March 2018 - Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Saturday, 31 March 2018

10 Tips Penjagaan Gigi Ke Tahap Yang Lebih Baik

10 Tips Penjagaan Gigi Ke Tahap Yang Lebih Baik

10 Tips Penjagaan Gigi Ke Tahap Yang Lebih Baik | Penjagaan gigi adalah penting untuk kesihatan kita. Mungkin setiap hari kita makan bermacam-macam makanan yang mungkin juga memberi kesan kepada kesihatan secara am dan gigi kita secara khusus. 

Dengan penjagaan gigi, sudah pasti akan memberi gigi yang kuat dan senyuman yang menawan dan menarik gitu. Jadi sebelum ni, saya ada baca 1 perkongsian seorang dentist iaitu Dr ib shah di twitter. Jadi jom tengok 10 tips penjagaan gigi ke tahap yang lebih baik yang dikongsi oleh beliau

Friday, 30 March 2018

Pencarian Bloglist April 2018 by Aerillhassan




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Pencarian bloglist bulan April 2018 bagi blog https://aerillhassan.blogspot.my/ bermula 19 Mac 2018 sehingga 31 Mac 2018. Bertujuan untuk mengeratkan hubungan sesama blogger. Semua blogger dijemput untuk sertai pencarian ini.

Cara-cara untuk sertai :-

1. Follow, Add to Circle dan Like
2. Masukkan blog https://aerillhassan.blogspot.my/ ke dalam bloglist anda.

3. Buat entri bertajuk Pencarian Bloglist April 2018 by Aerillhassan

4. Copy Coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

15 blog bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist blog Aerillhassan. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 April 2018.

Sekian, terima kasih.

Thursday, 29 March 2018

Senarai Peserta Yang Sertai Gema Gegar Vaganza Musim Ke-2

Senarai Artis Yang Sertai Gema Gegar Vaganza Musim Ke-2

Hampir setahun Gema Gegar Vaganza Musim Pertama melabuhkan tirai serta menabalkan pemenang pertama iaitu kumpulan UNIC sekali gus membawa pulang wang tunai RM100,000 beserta trofi juara. Kini sekali lagi, Astro membawakan Gema Gegar Vanganza untuk musim ke-2 dengar peserta yang lebih hebat.

Untuk GGV2 kali ni, bilangan peserta dikekalkan seperti GGV1 iaitu sebanyak 11 peserta. Yang menarik kali ini, ada artis popular yang turut sertai iaitu Awi Rafael, Ippo Hafiz dan Farah Asyikin. Selain mereka, peserta lain adalah Brothers, Devotees, InTeam, Mestica, Rabithah, Heliza & Hazwani, Fitri Haris dan Adeep Nahar.


Mereka semua akan di adili 100% daripada juri tetap Farihin Abdul Fattah dan Oki Setiana Dewi dan seorang juri jemputan yang berlainan setiap minggu. Selain juri yang sama seperti musim pertama, hos juga dikekalkan iaitu Siti Nordiana, Fikry Ibrahim dan hos ke-3 yang baru iaitu Fakhrul UNIC.

GGV2 akan bersiaran langsung selama 7 minggu pada setiap sabtu bermula 31 Mac ini di Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada jam 9 malam. Jadi peserta manakah yang akan menjadi pesaing utama pada kali ini? Dan pencabar manakah akan memenangi wang tuan RM100,000 untuk musim ke-2 ini. Penasyid evergreen sudah tentu menjadi pilihan peribadi, In Team?  Brothers? Mastika?

Wednesday, 28 March 2018

Harga Runcit Produk Petroleum 29 Mac Sehingga 4 April

Harga Runcit Produk Petroleum 29 Mac Sehingga 4 April

Harga Runcit Produk Petroleum 29 Mac Sehingga 4 April | Jadi sudah tiba hari Rabu dimana harga baru prodak petroleum akan diumumkan untuk harga baru selama seminggu berkuatkuasa pada khamis esoknya. Jadi pihak KPDNKK telah mengeluarkan harga baru untuk RON97, RON95 dan DIESEL. Jadi di sini aku sertakan harga baru berkuatkuasa bermula 29 Mac Sehingga 4 April

Jadi dibandingkan dengan harga sebelum ini:

