Aiman Abdullah ايمان
News Update
Loading...

Travel

[Travel][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Friday, 21 February 2020

Antara Amalan Dan Doa Murah Rezeki Yang Boleh Diamalkan

Amalkan Amalan Dan Doa Murah Rezeki

Sebenarnya banyak sahaja amalan dan doa murah rezeki yang diajar di dalam Islam. Kita boleh amalkan setiap hari sehingga menjadi rutin harian kita semata-mata kerana Allah dengan asbab untuk memperolehi rezeki berlimpah ruah. Ingatlah Allah itu Maha Kaya.

Kita diajar di dalam usaha setiap perkara yang kita lakukan dan kita mahu selitkan dengan berdoa dan tawakkal kepada Allah. Inilah senjata umat Islam yang tiada pada umat lain. Setiap perkara yang berlaku walaupun atas usaha keras kita, ianya tidak akan berhasil melainkan dapat kebenaran dari Sang Pencipta.

Baca Juga : 5 facts about the Prophet's Mosque (Masjid Nabawi)

Kita kerja siang dan malam untuk hidup senang dan kaya raya tetapi tidak juga berjaya. Ini keraja rezeki dan kaya itu hanya akan datang atas kebenaran Allah sahaja. Jadi selepas kita berusaha dengan pekerjaan, solat dan mintalah doa supaya segala perkara yang dibuat tersebut mendapat redha daripadaNya dan dimakbulkan doa kita.


Amalan kita juga memainkan peranan. Adakah tingkah laku kita, amalan kita sehari-hari mendapat redha Allah? Adakah ianya bertepatan dengan ajaran Islam? Jadi antara amalan dan ibadah yang boleh dibuat supaya kita murah rezeki dan menjadi kaya seperti dibawah.

Amalan Murah Rezeki


Amalan Murah Rezeki

#1. Solat Pada Awal Waktu


Bagaimana kita nak Allah kabulkan doa kita dan murahkan rezeki kita, kalau ibadah utama seperti solat pun kita tak jaga. Jadi berusahalah untuk tunaikan solat pada awal waktu dan lebih baik jika lakukan secara berjemaah tak kira dimana sahaja dan tempat terbaik adalah di masjid.

#2. Amalkan Solat Dhuha


Solat Dhuha boleh dilakukan 28 minit selepas Syuruk sehingga 10 minit sebelum masuk Zohor. Jika syuruk pada hari tersebut pukul 7 pagi. Jadi pukul 7.28 pagi anda sudah boleh kerjakan Solat Sunat. Solat Dhuha akan mencukupkan keperluan seseorang dengan rezeki yang tidak sangka-sangka.

Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda Allah Azza Wa Jalla berfirman:

يَا ابْنَ آدَمَ لاَ تُعْجِزْنِي مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِي أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ

Maksudnya: Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097

#3. Lakukan Solat Tahajjud


Solat sunat Tahajjud boleh dilakukan dengan walaupun tidur sebentar pada tengah malam. Dikala manusia lain tidur, anda bangun dan lakukan solat sunat Tahajjud yang padanya banyak kelebihan yang ada termasuk dimurahkan rezeki

#4. Amalan Sedekah


Amalan sedekah juga antara amalan yang boleh dimurahkan rezeki kita. Niatlah kerana Allah dengan memberi itu akan membuka lagi rezeki yang lebih luas kepada kita. Ingatlah tangan diatas lebih baik daripada tangan dibawah. Lagi banyak kita sedekah dan derma, lagi murah rezeki kita.

#5. Banyakkan Baca Al-Quran


Sentiasalah berdamping dan membaca Al-Quran. Tidak boleh tidak sehari kita mesti sentuh dan baca al-Quran walaupun sehelai. Lazimkan rutin harian kita sentiasa membaca al-Quran supaya mendapat syafaat daripadanya dan juga dimurahkan rezeki.


#6. Istighfar kepada Allah Setiap Hari


Lazimi lidah kita dengan istighfar kepada Allah. Tidak kira dimana anda berada sentiasa ucapkan 'Astaghfirullah Halazim" dengan meminta keampunan daripadaNya. Kita boleh sebut di mulut secara senyap dimana-mana sahaja. Sementara tunggu bas, dalam LRT, sambil berjalan pun boleh kita istighfar.


