Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Travel

[Travel][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Sunday, 8 December 2019

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Ada yang tanyakan pada aku, macam mana nak cashout payment daripada survey Yougov ke bank akaun kita. Boleh ke? Sebab sebelum ni aku hanya tunjuk redeem AirAsia Big Point je. Yang tu senang la kan. Kalau redeem duit boleh ke?

Ya, untuk redeem duit daripada suvey Yougov ni boleh je. Untuk kali ke-2 ni aku dah claim atau redeem untuk bayaran duit pula instead of AirAsia BIG Point.

Baca Juga : Apa Itu BigPay Dan Apa Kelebihan Yang Ada Pada BigPay?

Korang kalau nak redeem mana-mana reward daripada survey Yougov, syaratnya mesti melebihih 5000 point. Baru lah boleh redeem.


 Korang ada 5000 point korang boleh redeem RM70 paypal. Ya inilah sebab orang tak pandai nak redeem duit sebab dia transfer ke paypal instead of ke akaun bank kita. Tapi jangan risau, meh aku ajar

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov


Ini contoh, bagaimana korang boleh buat duit hanya jawab survey je. Mudah ke senang? Jadi mana yang nak cuba jawab Survey Yougov ni, boleh terus daftar disini. Ianya percuma. Tiada bayaran dikenakan.

Baca Juga : Jawab Survey dan Boleh Dapat Duit Daripada YouGov

Seperti diberitahu, nak redeem reward, point kene lebih 5000, lepas tu baru boleh redeem. Syarat utama untuk redeem payment RM70 paypal ni adalah:
Emel yang korang daftar dengan Yougov mesti sama dengan emel akaun Paypal. Ini syarat utama dan wajib
Kalau belum ada akaun paypal atau dah ada emel lain untuk paypal, korang pergi je daftar lain akaun paypal ni. Percuma je. Daftar akaun paypal disini terlebih dahulu.

Bahagian Pertama

1. Daftar akaun paypal sama emel dengan emel daftar Yougov
2. Klik redeem RM70 Paypal di Yougov
3. Selesai!

Payment akan dibuat daripada Yougov ke akaun paypal korang selama sebulan. Ikut pengalaman  sendiri (aku redeem 4 November 2019, masuk Paypal 1 Disember 2019).


Duit akan diberi dalam currency SGD. Jadi besarlah sikit kan. Ada fee charge yang dikenakan ketika transfer daripada Yougov ke Paypal (SGD : 1.67)

Bahagian Kedua

Terlebih dahulu, korang kene pergi ke emel Paypal korang dan buat verify terlebih dahulu untuk accept duit daripada Yougov

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Bahagian Ketiga

  1. Daftar akaun bank korang di akaun Paypal
  2. Buka add bank account
  3. Masukkan maklumat, aku masukkan duit ke akaun Bank Islam (Maybank - Malayan Bank, CIMB, Bank Islam dan sebagainya)
  4. Jika sudah ada akaun bank link dengan Paypal, korang dah boleh cashout duit tersebut ke akaun bank
  5. Tekan fund transfer
  6. Pilih akaun bank
  7. Masukkan jumlah yang korang nak cashout. Masukkan semua nilai tersebut. Tak payah tinggal dah.
  8. Tekan ok. Selesai!


Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank
Aku tukar daripada Maybank ke Bank Islam sebenarnya
Cara Cashout Payment Daripada Survey Yougov Ke Akaun Bank

Tempoh pemindahan akan ambil masa 3-5 hari. Tapi aku punya sehari je dah settle. Jadi jumlah bersih yang berjaya di cashout adalah RM71.39.


Keseluruhannya (RM);
Bayaran daripada Yougov adalah = 74.39
Transfer ke Paypal (fee : SGD 1.67) = 71.39
Transfer daripada Paypal ke Bank Islam = RM 71.39 

Dah faham kan? Boleh dah cashout tu. Jadi mana-mana korang yang nak juga buat duit sambil-sambil di Survey Yougov ni, korang jangan lupa daftar sini. Mungkin tak banyak, tapi lepas la nak makan KFC hehe

Harap korang faham la, cara nak cashout payment daripada Yougov terus ke akaun bank kita ni.

