Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Filem

[filem][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Tuesday, 22 October 2019

Review Filem Shoplifter Daripada Jepun

review shoplifter

Jika sebelum ini ada berkongsi ulasan dengan pemenang Palme d'Or 2019 iaitu Parasite, kini aku nak berkongsi review filem bagi pemenang Palme d'Or 2018, juga daripada Asia iaitu Jepun. Filem yang dimaksudkan adalah Shoplifter.

Pada tahun 2018 tersebut, filem Shoplifter merupakan filem Japan yang ke-4 mendapat kutipan tertinggi iaitu sebanyak ¥45.5 billion. Jepun biasanya kutipan tertinggi ni, anime la tiap-tiap tahun. Adakah filem ini sangat menarik sehingga berjaya merangkup anugerah di Palme d'Or 2018 yang lepas.


Filem : Shoplifter
Negara : Jepun
Pengarah : Hirokazu Koreeda
Genre : Drama, Jenayah
Pelakon :  Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki
Tarikh Tayangan : Jun 2018 (Jepun) Julai 2018 (Malaysia)
Penilaian : 8/10

review shoplifter


Sinopsis


Filem ini berkisarkan sebuah keluarga yang sebahagian daripadanya selalu melakukan aktiviti mencuri barangan keperluan harian di kedai dan pasaraya. Ini kerana, bagi mengurangkan sedikit bebanan tanggungan sebuah keluarga. Mereka yang biasa melakukan perkara ini adalah 'sang ayah dan anak' (Osamu dan Shota) nya sahaja, manakala ahli keluarga lain, keluar bekerja seperti orang lain juga.

Kisah ini bermula bila mereka membawa balik seorang kanak-kanak yang telah telah didera oleh kedua orang tuanya. Pada akhirnya, mereka membawa dan menyara budak itu terus di rumah mereka bagi mengelakkan kejadian dera dari terus berlaku kepada budak itu.

review shoplifter

Lama-kelamaan kanak-kanak tersebut (Yuri) menjadi lebih selesa ketika tinggal bersama keluarga tersebut dan mereka juga sanggup menerima kedatangan Yuri ke dalam keluarga mereka dan menganggap seperti anak sendiri. Osamu yang juga bekerja sebagai buruh binaan telah menimpa kemalangan dan terpaksa berhenti kerja. Jadi Osamu hanya berada di rumah bersama anak-anak lain dan juga telah mengajar Yuri bagaimana melakukan pencurian di pasaraya supaya tidak tertangkap. 

Selepas kematian 'nenek' (Hatsue) mereka yang bersama-sama di dalam keluarga tersebut, mereka sekeluarga seperti sedikit hilang arah terutamanya Aki yang sentiasa bersama neneknya apabila berada di rumah.

review shoplifter

Pengakhiran cerita ini berlaku apabila, Shota dan Yuri keluar bersama-sama bagi melakukan 'Shoplifting' di sebuah pasaraya dan akhirnya mereka tertangkap. Dalam kejadian ini lah terbongkar segalanya apabila sebenarnya mereka sekeluarga tidak mempunyai apa-apa pertalian darah pun. Masing-masing mempunyai cerita tersendiri dan akhirnya mereka bersatu sebagai keluarga. 

Selepas terbongkarnya segala rahsia mereka, mereka terus kembali kepada kehidupan asal dan ada diantara mereka dimasukkan ke dalam penjara kerana pernah terlibat dengan kes bunuh dan sebagainya. 

Ulasan Filem Shoplifter


Dengan tajuk Shoplifter atau dalam bahasa melayu pencuri di kedai-kedai. Jadi filem ini tidak lari dengan jenayah. Bermula sahaja filem dimainkan, penonton dipertunjukkan bagaimana Osamu dan Shota melakukan proses mencuri di pasaraya sehingga selesai tanpa disedari oleh mana-mana pihak pun.