Doa Murah Rezeki


Doa ini diambil sendiri daripada perkongsian Mohamad Bin Mohsin dimana beliau amalkan 3 doa ini yang diajar oleh ibunya dimana mereka dimurahkan rezeki yang banyak dan baik walaupun hanya bekerja sebagai seorang guru sahaja. Sedikit sebanyak mungkin doa murah rezeki ini boleh kita amalkan semata-mata kerana Allah dengan asbab kita dimurahkan rezeki.

Doa Murah Rezeki

#1. Doa Nabi Sulaiman


Doa Nabi Sulaiman yang memohon rezeki dan kerajaan yang hebat daripada Allah antara doa yang diajar oleh ibu ini.

Doa Murah Rezeki

Katanya: " Wahai Tuhanku! Ampunkanlah kesilapanku, dan kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan (yang tidak ada taranya dan) yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku; sesungguhnya Engkaulah yang sentiasa Melimpah kurniaNya ". (Saad 38:35)


#2. Doa Ketika Minum Air Zam-Zam


Doa ini diajar oleh Nabi kita hendak minum air Zam-Zam tetapi kita amalkan walaupun ketika minum air biasa sahaja. Semoga dengan asbab tersebut dengan limpah rahmah daripadaNya, Allah akan bukan pintu rezeki untuk kita.

Doa Murah Rezeki

"Ya Allah aku memohon padaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang luas dan kesembuhan dari segala macam penyakit

#3. Doa Nabi Waktu Pagi


Ini antara doa yang diajar oleh Nabi yang boleh diamalkan pada waktu pagi. Doa ini terkandung dalam kita A-Azkar.

Doa Murah Rezeki

Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima.

Inilah 3 doa yang diamalkan yang juga diajar oleh ibunya kepada beliau sehingga murah rezeki ibunya walaupun mempunyai 8 orang anak. Semoga amalan dan doa ini juga, kita boleh amalkan dan jadikan rutin harian kita nanti untuk murah rezeki. Semoga bermanfaat 

Thursday, 20 February 2020

Contoh Soalan Interview Bagi Program Safety & Health (PPSH) Di Pahang Skills

Soalan Interview Menerusi Program Safety & Health (PPSH) Di Pahang Skills

Rupanya ramai juga yang contact aku bertanyakan "soalan interviewnanti dia tanya apa je?" Persiapan apa yang perlu dilakukan sebelum pergi interview? Susah ke interview untuk masuk program PPSH di Pahang Skills tu?  Jadi disini aku kongsi sedikitlah pengalaman yang tidak seberapa pada sesi interview tersebut.

Program Safety & Health (PPSH) terutamanya di Pahang Skills ini diadakan setiap tahun dengan beberapa sesi yang disediakan. Tujuan program ini adalah bertujuan memberi added value kepada graduan khususnya lepasan Diploma bagi bersaing bersama graduan lain untuk mencari pekerjaan.

Program ini diadakan selama 4 bulan di Pahang Skill Development Centre, (Pahang Skills), Semambu Kuantan. Jadi selama 4 bulan itu, kesemua aktiviti akan diadakan di sana. Kalau korang nak tahu aktiviti dan apa yang dipelajari selama 4 bulan itu, korang boleh baca perkongsian pengalaman aku dalam program PPSH di Pahang Skills disini.

Lebih fokus kepada soalan sesi interview dan selepasnya sahaja


Kalau tak silap, pengambilan terbaru bagi tahun 2020 akan dibuat pada Mac dan sesi temuduga dibuat pada 27 Februari 2020. Anda boleh lihat info ini di facebook vendor iaitu Petro Safety disini. Nanti kalau dieorang tanya, dapat tahu daripada mana, bagi tahu menerusi blog aimanabdullah tau.


Jadi disebabkan inilah, ramai yang contact aku menerusi Telegram tanyakan berkaitan program Plant Safety & Health (PPSH) di Pahang Skilss beserta soalan interview. Seperti diberitahu tadi, nak tahu cerita lebih tentang program ini, boleh baca perkongsian pengalaman aku dahulu then baru tanya.