Saturday, 7 December 2019

Subsidi Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Untuk Anda

Subsidi Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Untuk Anda

Sedia maklum bermula tahun 2020, Kerajaan telah mewajibkan pemakaian Kerusi Kesalamatan Kanak-Kanak (Baby Carseat) di dalam kenderaan persendirian. Jika tidak patuh, korang mungkin akan disaman jika ditahan. Dengan berita ini, ibubapa la rungsi sekali, macam mana kalau anak ramai? Kereta kecil? Kalau anak seorang dua, mungkin boleh lagi pasang carseat ni kan.


Belum cukup dengan jumlah anak atau kereta kecil. Kene juga hadap harga carseat baby ni. Paling tidak RM100-300 kan untuk sebuah. Kalau anak 2 atau 3 orang? Mahu RM600 kan. Kalau keluarga berada mungkin ini tiada masalah, macam mana kalau keluarga yang sederhana. Mungkin kene fikir lebih kan.

Baca Juga : Adakah Anda Layak Untuk Program Subsidi Petrol (PSP)?

Jadi jika anda tergolong dalam golongan B40 terutamanya, korang boleh sertai Program Subsidi Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak dengan kerjasama antara BMW Malaysia dan Childline Foundation. Sekali gus, boleh meringankan beban sekeluarga kan.

Program Subsidi Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak


Dengan adanya program subsidi ini ianya berharap akan menggalakkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak apabila undang-undang dikuatkuasa. Sejumlah 150 unit kerusi keselamatan kanak-kanak berjenama snskidz Ace akan disubsidi dan dijual pada harga RM100 seunit. Kerusi keselamatan kanak-kanak ini dijual dengan harga pasaran bernilai RM199 dan ianya boleh digunakan oleh bayi baru lahir sehingga berat mencecah 13kg dengan keadaan menghadap belakang dan mempunyai piawaian ECE R44-04.

Subsidi Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Untuk Anda

Program subsidi ini adalah untuk keluarga yang bakal menimang cahaya mata atau keluarga yang mempunyai kanak-kanak yang berat tidak melebihi 13kg, dan juga pendapatan isi rumah di bawah RM3,000.

Keluarga yang terpilih akan dimaklumkan melalui e-mel berkenaan dengan tarikh, masa dan tempat untuk pengambilan kerusi keselamatan kanak-kanak baru mereka.

Cara Memohon


  1. Isi Borang. Lengkapkan borang pendaftaran untuk memohon kerusi keselamatan kanak-kanak yang bersubsidi.
  2. Terima E-mel Pengesahan. 150 orang penerima kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi yang terpilih akan menerima e-mel pengesahan.
  3. Bayar & Ambil. Penerima perlu membuat pembayaran sebanyak RM100 bagi kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi dan mengambilnya di pusat khidmat pelanggan Safe'n Sound di Glenmarie, Shah Alam.

Penerima perlu membawa bersama bukti pembayaran dan kad pengenalan, semasa mengambil kerusi keselamatan kanak-kanak baru anda.


