June 2019 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Monday, 24 June 2019

Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov


Mungkin daripada anda sudah biasa dengan menjawab survey online daripada pelbagai syarikat yang menawarkan khidmat ini. Dengan hanya menjawab survey secara online, anda akan diberi markah point, kumpul dan boleh tebus dengan pelbagai ganjaran antaranya adalah tebusan kepada duit Ringgit Malaysia. Cara dapat duit online sebegini begitu terkenal hanya dibuat secara kerja part time di rumah.

Survey Malaysia berbayar ini sebenarnya banyak seperti yang dikeluarkan daripada Toluna, globaltestmarket, opinion world, yougov dan banyak lagi. Tetapi untuk kali ini, aku nak kongsikan cara dapat duit online dengan hanya kerja part time di rumah secara menjawab survey online di Yougov.


Apa Itu Survey YouGov?

YouGov melakukan tinjauan pendapat di Internet mengenai politik, hal ehwal awam, produk, jenama dan topik umum yang lain. Tinjuan YouGov terbuka kepada semua orang bukan sahaja di Malaysia tetapi diseluruh dunia. Mereka yang ingin berkongsi tentang pandangan terhadap pelbagai isu penting. Sesiapa sahaja boleh untuk sertai bermula dengan umur 16 tahun ke atas.

Berapa Panjang Biasanya Survey YouGov?

Kerana ianya kerja part time di rumah, kebanyakan survey YouGov sangat singkat dan hanya diperlukan kira-kira 2 hingga 7 minit untuk menjawab keseluruhannya. Satu survey biasanya hanya kira-kira 20 hingga 30 soalan yang agak ringkas (objektif). Survey terpanjang tidak boleh akan lebih daripada 20 minit untuk disiapkan.

Setiap survey yang diperoleh, akan diberi ganjaran point yang berbeza-beza. Ada point 90, 120, 180 dan sebagainya.

Bagaimana Untuk Sertai?

  1. Anda perlu mendaftar maklumat diri di pautan my.yougov.com secara percuma
  2. Anda boleh daftar sama ada menggunakan akaun sedia ada facebook ataupun menggunakan alaman emel.
  3. Pada permulaan,anda akan diberi beberapa survey untuk disiapkan dan dihadiahkan beberapa point.
  4. Seterusnya selepas ini, setiap kali survey baru untuk dijawab, anda akan menerima emel dan anda dapat mengakses survey tersebut terus daripada emel. Sebab itu iainya boleh dilakukan kerja part time di rumah.
  5. Anda boleh jawab survey daripada komputer ataupun di download aplikasi di Playstore ataupun Appstore
Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Apakah Ganjaran Yang Disediakan Daripada Pihak YouGov?

Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Antara ganjaran yang disediakan adalah Topup, Air Asia Big Point, UNICEF Donation dan juga Wang Ringgit. Semua ganjaran ini boleh ditebus setelah berjaya mengumpul points sebanyak 5000. Jadi anda kene kumpul dengan jawab survey YouGov sehingga 5000 point untuk tebus ganjaran.

Pengalaman Selama Jawab Survey YouGov

Sebenarnya dah banyak Survey Malaysia Berbayar secara online yang aku buat tetapi rasanya antara survey yang aku konsisten adalah YouGov ini sahaja. Ini kerana ianya mudah dilakukan dengan hanya menggunakan handphone sahaja dah boleh jawab survey. Kata kerja part time di rumah kan.


Pada penglibatan jawab survey YouGov ini agak slow sedikit untuk aku dapat peluang menjawab survey, tetapi ianya menjadi lebih kerap selepas itu. Kadang-kadang dapat 2-3 kali survey dalam seminggu. Jadi mudahlah untuk aku kumpul point kan.

Jadi selepas cukup 5000 point, aku decide untuk tebus salah satu ganjaran yang disenaraikan. Aku tak tebus duit sebab aku cadang nak travel, jadi aku tebus 2500 Air Asia Big Point.

Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Selepas 1 minggu, point Air Asia Big telah masuk, jadi sudah ada 2500 dan boleh terbang ke tempat-tempat menarik mungkin lepas ni. hehe

Sebab ianya adalah kerja part time di rumah sahaja, jadi aku tak harapkan ganjaran lebih awal kerana sibuk dengan kerja hakiki yang lain. Tetapi apa salahnya cuba survey YouGov ini bagi cara dapat duit online bukan.