Antara ulasan yang aku boleh bagi berkaitan filem ini :

1.  Filem ini tiada watak antogonis atau watak jahat. Sepertinya sifat jahat yang ada pada segelintir watak seperti Nobuyo yang pernah membunuh bekas suaminya dahulu adalah kerana ingin membela diri selepas kantoi menjalankan hubungan sulit dengan Osamu. Jadi Nobuyo tekad membunuh bekas suaminya dan hidup bersama keluarga baru yang mereka pilih.

2.  Filem ini mengisahkan bagaimana kita tidak mampu untuk memilih ibu bapa bermula daripada lahir lagi. Jadi bila orang tua kita suka bertengkar dan akhirnya anak mereka didera, anak tersebut terpaksa menerima takdir. Jadi dalam cerita ini, Nobuyo seolah-olah memberi harapan baru kepada Yuri yang didera oleh orang tuanya dengan memberinya pilihan untuk bersama orang tuanya atau bersama keluarga Nobuyo dan akhirnya pilih bersama Nobuyo.

review shoplifter

3.  Sifat kasih sayang juga kuat dalam filem Shoplifter ini. Walaupun baru sahaja kenali Yuri, tetapi beliau dilayan seperti anak sendiri. 'Curi' baju baru untuk Yuri, bawa sekeluarga pergi ke pantai. Main dan mandi bersama di pantai dan sanggup mengubah penampilan Yuri supaya tidak di kesan oleh orang sekeliling yang mereka sebenarnya simpan Yuri.

4.  Ada 1 kisah terpencil yang menarik iaitu bila Shotu memberitahu pada polis selepas kejadian ditangkap pada hujung cerita. Polis tanya kepada Shotu, kenapa tidak bersekolah? Dia menjawab, 'hanya orang yang tidak pandai sahaja hanya akan belajar di sekolah.' Shotu pandai, jadi dia tidak perlu pergi ke sekolah. Dalam filem ini, Shotu rajin membaca ketika berada di dalam bilik kecilnya dan pengetahuanya sepertinya lebih pandai daripada Osamu.


5.  Yang paling menarik sebenarnya dalam cerita ini adalah, bagaimana pengarah olah penceritaan supaya ianya kekal menjadi tanda tanya sehingga akhir cerita. Sepertinya masih ada beberapa persoalan yang masih timbul.

  • Mereka berlima + Yuri sebenarnya datang daripada asal usul yang berbeza. Bagaimana mereka boleh bersatu di bawah bumbung yang dikelilingi oleh apartment tinggi? Pada pemahaman aku, mereka hanya berjumpa sekadar kebetulan sahaja
  • Aki daripada keluarga yang kaya tetapi sepertinya tidak mahu kembali kepada keluarganya.
  • Shota dijumpai di dalam kereta oleh Osamu ketika sedang memecahkan kaca kereta untuk mencuri
  • Nobuyo membunuh bekas suaminya dan melarikan diri bersama Osamu dan hidup bersama.
  • Hatsue merupakan tuan rumah tersebut yang mana tidak mahu pindah ke rumah apartmen yang lebih selesa.
6.  Akhirnya mereka semua kembali ke tempat asal seperti Yuri kembali kepada kedua orang tuanya dan kini sudah insaf. Shotu tinggal bersama kanak-kanak lain disebuah pusat penjagaan dan sudah pun bersekolah. Aki mungkin kembalik kepada keluarganya. Osamu menyewa dan tinggal bersendirian.  

review shoplifter

Shoplifter sangat menarik jika anda hayati penceritaan sehingga babak akhir. Osamu yang bersungguh-sungguh mahu Shota memanggilnya ayah dan akhirnya menyebut 'Ayah' ketika mereka berpisah buat selamanya.

Aku takpastilah ulasan aku ni betul ke tidak dengan penceritaan dalam Shoplifter. Ianya adalah segala-galanya tentang pemahaman aku sendiri ketika menonton cerita ini. Ya, mungkin kalau anda mahukan cerita aksi, tiada di dalamnya. Jika anda mahukan sebuah cerita dengan jalan cerita, ada disini. Korang wajib tengok Sholifter

Monday, 21 October 2019

Scam Yang Terkenal Di Turki, Let's Have A Drink

scam di turki

Kepada Traveler yang bergerak berseorang terutamnya di Turki, mari kenali antara penipuan atau scam terkenal di sana iaitu 'Let's Have A Drink'. Mungkin ianya berlaku di negara lain juga, tetapi perkongsian ini khas untuk di negara Turki seperti di Istanbul.