RON95 - 2.20 kepada 2.20 (kekal)
RON97 - 2.47 kepada 2.47 (kekal)
DIESEL - 2.18 kepada 2.18 (kekal)


sumber: Bernama

Kufi Wednesday #39 | Pulau Pinang Pulau Mutiara

kufi pulau pinang

Pulau Pinang Pulau Mutiara

Pulau Pinang merupakan negeri di Malaysia. Negeri ini terbahagi kepada dua bahagian oleh Selat Melaka iaitu seberang pulau dan Seberang Perai dengan adanya jambatan dan feri di laut Prai, Glugor dan Bagan Dalam. Nama pulau Pulau Pinang ini diambil daripada nama pokok pinang. Ia juga dipanggil Tanjung Bidara sebelum dikenali Pulau Pinang

Sunday, 25 March 2018

Cara Download Video Twitter Untuk Pengguna iPhone

Cara Download Video Twitter Untuk Pengguna iPhone

Cara Download Video Twitter Untuk Pengguna iPhone | Twitter merupakan salah satu platform media sosial yang ramai pengguna Malaysia selain Facebook, dan Instagram. Aku sendiri pun menggunakan medium Twitter untuk kegunaan harian sama juga seperti facebook iaitu mengetahui isu-isu semasa, membaca artikel-artikel, layan video dan macam-macam lagi la. tapi nak layan drama pergaduhan pun ada di twitter haha

Banyak antara kita yang suka layan video terutamanya video viral yang biasanya bertebaran di dunia twitter sana. Jadi mungkin ada yang mahukan video tu menjadi simpanan ataupun mahu save video tersebut di smartphone sendiri. Twitter tidak menyediakan ciri-ciri untuk download video secara langsung, jadi kalau nak tengok, anda kene on internet, on twitter, play video.

Jadi post kali ni aku nak share sikit cara download video twitter terutamanya untuk pengguna iPhone. Aku rasa cara ini juga valid untuk pengguna android. Tak pasti, nanti anda boleh cuba. Anda jangan risau, cara ini anda tak perlu jailbreak iPhone anda, hanya perlu install 1 aplikas sahaja. Jom!

Thursday, 22 March 2018

8 Trivia Menarik Berkaitan Dengan Pacific Rim: Uprising 2018

8 Trivia Menarik Berkaitan Dengan Pacific Rim: Uprising 2018

8 Trivia Menarik Berkaitan Dengan Pacific Rim: Uprising 2018 | Mungkin ramai tanya apa beza robot Transformers dengan robot Jaeger? Mungkin perbezaannya adalah dalam Jaeger ada manusia atau pilot yang mengawalnya. Tujuan Jeagar dicipta adalah bagi menghadapi Kaiju War. Pacific Rim: Uprising merupakan sekuel ke-2 selepas Pacific Rim pada 2013 yang sekali lagi bakal menghadapi Kaiju. Tetapi dalam filem kali ni, sesuai dengan tajuknya uprising iaitu pemberontakan dan ianya akan berlaku. Kalau tengok dalam treler, ada 2 Jaegers berlawan sesama sendiri dan mungkin itu antara babak uprising tersebut. Nak tahu lebih lanjut, boleh terjah panggung wayang berdekatan anda bermula hari ini.


Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 22 Mac 2018
Genre: Aksi
Durasi: 1 Jam 51 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny, Jing Tian, Rinko Kikuchi, Charlie Day
Pengarah: Steven S. DeKnight

8 Trivia Menarik Berkaitan Dengan Pacific Rim: Uprising 2018

Sinopsis

Filem sekuel arahan Guillermo Del Toro "Pacific Rim" pada tahun 2013 ini memaparkan kisah tentang manusia menentang makhluk Kaiju dari filem pertama dan telah berlakunya pemberontakan. Saksikan kisah selanjutnya di Pacific Rim: Uprising

