December 2018 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Monday, 31 December 2018

Blog post Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Blog post Popular Di Blog AIMANABDULLAH.com Sepanjang 2018 | 2018 yang masih berdetik hingga saat ini bakal melabuhkan tirai dalam beberapa jam lagi; jika di hitung saat aku menulis entry ini. Dalam beberapa jam lagi kita akan memasuki tahun yang baru bagi kalender kuda yang rata-rata digunakan di seluruh Malaysia ini. Tahun 2018 akan di sambung dengan tahun yang baru iaitu tahun 2019 yang bermula tepat jam 12 pagi nanti.

Jadi secara ringkas aku berharap tahun 2019 yang bakal tiba akan memberi sinar baru dan terus beristiqamah untuk terus berblogging dan tulis entry kelak. Jadi entry ini, hanya sekadar kongsi 5 blog post yang tinggi viewers sepanjang 2018 bermula daripada 1 Januari 2018 sehingga 31 Disember 2018 untuk 2 domain iaitu helloaiman.com dan juga aimanabdullah.com.

Statistik ini aku ambil terus daripada Google Analytics yang mungkin lebih tepat daripada statistik default dashboard blogger sendiri. Jadi korang pun boleh layari entry tersebut dengan klik pada gambar.

5 blog post popular di blog aimanabdullah.com sepanjang 2018


Senarai Tempat Mempunyai Mesin Deposit Syiling Atau CoDM


Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Antara yang popular adalam ramai viewers atau pembaca blog ini mencari tempat atau bank yang menyediakan perkhidmatan mesin deposit syiling. Jadi blog aimanabdullah antara yang berkongsi berkaitan dengan maklumat ini dan sekali gus mereka telah singgah di sini. Aku harap pencarian mereka berbaloi dan menjawab segala pertanyaan mereka serta mampu mencari tempat-tempat atau bank yang menyediakan mesin CoDM

Tukar Ringtone iPhone Tanpa Guna iTunes


Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Aku merupakan pengguna iOS sejak bermula blog ini dihasilkan. Sebab sebelum ni pun aku HTC, ya sudah tentunya ianya Android System. Salah satu kesukaran iOS ini atau pengguna iPhone ini adalah untuk mencari ringtone selain default ringtone yang diberikan. Jadi kat sini, aku ada kongsikan tutorial cara untuk tukar ringtone iPhone tanpa menggunakan iTunes. Dengan cara ini, anda tak perlu guna laptop untuk ganti ringtone kesukaan anda. Semuanya guna iPhone dan aplikasi sehaja. 

Mencari Tweet Pertama Atau Tweet Lama Kita Di Twitter


Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Blog ini juga meraih pengunjung daripada pengguna Twitter. Aku ada terbitkan 1 entry bagi mencari tweet-tweet lama kita hanya menggunakan aplikasi Twitter sahaja. Sudah tentu, kita boleh mengimbau kenangan ketika mula-mula bermain Twitter. Aku kongsikan beberapa cara untuk mencari, jadi pembaca boleh pilih cara mana yang lebih senang dan sesuai untuk mereka. Harap ianya membantu.

Jawab Soalan Quiz Secara Langsung Di Aplikasi Telefon Pintar Bagi Menangi Wang Ringgit


Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Entry ini sebenarnya antara posting yang tertinggi viewersnya semenjak di terbitkan ketika awal November yang lepas. Mungkin sebab aplikasi Litlive dan Dooit tengah viralkan. Jadi orang ramai mahu mendapat info bagaimana untuk sertai bagi menjawab quiz tersebut. Jadi pada entry ni aku kongsikan bagi 2 aplikasi yang ianya sesuai untuk semua platform sama ada iOS atau pun Android. Ya dengan jawab soalan quiz berbentuk general knowledge, anda boleh memenangi wang ringgit. Boleh cuba.

