Kenali Apa Itu Microsleep, Yang Mungkin Boleh Membunuh Ketika Memandu.


Sejak beberapa hari ini, Malaysia telah dijentik dengan 1 kejadian kemalangan yang menyebabkan kematian yang berlaku di Jalan menghala ke Endau. Dengan kejadian baru ini, rakyat Malaysia seolah-olah tersedar dari lena. Apa sebabnya? Ini disebabkan oleh Microsleep yang terjadi ketika melalukan pemanduan sekali gus telah menyebabkan kemalangan dan kematian. 

Jika lihat di internet ataupun media-media, sudah ramai rakyat Malaysia telah mengatakan tentang microsleep di akaun masing-masing. Jadi aku akan kongsikan posting daripada seorang doktor iaitu Dr Ahmad Firdaus Mohd Haris yang merupakan Presiden & pengasas Medical Mythbusters Malaysia tentang microsleep.


Apa Itu Microsleep?


Pernah tak anda alami situasi di mana anda sedang memandu kenderaan dan tiba-tiba terlelap? Hanya seketika. Hanya beberapa saat. Lori yang pada mulanya masih jauh jaraknya tiba tiba berada di hadapan mata. MICROSLEEP adalah keadaan dimana badan 'tidur' buat seketika. Segala input dari deria penglihatan dan pendengaran tidak dapat diproses otak. Tempoh microsleep adalah antara 1 hingga 30 saat. Ia boleh berlaku walaupun mata masih terbuka. Seperti sebuah komputer, otak telah "shut down".

Pada kelajuan 70km/h, microsleep selama 3 saat menyebabkan kenderaan menyusur tanpa kawalan sejauh 200 meter. Dalam jarak 200 meter, nyawa boleh melayang dalam sekelip mata. Bayangkan apa yang boleh berlaku apabila kenderaan dipandu pada kelajuan 100 km/h. Seringkali pemandu memikirkan dia kebal. "Accident berlaku kepada orang lain. Aku ada skill. Kereta pun elok." Keinginan untuk bersama keluarga tersayang yang terpisah buat sekian lama dijadikan motivasi untuk gagah memandu walaupun sudah terlalu mengantuk.

"Aku dah janji dengan anak - anak nak bawa mereka berjalan. Kesian mereka kalau aku lambat."
Ada juga yang berpendapat jika kenderaan dipandu dengan laju, akan kurang mengantuk akibat kesan 'adrenaline' yang meningkatkan upaya 'fight or flight'. (Fight or flight adalah situasi dimana badan bersedia untuk menghadapi keadaan yang membahayakan diri: lari atau lawan). Manakala jalan yang berbengkang bengkok seperti di Lebuhraya Karak akan menghilangkan rasa mengantuk kerana pemandu lebih fokus dengan cabaran ambil 'corner'

Cara Atasi Dari Berlakunya Microsleep


Dua fakta di atas hanya mengundang bahaya. Kesan 'fight or flight' hanya seketika sahaja. Sistem badan akan 'burn out' dan akhirnya boleh menyebabkan microsleep yang lebih lama.

Jadi, apa yang harus dilakukan?

  1. BERHENTI.
  2. LETAK KERETA DI TEMPAT YANG SELAMAT.
  3. TIDUR.
Tak perlu tidur lama. Lima minit cukup. Ulang setiap kali anda mula berasa mengantuk. Berhenti berehat setiap dua jam untuk pemanduan jarak jauh. Untuk penumpang hadapan pula, jadilah co-driver yang baik. Apabila perjalanan bermula janganlah berdengkur sahaja ataupun sumbat earphone di telinga dan layan filem Korea seorang diri. Cuba lakukan beberapa perkara ini:

  1. Bawa bersembang dengan pemandu untuk elakkan rasa mengantuk.
  2. Perhatikan cara pemanduan. Jika sudah mula membawa tidak mengikut lorong, tegur pemandu. Cadangkan untuk berehat seketika di stesen minyak.
  3. Sekali sekala lihat paparan dashboard pemandu. Adakah pemanduan terlalu laju? Ada tak lampu-lampu amaran yang menyala?Jika ada, tegur

Berhati hati di jalan raya. Musim perayaan telah bermula. Jangan jadikan diri dan keluarga anda sebahagian daripada statistik OPS SIKAP.


Aiman
Aiman Suka kongsikan info menarik dan pengalaman sendiri berkaitan pelbagai perkara | aiman6991@gmail.com

1 comment for "Kenali Apa Itu Microsleep, Yang Mungkin Boleh Membunuh Ketika Memandu."

Comment Author Avatar
kena banyakkan berehat... tambah2 kalau nak lalui perjalanan yg jauh..

https://aerillhassan.blogspot.com