Trivia Menarik

  1. Guillermo del Toro meletak jawatan sebagai pengarah untuk filem ini, sebaliknya mengarahkan The Shape Of Water, yang memenangi Academy Award untuk Best Picture.
  2. Walaupun Guillermo del Toro tidak akan mengarahkan sekuel kali ini, walaubagaimanapun, dia terlibat dalam menghasilkan dan penulisan filem ini
  3. Pada awalnya, Pacific Rim: Uprising menunda tarikh tayangan dari 4 Ogos 2017 kepada 23 Februari 2018. Kemudiannya menunda lagi ke bulan berikutnya iaitu 23 Mac 2018.
  4. Ini akan menjadi Steven S. Deknight pertama filem Blockbuster untuk Steven S. Deknight yang diarahkannya, selepas menulis dan mengarahkan dalam untuk TV Show.
  5. Bracer Phoenix merupakan Mark-5 Jaeger yang kedua, yang pertama adalah Striker Eureka. Semua Jaegers yang lain, (Gipsy Avenger, Saber Athena, Penebus Titan, Guardian Bravo) adalah Mark-6's.
  6. Nama Kaiju yang di hadapi oleh Gipsy Avenger dan Bracer Phoenix adalah Raiju. Raiju juga adalah nama Kategori 4 Kaiju yang dibunuh oleh Gipsy Danger di Pacific Rim (2013).
  7. Komposer John Paesano merekod skor bunyi pada Disember 2017 di Synchron Stage Vienna, yang tidak digunakan.
  8. Dalam treler rasmi yang dikeluarkan, terdapat Jaeger hitam dan jingga yang dikenali sebagai Obsidian Fury yang sedang bertarung dengan Gipsy Avenger.

Rating IMDB: 6.2/10

sumber: imdb.com dan cinema.com.my

Tuesday, 20 March 2018

Makan Ais Kepal Milo Pertama Kali Di Temerloh

Ais Kepal Milo di Temerloh

Benar, buat pertama kalinya selepas beberapa bulan ianya viral di seluruh pelusuk Internet dah media sosial akhirnya aku dapat juga rasa Ais Kepal Milo. Kedai tersebut pada awalnya aku nampak dieorang iklankan dalam group facebook makan-makan kat Temerloh di mana lokasi dan beberapa gambar kedai tersebut.

Sebenarnya kedai ni bukanlah satu-satunya kedai yang mensajikan Ais Kepal Milo, kalau tak silap kat Temerloh ni aku perasan ada 4 atau lebih tempat yang menyediakan menu tersebut. Jadi entry ni hanyalah perkongsian ringkas berkaitan kedai Ais Kepal Milo di kedai  tersebut.

Ais Kepal Milo di Temerloh
sumber:makan-makan kat temerloh


Nama kedai: Tidak dapat kenal pasti hahaha (takda signboard nama kedai)

Lokasi: Bersebelahan Hospital Temerloh, HOSHAS dan berhadapan dengan PAIP seberang Temerloh.

Menu: Ais Kepal Milo, Coconut Shake, air kelapa, nasi ayam, mee sup dan macam-macam lagi. (Air kosong disediakan percuma)

Waktu perniagaan : 11 pagi sehingga 7 malam dan di buka-buka setiap hari

Harga : Ais Kepal Milo (RM4.00), air kelapa (RM4.00), yang lain kene tanya sendiri hehe

Ais Kepal Milo di Temerloh
sumber:makan-makan kat temerloh (rupa Ais Kepal Milo dengan topping cokelat)

Ais Kepal Milo di Temerloh
Sedap poh paleh weh

Ais Kepal Milo di Temerloh
Setelah dibedah menjadi separuh

Untuk pertama kali rasa Ais Kepal Milo ni, bagi aku rasanya sedap sangat, tapi tak tahu la kalua kedai-kedai lain kan, sebab tak pernah rasa. Tapi tak eloklah makan setiap hari kan, sebab ianya manis. Dengan rasa dan kuantiti, bagi aku RM4 itu berbaloi dan boleh datang lagi. Selain di seberan Temerloh ni, aku tahu ada 3 tempat lain lagi yang ada menu Ais Kepal Milo, di Mentakab, Kerdau, dan Jalan Bahagia. Kat mana tu, korang kene terjah dah google sendiri, sebab aku pun tak tahu lokasi sebenar sebab tak pernah sampai lagi. Inilah serba sedikit perkongsian Ais Kepal Milo di Temerloh.


Update Ogos 2019

Tuan empunya kedai sudah update dan memberi tahu dimana mereka telah membuka semula kedai mereka setelah setahun berehat, dengan rebrand nama Milo Kepal Syed.