Pada sesi aku iaitu pada tahun 2018 yang lepas, aku pun cuba untuk cari info berkaitan PPSH ini di google tapi hampa. Mungkin tak ramai lagi yang kongsikan pengalaman disana. Jadi aku berbaik hati, selepas program tersebut, aku kongsikan pengalaman sendiri supaya pelajar-pelajar selepas ini dapat gambaran awal berkaitan program ini. Ya! ianya program yang sangat baik dan bermanfaat.

Sesi Interview


Soalan Interview Menerusi Program Safety & Health (PPSH) Di Pahang Skills

Sebelum sesi interview bermula pada jam 9 pagi, peserta akan dikumpulkan di sebuah auditorium untuk mendengar taklimat ringkas daripada wakil Pahang Skills dan vendor (tenaga pengajar anda selama berada dalam program PPSH). Taklimat yang diberi lebih kurang 15-20 minit. Kemudian, anda perlu isi borang maklumat yang diperlukan.

Selepas taklimat tersebut, anda akan diberi kumpulan untuk melalui sesi temuduga. Bergantung kepada jumlah peserta yang hadir. Jika terlalu ramai, maka ahli kumpulan akan ramai bagi satu-satu interview. Contoh, masa aku dahulu, satu kumpulan 4 orang. Jadi kami berempat akan melalui sesi interview serentak bersama panel interview.

Secara rangkuman, panel interview seramai 2 orang iaitu seorang vendor dan juga seorang staf Pahang Skills. Soalan yang ditanya pula sama sahaja kepada kesemua peserta terutamanya bagi kumpulan aku la. Untuk kumpulan lain, aku tak pasti.


Antara soalan yang ditanya adalah :

  1. Tell me about yourself
  2. Kenapa anda ingin sertai program PPSH ini
  3. Apa yang anda ingin capai selepas tamat program ini
  4. Dari mana anda tahu tentang program ini
  5. Study Case
Soalan Interview Menerusi Program Safety & Health (PPSH) Di Pahang Skills

#1. Tell Me About Yourself


Pada bahagian ini, terang sahaja tentang latarbelakang anda, nama, umur, asal mana, belajar di mana sebelum ini, belajar kos apa dan sebagainya. Make it short and simple supaya mereka tahu dan faham walaupun mereka tahu berdasarkan borang yang diisi sebelum itu.

#2. Kenapa Ingin Sertai Program PPSH


Soalan ini biasanya bersambung dengan soalan #1 tersebut. Kenapa ingin sertai program ini. Anda boleh fikir jawapan yang releven. Ini kerana dalam soalan ini tiada salah dan tiada betul. Bagi tahu je, nak tambah skills supaya lebih senang nak kerja atau nak cabar diri tukar angin ingin sertai bidang Safety pula dan sebagainya

#3. Apa Yang Anda Ingin Capai Selepas Habis Program


Ini lebih kepada apa yang korang nak kerja selepas habis program ini. Dah belajar safety mestilah nak kerja dalam bidang safety seperti safety supervisor atau safety officer kan. Bagi tahu je nak kerja bahagian perkapalan ke, site atau kilang. Bagi nampak besar sikit cita-cita.


#4. Dari Mana Tahu Tentang Program Ini


Soalan ini mungkin sekadar ingin tahu tahap sebaran marketing daripada pihak mereka. Jadi di tanya, bagi tahu la dapat tahu daripada facebook pahang skills ke atau menerusi blog aku ni. Dapat bonus point kepada aku juga. hehe

#5. Study Case


Ini soalan terkahir dan situasinya berbeza mengikut latar belakang anda. Sebagai contoh, aku dulu belajar lebih kepada dalam makmal. Jadi panel tanyakan apa yang perlu diberi perhatian berkaitan safety jika berada di dalam makmal? Apa yang perlu dibuat kalau ada kebocoran di dalam maklma? Macam mana nak selamatkan diri kalau berlaku di dalam maklmat dan sebagainya.

Disini, korang kene ada sedikit ilmu safety dan health tu la. Info simple-simple je aku rasa boleh je nak jawab. Ikut logik tetapi tidak melalut pun dah cukup. Bagi mereka berpuas hati dengan jawapan kita. Bagi bunga-bungan sikit la.

