Bagaimana Scammer Boleh Mengeluarkan Duit Tanpa OTP? - Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Monday, 7 October 2019

Bagaimana Scammer Boleh Mengeluarkan Duit Tanpa OTP?

Bagaimana Scammer Boleh Mengeluarkan Duit Tanpa OTP?
cara scammer menipu

Bagaimana scammer boleh mengeluarkan duit tanpa OTP? | Di Malaysia sekarang terjadi pelbagai kes yang melibatkan scammer menipu pengguna. Yang paling biasa kita dengar sekarang adalah bagaimana scammer menipu menggunakan OTP daripada pengguna lain.

Apa itu OTP? Ianya merupakan One-Time-Password dimana ia dihasilkan dengan hanya penggunaan sekali sahaja. Sebagai contoh yang paling mudah apabila anda melakukan transaksi melalui akaun bank. Pastinya anda akan menerima OTP sebelum melalukan pembayaran kepada mana-mana pihak. OTP ini dihantar hanya kepada anda tanpa diketahui oleh mana-mana orang.


Ianya merupakan unik id dan jika ia digunakan sekali, ianya tidak akan berhasil untuk kali ke 2 dan seterusnya. Melalui kaedah ini pastinya lebih selamat tanpa diketahui oleh mana-mana pihak. Jadi bagaimana pula kes kali ini yang dikongsikan oleh pemilik akaun facebook Jonathan Sidi dimana berkongsikan bagaimana scammer boleh menggularkan duit tanpa OTP?
Perkongsian ini telah mendapat lebih 45 ribu perkongsian di Facebook. Supaya dengan perkongsian ini, lebih ramai pengguna akan lebih perihatin kepada scammer yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan ini. Jadi disini aku juga ingin kongsikan perkongsian beliau bagaimana kejadian ini boleh berlaku.

Bagaimana Scammer Boleh Mengeluarkan Duit Tanpa OTP?


cara scammer menipu

Scene 1


1. Saya terima beberapa panggilan dari 017 813 5084 . Panggilan tidak dijawab.

2. 017 813 5084 ( scammer ) hantar WhatsApp. Saya buka. Ada beberapa screen shoot / gambar SMS OTP yang telah dibuat.

3. Scammer meminta no OTP tersebut kerana isteri tersalah hantar. Saya tidak beri OTP. Scammer hantar gambar kad pengenalan beliau dan video yang menunjukan no akaun beliau untuk menyakinkan saya.

4. Dalam masa yang sama beberapa SMS dari 63633 masuk ke hp saya sewaktu kami masih berbalas WhatsApp. SMS tersebut adalah beberapa OTP untuk kebenaran pengeluaran dan pengesahan device. Saya sudah agak dia adalah scammer. Tiada OTP diberikan.

5. Scammer hantar lagi beberapa gambar SMS OTP ke WhatsApp saya . Saya tidak memberi OTP.

6. Terima SMS dari 63633 yang menyatakan pengeluaran duit telah berjaya dibuat ke salah satu akaun Favourite List saya.

7. Waktu tersebut saya baru tersedar telah enggage dengan scammer di WhatsApp = hampir satu jam.


8. Saya hubungi Customer Service hotline. Sah = pengeluaran tersebut telah berjaya dipindahkan ke salah satu Favourite List saya. Baki akaun yang tinggal hanya RM 41.35. Scammer telah berjaya mengeluarkan beberapa ribu ringgit, tinggal RM 41.35 sahaja. Tindakan Customer Service = blok kad + online banking termasuk mobile app. Suruh buat laporan polis.

9. Saya block no 017 813 5084 dari WhatsApp; (selepas menghubungi Customer Service). Malang nya perbualan kami di WhatsApp juga terpadam. Antara maklumat yang terpadam ialah video paparan akaun scammer dan gambar kad pengenalan scammer tadi.

Scene 2


1. Pergi ke Balai Polis Samarahan. Laporan polis dibuat.

2. Mereka suruh rujuk di Balai Polis Sg Maong kerana ia lebih kepada commercial crime.

Scene 3


1. Pihak polis cadangkan saya hubungi pihak penerima dalam Favourite List tersebut.

2. Saya call. Pihak Favourite List saya ada menerima panggilan dan WhatsApp dari seseorang bahawa isteri dia tersalah pindah duit.

3. No yang digunakan 017 866 0079. Gambar profile adalah sama dengan gambar profile WhatsApp saya.

4. 017 866 0079 hantar gambar bukti transaksi yang telah berjaya.

5. Favourite List semak akaun dan sah duit telah berjaya masuk.

6. 017 866 0079 minta dipulangkan kembali duit tersebut kerana salah tranfer. Scammer beri no akaun yang lain. Jika Favourite List ingkar, scammer ugut laporan polis akan dibuat .

7. Favourite List pindah duit ke akuan tersebut sebab takut.

Scene 4


1. Pegawai polis di Sg Maong memaklumkan; menurut laporan polis setakat ini ( awal September 2019) lima laporan telah dibuat di seluruh negara berkenaan no 017 813 5084 .

2. Modus operandi ialah meminta OTP kerana untuk kemaskini device atau salah transfer. Pindah duit ke akuan Favourite List mangsa. Ugut / suruh Favourite List pindah ke akaun lain. Akaun lain = besar kemungkin adalah akaun keldai/ transit

3. Jumlah keseluruhan sekarang lebih RM 63 ribu


Pengajaran / Analisis:


1. Jangan online atau engage dgn scammer. ( Mereka mungkin boleh duplicate WhatsApp kita. Mungkin juga boleh clone hp kita. Segala yang berlaku pada masa tersebut = akan dipaparkan kepada mereka secara langsung. Transaksi jahat mereka berlaku semasa kita masih online atau engage dengan mereka.)

2. Off WiFi . Disconnect mobile data; jika pemanggil disyaki adalah scammer.

Sharing is Caring..


Jadi beringatlah kepada semua orang yang selalu menggunakan khidmat perkhidmatan online seperti khidmat OTP ini. Pelbagai cara yang boleh dibuat oleh mereka untuk menipu anda. Jika anda berasa curiga, laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan susulan.

Simpanlah segala maklumat sulit dan penting ditempat yang lebih selamat selepas ini. Jangan dedahkan kepada public bagi mengelakkan kejadian buruk daripada berlaku. Semoga tuan Jonathan mendapat kembali hak yang telah diambil sebelum ini. Dan scammer tersebut berjaya ditangkap.


sumber : Jonathan Sidi.

Kongsikan Artikel Ini

4 comments

  1. pernah kena scammer mcm tu, whatsapp tak buka & telefon tk layan..Alhamdulillah, tak terjadi apa2..

    semoga encik tersebut dapat semula duit yg dicuri..

    ReplyDelete
  2. sangat menakutkan , kena warwar kan agar tidak akan ada lagi mangsa di masa hadapan

    ReplyDelete
  3. skrg nie kena haati2.. abg sy hari tu terkena scammer juga...RM80 dikeluarkan oleh scammer terus abg sy blok kad dia..

    ReplyDelete
  4. uiiii takuttt... sbb tu kalu naik no x dikenali sm ada WA, SMS or call, sy delete or tak angkat....

    terima kasih berkongsi n harap lg ramai org diluar sn dpt pengetahuan dan ilmu ni

    ReplyDelete

Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done