Jadi kepada anda, cara nak dapat duit online atau ganjaran lain dengan hanya kerja part time di rumah, mungkin jawab survey seperti YouGov ini adalah salah satu tempat yang sesuai.

Thursday, 20 June 2019

iPhone Anda Tidak Boleh Diaktifkan? Ini Caranya?

Activation could no be completed

Sudah pastinya menjadi menjadi kebiasaan, bila kita mula mengaktifkan iPhone yang baru dibeli atau baru dihidupkan selepas factory reset, ianya menjadi seperti baru dan segala-galanya berfungsi dengan baik tanpa apa-apa perkara buruk berlaku. Tetapi perkara ini, mungkin tidak berlaku bagi sebahagian pengguna iPhone yang lain yang akhirnya ianya tidak boleh diaktifkan.

Wednesday, 19 June 2019

Fakta Menarik Berkaitan Wikipedia

fakta menarik wikipedia

Rasanya hampir semua pembaca Internet pernah dengar atau pernah menggunakan khidmat Wikipedia. Ya, ia merupakan carian artikel terbesar dunia secara atas talian. Anda nak cari apa-apa sahaja artikel, pasti ianya ada di website Wikipedia.org.

Kufi Wednesday Khas #80 | Mohamed Morsi

kufi morsi

Mohamed Morsi

Semoga Allah rahmati bekas Presiden Mesir, Dr Muhammad Morsi. Beliau seorang pejuang Islam dan Hafiz al-Quran. Semoga perjuangan dan al-Quran yang dihafaznya terus memimpinnya bertemu Tuhannya. Semoga perjuangannya dahulu menjadi sebab KEBAHAGIAANNYA di alam barzakh dan akhirat.
انا لله وانا اليه راجعون




Tuesday, 18 June 2019

Jenis-Jenis Kawan

jenis jenis kawan

Tidak boleh tidak, sebagai manusia yang hidup bermasyarakat setidak-tidaknya kita mesti punyai kenalan ataupun digelar kawan. Anda mula masuk sekolah, anda jumpa manusia yang sebaya dengan anda, akhirnya manusia itu menjadi kawan. Anda mula masuk sekolah yang lebih tinggi, anda jumpa lagi kawan baru, masuk universiti, ditempat kerja. Anda akan bertemu ramai orang yang mungkin menjadi kawan anda.

Tetapi selama kita berkenalan, berjumpa, bertegur sapa, bergurau dengan mereka yang digelar kawan ini, pasti ada pelbagai riaksi atau rasa terhadap mereka. Mungkin kawan A kita rapat, kawan B kita boleh luah perasaan, kawan C boleh ajak bergurau, kawan D yang mengajak kita kepada kebaikan atau pun kawan-kawan lain yang mengajak kita kepada perkara buruk atau melakukan kemungkaran.

Jadi disini, sedikit sebanyak ingin berkongsi, 4 jenis kawan yang digolongkan mengikut pandangan-pandangan orang yang berilmu.

jenis jenis kawan

4 Jenis Kawan

1.   Kawan yang kita perlukan

Jika tumbuhan untuk hidup, mereka perlukan air yang cukup, baja yang cukup untuk tumbuh mekar. Kita juga manusia untuk terus sihat, kita perlukan makanan bernutrasi dan makanan yang baik.

Jadi dalam kehidupan sosial juga, kita perlukan kawan iaitu kawan yang diperlukan atau lebih islamik kawan akhirat. Bagaimana nak tahu dia kawan akhirat kita? Bila kita duduk dengan dia je, tiba kita jadi baik, ucap kata-kata baik, walaupun kita sedar yang kita ini tidaklah baik seperti itu bila tiada bersama kawan ini.

2.   Kawan macam ubat

Ubat sifat dia adalah penyembuh kepada kesakitan. Kita tidak disarankan untuk mengambil ubat kalau kita tidak sakit. Jadi bila sakit sahaja kita perlukan ubat ini.

Dalam konteks kawan pula, kita perlukan kawan ini seperti di masa-masa tertentu sahaja. Seperti contoh, kalau kita sedang sedih, kita mungkin ada kawan yang tidak lekang dengan gelak tawa atau jenaka yang disampaikan. Sama juga seperti kita sedangn stress. Kita cari 'ubat' untuk menghilangankan stress kerja atau belajar dengan kawan-kawan seperti ini.