Tekan pautan dibawah untuk membuat permohonan

Terma Dan Syarat


  1. Program Subsidi ini terbuka kepada semua penduduk Malaysia yang berumur 18 tahun dan keatas.
  2. Penerima kerusi keselamatan kanak-kanak mestilah merupakan bakal ibu bapa atau mempunyai kanak-kanak yang berat tidak lebih daripada 13kg.
  3. Penerima kerusi keselamatan kanak-kanak mestilah dari isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM3,000.
  4. Hanya satu penyertaan setiap keluarga - penyertaan secara pukal tidak akan diterima.
  5. Pendaftaran Program Subsidi ini bermula dari 2 Disember 2019 hingga 15 Disember 2019. Sebarang penyertaan selepas tarikh ini tidak akan diterima.
  6. 150 orang penerima Program Subsidi akan dipilih selepas pendaftaran ditutup dan akan dimaklumkan melalui e-mel.
  7. Pembayaran sebanyak RM100 bagi kerusi keselamatan kanak-kanak bersubsidi hendaklah dilakukan sebelum pengambilan kerusi keselamatan kanak-kanak.
  8. Penerima akan dimaklumkan mengenai tarikh pengambilan kerusi keselamatan kanak-kanak.
  9. Kerusi keselamatan kanak-kanak hendaklah diambil di pejabat Safe ‘n Sound: 5 & 7, Jalan Jurunilai U1/20, Hicom-Glenmarie Industrial Park, 40150 Shah Alam, Selangor.
  10. Bukti pembayaran dan kad pengenalan hendaklah disertakan bersama semasa pengambilan kerusi keselamatan kanak-kanak.
  11. Kerusi keselamatan kanak-kanak tidak boleh dijual semula atau diberi kepada orang lain. Ia hanya boleh diambil dengan menggunakan kad pengenalan penerima sahaja.
  12. Sekiranya penerima tidak dapat mengambil kerusi keselamatan kanak-kanak di tempat yang ditetapkan, Safe 'n Sound akan menyediakan perkhidmatan penghantaran. Sila maklumkan melalui e-mel setelah penerima menerima e-mel pengesahan.
  13. Setiap pendaftaran di Program Subsidi ini akan dianggap sebagai menerima terma dan syarat ini.
  14. BMW Malaysia dan Safe ‘n Sound mempunyai hak, mengikut budi bicara mutlaknya dan pada bila-bila masa, untuk menukar atau mengubahsuai terma dan syarat ini. Perubahan sedemikian akan berkuat kuasa sebaik sahaja laman sesawang ini di kemas kini.
  15. BMW Malaysia dan Safe 'n Sound juga berhak untuk membatalkan Program Subsidi ini sekiranya keadaan berada di luar kawalannya.
  16. Data peribadi anda akan dikumpulkan oleh BMW Malaysia dan Safe 'n Sound untuk tujuan Program Subsidi ini sahaja dan tidak akan didedahkan kepada mana-mana pihak ketiga.

Friday, 6 December 2019

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

Sekarang antara media sosial yang paling banyak digunakan adalah Facebook, Twitter dan Instagram. Setiap daripadanya mempunyai keisitimewaan dan kegunaannya tersendiri. Secara ringkas, Facebook lebih kepada perkongsian penulisan tanpa had dan gambar, Twitter kepada perkongsian penulisan ringkas dan Instagram perkongsian gambar dan video.

Secara peribadi, daripada 3 aplikasi media sosial ini, aku lebih cenderung kepada Twitter di samping Facebook dan Instagram. Aku tiada gambar yang ingin dikongsikan setiap hari, penulisan tanpa had aku lebih kepada blog daripada Facebook, tetapi penulisan pendek je la aku biasa guna. Jadi guna Twitter je la kan.


Facebook aku lebih fokus untuk baca artikel atau perkongsian daripada page atau group facebook. Instagram aku tengok gambar kawan-kawan dan insta story. Twitter aku guna untuk tengok berita trending dengan lebih pecat. Di Facebook tiada ciri mencari berita trending berbanding Twitter.

Jadi disini aku nak kongsikan 5 ciri penting yang korang boleh guna dalam Twitter ni. Dengan adanya ciri ini, pengalaman menggunakan Twitter lebih menarik.

5 Ciri Penting Pada Twitter


#1 - Mencari Tweet Lama Atau Mana-Mana Tweet Yang Korang Mahu


Di Twitter ada limit untuk anda skroll pada timelinenya. Dalam satu masa, anda tidak boleh lagi skroll dan mencari tweet-tweet lama. Kebiasaanya, pengguna Twitter jumlah tweetnya pasti lebih 10k. Macam mana nak cari tweet-tweet lama kan. Jenuh nak skroll sampai jumpa. 

