April 2019 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Tuesday, 30 April 2019

Sambal Gesek Lebih Pedas Di Kedai Ayam Gepuk Pak Gembus



Jika tak silap, Ayam Gepuk Pak Gembus ini sudah terkenal di Indonesia, jadi mungkin di Malaysia ini merupakan cawangan mereka tetapi di uruskan oleh orang tempatan yang membawa nama mereka. Jadi jika ianya dari Indonesia sudah tentu terkenal dengan Nasi Ayam Penyek.

review ayam gepuk pak gembus

Nasi ini merupakan menu Nasi Ayam Penyek iaitu gabungan nasi putih + ayam goreng + sambal gesek + timun + air kosong. Cara penyediaanya juga mudah iaitu dengan menggunakan kertas bungkusan beralaskan pinggan tetapi di asingkan ayam berserta sambal gesek dengan nasinya dan sambal geseknya dilayurkan di atas ayam tersebut.

Bagi rasanya pula, seperti yang lain juga, nasi ayam penyeknya bukanlah yang terbaik tetapi hasil gabungan sambal gesek, mereka adalah terbaik. Secara jujur, sambal geseknya sangat pedas weh! Jaranglah aku makan sambal tak habis, tetapi sambal kali ini aku tak berjaya nak habiskan sambal tersebut. Duduk bawah kipas pun, aku masih berpeluh dan mulut rasa sedikit panas. Nasib baiklah boleh refill air secara percuma. Nasihat aku, asingkanlah dulu awal-awal sambal tersebut daripada ayam dan cubalah makan perlahan-perlahan.

review ayam gepuk pak gembus

review ayam gepuk pak gembus

Seperti dalam gambar, menu yang disediakan dalam bentuk set iaitu SET A (RM7.90), SET B (8.90), SET C (RM9.90) dan SET D (Special) (RM10.90) berserta dengan harga Add-On dan harga minuman. Portionnya memuaskan dan ternyata anda tidak mampu untuk tambah nasi sebab pedas sangat hahaha Pada hari tersebut, aku ambil SET B + TEH O AIS.

review ayam gepuk pak gembus
Menu beserta harga

Bagi anda yang ingin singgah, semua cawangan Ayam Gepuk Pak Gembus hanya akan ditutup pada hari Jumaat sahaja dan bermula operasi jam 11 pagi sehingga habis dan untuk kawasan tersebut seperti :
  • Gombak
  • Selayang
  • Keramat
  • TTDI
  • Shah Alam
  • Sunway
  • Cheras
  • USJ
  • Danau Kota
  • Kg Pandan
  • Kajang
  • Sg Buloh
  • Cyberjaya
review ayam gepuk pak gembus
Kedai  di Kajang

Tempat yang aku makan tersebut adalah di Kajang, iaitu berdekatan dengan Plaza Metro Kajang di Bandar Kajang. Cawangan sini tak ramai, sebab aku sampai waktu puncak tengah hari pun masih ada meja kosong. Jadi boleh makan dengan tenang berbanding cawangan lain, katanya perlu beratur sehingga 30 minit untuk makan. Cuba la atur perjalanan anda. Seikhlasnya Ayam Gepuk Pak Gembus boleh terus di repeat dan repeat dan repeat walaupun ianya pedas.


Sunday, 28 April 2019

Penetapan Alamat Pada Kad Pengenalan



Mungkin ada rakyat Malaysia kini yang berpindah-randah penempatan atas pelbagai alasan seperti pertukaran tempat kerja atau ingin kembali ke kampung halaman semula dan pelbagai lagi. Jadi disebabkan ini juga mungkin pelbagai perkara yang sering berubah ketika dalam proses perpindahan dan salah satunya adalah alamat pada Kad Pengenalan kita.

Penetapan Alamat Pada Kad Pengenalan

Tahukah anda, baru-baru ini pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah mengeluarkan cara atau prosedur bagi membuat permohonan pertukaran atau penetapan alamat pada Kad Pengenalan yang akan berkuat kuasa bermula 2 Mei 2019 ini. Jadi disini saya ingin kongsikan semula posting JPN tersebut.

Mana-mana individu yang ingin menukar alamat pada kad pengenalan, perlu mengemukakan dokumen sokongan bagi membuktikan mereka menggunakan alamat baharu itu dan bawa ke Jabatan Pendaftaran Negara cawangan di kawasan anda.