Target mereka adalah traveler lelaki berseorangan, ini kerana kerja mereka menjadi lebih mudah jika mangsa tanpa teman yang membolehkan mereka menipu tanpa campur tangan oleh pihak lain. Scam ini pengakhirnnya anda akan disuruh membayar bil minuman sehingga ratus atau beribu dollar dan juga berlaku kes rompakan.


Pada 2014, aku berkesempatan untuk ziarah Istanbul, Turki tetapi pada masa itu, kami pergi ke sana di dalam kumpulan yang ramai. Jadi scam ini sudah pastinya tidak akan berlaku, hampir setiap masa kami akan berada di dalam kumpulan yang ramai. Mereka tidak akan target mangsa yang seperti keadaan ini.

Artikel Berkaitan : Ziarah Istanbul Turki

Bagaimana Scam Let's Have A Drink Ini Berlaku


Menurut perkongsian pengalaman, kejadian scam ini biasanya berlaku di Istanbul, Sultanahmet Square dan Beyoğlu‘s İstiklal Caddesi dan juga Cumhuriyet Caddesi.  Antara variasi dan modus operandi scam ini yang pernah berlaku adalah seperti berikut :

Ianya mula berlaku apabila seorang yang tidak dikenali mendekati anda ketika anda berseorang dalam dan menegur anda dalam bahasa Turki. Selepas itu, sudah pastinya anda akan memberi respon yang anda tidak boleh berbahasa Turki. Selain itu juga, ada berlaku pemangsa ini bermula ketika dia meminta anda yang sedang berseorangan itu minta anda mengambil gambar untuknya.

scam di turki
sumber : Greggman Blog

Jadi disinilah ianya bermula. Selepas itu, pemangsa ini akan mula menjadi lebih friendly dan mula berborak panjang dengan anda dalam English. Ya, mereka fasih berbahasa Inggeris. Selepas berborak panjang, dia mula akan mengajak anda pergi ke mana-mana cafe untuk lepak dan minum sehingga sanggup belanja anda sebelum mengajak anda ke tempat mereka yang membolehkan proses scam akan berlaku.

Selepas selesai lepak dan minum di cafe berdekatan, pemangsa ini akan mengajak ke tempat lain pula dengan menggunakan kereta. 


Di tempat lain inilah, proses scam atau penipuan ini akan terjadi. Sekali lagi, mereka akan membawa anda ke Kelab Malam khas mereka untuk minum dan lepak, tetapi kali ini pemangsa akan mengajak kawan-kawan yang lain turut serta di meja yang sama. Mereka akan pesan minuman dan akhirnya anda disuruh untuk membayar semua minuman tersebut dengan harga yang tidak masuk akal mahalnya.

Jika anda melawan, mereka akan membawa anda ke tempat yang lebih tersorok bagi mengertak anda supaya anda memberikan apa-apa sahaja yang mereka mahu. Jika anda enggan membayar, anda akan dipaksa sehingga dipukul serta kad kredit anda akan dirampas. Katanya ada sehingga paksa mengeluarkan wang tunai di ATM sekali. 

Yes! bermula dengan penipuan atau scam dan diakhiri dengan rompakan. Anda boleh lihat video kes ini di sini, Scam City : Istanbul

Bagaimana Nak Kenal Scammer Tersebut?


Mungkin ada juga rakyat Turki yang betul-betul ingin beramah mesra dengan orang luar dan ketahui akan isu-isu semasa atau mereka memang betul ingin meminta tolong anda tangkap gambar untuknya. Jadi bagaimana nak tahu identiti scammer ni biasanya?

1.  Mereka akan mula menegur anda seperti "I just got off from work in nearby hotel." Sekali gus menunjukkan beliau betul-betul friendly. Lepas kerja, terus turun cari foreigner dan ajak borak.