Tetapi sebenarnya ada caranya kalau korang guna aplikasi rasmi Twitter. Korang taip perkataan dibawah dibahagian Search Bar di aplikasi Twitter,
from:xxxxxx <katakunci>
xxxxx = username
Contoh = from:koyotitos Ejen Ali

Jika korang nak cari untuk username orang lain, pastikan akaun mereka tidak private, barulah boleh lihat tweet-tweet mereka.


5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

#2 - Remind Sesebuah Tweet


Jika korang biasa guna Twitter, pasti korang pernah tengok tweet berbentuk thread iaitu tweet panjang. Dimana, korang mengambil masa yang lebih untuk siapkan tweet thread korang tersebut. Jadi yang pembaca ni, terpaksa la tunggu sehingga mereka siapkan tweet mereka.

Tapi sebenarnya ada bot yang dibuat iaitu kroang boleh dapat reminder atau notification selepas beberapa tempoh yang anda tetapkan. Sebagai contoh, anda tetapkan untuk beri peringatan selepas 1 jam, atau 1 hari, atau 1 bulan dan pelbagai masa lagi.

Caranya adalah :

Korang perlu terlebih dahulu Follow akaun twitter @RemindMe_OfThis kemudia korang boleh cari mana-mana tweet dan reply pada tweet tersebut seperti dibawah. Bot akan reply

@remindMe_OfThis after 1 day

Selepas itu korang perlu setting timezone dan barulah korang akan menerima notification selepas tempoh yang ditetapkan. Sampai masa, phone akan berbunyi. 

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

#3 - Baca Quoted Reply Pada Tweet


Di Twitter terdapat 2 cara untuk anda reply pada sesebuah tweet sama ada melalui button reply ataupun Quoted Reply. Anda boleh baca kesemua reply pada sesebuah tweet jika mereka menggunakan button reply tetapi tidak boleh baca jika mereka menggunakan Quoted Reply. Tapi sebenarnya ada cara untuk anda baca iaitu dengan bantuan aplikasi Quoted Replies & Download Twitter Videos.


1.  Selepas download dan install seperti biasa
2.  Jika ingin melihat Quoted Reply pada sesebuah tweet, korang hanya tekan button share pada tweet tersebut dan pilih Quoted Reply.
3.  Ia akan membawa anda ke bahagian dimana semua Quoted Reply tersebut disenaraikan. Kini Korang dah boleh baca.

#4 - Download Video Twitter Dengan Mudah


Untuk download gambar pada Twitter tiada masalah, korang hanya tekan 3 titik menegak gambar tersebut dan tekan save, tetapi untuk video tiada ciri tersebut. Tetapi jangan risau, ada caranya dan ianya sangat mudah. Terdapat 2 cara :

1. Cara pertama, korang boleh guna aplikasi yang sama iaitu Quoted Replies & Download Twitter Videos. Korang tekan button share pada video tersebut dan pilih Download Twitter Video. Download seperti biasa di phone korang. Selesai

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter



2. Cara kedua, korang boleh hanya mention @this_vid pada video atau GIF tweet tersebut. Beberapa minute kemudian, mereka akan reply tweet korang dengan link. Tekan link tersebut, boleh terus download. Selesai. Tapi kekurangannya, korang kene tunggu la mereka reply, baru boleh downlaod.

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

#5 - Mencari Tweet Yang Banyak Retweet, RT


Ini antara ciri yang paling menarik bagi iaitu cari sesebuah Tweet menggunakan keyword dengan jumlah RT atau Retweet yang banyak. Kini korang boleh cari tweet yang banyak Retweet. Kebiasaanya, aku suka thread yang banyak RT. Boleh baca dan tambah pengetahuan. Caranya adalah seperti berikut:

Korang hanya perlu taip seperti dibawah di bahagian Search Bar Twitter

min_retweets:XXX <keyword>
XXX = jumlah minimum Retweet diikuti dengan keyword apa yang korang nak
Contoh : min_retweets:1000 Ejen Ali
Kalau korang nak cari guna jumlah Favorites pun boleh, just tukar,
min_faves:XXX <keyword>
Selepas itu, twitter akan senaraikan semua tweet yang mempunyai perkataan Ejen Ali dan jumlah Retweet sekurang-kurangnya 1000 RT. Mesti lebih daripada itu.