Antara dokumen sokongan yang boleh digunakan adalah seperti berikut:
  1. Bil Utiliti; atau
  2. Cukai Pintu; atau
  3. Cukai Taksiran; atau
  4. Borang Taksiran Cukai Pendapatan; atau
  5. Perjanjian Jual Beli Rumah; atau
  6. Perjanjian/Resit Sewa Rumah; atau
  7. Lain-Lain Dokumen Seumpamanya Bagi Membuktikan Pemohon Telah Menetap Di Alamat Baru Tersebut.
Prosedur ini ditetapkan bagi permohonan: 
  • Permohonan Kad Pengenalan kali pertama
  • Permohonan gantian penukaran alamat pada Kad Pengenalan

Penetapan Alamat Pada Kad Pengenalan
Infografik

Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi 
Unit Komunikasi Korporat Ibu Pejabat JPN Putrajaya
Di talian : 03-8880 7077


Friday, 26 April 2019

Alhamdulillah Lulus 3 Kertas Peperiksaan SHO



Aku tak sangka ramai yang menghubungi aku berkaitan dengan posting aku sebelum ini berkaitan Pengalaman Menjawab Peperiksaan SHO. Rata-rata pastinya mahukan sedikit tips dan juga bahan bacaan dan contoh soalan peperiksaan sebelum-sebelum ini. Jadi kalau anda nak baca secara ringkas format peperiksaan dan juga sedikit tips peperiksaan anda boleh pergi ke pautan ini

peperiksaan SHO

Sebenarnya keputusan Peperiksaan Safety & Health Officer (SHO) bagi sesi Februari telahpun dikeluarkan pada hujung Mac yang lalu lebih kurang pada 27 Mac 2019. Mengikut bacaan aku, keputusan peperiksaan SHO akan dikeluarkan sebulan selepas habis peperiksaan. Jadi aku ambil sesi 27 Februari 2019 dan keputusan aku keluar 27 Mac 2019.

*Sesiapa nak masuk belajar dan ambil Sijil SHO secara percuma, sekarang ada buat ambilan di Pahang Skills, syaratnya kene ada Sijil Diploma. Semua sponser beb. Tengoklah di facebook rasmi Pahang Skills

Alhamdulillah, dengan 3 kertas (Kertas 1, 2 dan 3) yang aku ambil sebelum ini, aku lulus kesemuanya. Ikut pengalaman aku pada hari tersebut, aku rasakan yang Kertas 3 akan gagal kerana format cara jawabnya yang unik dan mungkin aku sampai lewat sikit ke dewan peperiksaan. Tapi aku pastikan aku tidak akan tinggalkan kosong bagi setiap ruang jawapan. Tulislah apa-apapun bagi nampak logik. haha

peperiksaan SHO
Keputusan keseluruhan belum lengkap tanpa kertas 4. Sijil belum boleh dikeluarkan

Anda boleh semak keputusan Peperiksaan SHO di laman ini, dengan masukkan No. Kad Pengenalan dan juga No.Indeks. Jadi jangan lupa No Indeks tu. Simpan baik-baik. Selain itu, pihak NIOSH akan hantar peringatan tentang semakan keputusan melalui SMS. Jadi anda kene cakna je la. 


Untuk Kertas 4, aku masih tiada pengalaman untuk kongsikan sebab aku tidak berkesempatan lagi untuk daftar dan ambil kertas tersebut. Bila aku nak daftar? Pun belum ada perancangan. Nanti kalau dah berjaya, aku kongsikan di posting yang seterusnya. Jadi Sijil SHO masih belum boleh dikeluarkan kalau belum lulus keempat-empat kertas.

Disini aku kongsikan sekali lagi tips yang aku guna ketika sebelum menghadiri Peperiksaan SHO

Tips Peperiksaan SHO

  1. Ini penting, kalau boleh, setelah selesai Kursus Kehadiran 22 hari tersebut, cepat-cepat daftar untuk peperiksaan SHO. Ini kerana, masa tersebut, anda masih fresh dan masih ingat apa yang anda belajar. Kalau lambat, mungkin anda akan lupa dan terpaksa ulang kaji dengan lebih gigih. Kalau dah pandai, itu bonus dong!
  2. Ulang kaji semua modul demi ilmu
  3. Jawab soalan-soalan past year. Mungkin trainer anda dah bagi tahu, soalan dia ulang-ulang je setiap tahun dan ya! ianya terjadi pada peperiksaanku pada Februari lepas. soalan sama! Aku ada sikit soalan past year, siapa nak contact aku, ada di profile aku. 
  4. Datang awal ketika hari peperiksaan, takut terlepas apa-apa maklumat daripada pegawai peperiksaan.
  5. Jawab soalan essay bagi gempak walaupun tiada isi pun haha
Akhirnya, Terima Kasih kepada semua pembaca dan pengunjung yang sudi kongsikan posting ini dan juga telah mendoakan kejayaan sebelum ini. Harap juga doakan saya sentiasa berjaya terutamanya didalam bidang Safety. Kalau ada job safety, roger-roger la keh