3.   Kawan umpama penyakit

Kita mungkin tidak lari dariapda penyakit jika kitda tidak jaga tubuh badan kita dengan baik. Yang pastinya jika ditanya, kita memang taknak pun punyakit. Terdapat banyak keburukannya bukan. 

Sama juga dalam konteks kawan. Mungkin jika kita berkawan dengan golongan ini, kita triggered untuk melakukan perkara yang tidak baik. Duduk dengan kawan ni je, rasa nak mengumpat, rasa nak membawang dan sebagainya. Ianya terbalik dengan golongan kawan yang pertama tadi.

Untuk golongan kita, kita tidak seharusnya meninggalkan mereka. Jika anda rasa mereka itu kawan yang umpama penyakit maka anda yang juga digelar 'kawan' oleh mereka harus menjadi ubat untuk mereka. Sekali gus dapat mengubati penyakit tersebut.

4.   Kawan seperti racun

Racun yang antara sifat semulajadinya adalah bersifat membunuh. Jadi racun ini seharusnya dihindari terus dalam hidup kita. Golongan ini mungkin terus menerus akan mengajak kita ke arah kemungkaran yang tidak diredai oleh Allah.

Daripada 4 golongan ini, anda tergolong dalam golongan yang mana? Golongan kawan yang diperlukan? kawan umpama ubat? kawan umpama penyakit? atau pun anda kawan seperti racun Antara 4 golongan ini, agar kita tidak termasuk didalam golongan yang ke 4 iaitu kawan umpama racun. 

Di zaman teknologi ini, kita juga bukan berkawan dilama realiti tetapi kita mudah mendapat kawan di alam maya menerusi media-media sosial. Mereka juga boleh menjadi kawan kepada kita. Jadi anda menjadi kawan alam maya dalam golongan yang mana kepada mereka? 

Ingat, dengan siapa kita berkawan atau bersahabat, bagaimana mereka, begitulah juga diri kita. Renungan hadis daripada Rasulullah SAW dalam konteks berkawan atau bersahabat
“Seorang mukmin cerminan dari saudaranya yang mukmin.” (HR. Abu Daud)

sumber: youtube

Friday, 14 June 2019

Buat Duit Dengan Aplikasi Cashzine

buat duit dengan membaca

Mungkin dengan pekerjaan hakiki kita ketika ini sudah cukup untuk menyara keperluan diri dan keluarga, tetapi dalam masa yang sama mungkin kita ingin berbelanja lebih untuk memenuhi kemahuan yang mungkin kita tidak dapat setiap masa.

Trivia Menarik Tulisan Jawi


Sejak berkecimpung dalam dunia blogger yang mana kerap mengeluarkan blogpost berkaitan dengan Khat Kufi, pastinya akan menggunakan tulisan jawi atau menggunakan bahasa arab. Yang sedia maklum tulisan jawi dan tulisan arab tidak jauh berbeza dari segi bentuk huruf tetapi sedikit perbezaan dari segi bilangan huruf.

Jika saya dapat tempahan nama daripada pelanggan sudah pastinya saya akan tukarkan nama tersebut dari tulisan rumi ke jawi. Ini biasa, saya akan google nama tersebut diikuti dengan rumi ke jawi atau rulisan rumi ke perkataan arab.


Jadi dengan itu, dalam masa saya mereka bentuk Khat Kufi tersebut, saya juga belajar bagaimana tulisan jawi itu. Kadang terfikir, kalau tulisan rumi ini tidak wujud di Malaysia, sekarang ni mungkin kita pegang pen khat untuk menulis menggunakan perkataan jawi bukan.

trivia tulisan jawi
ejaan jawi bagi pemain Manchester United

Disini saya nak kongsikan trivia menarik tulisan jawi yang saya dapat inputnya daripada youtuber Ajar. Sangat menarik sebenarnya disebalik tulisan jawi ini. Sebagai bangsa Melayu yang melopori tulisan jawi, kita mesti tahu serba sedikit berkaitan dengannya. Jom kita tengok trivia menarik mengenai tulisan jawi.