Anda boleh boleh waze Milo Kepal Syed serta follow akaun instagram mereka di : @milokepal syed dan like facebook page : Milo Kepal Syed

Sunday, 18 March 2018

Penyertaan Pertama Kali Dalam Virtual Run


Mungkin sekarang sudah menjadi kebiasaan pertandingan larian atau marathon di adakan dan selalu kita dengar. Bukan sekadar dengar, tetapi mungkin kita sudah biasa sertai larian tersebut sama ada dianjurkan oleh pihak sekolah, universiti, syarikat korporat, NGO, jabatan kerajaan dan sebagainya. 

Secara jujurnya aku belum pernah sertai mana-mana larian atau run yang diadakan setelah tamat pengajian. Tetapi buat kali pertamanya pada bulan ini, Mac aku sertai 1 running event yang diadakan oleh persatuan alumni UMP. Sebenarnya di UMP hampir setiap semester di adakan larian, di anjurkan oleh persatuan pelajar, persatuan kolej atau pihak UMP sendiri

Jadi kali ni, Alumni UMP telah mengadakan larian tetapi agak berlainan daripada larian yang lain. Sebab apa? Mungkin dengar nama pun kita boleh anggap ianya berlainan daripada yang lain. Virtual Run Alumni UMP 1.0, itulah nama acara larian tersebut. Adakah dengan maksud virtual tu kita berlari secara maya di dalam komputer? haha sudah tentu tidak. 

Secara ringkasnya Virtual Run Alumni UMP 1.0 2018 merupakan acara larian sepanjang 21KM (half-marathon) tetapi korang boleh berlari di mana-mana sahaja dan larian boleh dilakukan sedikit-sedikit sehingga lengkap 21KM.  

Acara ini dibuka kepada semua golongan dan bukannya terhad kepada warga UMP sahaja. Sama ada korang pelajar UMP, alumni UMP ataupun orang awam. Semua boleh sertai. Pendaftaran telah dibuka daripada 1 Feb - 31 Mac 2018 atau sehingga habis slot. Larian pula telah bermula daripada 15 Mac sehingga 14 April 2018. Jadi kene lengkapkan larian 21KM dalam masa sebulan tersebut. Mungkin boleh 1 hari 1KM kan. Bayaran hanya RM65 dan korang akan dapat Tshirt Micro, Medal, E-certificate & E-bib. Korang boleh mengetahui syarat-syarat dan cara bayaran di sini

Bagaimana mahu hantarkan bukti larian?

  1. Rekod larian anda dengan menggunakan applikasi seperti (Run tracker, Run Keeper, Strava, Fitbit, Garmin, endomondo, Strava, Runkeeper, Nike + atau lain2). 
  2. Pastikan apps anda mempunyai rekod masa,tarikh & jarak
  3. Screenshot dan hantar bukti larian anda bersama gambar swafoto@selfie atau serta dengan e-bib melalui whatsapp (013 614 1106) . (Anda boleh menggunakan #virtualrunalumni #fitalumni)
Jadi selain kepada warga UMP, orang awam atau rakan-rakan blogger yang inginkan hidup secara fit boleh melalukan pendaftaran segera. Aku sudah daftar dan buat pembayaran dah sudah terima e-bib pun dan akan memulakan larian masa terdekat. Jadi Mohlah! berlari beramai-ramai.


Untuk mengetahui lebih lanjut:
lawati laman web alumniUMP
facebook page: ALUMNI UMP MALAYSIA





Saturday, 17 March 2018

Tahniah Kepada Juara Gegar Lawak 2018

Tahniah Kepada Juara Gegar Lawak 2018

Tahniah Kepada Juara Gegar Lawak 2018 | Maka selesai sudah program pencarian bakat lawak terbaru Astro untuk tahun iaitu program Gegar Lawak 2018. Telah terjawab kumpulan atau peserta manakah yang menjadi juara sekali gus menjadi juara sulung untuk program Gegar Lawak 2018.

Rancangan ini telah dihoskan oleh Kamal Adli dan Fad Bocey beserta 2 juri tetap iaitu Douglas Lim dan Dato Ac Mizal dan seorang juri undangan yang berbeza setiap minggu. Pentas akhir malam tadi disertai oleh 2 peserta solo iaitu Fadil dan Eyya, 1 peserta duo iaitu 2B dan 2 peserta trio, Abata dan Kiut. Mereka berjaya mara ke peringkat akhir selepas 9 peserta lain tersingkir dalam 9 minggu program Gegar Lawak dipertandingkan. 