Thursday, 25 April 2019

Pesta Chenor Pahang 2019 Kembali Lagi



Pesta Chenor Pahang kini kembali lagi di Pahang. Jika anda tiada aktiviti pada hujung minggu ini, anda boleh datang ke sana beramai-ramai. Mungkin inilah tempat dimana anda boleh redakan tekanan kerja selama seminggu. Mungkin orang bandar ada yang balik ke kampung, Temerloh, Jengka, Chenor dan berdekatan boleh datang. 

pesta chenor pahang 2019


Infrormasi lanjut berkaitan dengna program Pesta Chenor Pahang 2019

Tarikh : 25 - 28 April 2019
Hari : Khamis - Ahad
Tempat : Pekan Lama Chenor, Chenor, Maran Pahang


Aktiviti-Aktivit Disediakan

Terdapat pelbagai aktiviti yang disediakan selama 5 hari berlangsung seperti Sukan Rakyat, Pamerah Daerah, Acara Air, Pameran Interaktif, Demonstrasi, Jualan dan banyak lagi. Pada hari kejadian, juga akan diadakan gotong-royong perdana, Chenor Berselawat, Malam Kerohanian dan Konsert Anak Pahang. Kira-kira macam-macam adalah. Jadi anda yang berdekatan kene datanglah. Jadi anda boleh lihat infografik dan keterangan lebih terperinci berkaitan aktiviti dan tentatif pada hari Pesta Chenor Pahang 2019 berlansung

pesta chenor pahang 2019pesta chenor pahang 2019


Senarai Tentatif Pada Hari Pesta Chenor Pahang 2019


pesta chenor pahang 2019
Khamis

pesta chenor pahang 2019
Jumaat

pesta chenor pahang 2019
Jumaat

pesta chenor pahang 2019
Sabtu

pesta chenor pahang 2019
Sabtu

pesta chenor pahang 2019
Sabtu

Aktivit-Aktiviti Lain


pesta chenor pahang 2019

pesta chenor pahang 2019

pesta chenor pahang 2019


 MOH KE CHENOR WEH!
Pekan Budaya Warisan Sungai


Wednesday, 24 April 2019

Kufi Wednesday #76 | Masjid Sultan Ahmed



kufi masjid biru

Nama : Masjid Sultan Ahmed atau digelar Blue Mosque
Tempat : Istanbul, Turkey
Keluasan : 35,000 meter persegi
Perkara lain : Masjid ini terletak di bahagian belah Eropah Turki. Masjid ini digelar Masjid Biru kerana didalam masjid ini disalut 20,000 jubin dan menjadikan dalamanya seakan warna biru. Selain menjadi tempat solat, Masjid Sultan Ahmed telah menjadi salah satu tarikan pelancong yang terhebat di Istanbul


Tuesday, 23 April 2019

Senarai Tawaran Biasiswa Terkini 2019




Kepada adik-adik yang ingin menyambung pelajaran diperingkat yang lebih tinggi selepas tamat peperiksaan SPM, meh sini abang nak kongsi 23 tawaran biasiswa yang disediakan daripada pelbagai pihak. Perkongsian ini dikongsikan sendiri oleh Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Maszlee Malik.

biasiswa terkini 2019

23 Tawaran Biasiswa ini sedang dibuka dan boleh dimohon sekarang. Adik-adik hanya perlu mencari dan pilih biasiswa yang sesuai dengan pengajian adik-adik dan boleh terus memohon. Disini dilampirkan pautan untuk membuat permohonan bagi setiap tawaran yang disediakan. Berikut ialah 23 biasiswa di dalam negara yang sedang dibuka permohonannya (klik pautan untuk memohon).