Trivia Menarik Tulisan Jawi

1.   Tulisan Jawi Berkembang Kerana Islam

Melalui perkongsian video tersebut, tulisan terawal yang wujud di Tanah Melayu adalah tulisan Pallava yang seterusnya bertukar ke tulisan jawi kerana lebih mudah memahami tulisan Al-Quran dan Hadis. Jadi sekali gus, ketika itu siapa menggunakan tulisan jawi, mereka itu beragama Islam.

2.   Tulisan Jawi Sebenarnya Berumur Lebih 1000 Tahun

Di Malaysia, mungkin rata-rata tahu apa itu Batu Bersurat lagi-lagi jika anda tinggal di Terengganu. Di bandar Kuala Terengganu sendiri dibangunkan replika Batu Bersurat bukan. Kalau sekarang, jika kita bercuti ke Kuala Terengganu, mesti nak pergi Muzim Terengganu yang mana terletaknya dan tersimpannya Batu Bersurat tersebut. Batu itu katanya sudah wujud sekitar tahun 1003 masihi lagi. Sekarang sudah 2019 pun. Bukan 1000 tahun tu kan umurnya. Dibandingkan dengan tulisan rumi kita sekarang, mungkin ikut umur tahun kemerdekaan Malaysia. 50-60 tahun.

trivia tulisan jawi

3.   Penambahan Huruf-Huruf Jawi

Penambahan huruf yang dibuat oleh orang Melayu terhadap tulisan jawi iaitu sebanyak 6 huruf iaitu  ﭺ, ڠ, ﭪ, ݢ, ۏ, ڽ. Dengan penambahan huruf daripada tulisan arab iaitu sebanyak 31 huruf dan menjadi 37 huruf bagi tulisan jawi. Kita tahu, orang Arab tak boleh sebut beberapa huruf tulisan jawi tetapi tidak pada orang Melayu. Ada yang mengatakan antara lidah bangsa yang lembut adalah lidah Melayu, semua bahasa dia mudah untuk menyebut. Betul ke?


4.   Tulisan Jawi Terus Berevolusi

Inilah antara kesusahan yang aku alamai ketika hendak tukarkan tulisan rumi ke jawi untuk melalukan reka bentuk Khat Kufi. Jika dahulu, tulisan Jawi ini lebih tepat kearah tulisan Arab, tetapi kini ianya berevolusi bagi memudahkan orang Melayu belajar tulisan Jawi. Jadi tahun demi tahun, mungkin ada pertukaran bagi ejaan jawi. Sebenarnya, anda boleh ketahui tulisan jawi dengan lebih tepat melalui laman sesawang Dewan Bahasa & Pustaka, DBP di  http://prpm.dbp.gov.my/. Tetapi bagi nama individu sepertinya tiada tulisan jawi disediakan.

5.   Tulisan Jawi Mula Hilang

Tidak boleh tidak, sekarang ni kita kene terima bahawa kita mula hilang jati diri kerana datang daripada pengaruh luar. Salah satunya adalah tulisan Jawi ini. Secara rasminya, tulisan rasmi Malaysia diperkenalkan pada 1963 iaitu menggunakan tulisan rumi tetapi tulisan Jawi masih boleh lagi digunakan. Tetapi ada beberapa negeri yang sepertinya masih lagi mengangkat tulisan Jawi ini ke tahap yang lebih baik seperti Kelantan dan Terengganu. Kita boleh lihat, setiap papan tanda, tulisan di papan tanda jalan, kedai-kedai, rata-ratanya ada ditulisan tulisan Rumi dan tulisan Jawi. Kan bagus tu! Kini Pahang sudah mula sedikit-sedikit ingin memartabatkan tulisan Jawi ni. Good job guys!

trivia tulisan jawi

Harap tulisan Jawi ini tidak akan hilang dan lenyap daripada dunia Malaysia khususnya dimana iainya lahir disini. Inilah merupakan antara bukti jati diri kita, jadi peganglah seeratnya supaya tidak ditelan zaman. Anda pandai jawi, sekali gus anda pandai baca Al-Quran. kan bagus tu. Jadi inilah serba sedikit trivia yang ada bagi Tulisan Jawi.