Soalan Interview Menerusi Program Safety & Health (PPSH) Di Pahang Skills


TIPS PENTING

Anda bebas untuk menjawab soalan daripada panel dalam bahasa Melayu atau Inggeris tetapi mereka akan beri bonus point for those who answer ini english. Try speaking ya guys!

Jadi kepada korang yang akan melalui interview nanti, cubalah sebaik mungkin. Kalau ada rezeki sebenarnya, semua boleh lepas. Tapi tengok atas kekosongan yang ditawarkan juga la keh. All the best and good luck guys!

Wednesday, 19 February 2020

Kini Bukan Penerima BSH juga layak Memohon mySalam

Kini Bukan Penerima BSH juga layak Memohon mySalam

Pastinya perkhabaran ini baik bagi golongan ini, dimana bukan penerima BSH juga layak untuk memohon mySalam. Jika sebelum ini Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam hanya ditawarkan kepada golongan penerima BSH atau B40, kini ianya dibuka kepada golongan M40 atau bukan penerima BSH yang pastinya memberikan manfaat kepada 8 juta individu bagi tahun 2020. Inilah mySalam Takaful.

Skim mySalam ini telah diperkenalkan oleh Kerajaan pada awal tahun 2019 dimana inya bertujuan menyediakan perlindungan kesihatan takaful secara percuma kepada rakyat. Jadi jika korang mengalami komplikasi berkaitan kesihatan dan dimasukkan ke hospital, mySalam Takaful ini sedikit sebanyak akan membantu anda dari segi bebanan kos bil hospital.


Jadi jika korang penerima BSH tetapi belum memohon, sila berbuat demikian. Kepada golongan bukan penerima BSH pula, kini korang dah boleh mula memohon. Mohon sahaja, tiada bayaran dikenakan sebaliknya korang akan dibayar sekirannya sakit dan dimasukkan ke hospital. Ianya percuma.

Yang terbaru, bagi kes COVID-19, Kerajaan umumkan dimana mereka yang dimasukkan wad disebabkan oleh virus ini boleh menuntut elaun hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setahun. Komplikasi yang berpunca daripada virus COVID-19 yang mengakibatkan salah satu daripada 45 jenis penyakit kritikal tersenarai boleh membuat tuntutan dibawah manfaat Penyakit Kritikal

Kini Bukan Penerima BSH juga layak Memohon mySalam

Syarat Penerima Skim mySalam


Skim mySalam juga mengenakan syarat permohonan, tetapi tidak terlalu rigid. Antara syarat yang disenaraikan adalah seperti berikut:

Golongan Penerima BSH

  • Berumur antara 18 - 65 tahun 
  • Individu bujang berumur antara 40 tahun dan 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun 
  • Individu OKU berumur antara 18 tahun dan 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun.

Golongan Bukan Penerima BSH

  • Berumur antara 18 - 65 tahun
  • Berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun

Cara Memohon Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam



Untuk memohon anda perlu pergi ke pautan mySalam yang disediakan dibawah, kemudian masukkan butiran yang diperlukan


Pastikan butiran yang dimasukkan adalah benar seperti nama di dalam kad pengenalan, no kad pengenalan, no telefon, emel, alamat, jantina dan status perkahwinan. Jangan lupa untuk lampirkan sekali salinan kad pengenalan.

Apa Bentuk Bantuan Yang Diberi Melalui Skim mySalam


Bentuk Bantuan Yang Diberi Melalui Skim mySalam

Bentuk bantuan dan manfaa yang bakal diterima oleh pemegang skim mySalam adalah seperti berikut

#Manfaat Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH)
Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.

#Manfaat Bukan Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH)
Penyakit kritikal RM4,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.