Senarai Pemenang Gegar Lawak 2018

Juara Gegar Lawak - Kiut (Hadiah RM50,000 beserta trofi)

Naib Juara Gegar Lawak - Eyya (Hadiah RM25,000 beserta trofi)

Tempat Ke-3 Gegar Lawak - Abata (Hadiah RM15,000 beserta trofi)

Tempat Ke-4 Gegar Lawak - Padil (Hadiah RM10,000 beserta trofi)

Tempat Ke-5 Gegar Lawak - 2B (Hadiah RM5,000 beserta trofi)

Kiut dan trofi-trofinya (sumber: mediahiburan)

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Kita dah biasa disajikan oleh Astro rancangan berunsurkan pentas komedi, jika sebelum ni ada program Raja Lawak, Maharaja Lawak, Lawak Solo, dan kini Gegar Lawak. Dengan adanya pertandingan ini, maka lahirlah pelawak baru dan semestinya artis lain mungkin lagi susah cari makan. hehe Pandai-pandai la nak hidupkan. Apa-apapun sekadar rancangan santai di hujung minggu, menghiburkan lah juga kan. Sekali lagi di ucapkan tahniah kepada juara dan semua peserta Gegar Lawak 2018.

Thursday, 15 March 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Mac 2018, iaitu tepat jam 1.00 petang sehingga hari esok, 1.00 petang 16 Mac 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #29 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2018.

** jom support Mia Liana....

Wednesday, 14 March 2018

Kufi Wednesday #38 | Kedah Darul Aman

kufi kedah

Kedah Darul Aman

Kedah terletak di utara Semenanjung Malaysia. Tanah besar mempunyai rupa bumi yang agak rata, yang digunakan untuk menanam padi. Di bahagian utara, Kedah bersempadan dengan negeri Perlis dan bersempadan antarabangsa dengan Wilayah Satun Songkhla dan Yala di Thailand. Ia juga bersempadan dengan negeri Perak di selatan dan Pulau Pinang ke arah barat daya.


Harga Runcit Produk Petroleum 15 Mac Sehingga 21 Mac

Harga Runcit Produk Petroleum 15 Mac Sehingga 21 Mac

Harga Runcit Produk Petroleum 15 Mac Sehingga 21 MacJadi sudah tiba hari Rabu dimana harga baru prodak petroleum akan diumumkan untuk harga baru selama seminggu berkuatkuasa pada khamis esoknya. Jadi pihak KPDNKK telah mengeluarkan harga baru untuk RON97, RON95 dan DIESEL. Jadi di sini aku sertakan harga baru berkuatkuasa bermula 15 Mac Sehingga 21 Mac

Jadi dibandingkan dengan harga sebelum ini:

RON95 - 2.21 kepada 2.18 (turun 2 sen)
RON97 - 2.47 kepada 2.45 (turun 3 sen)
DIESEL - 2.17 kepada 2.16 (turun 1 sen)


sumber: Bernama

Tuesday, 13 March 2018

Jom Tengok Apa Kelebihan Telegram Daripada Aplikasi Lain

Jom Tengok Apa Kelebihan Telegram Daripada Aplikasi Lain

Jom Tengok Apa Kelebihan Telegram Daripada Aplikasi Lain | Sebelum wujudnya telefon pintar yang hampir 99% bergantung kepada rangkain internet, mungkin sebahagian sudah lupa ataupun jarang sekali menggunakan khidmat pesanan ringkas atau SMS di telefon masing-masing. Sebagai alternatif kepada SMS, banyak pembangun aplikasi telah mengeluarkan messaging service yang menggunakan rangkain internet semata sebagai contoh yang popular dikalangan pengguna seperti Whats app, WeChat, Google Hangout, LINE, Telegram dan banyak lagi. Ando boleh google je. 

Jadi setiap aplikasi permesejan ini mempunyai pengguna setia, kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi sedikit perkongsian berkaitan 1 aplikasi permesejan iaitu berkaitan dengan aplikasi Telegram Messenger. Mengikut statistik, pada 2015, Telegram mendapat 62 juta pengguna aktif yang menghasilkan sehingga 12 billion message dan semestinya aplikasi ini adalah free. Anda boleh download di Playstore atau di Appstore. Jadi apa kelebihan Telegram berbanding aplikasi permesejan yang lain?