Di blog ini aimanabdullah.com akan disediakan 1 slot Kufi Wednesday dimana setiap rabu akan dikeluarkan satu blogpost berkaitan Khat Kufi yang rata-ratanya menggunakan tulisan Jawi dan juga tulisan Arab. Mungkin anda boleh pelajari sesuatu kan. Kalau anda nak buat tempahan Khat Kufi pun boleh.

Thursday, 13 June 2019

Cara Hindari Hasad Dengki


sifat dengki

Hasad dengki kadang kala serba sedikit akan timbul dalam diri manusia. Sudah pastinya hasad dengki ini akan memberi kesan negatif atau tidak baik kepada individu.


Menurut kamus dewan DPB, Hasad Dengki bermaksud menaruh perasaan dengki iaitu cemburu dengan niat jahat. Erti kata yang lebih panjang, hasad dengki merupakan penyakit hati yang tidak suka melihat orang lain mendapatkan kenikmatan dan berharap nikmat tersebut berpindah kepadanya dan umat Islam dilarang untuk dengki sesama sendiri.


Sebagai contoh, jika ada kenalan kita lebih berjaya dalam pelajarannya, dalam kerjayanya, hati kita mula rasa tidak senang dengan kejayaan mereka. Tambahan lagi sekarang ni, buka sahaja media sosial sudah pastinya banyak perkongsian yang boleh kita lihat. Lagi sakit dan tidak senang la hati kita kalau tengok kenalan lebih berjaya daripada kita kan. Kita menjadi dengki dengan apa kelebihan yang diperoleh lebih daripada kita.


Tidak kira agama apa kita, bangsa apa kita, sifat dengki ini merupakan sesuatu yang tidak baik dan patut dihindarkan.


Justeru itu, bagaimanakah cara kita hindari hasad dengki ini terus timbul dalam kira kita? Bagaimana nak buang jauh-jauh sifat negatif ini dalam hati kita? Mungkin perkongsian ini serba sedikit dapat memulihkan hasad dengki kita itu.


1.   Melatih diri kita untuk ucap tahniah kepada mereka


Jika anda membaca status kejayaan kenalan anda tersebut, cuma komen tahniah atas kejayaan tersebut. Kalau baru naik pangkat, ucap tahniah, kalau baru kahwin ucap tahniah. Kalau ada didepan anda, ucap tahniah dan salam kenalan anda tersebut.


2.   Lontarkan kata-kata yang baik kepada mereka


Sebagai contoh, mungkin kawan kita baru berjaya dapatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan, pujilah usaha kawan anda tersebut. Berilah kata-kata positif. Even hati kita ada sedikit terpalit dengki, teruskanlah memberi kata-kata yang baik kepada mereka. Semoga dengan cara ini, akan menghapuskan sifat hasad dalam diri kita.


3.   Gunakanlah senjata umat Islam, iaitu doa


Doa ini pula terbahagi kepada 2 iaitu, anda doa untuk kejayaan yang lebih kepada kenalan anda tersebut dan juga anda doa untuk diri anda sendiri.


Apabila kita doa yang baik-baik kepada orang tanpa pengatahuanya, ketahuilah bahawa anda akan peroleh sama seperti apa yang anda doakan tersebut. Seperti dalam hadis di bawah:

hasad dengki


Dan seterusnya doakan juga untuk kejayaan kita dunia dan akhirat. Doa kepada Allah supaya dihindari daripada sifat hasad dan juga mohon supaya diberi kejayaan yang sama seperti kawan anda tersebut.


Ingatlah Allah itu yang mendatangkan rezeki kepada hamba-hambaNya. Ingatlah rezeki yang kawan anda dapat itu, itu rezeki dia. Allah juga menyimpan rezeki anda. Mungkin kita biasa dengarkan, rezeki takkan pernah salah alamat.


Semoga cara ini serba sedikit akan mengurangkan sifat hasad dengki yang ada dalam diri individu dan dibuang jauh dari dalam hati kita. Hati bersih, hidup tenang.

Wednesday, 12 June 2019

Kufi Wednesday Khas #79 | Masjid Taman Temerloh Jaya




masjid taman temerloh jaya

Nama : Masjid Taman Temerloh Jaya (MTJ)
Tempat : Temerloh, Pahang, Malaysia 
Keluasan : 1000 meter persegi
Perkara lain : Masjid MTJ ini merupakan masjid baru yang diganti sebelum ini dengan Masjid lama yang bertempat tidak jauh juga dari tapak baru ini. Selain itu, masjid MTJ juga antara yang imarah dengan jemaah solat, program ilmu seperti ceramah dan pelbagai lagi. Menjadi antara masjid contoh bagi negeri Pahang.