45 Jenis Penyakit Kritikal Yang Disenaraikan


45 Jenis Penyakit Kritikal

45 jenis Penyakit Kritikal ini melayakkan anda menerima bantuan melalui Skim mySalam Takaful ini. Jika anda dimasukkan ke hospital disebabkan penyakit-penyakit ini, anda secara automatik layak menerima bantuan. Antara penyakitnya adalah :


  1. Penyakit Alzheimer / Demensia Teruk
  2. Angioplasti dan rawatan invasif lain untuk penyakit arteri koronari
  3. Meningitis Bakteria - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
  4. Tumor Otak Benign - Keterukan Tertentu
  5. Buta - Kekal dan Tidak Boleh Pulih
  6. Pembedahan Otak
  7. Kanser - Keterukan Tertentu dan Tidak Melindungi Kanser Tahap Awal
  8. Kardiomiopati - Keterukan Tertentu
  9. Anemia Aplastik Kronik - Mengakibatkan Kegagalan Kekal Sumsum Tulang
  10. Koma - Mengakibatkan Defisit Neurologi Kekal dengan Simptom Klinikal yang Berterusan
  11. Pembedahan Pintasan Arteri Koronari
  12. Pekak - Kekal dan Tidak Boleh Pulih
  13. Ensefalitis - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
  14. Kegagalan Hati Tahap Akhir
  15. Penyakit Paru-Paru Tahap Akhir
  16. AIDS Dengan Gejala Penuh
  17. Hepatitis Viral Fulminan
  18. Serangan Jantung - Keterukan Tertentu
  19. Pembedahan Injap Jantung
  20. Jangkitan HIV Melalui Transfusi Darah
  21. Kegagalan Buah Pinggang - Memerlukan Dialisis atau Transplan Buah Pinggang
  22. Kehilangan Upaya Hidup Sendiri (Berdikari)
  23. Hilang Keupayaan Bertutur
  24. Trauma Kepala Major (Teruk) - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
  25. Transplan Organ Utama/Sumsum Tulang
  26. Penyakit Neuron Motor - Defisit neurologi Kekal dengan Simptom Klinikal Berterusan
  27. Sklerosis Multipel
  28. Distrofi Otot
  29. Kelumpuhan Anggota
  30. Penyakit Parkinson - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
  31. Hipertensi Arteri Pulmonari Primer - Keterukan Tertentu
  32. Penyakit Arteri Koronari Serius
  33. Strok/Angin Ahmar - Mengakibatkan Defisit Neurologi Kekal dengan Simptom-Simptom Klinikal Berterusan
  34. Pembedahan Aorta
  35. Lupus Eritematosus Sistemik Dengan Komplikasi Buah Pinggang Yang Teruk
  36. Kelecuran Tahap Ketiga - Keterukan Tertentu
  37. Virus Kurang Daya Tahan Manusia (HIV) dijangkiti melalui Pekerjaan
  38. Penyakit Terminal (Membawa Maut)
  39. Penyakit Sistik Medular
  40. Sindrom Apallic (iaitu Keadaan Vegetatif Berterusan)
  41. Poliomielitis
  42. Skleroderma Progresif
  43. Keradangan Pankreas Berulang dan Kronik
  44. Elefantiasis (Penyakit Untut)
  45. Penyakit Creutzfeldt-Jakob (Penyakit Lembu Gila)

Skim Perlindungan Kesihatan Nasional, mySalam


Jadi kepada penerima BSH dan juga bukan penerima BSH, anda sudah boleh buat permohonan mySalam. Pastinya ia memberi manfaat kepada mereka yang berpendapatan rendah dan juga tiada skim takaful sendiri bagi meringankan kos bil hospital jika kita mengalami masalah kesihatan.

Tuesday, 18 February 2020

Apakah Beza Samak Dan Sertu

Apakah Beza Samak Dan Sertu

Mungkin ada lagi daripada kita masih tidak faham atau kurang faham atau salah berkaitan beza samak dan sertu. Mungkin ada juga antara kita sudah biasa menggunakan perkataan ini daripada zaman sekolah lagi sehingga dah dewasa. Mungkin dia faham tetapi tertukar perkataan sahaja.

"Ko kene samak ni, sebab tadi anjing (najis mughallazah) jilat seluar ko. Tak sah solat nanti". Ini lah biasa kita dengar penggunaan perkataan samak. Jadi betul ke?

Jadi kita mesti perbetulkan apa yang salah selama ini. Sekarang pun untuk dapatkan maklumat agama seperti ini lebih mudah dengan internet yang berada dihujung jari anda sahaja. Tetapi pastikan info dan ilmu yang diperoleh datang daripada sumber yang soheh dan boleh dipercayai lebih-lebih lagi berkaitan dengan agama.