5 Ciri Penting Boleh Digunakan Dalam Twitter

Kesimpulan


Jadi ini adalah 5 ciri penting boleh digunakan dalam Twitter terutamanya apabila kroang menggunakan aplikasi rasmi Twitter sendiri. Pengalaman menggunakan Twitter pastinya akan jadi lebih senang dan menarik kan. Kalau ada ciri lain yang korang tahu, kongsilah juga kat komen ni.

Thursday, 5 December 2019

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Inilah peristiwa hitam yang berlaku kepada 5 sekawan dimana mereka tidak dibenarkan untuk melepasi imigresen dan seterusnya tidak dibenarkan memasuki Korea Selatan. Bukan itu sahaja, selepas beberapa jam tiba di Incheon Airport, akhirnya mereka dihantar pulang semula ke tanah air. Inilah dipanggil travel Korea balik hari.

Pengalaman ini dikongsikan oleh Nor Azam di facebooknya dengan memberi tajuk Pergi Korea Balik Hari Dan Terus Ke Bandung. Beliau menceritakan pengalaman bersama 4 rakannya dimana mereka di tahan di imigrsen aiport dan tidak dibenarkan masuk ke Korea.


Jika sebelum ini pernah viral dimana ada juga traveller daripada Malaysia ingin bercuti ke Perth tetapi dihalang untuk berlepas oleh profiler daripada imigresen Australia. Mereka juga menerima nasib yang sama dan terpaksa membatalkan hasrat mereka untuk bercuti ke Australia dan membuat keputusan ke Krabi.

Baca Juga : Perkongsian Pengalaman Tidak Dibenarkan Berlepas Ke Perth, Australia

Perkongsian Pengalaman Di Tahan Di Imigresen Korea Selatan


So basically ini cerita pasal macamana aku pergi Korea Selatan balik hari lepastu tiba-tiba ada dekat Bandung. Hahahaha

First sekali aku nak mintak maaf kalau cara penulisan aku agak berterabur sebab ni first time aku share pasal travel experience aku kat social media. Aku malas sebenarnya nak menulis tapi ramai kawan-kawan aku suruh aku share pasal benda ni so here it is.

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

So nak dijadikan cerita aku dengan 4 orang kawan sekerja aku planning untuk pergi ke Korea Selatan (one year planning). Dah la cuti boss taknak sign (hampeh punya boss) tapi kitorang cuti jugak sebab semua dah book dan dah bayar. So 6 November 2019 tu flight kiteorang. So macam biasa la ready apa yang patut apa semua kiteorg pon fly to Korea.

Bermula la kisah pengembaraan 5 anak muda ke Korea balik hari. Hahaha. So sampai je ke Incheon Airport tu masing-masing dah excited dah ni (bende setahun plan mahu tak excited) so kitorang beratur la mcm biasa kan. Sampai giliran aku je kat imigration tu dia ambik passport aku lepastu dia mcm berbual-bual dengan kawan sebelah dia sambil tunjuk-tunjuk passport aku. Aku dah rasa lain macam dah. Lepastu bende yang aku jangka sebelum ni terjadi. Dia suruh aku tunggu kat tepi sambil dia kumpul semua kawan-kawan aku yang lain lepastu kiteorang dibawa ke bilik kuarantin a.k.a bilik termenung.


Untuk pengetahuan korang, semua benda aku dah standby untuk bende ni. Semua dah print and aku compile untuk setiap sorang.
  • Update : Arrival / Custom Declaration form
  • Ticket balik
  • Complete itinerary 7 hari
  • Segala booking yang aku buat untuk theme park, nami island jadah semua
  • Booking hotel
  • Confirmation letter company

Semua benda alah ni aku dah print siap bagi setiap sorang and aku dah suruh semua kawan aku study itinerary tu.