Senarai Tawaran Biasiswa 2019

1) Sabah State Govt. Scholarship
(Tarikh Tutup: 25.04.2019)

2) MREPC Scholarship Award
(Tarikh Tutup: 25.04.2019)

3) Genting Malaysia Scholarship
(Tarikh Tutup: 25.04.2019)

4) Gamuda Scholarship
(Tarikh Tutup: 28.04.2019)

5) Tunku Abd Rahman Scholarship (BTAR)
(Tarikh Tutup: 30.04.2019)

6) Fair & Lovely Scholarship 
(Tarikh Tutup: 30.04.2019)

7) Yayasan Wah Seong Scholarship Award
(Tarikh Tutup: 17.05.2019)

8) Hong Leong Foundation Scholarship 
(Tarikh Tutup: 31.05.2019)

9) Seng Heng Edu. Assistant Programme 
(Tarikh Tutup: 31.05.2019)

10) Great Scholarship British Council 
(Tarikh Tutup: 31.05.2019)

11) Jeffrey Cheah Foundation-Monash Foundation 
(Tarikh Tutup: 07.06.2019)

12) Penang Future Foundation Scholarship 
(Tarikh Tutup: 20.06.2019)

13) Cagamas Scholarship Award 
(Tarikh Tutup: 28.06.2019)

14) JPA Scholarship (Program Penajaan 9A+) 
(Tarikh Tutup: 30.06.2019)

15) OCBC Scholarship 
(Tarikh Tutup: 30.06.2019)

16) Yayasan Tan Sri Lee Shin Cheng Scholarship
(Tarikh Tutup: 31.07.19)

17) AIMST Scholarship 
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

18) IUKL Scholarship
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

19) Top Glove Scholarship 
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

20) Karangkraf Scholarship 
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

21) Amcorp Study Grant 
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

22) Sunway Medical Centre Nursing Scholarship
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)

23) Yayasan Universiti Malaysia Scholarship
(Tarikh Tutup: 31.12.2019)


Untuk mendapatkan maklumat terkini tentang biasiswa yang sedang dibuka permohonannya

Saya berharap agar semua pihak mendapatkan bantuan yang sewajarnya melalui biasiswa-biasiswa yang telah dibuka permohonannya. Kami di KPM juga sedang berusaha keras lagi untuk melibatkan lebih banyak pihak dan industri yang boleh menawarkan lebih banyak biasiswa kepada anak-anak kita - Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Maszlee Malik

Monday, 22 April 2019

Keputusan Pemenang Bagi Anugerah MELETOP ERA 2019




Sekali lagi, Anugerah Meletop Era (AME) 2019 telah berjaya di adakan dengan penuh warna-warni pada malam 21 April 2019 ini. Gabungan antara artis baru dan artis lama yang sesuai dengan tema yang diangkat pada malam itu.

pemenang anugerah meletop era 2019

Anugerah MeleTOP ERA merupakan rancangan anugerah khusus untuk industri hiburan yang dianjurkan oleh rancangan MeleTOP & ERA FM. AME merupakan anugerah yang dipilih oleh para peminat untuk mengiktiraf selebriti terkemuka dan bakat dalam industri hiburan tempatan.

AME2019 kali ini telah berlangsung di Axieta Arena, Bukit Jalil dengan tema 'Yang Legit, Yang Legend'. Selain itu, peminat juga boleh menontong AME secara langsung terus daripada kaca  televisyen di siaran Astro RIA dan RIA HD bermula pada jam 9 malam.

Malam tersebut dimeriahkan lagi dengan pelbagai artis yang membuat persembahan seperti Santesh, Misha Omar, Siti Nordiana, Pop Shuvit, Ayda Jebat, Ella, Exist dan ramai lagi serta diserikan dengan 3 pengacara sengsasi, Neelofa, Nabil Ahmad dan Jihan Muse. Sebanyak 16 Kategori Anugerah telah dipertandingkan dan telah diputuskan oleh para peminat melalui undian:

Senarai Penuh Pemenang AME2019



Lagu MeleTOP ERA
Haqiem Rusli - Jatuh Bangun

Penyanyi MeleTOP
Khai Bahar

Grup/Duo MeleTOP
Hael Husaini n Dayang Nurfaizah

Penyampai Radio MeleTOP
Johan

Program Radio MeleTOP
Johara Pagi ERA

Filem MeleTOP
Munafik 2

Bintang Filem MeleTOP
Syafiq Kyle

Drama MeleTOP
Lelaki Kiriman Tuhan

Program MeleTOP
Sepahtu Réunion Live Al-Puasa - Astro

Pelakon TV MeleTOP
Syafiq Kyle

Hos MeleTOP
Siti Nordiana

Artis Baharu MeleTOP
Eyra Hazali

Artis Lawak MeleTOP
Jep Sepahtu

Couple MeleTOP
Fattah Amin & Fazura

Fesyen MeleTOP
Syafiq Kyle

Si Cilik MeleTOP
Yusof Al Qardawi

Top Top Meletop Wanita
Siti Nordiana

Top Top Meletop Lelaki
Khai Bahar

pemenang anugerah meletop era 2019

pemenang anugerah meletop era 2019



Saturday, 20 April 2019

Sudah Masanya Ucap Selamat Tinggal Kepada BBM



goodbye bbm

Mungkin sebelum wujudnya aplikasi Whatsapp, satu nama gah yang pernah menguasai dunia internet iaitu Blackberry Messenger (BBM) yang wujud lebih 10 tahun lepas. Ini merupakan antara aplikasi komunikasi dua hala terawal selepas wujudnya Whatsapp, Telegram, Messenger dan macam-macam lagi. Tetapi yang lebih istimewanya pada awal penubuhan ia hanya ekslusif untuk pengguna BlackBerry (BB) sahaja.

Kini, pihak Blackberry telah mengeluarkan kenyataan di blogpost BBM di mana mereka akan menutup khidmat BBM tersebut sepnuhnya pada 31 Mei 2019. Selepas Android dan iOS meningkat naik dan menguasai dunia teknologi, aplikasi BBM sudah mula dilupakan yang kini mereka bertukar kepada platfom selain Blackberry OS yang seterusnya meninggalkan aplikasi BBM itu sendiri.

Sejurus selepas itu, BB juga turut bersaing dengan platfom lain dengan memberi keizinan memuat turun aplikasi BBM ke Android dan juga iOS tetapi masih tidak lagi mampu untuk melawan aplikasi seperti Whatsapp.

Walaubagaimanapun, bagi pengguna BBM versi enterprise yang dipanggil BBMe, ianya akan diteruskan operasi seperti biasa. Jadi jika anda rindukan BBM kelak, anda boleh muat turun versi ini di Android dan iOS secara percuma tetapi terdapat yuran langganan $2.50 untuk setiap 6 bulan.

goodbye bbm
BlackBerry phone

Aku merupakan salah seorang pengguna BBM yang menggunakan BlackBerry pada masa dahulu tetapi tidak lama. Sebab fon rosak. BBM sedikit unik kerana ianya menggunakan PIN ID dan bukannya nombor telefon seperti Whatsapp.

'Kami berterima kasih atas sokongan anda dan ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang, terutama pengguna, rakan kongsi, dan pekerja kami, kerana menjadi sebahagian daripada perjalanan perkhidmatan pengguna BBM. Kami harap anda akan menghargai banyak kenangan perkhidmatan BBM pengguna yang membantu membentuk platform messenger untuk menjadi apa yang mereka ada hari ini' - BB writer

So Long BlackBerry Messenger (BBM)


Friday, 19 April 2019

Trivia Menarik Filem DCEU, Shazam



trivia shazam

Shazam telah ditayangkan di pawagam beberapa minggu yang lepas. Rata-rata peminat filem adiwira memberikan komen dan markah yang memberangsangkan kepada filem tersebut. Ianya sekarang lebih fun berbanding dengan filem-filem DCEU sebelum ini yang rata-ratanya agak dark yang mungkin susah diterima oleh ramai orang. Aku masih belum berkesempatan untuk menonton, mungkin dalam masa terdekat ini. Jadi aku nak kongsikan trivia menarik berkaitan dengan filem Shazam


Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 4 April 2019
Genre: Aksi / Pengembaraan / Fantasi
Durasi: 2 Jam 12 Minit
Pengedar: Warner Bros. Pictures
Pelakon: Zachary Levi, Asher Angel, Mark Strong, Grace Fulton
Pengarah: David F. Sandberg

trivia shazam

Sinopsis Ringkas

Seorang budak lelaki berusia 14 tahun bernama Billy telah dikurniakan kuasa enam adiwira purba oleh ahli sihir yang sedang nazak. Dia hanya perlu menyebut nama ahli sihir itu, iaitu Shazam, dan dia akan bertukar menjadi adiwira dewasa. 