Senarai Bantuan Dan Biasiswa Untuk Pelajar IPT


Blogpost Popular Di Blog AIMANABDULLAH Sepanjang 2018

Entry ini sudah tentunya di lawati oleh pelajar universiti sama ada dariapda IPTA atau IPTS. Kat sini aku kongsikan banyak syarikat beserta lawan web mereka yang mana menyediakan bantuan kewangan sama ada pinjaman ataupun biasiswa untuk pelajar universiti. Jadi mereka boleh cuba memohon mungkin semua syarikat yang disenaraikan jika layak. Harap dengan entry tersebut memberi manfaat kepada semua pelajar yang melawati blog ini.


Thursday, 20 December 2018

Kufi Wednesday #63 | Bandaraya Melaka

kufi bandaraya melaka

Bandaraya Melaka

Bandaraya Melaka, bandaraya bersejarah merupakan ibu negeri Melaka, Malaysia. Bandaraya ini merupakan bandar ke-8 diwujudkan di selatan Malaysia. Bandaraya ini diisytiharkan sebagai UNESCO Tapak Warisan Dunia selain daripada George Town pada 7 Julai 2008. Kawasan bandar bersejarah ini yang terletak berhampiran dengan pantai, termasuk Bukit St Paul dengan runtuhan kubu Portugis, A Famosa.

Sunday, 16 December 2018

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018
sumber gambar: astroawani

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018 | Selepas hampir sebulan lebih Piala AFF Suzuki berlangsung iaitu bermula pada 8 November yang lepas sehingga hari ini 15 Disember dan telah pun melabuh tirai dengan berakhirnya perlawanan ke-2 pusingan akhir yang di adakah di Hanoi, Vietnam.

Sedia maklum yang pasukan pilihan Vietnam yang berkedudukan ke-100 ranking dunia berjaya menundukkan Harimau Malaya dari pasukan Malaysia yang berkedudukan ke-167 dunia. Pasukan Vietnam secara rasminya menjadi juara bagi Piala AFF Suzuki 2018 bagi edisi ke-12 manakalah pasukan Malaysia menjadi naib juara. 

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018


Format AFF Suzuki Cup sedikit berlainan dengan cup atau piala-piala lain. Selain cup ini hanya melibatkan pasukan Asia Tenggara ( Thailand, Vietnam, Indonesia, Malaysia, Philippines, Myanmar, Singapore, Cambodia, Laos, Timor-Leste dan Brunei), piala ini juga melibatkan 2 kali untuk perlawanan akhir iaitu perlawanan sebagai tuan rumah dan juga perlawanan di tempat lawan. Jadi nak jadi juara kene menang agregat.

Pasukan Malaysia dan Vietnam masing-masing memegang takhta kemenangan hanya sekali iaitu pada 2010 untuk Malaysia dan 2008 untuk Vietnam. Jadi selepas selesai perlawanan sebentar tadi, Vietnam memang takhta Piala AFF Suzuki untuk kali ke 2.

Pada edisi ke-12 ini berjaya menemukan 2 pasukan terkuat di pusingan akhir iaitu dari kumpulan yang sama (Vietnam juara kumpulan, Malaysia naib juara). Bagi aku sebagai bangsa final boleh nampak di mana permainan Malaysia pada kali ini begitu berlainan daripada perlawanan-perlawanan sebelum ini. Tiada lagi anda nampak long-ball buta yang selalu aplikasikan sebelum ini. Permainan dimainkan dengan tenang berserta short-pass diluahkan di atas padang. Sudah tentu ianya perkembangan positif. Macam pengulas bagi tahu, kredit harus diberikan untuk sekuad Tan Cheng Hoe kali ni untuk semuanya.

Selain cara permainan pemain, peminat juga sudah berubah dengan jayanya. Sudah tentu peminat fanatik yang setia daripada komrad Ultras Malaya juga memainkan peranan yang hebat di luar padang. Gelaran #ekor yang digelar kepada semua penyokong Harimau Malaya yang mengatakan penyokong juga sebahagian daripada pasukan Harimau Malaya itu sendiri. Aku sendiri pun berusaha untuk dapatkan tiket perlawanan akhir di Bukit Jalil sebelum ini tetapi hampa tidak berjaya. Salute juga kepada penyokong yang ber-away day ke Bangkok dan Vietnam sebelum ini.


Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018
Tahniah Vietnam. sumber: NSTP


Perlawanan Akhir Malaysia vs Vietnam

Malaysia berjaya melolos ke pusingan akhir selepas seri 0-0 berdepan Thailang di Kuala Lumpur kemudian meraih keputusan 2-2 di Bangkok. Manakala Vietnam berjaya tumpaskan skuad Filipina 2-1 di Bacolod dan menang sekali lagi 2-1 di Hanoi. 

Bagi pusingan akhir, Malaysia diundi untuk menjadi tuan rumah terlebih dahulu diikuti dengan Vietnam. Pada Selasa, 11 Disember yang lepas, Vietnam berjaya mengikat kedudukan 2-2 di Kuala Lumpur dengan jaringan Shahrul dan Safawi (Malaysia) dan Nguyễn Huy Hùng dan Phạm Đức Huy (Vietnam). Dengan keputusan itu, sudah tentu memberi kelebihan kepada pasukan Vietnam yang memperoleh gol di tempat lawan.

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018
Pemain Vietnam selepas berjaya menjaringkan gol (sumber: NSTP) 


Jadi untuk pusingan ke 2 di Hanoi, Vietnam tidak tunggu lama untuk menjaringkan gol iaitu di minit ke 5 daripada Nguyễn Anh Đức yang sekali gus telah memadamkan harapan untuk mengondol kejuaraan. Mereka berjaya bertahan sehingga ke tiupan wisel terakhir dengan agreget Malaysia 2-3 Vietnam. Malaysia juga berjaya membuat Vietnam gusar tetapi penjaga gol beraksi cemerlang pada malam tersebut. Belum rezeki lagi.

Walaupun Malaysia hanya berjaya meraih naib juara bagi edisi kali ini, tetapi fenomena yang berjaya disemarakkan sepanjang pertandingan ini sangat luar biasa kepada semua rakyat Malaysia tidak kira bangsa dan kaum sekali pun. Semua bersatu hati menyokong Harimau Malaya. 


Tahniah Harimau Malaya, Tahniah Ekor Harimau Malaysia


Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018

Tahniah Harimau Malaya Yang Telah Mengaum Di AFF Suzuki Cup 2018
sumber gambar: NSTP


Saturday, 15 December 2018

Akhirnya Dapat Withdraw Money Daripada Sushivid

Akhirnya Dapat Withdraw Money Daripada Sushivid

Akhirnya Dapat Withdraw Money Daripada Sushivid | Tahukah anda, sekarang terlalu banyak sebenarnya cara untuk korang jana pendapatan sampingan daripada internet yang sudah pasti boleh dilalukan di rumah. Mungkin tak banyak tetapi sekurang-kurangnya korang mampu dapatkan tanpa mengeluarkan wang. 

Jadi kat sini aku nak kongsikan salah satu platfom yang korang boleh cuba untuk dapatkan pendapatan berbentuk wang ringgit iaitu platfom Sushivid yang mengfokuskan Asia Tenggara. Secara asasnya, platfom ini mengfokuskan 2 kategori iaitu kepada Advertiser iaitu golongan yang mahu mengiklankan dan juga influencer iaitu golongan yang berkongsi.

Saturday, 8 December 2018

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

chatuchak market


Kalau sebelum ni aku ada kongsi pengalaman melawat mercu tanda terkenal di Bangkok iaitu Grand Palace. Jadi kali ni aku teruskan dengan perkongsian 1 lagi tempat yang aku singgah selama berada 4 hari di Bangkok dalam #ShakleeIncentiveTrip iaitu di Chatuchak Weekend Market, Bangkok.

Chatuchak Market aku pergi sejurus selepas selesai melawat Grand Palace dan perjalan daripada Na Phra Lan Road, Old City terus ke Chatuchak District kalau tak silap ambil masa lebih kurang setengah jam. Jadi sampai ke lokasi lebih kurang 11.30 tengah hari. Kami diberi masa sehingga jam 4 untuk berada di sana.