2.  Pemangsa akan mengajak anda ke mana-mana tempat minum yang tidak jauh seperti bar ke restoren untuk minum dan lepak. Yang akhirnya beliau sendiri akan ajak pergi ke tempat lain seperti kelab malam dengan menaiki kereta sendiri atau teksi.

3.  Mereka akan menggunakan skrip yang sama biasanya sehingga anda betul-betul ingin mengikutnya ke tempat mereka sendiri. Walaupun anda tanya berkenaan Turki, mereka akan cuba elak menjawab dan masuk ke skrip yang telah dirancangkan.

Cara Mengelakkan Diri Daripada Scammer


scam di turki

Jika anda sudah kenal pasti yang mereka ini akan scam anda. Jadi bagaimana untuk anda menjauhkan diri daripada terjebak dengan penipuan ini?

1.  Beritahu pemangsa tersebut, anda sedang menunggu kawan-kawan yang lain (walaupun anda sebenar travel berseorangan) dan mereka juga turut berminat untuk bersama-sama minum dan lepak dengan orang Turki. Ingat, Scammer Let's Have A Drink hanya berminat kepada mereka yang keseorangan sahaja.

2.  Beritahu scammer tersebut, dia hanya akan ikut ke tempat yang terbuka sahaja dan bukannya kelab malam. Disini, pemangsa tersebut akan bertindak seperti memaksa anda juga ikut ke tempat lokasi scam nya. Jangan ikut!


3.  Jika Scammer tersebut ajak anda minum, beritahunya, anda boleh ikut tetapi bukan hari ini kerana atas sebab-sebab tertentu. Sudah tentu, mereka akan tidak setuju dan tidak berminat lagi terhadap anda.

Lebih senang, jika anda terasa akan sesuatu yang buruk berlaku, beri tahu terus kepada scammer tersebut, saya sibuk, jumpa kemudian atau babai terus. Katanya, cara ini juga berkesan. Yang penting jangan ikut dan turuti arahan mereka.

Buat Laporan Polis


Jika anda sudah ditipu oleh scammer tersebut, pergi buat laporan Polis tentang kejadian tersebut. Ini mungkin dapat menolong anda dari segi tuntutan insurans dan juga kredit kad. Ianya juga mungkin memberikan anda pengurangan cukai atas sebab kes penipuan ini.

Turki Negara Yang Indah


scam di turki

Turki antara negara yang menarik untuk dilawati terutamnya di Istanbul. Jangan disebabkan kejadin hitam ini, akan merosakkan keseluruhan keindahan Turki itu sendiri. Istanbul itu sendiri berada di antara 2 benua iaitu benua asia dan eropah dan dipisahkan dengan lautan merah sahaja. Mana anda di tempat lain.


Scam ini sudah tentu anda boleh elak, jika anda tahu akan kehadirannya. Jika anda ingin pergi ke sesebuah negara, sila buat sedikit pencarian berkaitan negara tersebut. Dimana-mana sahaja pasti banyak kejadian penipuan terhadap pengunjung luar negara.

Jangan disebabkan kejadian Let's Have A Drink terpencil ini membantutkan anda untuk pergi ke Turki yang sebuah negara yang aman dan harmoni. Istanbul adalah salah satu tempat menarik yang anda kene pergi kalau berkemampuan.



Penggunaan Tulisan Jawi Di Setiap Premis Perniagaan di Temerloh

tulisan jawi di temerloh

Tulisan jawi pada premis perniagaan ni biasa dilihat kalau anda pergi ke negeri Kelantan. Hampir setiap tempat di setiap kedai pasti menggunakan pelbagai tulisan iaitu tulisan rumi disertai dengan tulisan jawi dengan menggunakan bahasa Malaysia disamping tulisan cina dan tulisan-tulisan lain.

Selain Kelantan, Terengganu pun kalau tidak silap sudah ada premis yang menggunakan tulisan jawi ini. Jadi satu lagi negeri pantai timur yang akan mengikut jejak langkah ini dengan menambah lagi satu tulisan iaitu tulisan jawi iaitu negeri Pahang.