Baca Juga : Antara Amalan Dan Doa Murah Rezeki Yang Boleh Diamalkan

Jadi dengan permasalahan seperti beza samak dan sertu ini melalui sumber yang soheh, anda boleh rujuk melalui perkongsian daripada SS Mufti Wilaya, Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri. Beliau ada kongsikan berkaitan perbezaan samak dan sertu yang pastinya ramai lagi masih keliru.

Ikuti perkongsian daripada Mufti Wilayah di bawah ini

Beza Samak Dan Sertu


Samak atau sertu ini berkaitan dengan suci. Suci pula kita bagi umat islam adalah wajib jika kita ingin melakukan ibadah seperti solat. Jadi kalau kita tidak berada di dalam keadaan suci bagaimana kita ingin menghadap Allah dengan melalukan solat.

Sama dan sertu ini juga merupakan salah satu cabang kepada kaedah menyucikan diri.


Kita tengok maksud sertu menurut Kamus Dewan Edisi Keempat dimana Sertu itu adalah menyucikan mana-mana bahagian badan yang terkena najis mughallazah (anjing dan babi) dengan air bercampur tanah sekali dan air mutlak enam kali, menyamak.

Manakala bagi maksud samak pula dari segi bahasa menurut Kamus Dewan Edisi Keempat juga, samak mempunyai beberapa makna atau maksud. Antaranya ialah bahan zat yang digunakan untuk memasak serta mewarnai kulit binatang, membersihkan najis mughallazah dengan air tanah sekali dan air mutlak enam kali, sejenis tumbuhan yang digunakan untuk menyamak kulit.

Baca Juga : Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?

Maka, kekeliruan yang timbul berkemungkinan datang daripada takrifan sudut bahasa kerana menyamak juga mengandungi makna yang sama seperti sertu iaitu membersihkan najis mughalazah dengan air dan tanah.

Daripada sudut istilah ini, samak diambil daripada perkataan bahasa Arab, الدبغ yang bermaksud, kaedah menyucikan kulit haiwan yang boleh dimakan atau tidak, iaitu dengan menghilangkan darah, daging dan semua yang melekat pada kulit yang membusukkan jika tidak dibuang, dengan sesuatu alat yang tajam seperti tawas atau buah manjakani dan seumpamanya.

Sertu pula adalah cara bersuci daripada najis mughalazah iaitu anjing dan khinzir dibasuh dengan air sebanyak tujuh kali dan salah satu padanya air tanah sama ada najis tersebut najis aini atau najis hukmi. Sama ada terkena pada pakaian, badan, atau tempat. Hal ini disebutkan di dalam hadith yang riwayatkan daripada Abu Hurairah R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

طَهُورُ إِنَاءِ أَحَدِكُمْ إِذَا وَلَغَ فِيهِ الْكَلْبُ، أَنْ يَغْسِلَهُ سَبْعَ مَرَّاتٍ أُولَاهُنَّ بِالتُّرَابِ

Maksudnya: Sucinya bekas salah seorang dari kamu apabila seekor anjing menjilat padanya (bekas tersebut) adalah dengan cara kamu membasuhnya sebanyak tujuh kali, dan basuhan pertama bercampur dengan tanah. Riwayat Muslim (279)


Kesimpulan


Berdasarkan penerangan diatas, samak lebih membawa kepada maksud menyucikan haiwan tersebut manakala sertu adalah menyucikan diri kita sendiri. Jadi lepas ini, jika berlaku mana-mana najis mughallazah terkena pada diri kita, cepat-cepatlah sertu dan hilangan kesan najis tersebut. Harap juga anda sudah faham apakah beza samak dan sertu.

Untuk keterangan lebih lanjut, anda boleh rujuk AL-KAFI #1316: BEZA SERTU DENGAN SAMAK. Semoga kita diberikan kefahaman yang baik oleh Allah SWT dalam hal-hal agama. Amin


sumber : muftiwp.gov.my

Monday, 17 February 2020

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Pada awal Februari yang lepas, filem Parasite telah melakar sejarah dimana merupakan filem bukan-Inggeris yang pertama memenangi Best Picture di Anugerah Oscars bagi tahun 2020. Ianya pastikan membanggakan bagi rakyat Korea sendiri.