Trivia Menarik Shazam

  1. Para pembuat film ini memberi tahu mendapat idea daripada filem fantasi remaja Big (1988) dan juga Stranger Things (2016) sebagai pengaruh pada filem ini
  2. Anak patung Annabelle dari pengarah David F. Sandberg, Annabelle: Creation (2017) boleh dilihat di tingkap kedai ketika menonton filem Shazam ini. Kedua-dua filem dibintangi Grace Fulton. Ini adalah kali kedua bahawa anak patung tersebut telah muncul dalam filem DC Comics; sebelum ini dilihat di dalam filem Aquaman (2018).
  3. Pada awal pembikinan, filem ini berjudul "Billy Batson & The Legend of Shazam."
  4. Ini adalah filem ke-5 beradaptasi daripada komik daripada Mark Strong setelah bekerja di dalam filem Kick-Ass (2010), Green Lantern (2011), Kingsman: The Secret Service (2014), dan Kingsman: The Golden Circle (2017).
  5. Filem ini dilancarkan pada ulang tahun ke-80 kelahiran Kapten Marvel.
  6. Filem ini dilakonkan di Philadelphia, tetapi kebanyakannya difilemkan di Toronto.
  7. Menurut daripada para pembuat filem, bahagian paling sukar untuk mereka bentuk suit itu adalah mendapatkan reka bentuk 'thunder' untuk masuk ke dalam kotak dada segitiga.
  8. Shazam merupakan akronim daripada names of the gods that grant powers: (Solomon - Kebijaksanaan. Hercules - Kekuatan. Atlas - Stamina. Zeus - Kuasa. Achilles - Keberanian. Mercury - Kelajuan)
  9. Ini juga merupakan filem DC Universe yang ketujuh
  10. Wataknya ditunjukkan dengan keupayaan untuk memanipulasi elektrik, kuasa yang tidak dimilikinya di dalam komik.


IMDB rating : 7.6/10

sumber: IMDB dan cinema.com.my

Wednesday, 17 April 2019

Pencarian Bloglist Di AIMANABDULLAH.COM




bloglist aimanabdullah.com

Kini tiba masa untuk aku update bloglist yang ada di blog ini. Tempoh Bloglist Adalah Selama 3 bulan (April - Jun). Terbuka kepada semua blogger yang masih bersama blog mereka tidak kira niche apa sekali pun. Tapi aku tidaklah menjanjikan traffik yang tinggi sebab blog picisan aku ni tidak la power traffiknya. Tapi ok lah. Aku mencari 20 bloglist yang terawal.

Untuk caranya:
  1. Subscribe Youtube Channel : Aiman Abdullah
  2. Like juga Facebook Page : Aiman Channel
  3. Anda tidak perlu reblog atau buat entry lain
  4. Anda hanya perlu KOMEN NAMA dan URL BLOG ANDA di ruangan komen di bawah

Terima kasih kerana sudi singgah di blog ini


Kufi Wednesday #75 | al-Masjid al-Aqṣā




kufi masjid al-aqsa

Nama : Masjid al-Aqsa
Tempat :  Madinah, Hijaz, Arab Saudi
Keluasan : 35,000 meter persegi
Perkara lain : Masjid ini merupakan qiblat pertama umat Islam selepas diubah ke Mekkah. Di sini juga terjadinya peristiwa Mikraj dimana Nabi SAW diangkat terus ke langit bertemu Allah.


Tuesday, 16 April 2019

Abam Kie's Birthday Giveaway





Seorang blogger Abam Kie juga blogger daripada www.zukidin.com telah mengeluarkan satu entry giveaway khusus kepada rakan blogger lain. Dijemput sertai giveawaynya. Tekan pada banner di atas.

Aiman mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada pemilik www.zukidin.com iaitu Abam Kie. Semoga terus maju dalam apa jua perkara yang disertainya. Juga semoga terus sucess di bidang blogging juga. 