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Chatuchak Market katanya di buka bermula pada hari rabu sehingga ahad bermula pukul 6 pagi sehingga 6 petang. Tetapi ianya dibahagikan mengikut hari iaitu hari rabu dan khamis menjual tanaman manakala jumaat sehingga ahad dibuka semua kedai-kedai barangan dan makanan. 

Disebabkan ianya market jadi sudah tentu tempat itu adalah tempat shopping! Chatuchak Market ini juga terkenal di Bangkok bagi pelancong luar untuk mencari barangan souvenir, barangan tempatan, kosmetik, kedai urut, barangan elektik dan makanan tempatan pun ada. Senang cerita, semua benda la ada. Di sini jangan terkejut, terdapat hampir 15,000 kedai yang dibahagikan dengan 27 bahagian dengan keluasan 27 hektar. haha bapak banyak kalau nak tengok satu-satu kedai. Nak pusing seluruh market, duduk la situ 12 jam haha Korang boleh tengok map yang kat bawah ni


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Pada hari tersebut, kami berhenti di sebuah pusat beli-belah yang berhampiran iaitu JJ Mall. Kat mall sini, korang boleh dapatkan wifi percuma selama sejam tau, kalau korang tak beli internet di Bangkok la. Selepas tu kami menyusur terus ke gate 1 (tengok dalam map). Dari gate 1 aku dan keluarga bermula untuk masuk dalam Chatuchak Market ni dan terus berjalan


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Jika korang datang sini, ramai cadangkan, kalau jumpa barang yang dicari, ambil dan beli sahaja. Jangan cari kedai lain sebab terlalu banyak kedai di sini, takut tak cukup masa je nanti. Tapi mampu jalan seluruh kawasan, jalan je la kan.

Sepanjang di sana, aku hanya beli baju je dan cuba aiskrim manggo yang cukup sedap beb. Ya, korang kene cuba manga Bangkok. Nampak segar, rasa segar, rasa manis dan rasa sedap. Aku beli dalam 60 baht untuk aiskrim dan topping manga. Selain itu, akak aku, mak aku beli pinggan mangkuk dan katanya murah. Borong terus. Ada juga souvenir sikit untuk teman-teman. 


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Aku berada di sini daripada jam 11.30 pagi sehingga jam 4 petang lebih kurang. Aku rasa aku sempat jalan separuh bahagian je daripada seluruh Chatuchak Market ni. Sebab aku ada nampak board section 4 dan 3 yang terakhir dan selepas tu kami balik. Dah penat lepas tu, lepak la sekejab dalam JJ Mall untuk ambil aircod sejuk. Kedai di sini konsep terbuka, jadi kalau cuaca panas, panas la tempatnya, tapi ada sebahagian yang ditutup atap dengan canvas, sejuk la sikit dari sinaran matahari kan. Masa aku pergi hari tu, nak balik baru hujan sikit tapi sekejab je. Kembali seperti normal.


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia


Jadi kepada sesiapa yang ingin ke Bangkok, jangan lupa singgah di Chatuchak Market pada hari minggu sahaja untuk shopping barang tempatan yang pastinya berbaloi dan murah di sana. Rancang perjalanan selama di sana supaya tidak buang masa. Selamat bershopping, selamat belajar mengenal ragam manusia dan selamat belajar budaya luar.


Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Chatuchak Market, Bangkok Penuh Dengan Manusia

Maklumat lanjut : http://www.chatuchak.org/

Thursday, 6 December 2018

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh | Rasanya hampir semua rakyat Malaysia sudah sedia maklum jika korang terdengar perkataan daerah Temerloh mesti korang ingat ikan patin. Ya betul, sememangnya di Temerloh iaitu di negeri Pahang cukup terkenal dengan ikan patin tambah lagi jika ia dijadikan makanan dan bukannya ikan semata-mata. Sudah tentu makanan terkenal dengan juadah ikan patin ini adalah Ikan Patin Masak Tempoyak.