Kelebihan Telegram

1.   Pada Telegram anda tidak perlu risau berkaitan dengan backup function. Setiap apa yang dimuat naik, segala text yang ditulis dan sebagainya akan disimpan secara automatik tanpa anda perlu backup setiap hari. Jika pada Whats app anda perlu backup. Sebagai contoh, kalau anda uninstall Whatsapp, jika tiada file backup, segala file atau text sebelum ini akan hilang sekiranya tiada restore dilakukan daripada file backup

2.   Hampir setiap aplikasi permesejan ada disediakan group chat tetapi berapa banyak atau ramaikah yang boleh join dalam satu-satu masa? Di Telegram Messenger, 75 000 ahli boleh sertai group dalam satu-satu masa. Jadi tak perlu risau kalau admin bagi tahu, 'maaf group dah penuh'

3.   Seperti di Wechat, terdapat sticker yang menarik dan comel disediakan. Tapi yang membezakan pada Telegram, anda boleh buat sticker sendiri hatta gambar anda sendiri boleh dijadikan sticker. Anda perlu search di Telegram @stickerbot dan ikut arahan

4.   Night mood. Mungkin pengguna Twitter biasa dengan night mood ni. Bagi mengurangkan pengguna yang suka membuka handphone dalam keadaan gelap seperti sebelum tidur, mood ini sangat penting bagi mengurangkan pencahayaan. Appearance Telegram ditukar kepada warna yang gelap bagi mengurangkan cahaya putih.

5.   Jika di Whatsapp, kalau anda masuk lambat sesuatu group, setiap chat, media tidak akan dilihat oleh anda, jadi ahli group terpaksa menulis atau upload semula files tersebut. Tetapi tidak pada Telegram, anda terlambat 10 tiang hatta lewat sebulan pun, segala tok nenek text atau media anda boleh lihat. Yang perlu adalah rajin untuk scroll mencari sahaja. Features ini sangat berguna sebenarnya.

6.   Pada telegram, anda boleh ubah suai tema kesukaan anda secara bebas. Nak warna apa, nak warna text apa. Terserah pada anda. Dah bosan warna biru, 4 tahun sekali tukar warna merah pula kan. Admin biru tu tukar sekali

7.   Permasalahan ini saya rasa penting untuk saya dah sebahagian yang lain. Jika anda kongsi gambar di Whatsapp, gambar tersebut akan dicompresskan dah secara automatik resolution gambar tersebut menurun dan hasilnya gambar itu akan pecah. Tidak di Telegram, apa yang gambar anda kongsikan itu, begitulah juga resolution nya dan gambar tidak pecah. Baru la best nak hantar gambar kan.

8.   Di Telegram anda boleh boleh kongsi file sebesar 1.5Gb dalam satu masa. Maka tak hairan la ramai orang kongsi movie kan di Telegram

9.   Tahukah anda, anda boleh buka Telegram di beberapa platfom seperti di smartphone, laptop, komputer ataupun di web dalam masa yang sama dan anda hanya perlu install software Telegram sahaja apabila di komputer dan masukkan no telefon. Segala file yang sama di smartphone anda, akan muncul di komputer anda tanpa sebarang kekurangan pun. Tak perlu nak scan bagai.

10.   Jadi seterusnya ini, saya rasa ianya begitu istimewa dan hanya di Telegram sahaja anda boleh dapat. Di Telegram, anda boleh semak dan track parcel poslaju anda tanpa pergi ke website poslaju. Anda hanya perlu search @pandaibot di Telegram

11.   Di Telegram juga, anda boleh download video daripada Youtube, Instagram dan Twitter tanpa perlu memasang aplikasi third-party. Anda hanya perlu search @getmediabot di Telegram

12.   Sama seperti beberapa aplikasi lain, anda boleh main game di Telegram. Search sahaja  @gamee di Telegram anda

13.   Mungkin anda biasa dengar Google Drive, dropbox, icloud yang mana ianya berfungsi sebagai penyimpan data secara awan atau senang cerita, simpan data-data anda di dalam internet tanpa menggangu storage komputer atau handphone anda. Ya! di Telegram pun anda boleh simpan data anda di bahagian saved messages. Anda boleh upload contact, gambar, video, file dan macam-macam lagi.