Baca Juga : Pengalaman Bercuti Di Perth, Australia

So sesi soal siasat pon bermula. Aku buat relax jela jawab jela apa dia tanya (aku xtau la kawan-kawan aku jawab mcm mana) tapi aku jawab mana aku boleh jawab. Pasal dia pon bukan tahu cakap english, dia pakai translator, kau kena cakap dekat phone bongok dia tu lepastu orang tu translate kan. So aku xrasa bende tu 100% efisyen. Tapi nak buat macamana kan negara diorg. Aku pon jawab segala soalan pasal kerja, status aku, pasal company aku kerja dan juga segala itinerary aku sepanjang kat sana.

Dipendekkan cerita, selepas sesi soal jawab selama lebih kurang 2 jam dia pon keluarkan satu surat dia suruh aku sign tapi aku xnk sign (surat tak dibenarkan masuk korea). Aku cakap dengan dia xboleh ke aku nak buat rayuan ke apa ke. Dia cakap tunggu dulu dalam bilik termenung tu. Aku pon tunggu dan tunggu dan tunggu sambil termenung dalam kelaparan.

8 jam berlalu, aku kawan-kawan aku dan bersama beberapa lagi tahanan kena escort ke satu lagi bilik menunggu. Dah macam banduan aku rasa sebab kena beratur 3-3. Terkeluar dari barisan je kena marah weh.!! Hahahhaha..

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Dari aku kena tahan tadi sampai lah sekarang ni aku dengan member-member aku takde dapat air ke apa ke bapak lapar weh. Last makan dalam flight je. Dekat bilik termenung lagi sekali ni basically tengah tunggu masa balik je so kiteorang pon redha jela.

Tapi kiteorang sebenarnya tak diberitahu pon apa sebab ktorang tak lepas masuk, bila kiteorang akan balik apa semua kiteorang macam TERGANTUNG SEPI je kat situ. Hisap rokok pon tak boleh lama-lama kene jerit dengan diorang. Babi sungguh layanan diorang. Lagi sejam gitu sebelum flight kiteorang, baru diorang bagi kiteorang roti dengan air satu. Tu je.

So aku pon tanya dengan salah sorang security kat situ yang macam ok sikit boleh tak tengokkan kat white board tu kiteorang balik pukul berapa. So dia cakap kiteorang akan balik 11.30 pm malam tu. Sedap sikit hati ni sebab dapat balik. Aku da tak pikir apa dah aku cuma pikir nak balik je tinggalkan tempat sial ni. Hahahahaha. Sorry not sorry.

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Nak dijadikan cerita lagi aku pon terasa la kesian kat kawan-kawan aku. Pasal ada 3 orang first time travel ke luar negara kena macam ni. So aku tanya diorang berapa duit dieorang ada buat kira-kira time tu jugak and aku decide untuk bawak diorang pergi Bandung pasal Bandung ni da macam kampung aku tiap-tiap tahun aku pergi.

Aku pon call la contact aku kat bandung suruh tolong book kan apa yang patut yela bende betul-betul last minit. Dia pon setuju nak tolong semua Alhamdulillah. Tq mas bam nolongin aku. Siapa nak pergi Bandung boleh contact dia ni. Bambang Wahyu Prayudi.


Sampai KLIA2 pukul 5 pagi. Keluar pergi sarapan tunggu money changer bukak semua park kereta kat salak tinggi terus balik KLIA2 semua naik flight ke Jakarta pukul 2.30pm and habiskan semua cuti and duit kiteorang kat Bandung.

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Travel Korea Balik Hari. Tidak Dibenarkan Memasuki Korea Tanpa Sebab

Jadi tu lah cerita macam mana aku dgn kawan-kawan aku pergi Korea balik hari dan terus ke Bandung untuk menghiburkan hati yang lara.