Tuesday, 4 June 2019

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019

selamat hari raya

Allhamdulillah esok (rabu) bersamaan dengan 5 Jun 2019, rakyat Malaysia khususnya akan menyambut 1 Syawal 1440H. Setelah selesai 30 hari berpuasa di bulan Ramadan, kini sudah tiba hari kemenangan bagi umat Islam.

Jadi disini, saya selaku blogger kepada empunya aimanabdullah.com ingin mengucapkan kepada semua pembaca yang singgah disini serta rakan-rakan blogger dengan ucapan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin


5 Amalan Sunnah Di Pagi Hari Raya

5 amalan sunnah hari raya

Alhamdulillah, sempurna sudah (Insya Allah) Ramadan kita pada 1440H kali ini. Tahun 2019 ini, umat Islam di Malaysia khususnya berpuasa di bulan Ramadan cukup 30 hari yang jarang kita peroleh sebelum-sebelum ini. Sekali gus ia memberi lebih masa untuk kita terus beribadah di dalam bulan yang mulia ini.

Kini Syawal telah menjelma selesainya waktu Maghrib sebentar tadi, sekali gus telah bertukar bulan yang baru. Di Malaysia tahun ini, 1 Syawal di sambut pada 5 Jun 2019 setelah diumumkan secara rasmi oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja pada 2 Jun (Isnin) yang lepas.

Dengan tarbiah yang diperoleh selama sebulan di bulan Ramadan, jangan kita kotori di bulan kegembiraan Syawal. Justeru itu, sini dikongsikan 5 Sunnah yang kita boleh amalkan di pagi raya Aidilfitri.

1.   Mandi Sunat Aidilfitri

Selepas bangun daripada tidur, jika ingin mandi, ketika itu niatlah untuk Mandi Sunat. Mandi seperti biasa yang kita lakukan tetapi dengan niat khusus.
Sahaja aku mandi Sunat Eidul Fitri kerana Allah Taala
Amalkan amalan sunnah, sudah dapat pahala kan. Jadi mandi pun dapat pahala


2.    Bertakbir Raya

Kita disunatkan bertakbir raya bermula jatuhnya matahari di malam Syawal sehingga Solat Sunat Aidilfitri. Jadi ketika di masjid, datang awal dan bertakbir raya bersama-sama.
اللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ، لَااِلٰهَ اِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ 

Jika anda bertemu dengan kenalan atau orang ramai, tegur dan sebutlah kepada beliau
Taqabballahu minna waminkum
Semoga Allah terima amalan kamu ( amalan ramadan)


3.   Jamah sedikit makanan

Disunatkan kepada kita untuk menjamah sedikit makanan tidak kira la kuih raya , kurma atau ketupat sebelum pergi Masjid untuk menunaikan Solat Hari Raya. Jangan Lupa makan sambil duduk dan tangan kanan.

Dalam sebuah riwayat nabi memakan beberapa biji kurma sebelum solat sunat Eid Fitri.


4.   Memilih jalan berbeza semasa pergi dan balik Solat Eidul Fitri

Ketikan anda pergi dan balik daripada Solat Hari Raya, pilihlah jalan berbeza untuk dilalui. Jika anda pergi ke Masjid melalui jalan A, jadi ketika anda pulang ke rumah pilihlah jalan B.

Nabi akan memilih jalan yang berlainan kerana akan bertemu dengan orang yang berbeza.


5.   Solat Sunat Hari Raya dan dengar Khutbah Raya 

Akhirnya, jika anda berkesempatan, pergilah Solat Sunat Hari Raya serta tunggu dan dengarlah khutbah raya. Solat raya ni pun hanya 2 kali je setahun, pada hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha sahaja. Jadi pergilah solat okeh.


Jadi semoga kita semua terus beristiqomah dalam ibadah dan terus mencari keredaanNya. Ingat, walaupun Raya untuk bersuka ria, ingatlah batasan yang sepatutnya.