14.   The best part in Telegram, terlalu banyak hiburan di Telegram. Di sini anda boleh menonton terus filem kesukaan anda, nak download movie, nak cari video menarik, nak dengar atau download lagu, nak tengok kdrama, series, dan cari e-book dan dengar ceramah, nak cari resepi, nak cari kerja kosong dan macam-macam lagi. Selain group, Telegram menyediakan channel di mana anda hanya sebagai penonton, di mana anda tak boleh chat atau upload apa-apa file. Jadi disinilah anda boleh dapatkan file kesukaan anda. Terlalu banyak channel di Telegram, ada yang buruk ada yang baik. Untuk yang baik anda boleh klik sini, sini dan sini  atau terus search sahaja di Telegram dan untuk yang buruk anda cari la sendiri. (anda selongkar la sendiri channel tersebut keh dan terima kasih kepada yang berkongsi di link tersebut)


Sebenarnya ada banyak lagi kelebihan Telegram daripada aplikasi lain, kalau nak senaraikan satu-satu takut tak terbaca pula. Jadi ini lah sebahagian yang saya rasa menarik yang dikongsikan di thread akaun twitter @bersekova. Apa pun semua kelebihan yang anda, Whatsapp juga menjadi platfom utama pengguna harian. Entah la. hehe Jadi kalau anda rasa ada lagi kelebihan Telegram Messenger ni, anda boleh drop komen di bawah keh.

Saturday, 10 March 2018

Pencarian Bloglist Di HELLOAIMAN

Pencarian Bloglist Di HELLOAIMAN

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Entry kali ni aku buat bagi memenuhi ruang di ruang blog aku ni. Aku ingin dapatkan bloglist yang baru untuk disenaraikan. Tapi aku tidaklah menjanjikan traffik yang bomb sebab blog picisan aku ni tidak la power traffiknya. Jangan risau korang tak perlu untuk membuat entry sendiri. Caranya adalah

1. Follow blog ini
2. Tinggalkan Nama dan URL blog sahaja di ruangan komen di bawah.

Insyallah siapa cepat dia dapat. List hanya terbuka untuk 15 blog sahaja. Terima kasih

Friday, 9 March 2018

Wanita Disanjungi Di Dalam Islam

Wanita Disanjungi Di Dalam Islam
sumber:smartbah.com

Hari Wanita Sedunia di sambut pada 8 Mac pada setiap tahun. Hari Wanita Sedunia adalah hari penghargaaan kepada wanita di atas pencapaian mereka di setiap bahagian yang diceburi mereka, sama ada dari kebangsaan, etnik, bahasa, budaya, ekonomi atau politik. Ia bukanlah hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri tetapi sekadar hari untuk penghargaan kepada kaum Hawa.

Sebenarnya Islam amat menyanjungi dan menghormati wanita. Jika sekarang sudah tersebar luas dengan aliran faminisme yang meminta hak sama rata untuk lelaki dan wanita, sebenarnya Islam telah pun mengangkat darjat wanita setaraf dengan lelaki. Di sini, saya hanya ingin berkongsi sedikit ilmu di mana Islam telah pun mengangkat mereka sebagai wanita, ibu dan isteri pada kedudukannya tersendiri berpandukan Al-Quran dan Hadis. Saya juga berkongsi sebab saya punya ibu, adik beradik wanita dan belum punyai isteri.

Wanita

1.  Kedudukan wanita sebagai saudara bagi lelaki
Sabda nabi: "Sesungguhnya wanita itu saudara bagi lelaki" - Riwayat Ahmad
2.  Amalan lelaki dan wanita sama-sama bernilai di sisi Allah
"Maka Tuhan mereka perkenankan doa mereka (dengan firman-Nya): "Sesungguhnya Aku tidak akan sia-siakan amal orang-orang yang beramal daripada kalangan kamu, sama ada lelaki atau perempuan" - Surah Ali 'Imran: 195 
3.  Larangan menzalimi wanita dan merampas hak mereka
"Wahai orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan paksaan. Janganlah kamu menyakiti mereka (dengan menahan dan menyusahkan mereka) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian daripada apa yang kamu telah berikan kepadanya. Kecuali (apabila) mereka melalukan perbuatan keji yang nyata" - Surah An Nisa':19 