Tips Pergi Ke Korea


Sebelum aku akhiri tulisan aku ni aku nak pesan pada semua orang yang nak ke Korea pastikan semua standby cukup-cukup, study betul-betul tapi macam aku semua cukup still tak lepas. Anggap jela benda ni bukan rezeki. Rezeki aku dengan kawan-kawan aku kat Bandung disamping awek-awek Bandung yang cun. SEKIAN.

TOTAL DUIT LEBUR : RM2K/person


sumber: facebook nor azam

Wednesday, 4 December 2019

K-Clique Mengungguli Carta Spotify Wrapped Menjadi Artis Tempatan Paling Banyak Di Strim Tahun 2019

spotify wrapped 2019 k-clique

Tidak lama lagi, kita tahun 2019 akan melabuhkan tirainya dan tahun baru akan menjelma untuk 2020. Jadi sempena dengan itu, pihak Spotify telah pun keluarkan statistik terbaru berkaitan data penstriman bagi Spotify sepanjang tahun 2019 dengan pelbagai kategori yang telah disenaraikan.

Mereka menerbitkan Spotify Wrapped 2019 bagi mengumpulkan semua data yang datangnya daripada pengguna Spotify sendiri. Kita sedia maklum, Spotify menyediakan khidmat penstriman lagu, jadi kesemuanya berkaitan penstriman lagu.


Jadi tahun ini, mengikut data yang dikeluarkan Spotify bagi negara Malaysia, K-Clique antara artis Tempatan yang paling banyak di strim sepanjang tahun 2019. Jika tahun 2018 sebelum ini, Dato Siti Nurhaliza telah berjaya menjadi artis paling banyak distrim.

spotify wrapped 2019 k-clique


Manakala bagi keseluruhan bagi carta tempatan, ternyata artis K-Pop masih menjadi kegilaan orang ramai terutamanya di Malaysia, dimana BTS menjadi artis yang paling banyak di strim bagi tahun 2019. Ikuti senarai lengkap lagu bagi setiap kategori sepanjang tahun 2019 di Spotify.

Baca Juga : 5 Perkara Kebiasaanya Anda Akan Jumpa Di Social Media Anda Bila Tiba Tahun Baru

Senarai Lengkap Carta Spotify Wrapped Tertinggi Bagi Tahun 2019 Di Malaysia


Artis Paling Banyak Distrim (Keseluruhan)

BTS
Ariana Grande
Khalid
Ed Sheeran
Post Malone 

Artis Lelaki Paling Banyak Distrim

Khalid
Ed Sheeran 
Post Malone 
Shawn Mendes 
Alan Walker 

Artis Wanita Paling Banyak Distrim

Ariana Grande 
Taylor Swift 
Billie Eilish 
Camila Cabello 
Halsey 

Artis Tempatan Paling Banyak Distrim

K-Clique 
Faizal Tahir 
Dato Siti Nurhaliza 
SonaOne
Insomniacks

Kumpulan Paling Banyak Distrim

BTS 
BLACKPINK 
Maroon 5
TWICE 
5 Seconds of Summer 

Lagu Yang Paling Banyak Distrim

“Señorita” – Camila Cabello, Shawn Mendes
“Boy With Luv” – BTS feat. Halsey 
“Someone You Loved” – Lewis Capaldi
“Sunflower” – Post Malone, Swae Lee
“7 rings” – Ariana Grande

Album Paling Banyak Distrim 

Hollywood’s Bleeding – Post Malone 
Shawn Mendes – Shawn Mendes 
Thank u, next – Ariana Grande 
WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? – Billie Eilish 
Love Yourself 結 ‘Answer’ – BTS 

spotify wrapped 2019 k-clique

Senarai Lengkap Carta Spotify Wrapped Tertinggi Bagi Tahun 2019 Di Dunia



Artis Paling Banyak Distrim

Post Malone
Billie Eilish
Ariana Grande
Ed Sheeran
Bad Bunny

Album Paling Banyak Distrim 

WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? – Billie Eilish
Hollywood’s Bleeding – Post Malone
thank u, next – Ariana Grande
No.6 Collaborations Project – Ed Sheeran
Shawn Mendes – Shawn Mendes

