Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Pada awal Februari yang lepas, filem Parasite telah melakar sejarah dimana merupakan filem bukan-Inggeris yang pertama memenangi Best Picture di Anugerah Oscars bagi tahun 2020. Ianya pastikan membanggakan bagi rakyat Korea sendiri.

Baca Juga : Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Dalam anugerah itu juga sebenarnya filem tersebut bukanlah bertanding antara filem-filem yang biasa. Ada 1917, Once Upon A Time In Hollywood, Joker, Ford vs Ferrari dan banyak lagi filem-filem hebat. Ternyata Parasite dipilih oleh juri sebagai filem terbaik.


Sebenarnya Parasite telah menempa nama terlebih dahulu sebelum memenanginya di Anugerah Oscars. Banyak anugerah yang telah dicalonkan bagi filem ini sebelum Oscars lagi. Ianya bermula pada tahun 2019 lagi sehingga kemuncak pada Februari 2020 selepas memenangi Best Picture.

Baca Juga : Review Filem Parasite | Filem Wajib Tonton

Kini di seluruh dunia telah menyiar semula filem ini di pawagam-pawagam mereka termasuklah Malaysia. Pihak GSC terutamanya telah tayang semula filem Parasite bagi beberapa panggung wayang terpilih. Ternyata ianya masih diterima oleh rata-rata peminat filem di seluruh dunia dan juga Malaysia.

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Daripada Parasite


Filem arahan Bong Joon-ho itu telah tersenarai sebagai calon pemenang dalam 16 Anugerah dengan memenangi 184 anugerah daripada 299 pencalonan. Antara yang menaikkan nama filem Parasite apabila mereke memenangi Palma d'Or pada 2019 yang lepas yang merupakan filem Korea pertama memenangi anugerah tersebut di Cannes Film Festival 2019.

Kemudian barulah sampai pada kemuncak Anugerah Oscars tersebut. Disenaraikan dalam 6 anugerah dan memenangi 4 daripadanya termasuklah Best Picture dan Best Directing yang diberi kepada Bong Joon-ho

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Antara pencalonan Anugerah Utama yang diterima bagi tahun 2019 dan 2020 adalah seperti berikut

Anugerah Pencalonan Menang
Academy Awards 6 4
American Cinema Editors 1 1
Asia Pacific Screen Awards 1 1
British Academy Film Awards 4 2
Cannes Film Festival 1 1
Critics' Choice Movie Awards 7 2
Directors Guild of America Awards 1 0
Gold Derby Awards 11 6
Golden Globe Awards 3 1
Golden Tomato Awards 3 3
Independent Spirit Awards 1 1
Korean Association of Film Critics Awards 4 4
Producers Guild of America Awards 1 0
Satellite Awards 3 0
Screen Actors Guild Award 1 1
Writers Guild of America Awards 1 1

*184 Anugerah dengan pelbagai pelbacai Pencalonan


Senarai Penuh Anugerah Utama Yang Dimenangi Dan Pencalonan Daripada Parasite


Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Academy Awards (Oscars) - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best International Feature Film - MENANG
  • Best Production Design
  • Best Film Editing
American Cinema Editors - Januari 2020
  • Best Edited Feature Film – Dramatic - MENANG
Asia Pacific Screen Awards - November 2019
  • Best Feature Film - MENANG
British Academy Film Awards - Februari 2020
  • Best Film
  • Best Director
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Film Not in the English Language - MENANG
Cannes Film Festival - Mei 2019
  • Palme d'Or
Critics' Choice Movie Awards - Januari 2020
  • Best Picture
  • Best Director - MENANG
  • Best Acting Ensemble
  • Best Original Screenplay
  • Best Production Design
  • Best Editing Yang Jin-mo
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Directors Guild of America Awards - Januari 2020
  • Outstanding Directing – Feature Film
Gold Derby Awards - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best DirectorWon
  • Best Supporting Actor
  • Best Supporting Actress
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Cinematography
  • Best Film Editing - MENANG
  • Best Song
  • Best Production Design
  • Best Foreign Language Film - MENANG
  • Best Ensemble - MENANG
Golden Globe Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Screenplay
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Golden Tomato Awards - Januari 2020
  • Best-Reviewed Limited Release - MENANG
  • Best-Reviewed Foreign Language Movie- MENANG
  • Best-Reviewed Drama- MENANG
Independent Spirit Awards - Februari 2020
  • Best International Film - MENANG
Korean Association of Film Critics Awards - November 2019
  • Best Film - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Cinematography - MENANG
  • Top 10 Films of the Year - MENANG
Producers Guild of America Awards - Januari 2020
  • Best Theatrical Motion Picture
Satellite Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Original Screenplay
  • Best Foreign Language Film
Screen Actors Guild Award - Januari 2020
  • Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture - MENANG
Writers Guild of America Awards -  Februari 2020
  • Best Original Screenplay

Untuk melihat penuh senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh filem Parasite, anda boleh lihat di pautan senarai penuh disini

4/Post a Comment/Comments

  1. Time Mrs. A nak tengok kat astro first ke astro best last Saturday dah takde pulok! adooiiii... gewam... jer... kena la tengok kat laptop

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat astro tvn movie minggu lepas ada kak, tryla usha kadang dia ada ulang-ulang lagi bila kt movie tuh.... tak payah langgan kat astro best

      Delete
  2. baru tengok cerita ni dekat astro. awal tengok sampai habis tak sudah asyik teriak je.

    ReplyDelete
  3. akak baru tengok minggu lepas, nampak kat astro tvn movie laju je akak rakam hujung minggu baru layan, memang menarik cerita nya... cuma last dia tu sedih la...
    menang oscar tu yang lagi orang teruja nak tengok, bukan kaleng-kaleng tu menang oscar kan

    ReplyDelete

Post a comment

Recommended