Monday, 3 June 2019

Perkara Wajib Yang Perlu Dilakukan Sebelum Pulang Berhari Raya

pulang berhari raya

Hari Raya Aidilfitri bakal menjelang tiba tidak lama lagi. Sudah tentunya khusus bagi umat Islam di Malaysia mengambil kesempatan ini untuk bercuti dan ingin pulang ke kampung bagi merayakan Aidilfitri bersama keluarga dan sanak saudara.

Sudah pastinya, ramai yang kini sedang sibuk membuat persiapan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing. Justeru itu tidak boleh tidak, pastinya jalan raya akan sibuk dan dipenuhi dengan kenderaan sama ada, motosikal, kereta hatta yang pulang menaiki kenderaan awam seperti bas.


Oleh itu, bagi mengelakkan sebarang perkara buruk daripada berlaku, pihak Polis Diraja Malaysia berkongsi dengan orang ramai #infobersama iaitu 5 perkara yang wajib perlu dilakukan sebelum pulang bercuti bagi memastikan semuanya berjalan lancar agar cuti Hari Raya lebih bermakna

5 Perkara Wajib Perlu Dilakukan Sebelum Pulang Berhari Raya

1.   Periksa kenderaan / Tiket

Pastikan korang memeriksa keadaan kereta seperti keadaan tayar, brek, pendingin hawa dan keseluruhan komponen kereta dalam keadaan yang baik agar tidak berlaku perkara tidak diingini dalam perjalanan nanti.

Bagi yang pulang dengan kenderaan awam, pastikan tarikh dan masa di tiket dicetak dengan betul dan sampai di stesen dengan masa yang lebih awal bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini seperti tertinggal bas/keretapi/kapal terbang dan sebagainya.

2.   Keselamatan rumah

Pastikan semua pintu rumah berkunci dengan baik. Juga padamkan suis perkakasan elektrik dan tutup paip air sebelum meninggalkan rumah bagi mengelakkan pembaziran atau kejadian buruk berlaku ketika kita tiada di rumah.

3.   Maklumkan kepada polis dan jiran

Sebelum ingin bertolak pulang, jangan lupa maklumkan kepada jiran, polis dan pengurusan kondominium atau kediaman korang tentang ketidakberadaan seisi keluarga di rumah. Ia bagi memastikan keselamatan kediaman anda dipantau ketika berada di kampung.


4.   Tambah nilai kad Touch n' Go

Harus diingat, semua lorong tambah nilai di semua plaza tol ditutup sepanjang Aidilfitri. Oleh itu, tambah nilai kad prabayar anda sebelum tarikh tutup. Mungkin korang boleh tambah nilai di kedai serbaneka seperti 7eleven atau di stesen-stesen minyak sebelum memulakan perjalanan.

5.   Pastikan badan dalam keadaan bersedia

Sebelum memulakan perjalan, sebaiknya pastikan dapatkan rehat yang cukup bagi mengelakkan microsleep ketika memandu. Tetapi jika masih lagi mengantuk ketika memandu, berhentilah sebentar di mana-mana kawasan rehat untuk dapatkan rehat sebentar. Jangan lawan mengantuk ketika memandu!

Selain daripada itu, Pihak PDRM juga telah mengeluarkan satu aplikasi yang diberi nama Volunteer Smartphone Patrol (VSP) yang bertujuan memudahkan orang awam menyalurkan maklumat atau aduan yang memerlukan bantuan daripada pihak Polis.


Antara maklumat dan aduan adalah seperti kes ragut, dadah, jenayah, lumba haram, penyeludupan, balik kampung dan lain-lain maklumat yang memerlukan tindakan polis.
Modul yang terdapat dalam Volunteer Smartphone Patrol adalah:
  1. Aduan - Menyalurkan maklumat kepada pihak polis
  2. Balik kampung - Menghantar maklumat balik kampung kepada pihak polis untuk memudahkan pihak polis untuk membuat rondaan dan pemantauan dari semasa ke semasa.
  3. Direktori - senarai alamat dan no telefon ibu pejabat polis kontinjen bagi memudahkan orang ramai mendapat matlumat dan perkhidmatan. Ianya juga dilengkapi dengan Google Maps.
Korang boleh muat turun di smartphone anda bagi:

Pengguna iOS: Appstore
Pengguna Android: Playstore

Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done