Pergi ke kedai di tengah hari,
Sampai di sana mencari kari,
Hanya nak bagi tahu sekali lagi,
Nak ucap Selamat Hari jadi

Due: 30 April 2019


Monday, 15 April 2019

Cara-Cara Untuk Link Kad ATM Bank Anda Ke Akaun Tabung Haji



Di sini saya akan tunjukkan kepada anda, cara-cara bagaimana untuk hubungkan atau link Kad ATM Bank anda ke akaun Tabung Haji (TH). Di sini saya akan sertakan cara bagi 4 buah jenis Bank iaitu Maybank, CIMB, Bank Islam dan Bank Rakyat

cara link kan kad atm bank anda ke akaun th


Melalui perhubungan dengan Bank utama anda, pendeposit Tabung Haji dapat melaksanakan transaksi berkaitan TH seperti pengeluaran wang tunai, simpanan wang tunai, pindahan wang dari akaun TH ke akaun bank anda dan sebaliknya, pendaftaran dan pembatalan link kad ATM bank ke akaun TH serta pertanyaa baki simpanan. Jadi anda tidak perlu beratur lagi di kaunter TH untuk berbuat demikian kecuali untuk update buku Tabung Haji anda; kene berbuat demikian di kaunter TH.

Cara Link kan kad ATM Maybank Ke Akaun Tabung Haji

  1. Masukkan kad ATM Maybank anda beserta Nombor Pin
  2. Pilih menu 'Tabung Haji'
  3. Pilih menu 'Daftar Akaun TH Ke ATM Kad'
  4. Masukkan Nombor Akaun TH anda
  5. Masukkan Nombor Siri buku akaun TH anda
  6. Nombor Akaun dan Nombor Siri buku Akaun TH anda akan dipaparkan. Klik Ya

cara link kad atm maybank ke akaun th


Cara Link kan kad ATM CIMB Ke Akaun Tabung Haji

  1. Masukkan Kad ATM CIMB Bank anda beserta Nombor Pin
  2. Pilih menu 'Lain-lain'
  3. Pilih menu 'Tabung Haji (TH)'
  4. Masukkan nombor akaun TH anda
  5. Masukkan nombor siri buku akaun TH anda
cara link kad atm cimb ke akaun th


Cara Link kan kad ATM Bank Islam Ke Akaun Tabung Haji

  1. Masukkan Kad ATM Bank Islam anda beserta Nombor Pin
  2. Pilih menu 'Tabung Haji'
  3. Pilih menu 'Daftar Akaun TH-Sendiri'
  4. Masukkan Nombor IC anda
  5. Masukkan No Akaun TH anda
  6. Masukkan No. Siri Buku TH anda
cara link kad atm bank islam ke akaun th


Cara Link kan kad ATM Bank Rakyat Ke Akaun Tabung Haji

  1. Masukkan Kad ATM Bank Rakyat anda beserta Nombor Pin
  2. Pilih menu 'Lain-lain'
  3. Pilih menu 'Teruskan'
  4. Pilih menu 'Link Akaun Tabung/Pendaftaran Haji'
  5. Pilih menu 'Link Akaun Sendiri'
  6. Masukkan Nombor Akaun TH anda
  7. Masukkan Nombor Siri Buku Akaun TH anda
  8. Maklumat pemegang akan dipaparkan. Klik sahkan
cara link kad atm bank rakyat ke akaun th


Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi:

Tabung Haji Contact Centre: 03-62071919
Laman Facebook rasmi: https://www.facebook.com/TabungHaji/

Friday, 12 April 2019

Senarai Instagram Rasmi Universiti Awam Malaysia



instagram universiti awam

Sekarang merupakan masa di mana pelajar lepasan SPM dan STPM mencari atau mendaftar bagi kemasukan ke Universiti bagi menempatkan diri ke Institut Pengajian Tinggi. Jadi mereka haruslah mengetahui kursus yang mereka ingin ambil beserta di mana atau universiti mana yang menyediakan kursus yang mereka ingin mohon. Jadi di sini disertakan semua Laman Instagram Rasmi Universiti Awam di Malaysia. Selain daripada itu, mungkin anda boleh mengetahui lebih lanjut bagaimana gambaran keadaan atau aktiviti-aktiviti kokurikulum yang menarik ada di Universiti tersebut.


Thursday, 11 April 2019

Juara Asia's Got Talent Musim Ke-3 2019



11 April 2019 telah terjawab dimana Juara Asia's Got Talent telah diumumkan. Tempoh undian daripada orang ramai telah dibuka bermula pada 4 April 2019 yang lepas sehingga 11 April ini. Kali ini juga Asia's Got Talent (GOT) lebih istimewa kerana, terdapat 2 peserta daripada Malaysia yang layak ke peringkat akhir.

juara asia got talent

Sudah kita tahu, acara ini disertai oleh seluruh penduduk di benua Asia. Jadi terdapat ramai peserta yang telah menyertainya daripada beberapa negara seperti Malaysia, Singapura, Indonesia, Vietnam, Filipina, India, Korea Selatan, Jepun dan banyak lagi. Jadi juara merupakan adalah bakat yang terbaik di antara yang terbaik di Asia. Mereka bertanding bagi merebut USD100,000 sebagai hadiah utama.