Tetapi bukan semua daerah di Pahang diarahkan penggunaan tulisan jawi di premis perniagaan sebaliknya buat masa ini selain Pekan, satu lagi daerah  mengeluarkan arahan daripada majlis perbandaran iaitu daerah Temerloh.

tulisan jawi di temerloh

Pada 2018 yang lepas, Yang di-Pertuan Agong, Tengku Mahkota Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah telah pun bertitah negeri Pahang juga akan menggunakan tulisan jawi di papan tanda jalan, premis perniagaan dan perumahan di seluruh negeri ini bagi memartabatkan semula tulisan itu semula. 

Tulisan Jawi Di Gunakan Di Setiap Premis Perniagaan Di Temerloh


Berkuatkuasa pada Januari 2020, Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) telah mewajibkan kepada semua peniaga untuk menggunakan tulisan jawi di Papan Ikan Premis Perniagaan. Antara premis yang terlibat adalah semua yang berada dalam Majlis Perbandaran Temerloh :

  • Semua pelesanan
  • Pemilik bangunan swasta
  • Premis perniagaan
  • Pejabat pengurusan
  • Bank-bank perdagangan
  • Institusi pelajaran
  • Kilang
  • Hotel
  • Bengkel
  • Premis kediaman


Syarat Menggunakan Tulisan Jawi Di Premis Perniagaan


Dalam pengumuman itu juga, pihak MPT juga telah mengeluarkan syarat dan cara bagaimana peniaga-peniaga boleh mengikut arahan ini, antaranya adalah :


  1. Menggunakan tulisan jenis Sakkal Majalla, Uthman Taha atau Arabic Style
  2. Saiz huruf tulisan jawi hendaklah sama atau lebih besar daripada tulisan rumi atau lain-lain tulisan
  3. Tulisan jawi pada Papan Iklan Premis Perniagaan perlu dirujuk dan mendapat pengesahan daripada Munsyi Dewa jawi di Kolej Universiti Sultan Ahmad Shah (KUIPSAS) Negeri Pahang terlebih dahulu seperti di bawah :
Puan Nurizan Binti Baharum - 09 5365353
Encik Asmadi Bin Abdul Rahman - 09 5365353

Sekiranya arahan daripada Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) tidak dipatuhi, pihak MPT boleh mengambil tindakan di bawah peruntukan perundangan sediaada.

Buat masa ini, MPT telah menggunakan dwi tulisan di papan tanda jalan di dalam kawasan Majlis Perbandaran Temerloh, sepertinya ia lebih menarik disamping mampu memartabatkan kembali tulisan warisan iaitu Tulisan Jawi. 

Mungkin selepas ini anda akan lihat Ikan Patin di jawikan, Restoren Gobang dijawikan, Restoren Patin Bangau, Raja Kancil pun akan ditulis dengan tulisan jawi.


tulisan jawi di temerloh

tulisan jawi di temerloh

Sunday, 20 October 2019

Blogger Memperlihatkan Antaramuka Yang Baru Bagi 2019

antaramuka baru blogger 2019

Blogger terutamanya, pastinya sudah sedar akan kehadiran antaramuka dashboard Blogger 2019 yang baru kan. Atau masih ada lagi blogger yang tidak sedar akan kehadiran update terbaru ini? Sebenarnya ianya bukan sahaja dalam versi web tetapi juga pada aplikasi Blogger di telefon pintar.

Saturday, 19 October 2019

Cara Cashout Duit Google Adsense Dengan Cepat Terus Ke Akaun Bank

Cara Cashout Duit Google Adsense Dengan Cepat

Mungkin bagi pengguna lama Google Adsense sama ada Blogger atau Youtuber telah merasa semua method atau cara cashout duit Google Adsense yang disediakan. Yang akhirnya memilih cara yang lebih mudah kini disediakan oleh pihak Google.

Jika sebelum ini, aku ada kongsikan tempoh yang diambil untuk menerima pembayaran Adsense daripada pihak Google selepas earning telah pun melepasi threshold yang ditetapkan. Jika dapat lihat pada maklumat di entry tersebut, ianya hanya mengambil masa 2-3 hari sahaja untuk anda menerima pembayaran Adsense tersebut

Artikel berkaitan : Bila Google Mula Membuat Pembayaran Google Adsense Anda?