Baca Juga : Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Dalam anugerah itu juga sebenarnya filem tersebut bukanlah bertanding antara filem-filem yang biasa. Ada 1917, Once Upon A Time In Hollywood, Joker, Ford vs Ferrari dan banyak lagi filem-filem hebat. Ternyata Parasite dipilih oleh juri sebagai filem terbaik.


Sebenarnya Parasite telah menempa nama terlebih dahulu sebelum memenanginya di Anugerah Oscars. Banyak anugerah yang telah dicalonkan bagi filem ini sebelum Oscars lagi. Ianya bermula pada tahun 2019 lagi sehingga kemuncak pada Februari 2020 selepas memenangi Best Picture.

Baca Juga : Review Filem Parasite | Filem Wajib Tonton

Kini di seluruh dunia telah menyiar semula filem ini di pawagam-pawagam mereka termasuklah Malaysia. Pihak GSC terutamanya telah tayang semula filem Parasite bagi beberapa panggung wayang terpilih. Ternyata ianya masih diterima oleh rata-rata peminat filem di seluruh dunia dan juga Malaysia.

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Daripada Parasite


Filem arahan Bong Joon-ho itu telah tersenarai sebagai calon pemenang dalam 16 Anugerah dengan memenangi 184 anugerah daripada 299 pencalonan. Antara yang menaikkan nama filem Parasite apabila mereke memenangi Palma d'Or pada 2019 yang lepas yang merupakan filem Korea pertama memenangi anugerah tersebut di Cannes Film Festival 2019.

Kemudian barulah sampai pada kemuncak Anugerah Oscars tersebut. Disenaraikan dalam 6 anugerah dan memenangi 4 daripadanya termasuklah Best Picture dan Best Directing yang diberi kepada Bong Joon-ho

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Antara pencalonan Anugerah Utama yang diterima bagi tahun 2019 dan 2020 adalah seperti berikut

Anugerah Pencalonan Menang
Academy Awards 6 4
American Cinema Editors 1 1
Asia Pacific Screen Awards 1 1
British Academy Film Awards 4 2
Cannes Film Festival 1 1
Critics' Choice Movie Awards 7 2
Directors Guild of America Awards 1 0
Gold Derby Awards 11 6
Golden Globe Awards 3 1
Golden Tomato Awards 3 3
Independent Spirit Awards 1 1
Korean Association of Film Critics Awards 4 4
Producers Guild of America Awards 1 0
Satellite Awards 3 0
Screen Actors Guild Award 1 1
Writers Guild of America Awards 1 1

*184 Anugerah dengan pelbagai pelbacai Pencalonan


Senarai Penuh Anugerah Utama Yang Dimenangi Dan Pencalonan Daripada Parasite


Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Academy Awards (Oscars) - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best International Feature Film - MENANG
  • Best Production Design
  • Best Film Editing
American Cinema Editors - Januari 2020
  • Best Edited Feature Film – Dramatic - MENANG
Asia Pacific Screen Awards - November 2019
  • Best Feature Film - MENANG
British Academy Film Awards - Februari 2020
  • Best Film
  • Best Director
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Film Not in the English Language - MENANG
Cannes Film Festival - Mei 2019
  • Palme d'Or
Critics' Choice Movie Awards - Januari 2020
  • Best Picture
  • Best Director - MENANG
  • Best Acting Ensemble
  • Best Original Screenplay
  • Best Production Design
  • Best Editing Yang Jin-mo
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Directors Guild of America Awards - Januari 2020
  • Outstanding Directing – Feature Film
Gold Derby Awards - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best DirectorWon
  • Best Supporting Actor
  • Best Supporting Actress
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Cinematography
  • Best Film Editing - MENANG
  • Best Song
  • Best Production Design
  • Best Foreign Language Film - MENANG
  • Best Ensemble - MENANG
Golden Globe Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Screenplay
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Golden Tomato Awards - Januari 2020
  • Best-Reviewed Limited Release - MENANG
  • Best-Reviewed Foreign Language Movie- MENANG
  • Best-Reviewed Drama- MENANG
Independent Spirit Awards - Februari 2020
  • Best International Film - MENANG
Korean Association of Film Critics Awards - November 2019
  • Best Film - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Cinematography - MENANG
  • Top 10 Films of the Year - MENANG
Producers Guild of America Awards - Januari 2020
  • Best Theatrical Motion Picture
Satellite Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Original Screenplay
  • Best Foreign Language Film
Screen Actors Guild Award - Januari 2020
  • Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture - MENANG
Writers Guild of America Awards -  Februari 2020
  • Best Original Screenplay