Di peringkat akhir GOT musim ke-3 ini, terdapat 9 peserta daripada pelbagai jenis bakat seperti nyanyian, tarian, magik, kiraan dan beberapa lagi. Peserta yang terlibat ialah Power Duo, Eric Chien, Yaashwin Sarawanan, MANIAC Family, NAMA, Junior Good Vibes, Shadow Ace, Siti Saniah dan Yang Shih Hao.

juara asia got talent

Malam tersebut, formatnya akan diumum top 6 dahulu, kemudian top 4 dan akhirnya top 3. Akhirnya top 2 akan dipilih dan diberi penghargaan untuk membuat persembahan buat kali terakhir sebelum pengumuman dibuat.

Akhirnya, malam tersebut sudah terjawab, bakat silap mata atau magik telah menambat hati semua peminat dan juri-juri daripada peserta Eric Chien  yang berasal daripada Taiwan. Tahniah juga juga kepada Yaashwin memberi saingan kepada peserta lain dengan mendapat tempat ke-2 Asia's Got Talent 2019.

Congratulations You deserved to be the winner! However the rest of the other finalists are just as talented. All finalists are already winners in their own talented ways.

juara asia got talent

juara asia got talent

*Jadi betullah prediction aku dalam entry sebelum ini. 

sumber: AXN


Wednesday, 10 April 2019

Kufi Wednesday #74 | al-Masjid an-Nabawi



kufi masjid nabawi

Nama : Masjid an-Nabawi
Tempat : Madinah, Hijaz, Arab Saudi
Keluasan : 600,000 meter persegi
Perkara lain : Disini terdapatnya maqam baginda Nabi SAW bersama Sahabat beliau, Abu Bakar dan Umar. Ianya merupakan masjid yang didirikan sendiri oleh Nab SAW selepas peristiwa Hijrah.


Sunday, 7 April 2019

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019




Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 dianjurkan bagi mengiktiraf drama-drama pilihan penonton yang dicalonkan serta dipilih berdasarkan kadar tontonan tertinggi yang disiarkan di semua slot drama TV3, TV9, ntv7 dan 8TV dan penghargaan untuk karyawan terbaik sepanjang tahun 2018. DFKL pastinya akan menggabungkan empat buah stesen dari rangkaian Media Prima iaitu TV3, TV9, ntv7 dan 8TV

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019

Pada tahun 2019 ini, Anugerah DFKL telah berlangsung di Dewan Perdana, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 7 April 2019 dengan menyaksikan sembilan (9) kategori pilihan utama, satu (1) kategori drama pendek pilihan telah dipertandingkan. DFKL 2019 kali ini mengangkat tema “#positifselalu” untuk menyerap budaya pemikiran dan perlakuan positif di kalangan penonton TV dan kalangan pengguna sosial media. Malam tersebut telah dihoskan oleh pengacara Awal Ashaari yang juga disiarkan secara langsung di TV3.

Antara drama yang menjadi pilihan dan dipertandingkan ialah Shah Dan Zam, Nur, Seribu Rindu, Isteriku ‘Mem’ Besar dan banyak lagi. Yang kita tahu hampir semua anugerah telah dibolot oleh drama meletop, Nur. Jadi jom tengok senarai penuh pemenang anugerah DFKL 2019.



Senarai Penuh Pemenang Anugerah DFKL 2019


Anugerah Skrip Pilihan
Shahrul Ezad - Nur

Anugerah Pengarah Pilihan
Shahrul Ezad - Nur

Anugerah Pasangan Pilihan
Syafiq Kyle & Amyra Rosli - Nur

Anugerah Antogonis Pilihan
Azhan Rani - Nur

Lagu Tema Pilihan
Haqiem Rusli (Jatuh Bangun) - Shah Dan Zam

Anugerah Drama Pendek Pilihan
Orang Kita

Drama Rantaian Cina Pilihan
My Sensei Nyonya

Aktor Pilihan
Syafiq Kyle - Nur

Aktres Pilihan
Janna Nick - Semerah Cinta Humairah

Drama Pilihan
Nur (Radius One Sdn Bhd)


Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019

Keputusan Penuh Pemenang Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019



Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done