Lagu Yang Paling Banyak Distrim 

“Señorita” – Camila Cabello, Shawn Mendes
“bad guy” – Billie Eilish
“Sunflower” – Post Malone, Swae Lee
“7 Rings” – Ariana Grande
“Old Town Road – Remix” – Lil Nas X, Billy Ray Cyrus

Artis Wanita Paling Banyak Distrim

Billie Eilish
Ariana Grande
Taylor Swift
Camila Cabello
Halsey

Artis Lelaki Paling Banyak Distrim

Post Malone
Ed Sheeran
Bad Bunny
Khalid
J Balvin

Podcast Yang Paling Banyak Distrim

The Joe Budden Podcast with Rory & Mal
My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark
Gemischtes Hack
Fest & Flauschig
The Misfits Podcast

Genre Podcast Yang Paling Banyak Distrim

Komedi
Masyarakat dan Budaya
Jenayah Sebenar
Berita
Kesihatan dan Kecergasan


sumber : amanz.my

Tuesday, 3 December 2019

Persediaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Untuk Anda

Persediaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Untuk Anda

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) telah mengumumkan peperiksaan online akan di adakan bagi jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 bagi tahun 2019. Jika anda disini, bermakna anda telah berjaya bagi permohonan tersebut bagi Exam Online yang akan datang. Tahniah!

Peperiksaan Online memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE) bagi jawatan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 akan diadakan pada 5 dan 13 Disember 2019 iaitu hari Khamis dan Jumaat. Jadi ada masih ada masa lagi untuk mengulangkaji dan ketahui jenis apa soalan yang akan keluar.

Exam Online Penolong Pegawai Pendaftaran KP29


Persediaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Untuk Anda

Exam online ini merupakan saringan pertama yang anda akan lalui. Kebiasaanya exam online di adakan kerana bilangan pemohon yang ramai. Jadi jika anda terpilih salah seorang, anda sangat beruntung. Yang pastinya juga persaingan juga tinggi. Jadi anda perlu bersedia lebih awal dan lebih kuat.

Soalan PSEE Penolong Pendaftaran KP29 terbahagi kepada 2 seksyen iaitu :

  1. Seksyen A - Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Seksyen B - Kefahaman Bahasa Inggeris
Dibawah ini merupakan antara contoh soalan atau preview copy yang mungkin akan ditanya di dalam exam online tersebut bagi setiap seksyen.

Persediaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Untuk Anda
Contoh Seksyen A

Persediaan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 Untuk Anda
Contoh Seksyen B
Pada tahun 2019 ini, format yang digunakan adalah daya menyelesaikan masalah untuk seksyen A dan kefahaman bahasa inggeris untuk seksyen B. Setiap tahun formatnya mungkin berlainan, jadi rujukan ini hanya valid untuk sesi 2019 sahaja.

Jadi kepada anda yang berminat untuk dapatkan contoh atau rujukan bagi persediaan exam online Penolong Pegawai Pendaftaran KP29, pihak Tim Infokerjaya ada menyediakan mengikut format terbaru bagi tahun 2019 ini. Hanya dibuka sehingga 4 Disember 2019 sebelum 11.59 malam

Anda boleh dapatkan rujukan bagi Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 di pautan dibawah :

Ramai calon exam online daripada pelbagai jawatan lain telah menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh tim infokerjaya ini. Rata-rata begitu berpuas hati dengan kandungan yang disediakan. Jadi tunggu apa lagi, jom dapatkan rujukan Penolong Pegawai Pendaftaran KP29 anda disini.

Makan Dan Shopping Ketika Berada di Phuket, Thailand

Makan Dan Shopping Ketika Berada di Phuket, Thailand

Jika korang baca di Itinerary Phuket Thailand, korang akan lihat ada sesi makan baik lunch, dinner dan juga shopping ketika berada di phuket untuk 4 hari. Tetapi Phuket bukanlah tempat shopping sebenarnya bagi aku. Sepertinya barang sedikit mahal dan kurang pilihan.

Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done