iPhone Anda Tidak Boleh Diaktifkan? Ini Caranya? - Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Thursday, 20 June 2019

iPhone Anda Tidak Boleh Diaktifkan? Ini Caranya?

iPhone Anda Tidak Boleh Diaktifkan? Ini Caranya?
Activation could no be completed

Sudah pastinya menjadi menjadi kebiasaan, bila kita mula mengaktifkan iPhone yang baru dibeli atau baru dihidupkan selepas factory reset, ianya menjadi seperti baru dan segala-galanya berfungsi dengan baik tanpa apa-apa perkara buruk berlaku. Tetapi perkara ini, mungkin tidak berlaku bagi sebahagian pengguna iPhone yang lain yang akhirnya ianya tidak boleh diaktifkan.

Jadi, sekiranya anda mengalami masalah untuk mengaktifkan iPhone anda sama ada selepas beli daripada pihak ketiga atau baru sahaja factory reset, aku ingin kongsikan beberapa kaedah penyelesaian bagi mengatasi masalah iPhone yang tidak boleh diaktifkan ini.


Kenapa iPhone Tidak Dapat Diaktifkan?

Perkara ini aku kongsikan kerana, iPhone aku baru sahaja mengalami masalah ini beberapa hari yang lepas iaitu iPhone tidak boleh diaktifkan selepas factory reset.
Aku menggunkan iPhone 6S 16Gb dalam masalah ini
Sebaik selesai reset iPhone aku dan berjaya dihidupkan, anda akan dibawa ke paparan awal yang bertulis 'Hola' seterusnya meminta diaktifkan sama ada menggunakan sambungan WiFi ataupun menggunakan data internet mobile anda.

Sejurus selepas itu, baru lah anda akan perasan dimana akan muncul pesanan seperti dibawah

Activation could no be completed. Please restore the phone and install the latest version of iOS and attempt activation again. If the problem persist, please contact customer support.

Jadi anda tidak akan berjaya untuk akftikan peranti iPhone anda sehingga perkara selepas ini yang akan dikongsikan kepada anda.


Sebelum aku cuba sendiri, aku cuba hantar kepada 2 kedai untuk membaikinya tetapi kedua-duanya kata, iPhone tersebut tidak dapat diselamatkan lagi. Ini terjadi kerana mereka memberi alasan yang sama iaitu iPhone aku merupakan peranti refurbished. Sebenarnya aku tak pasti iainya refurbished ataupun tidak kerana, aku dapat iPhone ini daripada kakak aku.

Jadi disini aku nak kongsikan satu sahaja cara atau kaedah yang aku guna dan terus boleh diaktifkan seperti biasa.
Dislaimer: sebelum anda menggunakan cara ini, aku tidak tanggung apa-apa kejadian yang tidak diingini terhadap peranti iPhone anda. 

Cara Aktifkan iPhone Anda

Cara ini anda perlukan capaian Internet, iTunes dan juga kabel lightning sahaja.

1.   Jalankan dahulu iTunes di komputer

Activation could no be completed


2.   Sejurus anda hidupkan iTunes, sambung kabel pada iPhone dan komputer anda (anda akan dapati ayat seperti di dalam gambar). Abaikan sahaja

Activation could no be completed

iphone anda tidak boleh diaktifkan


3.   Ini bahagian yang penting. Anda mestilah masukkan iPhone anda dalam recovery mood iaitu dengan cara, anda tekan power button dan home button serentak sehingga iPhone anda terpadam (rujuk gambar)

 Terus tekan button tersebut sehingga keluar logo Apple

iphone anda tidak boleh diaktifkan


4.   Selepas beberapa saat, skrin iPhone anda akan menunjukkan gambar di bawah dan anda boleh lepaskan button tersebut (anda sudah berjaya berada di dalam recovery mood)

iphone anda tidak boleh diaktifkan
sudah berjaya dalam recovery mood


5.   Selepas itu, anda iTunes anda juga akan bertukar gambar seperti dibawah

iphone anda tidak boleh diaktifkan


6.   Kemudian di iTunes anda akan terpampang 2 pilihan iaitu Update ataupun Restore. Anda pilih sahaja pilihan Update


iphone anda tidak boleh diaktifkan

iphone anda tidak boleh diaktifkan

iphone anda tidak boleh diaktifkan

iphone anda tidak boleh diaktifkan


7.   Anda tekan dan tunggu sahajalah iOS baru sehingga siap di muat turun. Macam aku punya menggunakan iOS paling terbaru iaitu iOS 12.3.1

Kemudian install iOS terbaru di iPhone anda sehingga selesai

Activation could no be completed

Activation could no be completed

Activation could no be completed

Activation could no be completed

Activation could no be completed


8.   Akhirnya iPhone anda berjaya diaktifkan jika terpampang seperti dalam gambar di iTunes anda dan juga terpampang seperti di dalam gambar di iPhone anda.

Activation could no be completed
nak seperti baru pilihlah set as new iPhone

Activation could no be completed

Activation could no be completed

Activation could no be completed

Sudah berjaya diaktifkan dengan jayanya

*kepada sesiap yang tidak berjaya atau tidak faham, tinggalkan komen, mana aku tahu, aku bantu untuk selesaikan masalah anda. Semoga berjaya

Kongsikan Artikel Ini

9 comments

  1. Tq infonya. Lepasni ada masalah pasal iphone xleh diaktifkan bolehlah rujuk sikit2 kt cni hehe.

    ReplyDelete
  2. Oo.. good info. Thanks for sharing

    ReplyDelete
  3. Kita guna android je. Hehe. Hari tu cuba guna iphone kejap, kekok juga rasanya. Tp nmpk lah gahnya kejap.

    ReplyDelete
  4. abe kie cuma mampu pakai android je. Huhuhu...

    ReplyDelete
  5. Mrs. A guna android jer....
    Anyway perkongsian ini bagus sangat untuk pengguna iPhone ialah 2 kedai kata tak mampu buat bila usaha sendiri ternyata problem solved :-)

    ReplyDelete
  6. i experience this a few times and this works for me.

    ReplyDelete
  7. good info bagus utk pengguna iphone yg ada masalah ni

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete

Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done