Isteri 

1.  Perinta Allah menggauli isteri secara baik
"Bergaullah dengan mereka (isteri-isteri kamu) dengan cara yang baik" - Surah An Nisa':19
2.  Isteri sama-sama berhak dan bertanggungjawab di samping suami dalam sebuah rumah tangga
"Isteri-isteri itu mempunyai hak yang sama seperti kewajipan yang ditanggung oleh mereka (terhadap suami) dengan cara yang sepatutnya" - Surah Al Baqarah: 228)

3.  Wasiat Nabi agar berbuat baik kepada para wanita
"Aku berwasiat kepada kalian semua, berbuat baiklah kepada wanita" - Riwayat Muslim 

Ibu 

1.  Perintah Allah agar berbuat baik kepada Ibu Bapa
"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan" - Surah Luqman: 14

2.  Allah menyuruh agar berkata-kata penuh sopan santun kepada Ibu Bapa
"Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)" - Surah Al Isra':23

Jadi disini kita dapat lihat, Islam telah pun mengangkat kedudukan wanita sehingga ada surah An Nisa' (Perempuan) pun. Jadi tidaklah bermakna lelaki itu rendah kedudukannya sekalipun tiada surah khas bagi mereka. Dan lelaki juga janganlah berkecil hati tiada Hari Lelaki Sedunia seperti wanita.

Sebenarnya ada cerita disebalik Hari Wanita Sedunia jatuh pada 8 Mac dan kenapa Hari Lelaki Sedunia tiada. Sebab apa?

Hari Wanita Sedunia sepatutnya disambut pada 6 Mac setiap tahun. Tapi sebab wanita lambat sangat bersiap..  jadi ia disambut pada 8 Mac setiap tahun.
Dan tahukah anda juga, kita ada Hari Lelaki Sedunia. Namun seperti biasa, dorang selalu lupa tarikh...jadi x payah sambut la. Hahaha

sumber: TanyalahUstaz
 

Tuesday, 6 March 2018

Pemenang Oscars 2018: Senarai Penuh Pemenang Academy Award

Pemenang Oscars 2018: Senarai Penuh Pemenang Academy Award

Jika dalam filem, anugerah berprestij adalam Academy Award, dalam bidang televisyen dikenali sebagai Emmy Award atau dalam bidang teater dikenali sebagai Tony Award dan bidang muzik digahkan dengan nama Grammy Award.

Academy Award juga dikenali sebagai Oscars yang diadakan setiap yang diberi kepada penggiat filem berbahasa Inggeris daripada Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) dalam 24 kategori pencalonan.

Kali ini merupakan Oscars yang ke-90 bagi memberi pengitirafan karya terbaik filem sepanjang 2017. Malam anugerah berprestij ini telah diadakan di Dolby Theater di Hollywood, Log Angeles, California. Ianya berlangsung pada beberapa hari yang lalu iaitu pada tanggal 4 Mac 2018. Sepertinya The Shape of Water mengunguli banyak kategori dan sudah semestinya memenangi Best Picture.

Pemenang Oscars 2018: Senarai Penuh Pemenang Academy Award


Jadi disini anda boleh lihat senarai penuh pencalonan bagi setiap kategori dipertandingkan. Jom kita lihat senarai pemenang Oscars 2018

Senarai Penuh Pemenang Oscars 2018

Best Picture: “The Shape of Water”

Director: Guillermo del Toro, “The Shape of Water”

Actor: Gary Oldman, “Darkest Hour”

Actress: Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Supporting Actor: Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Supporting Actress: Allison Janney, “I, Tonya”

Original Screenplay: “Get Out”

Adapted Screenplay: “Call Me by Your Name”

Foreign Language Film: “A Fantastic Woman”

Animated Feature: “Coco”

Visual Effects: “Blade Runner 2049”

Film Editing: “Dunkirk”

Animated Short: “Dear Basketball”

Live Action Short: “The Silent Child”

Documentary Short: “Heaven Is a Traffic Jam on the 405”

Score: “The Shape of Water”

Song: “Remember Me” from “Coco”

Production Design: “The Shape of Water”

Cinematography: “Blade Runner 2049”

Costume Design: “Phantom Thread”

Makeup and Hairstyling: “Darkest Hour”

Documentary Feature: “Icarus”

Sound Editing: “Dunkirk”

Sound Mixing: “Dunkirk”

Featured

[Featured][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done