
Kalau anda tengok, dengan kursus 4 bulan ini, anda dapat bermacam-macam manfaat dan ilmu tambahan selain daripada tujuan utama untuk dapatkan Sijil Kehadiran SHO itu sendiri. 

Bagi anda melayakkan untuk menghadiri kursus PPSH ini, anda mestilah lepasan Diploma bidang Teknikal, Sains dan kejuruteraan. Boleh tengok lebih lanjut syarat kelayakan di website pahangskills. Kat sini aku nak cerita sedikit pengalaman aku selama berada di Pahang Skills di bawah program atau kursus Process Plant Safety & Health (PPSH).

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan
Belajar teori dan praktikal selama di Pahang Skills

Selama 4 bulan aku di Pahang Skills aku didedahkan dengan ilmu keselamatan & kesihatan pekerjaan daripada trainer yang berpengalaman. Walaupun aku pernah belajar tentang safety sedikit di universiti sebelum ini, rupanya banyak lagi ilmu baru yang aku pelajari. Selain teori yang anda pelajari di dalam kelas, anda juga didedahkan basic praktikal atau akan didedahkan dengan objek sebenar. Sebagai contoh, di dalam subjek Confined Space (AGTSP), kami didedahkan dengan objek gas tester yang sebenar, cara untuk menggunakannya juga di ajar. Selain itu, alat bantuan pernafasan juga di ajar secara praktikal iaitu Self-Contained Breathing Appratus. Insya Allah, aku kongsikan lebih lanjut berkaitan dengan subjek AGTSP di entry lain. Ada juga berkaitan dengan Safety Harness, praktikal untuk melawan kebakaran dan sebagaiknya. Nanti aku cerita lebih lanjut di entry seterusnya.

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan
Sesi praktikal

Kursus singkat 4 bulan yang disedikan oleh pihak Pahang Skills ni bagi aku sangat berbaloi bagi lepasan siswazah yang mungkin ingin ceburi bidang safety selepas ini. Tetapi mungkin ada yang tidak berminat dengan tempoh 4 bulan tersebut dibandingkan dengan kursus kehadiran 22 hari yang disediakan oleh pihak seperti Niosh sendiri. Terpulang kepada individu. Kursus ini juga melebarkan networking  kita sekali gus kerana trainer yang berpengalaman. Sudah tentu trainer mahukan pelajarnya berjaya, jadi dengan networking yang mereka ada, mungkin kita lebih mudah dapatkan pekerjaan dengan rezeki daripada Allah. Di sini juga, aku berkesempatan kenal dengan rakan-rakan selain daripada Pahang sendiri, ada daripada Selangor, Terengganu, Johor, Kelantan dan Kedah. Macam biasa, networking semakin besar. (rakan-rakan kalau baca ni, nak aku tulis nama, bayar ke aku hahaha)

Pengalaman Kursus Safety & Health Di Pahang Skills Selama 4 Bulan
Sempat la bergambar dengan budak kelas

Mungkin takat ni je la aku cerita, untuk pengalaman lain bagi subjek aku akan ceritakan kemudian. Jadi kepada pelajar lepasan Diploma Teknikal yang berminat untuk ceburi bidang Occupation Safety & Health selepas ini, mungkin anda boleh masuk di kolej-kolej teknikal seperti Pahang Skills ini dah ambil kursus pendek Safety di situ. Yang paling best, sudah tentu ianya percuma. Jadi mana yang nak cuba boleh lawati website Pahang skills mereka sendiri atau menerusis laman facebook Pahang Skills. Mana tak faham tu, boleh komen atau email aku. Mana aku boleh jawab, aku jawab. 

Saturday, 6 October 2018

Tahniah Kepada Pemenang Shopathon Blogger Contest

Tahniah Kepada Pemenang Shopathon Blogger Contest

Pada bulan September yang lepas, pihak Lazada telah mengadakan Super Shopathon Sale iaitu pada 9.9.2018 dan juga 27.9.2018. Jadi selama bulan September ini juga, pihak mereka telah memberi peluang kepada blogger Malaysia iaitu dengan mengadakan contest iaitu Lazada Shopathon Blogger Contest.

Pihak Lazada telah mengadakan 2 sesi untuk contest tersebut iaitu sesi pertama yang di adakan dari 1.9 - 9.9.2018 dan juga sesi kedua iaitu pada 21.9 - 27.9.2018. Sudah tentu yang lebih menarik pada contest daripada pihak Lazada ini adalah berkaitan dengan hadiahnya. Pada kali ini Lazada telah menawarkan hadiah voucer RM30 kepada semua peserta untuk sesi pertama dan hadiah sehingga RM6450 untuk sesi kedua. Aku sempat untuk sertai kedua-dua sesi bagi Lazada Shopathon Blogger Contest ini. Korang boleh baca di Lazada Contest Session 1 dan juga Lazada Contest Session 2.

Jadi pada isnin yang lepas, pihak Lazada telah mengumumkan senarai pemenang melalui email peserta. Aku dapat email pada hari isnin tetapi aku baca email tersebut pada hari khamis. Mungkin sibuk sikit kot. Bahagian yang paling menarik tentang pengumuman tersebut adalah, aiman abdullah telah disenaraikan sebagai salah seorang pemenang. Yeah!! Alhamdulillah. Jadi kepada blogger yang telah turut serta, korang boleh la check di email masing-masing ataupun mari aku kongsikan senarai-senarai pemenang. Apa-apapun tahniah kepada semua pemenang.

1st Prize: 1 x RM600
Cyril Dason

2nd Prize: 10 x RM300
Alia Liyana
Mohamad Khairil x 2!
Ika Shoid
Aynora Nur
Iman Ridzuan
Tenku Butang
Asyiqin Roslee
Felicia Grace
Maziah Azalli

3rd Prize: 19 x RM150
Shafila Ila
Hafiza Aizzawa x 2!
Aiman Abdullah
Azman Arsad
Illya Leya
Luna Bellarina
Nadia Irwani Hamidi x 2!
Mieza Suhaini
Huzaini Ismail
Norfizah Norlie
Izatie Salim
Seindah Senyuman
Fida Nuar
Nurzakiah Hanum
Suzanne Fong
Khalisah Hazrina
Norhaizam Mustaffa


Jadilah kan menang 3rd prize. Boleh la shopping sikit. hahaha Terima kasih Lazada

Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done