Jika dilihat aku menerima pengeluaran daripada Google (issued by Google) pada 23 September 2019 dan aku menerima pembayaran tersebut pada 25 September 2019. Jadi lebih kurang 2 hari sahaja dengan menggunakan method atau cara ke 3 yang disediakan oleh pihak Google. Jadi apa method yang disediakan bagi cara cashout duit Google Adsense?

Cara Atau Method Cashout Duit Google Adsense


Jika anda telah lulus menggunakan khidmat Google Adsense dan sudah pun menerima akaun penuh, anda boleh lihat cara yang disediakan di bahagian Payment > How You Get Paid


Terdapat 3 cara yang anda boleh peroleh bagi menerima pembayaran daripada Google Adsense iaitu :
  1. Menggunakan Cek
  2. Western Union
  3. Wire Transfer (To Bank Account)
 Cara Pertama - Menggunakan Cek 
Bagi cara pertama iaitu menggunakan Cek, anda diarahkan untuk menulis alamat penerima dan kemudian jika Cek sudah tersedia, pihak Google akan pos Cek tersebut terus ke alamat yang anda sudah tulis tadi. Menurut pengalaman yang dikongsikan oleh otai Adsense, mereka pernah menggunakan khidmat Cek ini dan ianya mengambil masa lebih 2 minggu untuk sampai ke Malaysia. 

Jadi method menggunakan Cek ini kelemahannya adalah anda perlu menunggu masa yang lama untuk menerima keratan Cek tersebut sampai ke Malaysia. Belum lagi nak Cek In ke bank akaun lagi. Tambah lagi masa.

 Cara Kedua - Western Union 
Seterusnya method ke 2 iaitu mengguna Western Union. Western Union menyediakan perkhidmatan dan penerimaan wang dari serata dunia. Jadi anda kene lihat jika bank yang anda sedang guna ini ada atau tidak khidmat Western Union yang disediakan. Jika ada barulah anda boleh proses. 

Cara ini juga lebih pantas daripada menggunakan Cek tetapi ada banyak kerja yang anda perlu buat. Kene proses melalui pejabat pos, kene isi borang dan pergi ke bank. Jadi terlalu banyak kerja yang perlu dipersiapkan sebelum menerima pembayaran Google Adsense. Kenapa tidak terus ke akaun bank?

 Cara Ketiga - Wire Transfer (Lebih Mudah) 
Jadi disinilah, aku nak kongsikan method ke-3 iaitu mengguna Wire Transfer. Senang cerita, wire transfer ini anda akan menerima pembayaran Adsense terus ke akaun bank anda tanpa perlu membuat apa-apa kerja. Lebih cepat, lebih mudah.

Cara untuk anda menggunakan method Wire Transfer


  1. Log in Google Adsense anda
  2. Pergi bahagian Payment dan klik How You Get Paid
  3. Klik Add Payment Method dan pilih Bank Transfer to Bank Account
  4. Kemudian masukkan details anda dengan panduan di bawah :
Cara Cashout Duit Google Adsense Dengan Cepat

Cara Cashout Duit Google Adsense Dengan Cepat

Cara Cashout Duit Google Adsense Dengan Cepat

Name On Bank Account : Masukkan nama penuh anda
Bank Name : Tuliskan nama bank anda
SWIFT-BIC : Masukkan kod bank menurut panggilan antarabangsa. Anda boleh semak kod tersebut mengikut nama bank anda dipautan ini
Account number : Masukkan nombor akaun bank anda
Re-type account number : Masukkan sekali lagi nombor akaun bank anda yang sama

Akhirnya, tandakan Set as primary payment method dan klik Save

Anda akan menerima email daripada Google yang memberi tahu anda sudah memasukkan maklumat berkaitan menggunakan Wire Transfer. Selesai! Sekarang anda hanya perlu menunggu duit Google Adsense anda masuk lebih kurang 1-3 hari waktu bekerja sahaja.