Untuk melihat penuh senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh filem Parasite, anda boleh lihat di pautan senarai penuh disini

Sunday, 16 February 2020

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Inilah antara menu baru yang dibawa oleh pihak KFC iaitu KFC Zinger Cheezilla. Kita sedia maklum, produk Zinger Burger daripada KFC jarang mengecawakan termasuk yang di perkenalkan kepada umum untuk beberapa hari yang lepas.

Baca Juga : Sedap Juga Weh KFC Spicy Chick N Go

KFC telah memperkenalkan Zinger Burger (Behold The Zingers) dengan 2 jenis hidangan iaitu Zinger Cheezilla dan juga Zinger Stacker. Keduanya burger Zinger tetapi berbeza dengan penyediaan cheese yang berlebihan dan biasa. Kedua jenis Zingers ini sudah berada di kesemua outlet KFC di seluruh Malaysia

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Jadi aku sempat merasa Zinger Cheezilla sahaja pada minggu lepas dan review awal aku boleh bagi adalah tidak mengecewakan. Tidak rugi untuk rasa, tidak rugi untuk makan. Jadi jom tengok sini review berkaitan KFC Zinger Cheezilla ni.

Review KFC Zinger Cheezilla


Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

KFC memperkenalkan 2 jenis Zinger Burger iaitu Zinger Cheezilla dan Zinger Stacker. Untuk harga keduanya adalah disediakan dalam set combo ataupun box meal. Untuk Zinger Cheezilla (set combo = RM17.90 dan Box Meal = RM20.90 dan Zinger Stacker (set combo = RM16.90 dan Box Meal = RM19.90).

Set combo disertakan dengan fries dan air pepsi manakala box meal disertakan ayam seketul, fries dan air pepsi.


Untuk saiz yang diberikan, secara jujur sangat besar. Buat pertama kali, apa yang dipaparkan di dalam iklan KFC, saiznya sama apa yang korang terima. Sehinggakan kepingan ayam yang aku terima terkeluar daripada burger tersebut. Nak makan sekali gus pun susah. Memang puas hati la.

Untuk hidangan Zinger Cheezilla, di letakkan kepingan roti, kepingan isi ayam tanpa tulang, salad, mozzarella cheese, kepingan cheese, dan sos cheese. Bayangkan ada 3 jenis cheese yang diletakkan dalam 1 burger. Bagi aku tak muak langsung walaupun pelbagai jenis dimasukkan.

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Serius cakap, korang rasa ianya terlebih cukup, aku sudah kenyang sebelum Zinger Burger tu habis. Jadi aku kene sumbat juga untuk tidak membazir. Rasa tidak pedas disebabkan penuh cheese diletak. Jadi kalau korang nak rasa pedas, letak sahaja sos life yang disediakan oleh KFC. Jadi rasanya cukup baik dan sedap weh!

Untuk itu, dengan harga yang ditawarkan beserta saiz dan rasa yang disediakan daripada Zinger Cheezilla, aku rasa, aku nak repeat lagi. Harap pihak KFC tidak tamatkan hidangan ini dengan waktu yang singkat. Biarlah lama sikit ada kat KFC tu yaa. Korang kene rasa tau!

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Jadi siapa yang dah rasa tu, korang rasa Zinger Cheezilla atau Zinger Stacker yang sedap? Aku tak pernah rasa lagi yang stacker tu. Sepertinya ada double kepingan ayam je. Siapa dah cuba, boleh review dan komen sikit di bawah. Terima kasih KFC.


KFC Sponser la aku untuk aku rasa Zinger Stacker pula. hehehe

Saturday, 15 February 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!


Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done