Sebelum ni aku sendiri ada tanya, ikan patin ni tiada di negeri lain ke? Hanya ada di Pahang je ke? atau memang di Sungai Pahang je ikan ni muncul. Salah 1 jawapan yang aku tahu, ikan ni ada di sungai lain juga yang dasarnya adalah pasir dan katanya di Sungai Perak pun ada. Tapi mungkin tak cukup terkenal seperti di Temerloh kan.

Selain masak tempoyak, ikan patin ni sebenarnya boleh je masak lain, ada buat goreng, masak lemak dan sebagainya. Tapi masak tempoyak juga digilai oleh masyarakat Malaysia ni. 

Tapi jika korang di Temerloh korang nak makan mana? Jadi kat sini aku sekadar kongsi beberapa tempat terkenal yang sudah tentu sedap untuk cuba ikan patin masak tempoyak dieorang. Sudah tentu di setiap tempat atau kedai ada keistimewaan tersendiri, jadi korang cuba la semua kedai. hahaha (btw aku memang duduk Temerloh, hari-hari boleh makan ikan patin. hahaha)


Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh

Antara Tempat Best Ikan Patin Tempoyak Di Temerloh
Berdekat dengan exit tol Temerloh

Kalau korang tanya cadangan aku, aku boleh cadangkan semua tempat ni sebab semua tempat ni aku dah pernah rasa. Tetapi yang paling kene dengan tekak aku adalah kancil raja patin. Terserah kepada penggemar patin tempoyak sendiri la kan. Jadi cuti sekolah ni boleh la bawa anak-anak jalan jauh sikit untuk pergi makan je. hehe Sebahagian tempat ni betul-betul menghadap Sungai Pahang. Jadi aokme selamat datang ke Temerloh dan menikmati Ikan Patin Masak Tempoyak.


sumber: Laziz Patin Temerloh


Sunday, 2 December 2018

Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch

Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch


Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch | Pada awal November yang lepas, KFC telah memperkenalkan 1 menu baru yang korang boleh dapatkan di setiap cawangan KFC yang berdekatan. Katanya menu kali ni ada rasa-rasa ala sos Korea sikit. Makin banyaklah pengaruh Korea yang telah sampai di Malaysia kan sekarang. Jadi aku decide nak rasa la apa yang best menu baru KFC kali ni.

Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch

Menu baru daripada KFC kali ini adalah KFC Spicy Gochujang Crunch. Gochujang ni kalau korang google merupakan "pes kacang pedas" daripada Korea yang diperbuat daripada cili merah, nasi pulut, kacang soya yang ditapaikan dan garam. 


Menunya mungkin sama seperti menu baru yang diperkenalkan sebelum-sebelum ini. Seperti biasa, yang special serta istimewa adalah sos yang diberi.


Review Ringkas KFC Spicy Gochujang Crunch

Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch


Menu baru kali ini kalau korang beli di kaunter, menunya seakan-akan snack plate iaitu 2 ketul ayam goreng, coleslaw, whipped potato, air oren dan penambahan adalah sos Gochujang tersebut yang seberat 44g dengan besar 200ml kot.


Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch



Jadi untuk rasa semuanya adalah sama seperti menu biasa yang terdapat di KFC kecuali sos Gochujang. Ayam goreng lebih rangup sebab crunch yang dinyatakan manakala air oren, coleslaw dan whipped potato sama je. Yang istimewa adalah rasa sos, ianya bagi aku seakan rasa keju yang manis tetapi sedikit pedas.

Jadi korang kalau nak makan, ikutlah citarasa masing-masing,  cumanya ikut iklan, korang boleh cuahkan sos ke atas ayam goreng tersebut tetapi aku hanya calit ayam tersebut kalau nak makan. Sama jah rasanya pun. hahaha Dengan harga set RM 14.50 atau korang boleh untuk 3 ketul ayam dengan harga RM 19.50 bagi rasanya sedap tetapi cukuplah sekali untuk rasa. Makan yang biasa je la, murah sikit.


Sempat Rasa Menu Baru KFC Spicy Gochujang Crunch
Casher KFC Paradigm Mall, ceria orangnya



Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done