Semoga perkongsian ini dapat memberi gambaran awal kepada yang baru mula dengan Google Adsense dan dapat menolong mana-mana blogger yang ingin mengeluarkan duit dari Google Adsense kelak.

Friday, 18 October 2019

Tercalon Dalam Malaysia Website Award | Tolong Vote!

malaysia website award 2019 aimanabdullah

Saya dapat email memberi tahu blog personal saya tercalon salah satu Blog Personal di dalam Malaysia Website Award 2019. Secara tidak langsung blog personal saya akan bertanding bersama blog-blog lain yang lebih hebat.
Hi Aiman Abdullah,
Congratulations! Your website submission, (Aiman Abdullah | Laman Blog Perkongsian), https://www.mwa.my/2019/sep/aiman-abdullah-laman-blog-perkongsian has been successfully approved and listed by Malaysia Website Awards 2019.
Malaysia Website Award (MWA) adalah sebuah anugerah yang dipertandingkan bagi mengiktiraf dan penganugerahan kepada perestasi kepada penggiat website, pereka website dan agensi di Malaysia setiap bulan.  Di dalam anugerah ini, terdapat 3 kategori iaitu Commercial, Personal, E-Commerce.

Jadi melalui MWA, blog saya www.aimanabdullah.com berjaya disenarai pendek bagi merebuat gelaran di bawah kategori Public's Favorite Website Awards 2019. Melalui website, terdapat beberapa calon yang bertanding pada setiap bulan di dalam kategori Personal termasuk blog saya.

Sila Undi atau Vote Blog Ini


Bagi melayakkan saya untuk memenangi Public's Favorite Website Awards 2019 . Proses undian akan dibuat. Senang cerita, siapa banyak undi, dia menang. Buat masa ini, blog ni sudah dipasang Nominess Riboon di kanan. hehe

Baca juga : Site Of The Month daripada Meteoraproduction  

Jadi saya berbesar hati minta kepada pembaca yang hadir di blog ini supaya undilah blog ini bagi dianugerahkan sebagai Public's Favorite Website Awards 2019.

Bagi yang berminat untuk cuba bagi anugerah blog Personal bagi bulan Oktober, anda boleh menghantar penyertaan di www.mwa.my

Cara Undi Di Malaysia Website Award 


Jadi disini, saya tunjukkan secara mudah dan ringkas bagaimana mahu mengundi :

1.  Pergi ke pautan bawah ini untuk mula mengundi.
2. Pergi ke bahagian kanan atas dan klik Login To Vote. Disini anda akan dibawa log in menggunakan akaun facebook anda sahaja.

3. Akhir sekali, klik pada Vote (Pastikan selepask klik, akan bertukar Voted tau)

4. Kalau ada akaun facebook lain, undilah lagi

5. Saya sediakan cara dalam bentuk gambaran di bawah 

malaysia website award 2019 aimanabdullah

malaysia website award 2019 aimanabdullah

Jadi saya minta tolong kepada semua pembaca dan pelawata di aimanabdullah.com, tolong Vote blog ini okay. Saya dahulukan Terima kasih

Thursday, 17 October 2019

Khat Kufi #94 | Siber Buli

kufi siber buli

Siber Buli

Baru-baru ini mungkin peminat hiburan Kpop terutamanya, ketahui akan salah seorang artis Korea Selatan telah meninggal dunia kerana bunuh diri. Ada media melaporkan sebab kematian mendiang adalah kerana cemuhan yang diterima daripada nitizen sehingga menjadikan beliau tertekan lalu membuat keputusan untuk membunuh diri. Ini juga adalah salah satu kesan daripada siber buli yang akan menyebabkan perkara yang buruk boleh berlaku.

Selain itu,  di Malaysia juga ada berlaku siber buli pada selebriti Twitter. Akhirnya, beliau terpaksa melaporkan kepada polis bagi mencegah perkara ini lebih teruk berlaku.

Sudah-sudah la siber buli tu. Tak suka seseorang, pergi report akaun tersebut, pergi block akaun tersebut. Supaya ianya tidak lagi muncul di wall anda. 

Featured

[Featured][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done