Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Travel

[Travel][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Thursday, 23 January 2020

Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?

Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?

Pencinta kucing pasti pernah merasai pengalaman ini dimana, masa kita solat tu lah, kucing kita duk bermain-main di kaki kita kan. Kalau masa kita nak main dengan mereka, masa tu juga dia hilang. Jadi dalam masa itulah, pelbagai perkara yang berlegar dalam fikiran, bulu kucing yang melekat pada kaki kita ketika sedang solat ni, najis ke tidak? Batal ke solat kita?

Persoalan ini pastinya sedikit sebanyak membelengu sekiranya ada kucing yang menghampiri ketika kita sedang solat. Bulu kucing tidak boleh tidak, pasti akan gugur dan melekat pada kita saat mereka bersentuhan dengan kita. Tak kira la dia gosok ke, bulu berterbangan dan sebagainya.

Sebagai muslim, suci daripada najis ketika solat itu adalah perkara wajib. Diri kita dah suci, tetapi bagaimana kalau ada kucing seperti ini dengan gugurnya bulu mereka? Jadi aku nak kongsikan sedikit fatwa daripada Mufti Wilayah, SS Dr. Zulkifli Albakri tentang Adakah sah solat kita ketika kucing bermain-main di kaki kita saat kita solat?


Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?


Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?

Untuk pembacaan dan penerangan yang lebih panjang, anda boleh baca di pautan AL-KAFI #1503 : ADAKAH SAH SOLAT JIKA KUCING BERMAIN-MAIN DI KAKI? di laman web  rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkaitan ini.

Disini, aku hanya petik daripada isi kandungan utama berkaitan isu ini, adakah sah solat kita? Teruskan pembacaan di bawah.


Miwayat Abdullah Bin Umar dan Ali bin Abi Talib R.Anhum sebagaimana yang telah direkodkan oleh Imam Malik di dalam kitabnya bahawa mereka telah berkata :

لا يَقطَعُ الصَّلاةَ شَيءٌ ممّا يَمُرُّ بيْنَ يَدَيِ المُصَلِّي

Maksudnya : “Tidak ada sesuatupun yang boleh memutuskan solat seseorang, daripada apa-apa yang melintasi di hadapan seseorang yang sedang solat itu.” [Lihat : al-Muwatto’ (1/156)]

Kucing adalah haiwan yang suci

Selain itu, kucing juga adalah merupakan haiwan yang suci dan selalu berkeliaran di sekeliling manusia. Kabshah binti Ka‘ab bin Malik ada melaporkan bahawa pada suatu hari Abu Qatadah berada di dalam rumah, lalu dia telah menyediakan baginya sebekas air untuk dijadikan sebagai air wuduk. Kemudian, datang seekor kucing meminum air tersebut. Abu Qatadah membiarkan sahaja kucing itu meminum air daripada bekas tersebut. Kemudian, Abu Qatadah perasan yang Kabsyah memandang kepadanya lalu dia bertanya : “Adakah kamu merasa pelik wahai anak saudaraku?” Kabsyah menjawab : “Ya” Lalu, Abu Qatadah menjelaskan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda :

إِنَّهَا لَيْسَتْ بِنَجَسٍ، إِنَّمَا هِيَ مِنَ الطَّوَّافِينَ عَلَيْكُمْ، أَوِ الطَّوَّافَاتِ

Maksudnya : “Sesungguhnya kucing itu tidak najis kerana ia adalah binatang yang berkeliaran di sekeliling kamu.” [HR al-Tirmizi (92)]

Maka, kita ketahui bahawa di sana ada kelonggaran dan hukum khas yang diberikan kepada kucing kerana ia adalah haiwan yang biasanya berkeliaran di tempat tinggal manusia atau dijadikan sebagai haiwan peliharaan.

Baca Juga : Perkongsian Doa-Doa Selepas Setiap Solat

Al- Son‘ani telah menyebut di dalam kitabnya bahawa :

خَفَّفَ اللَّهُ تَعَالَى عَلَى عِبَادِهِ بِجَعْلِهَا غَيْرَ نَجَسٍ رَفْعًا لِلْحَرَجِ… وَالْحَدِيثُ دَلِيلٌ عَلَى طَهَارَةِ الْهِرَّةِ وَسُؤْرِهَا

Maksudnya : “Allah SWT telah memberi keringanan kepada hambaNya (hukum berkaitan kucing) dengan menjadikannya tidak najis, bagi menghilangkan kesusahan (atas diri kamu)… dan hadis ini adalah merupakan dalil bahawa kucing itu suci, termasuk juga bekas minumannya (air yang telah diminum).” [Lihat : Subul al-Salam (1/33)]

Selain itu, dalam mazhab Imam al-Syafie, air baki jilatan kucing itu adalah suci dan tidak makruh menggunakannya. [Lihat : al-Majmu’ Syarh al-Muhazzab (1/172)]


Ibnu Qudamah juga ada menyatakan bahawa bagi setiap haiwan hukum kulitnya, bulunya, peluhnya, air matanya atau air liurnya adalah mengikut hukum bekas minumannya (air yang telah diminum) sama ada suci atau najis. [Lihat : al-Mughni (1/39)]

Manakala al-Khatib al-Syirbini pula menyatakan bahawa :


وَالْجُزْءُ الْمُنْفَصِلُ مِنْ الْحَيَوَانِ الْحَيِّ ...كَمَيْتَتِهِ أَيْ ذَلِكَ الْحَيِّ : إنْ طَاهِرًا فَطَاهِرٌ، وَإِنْ نَجِسًا فَنَجِسٌ... فَالْمُنْفَصِلُ مِنْ الْآدَمِيِّ أَوْ السَّمَكِ أَوْ الْجَرَادِ طَاهِرٌ، وَمِنْ غَيْرِهَا نَجِسٌ... أَمَّا الْمُنْفَصِلُ مِنْهُ بَعْدَ مَوْتِهِ فَحُكْمُهُ حُكْمُ مَيْتَتِهِ بِلَا شَكٍّ إلَّا شَعْرَ... الْمَأْكُولِ فَطَاهِرٌ بِالْإِجْمَاعِ

Maksudnya : “Bahagian yang terpisah daripada haiwan yang hidup… (hukumnya) adalah seperti bangkainya. Iaitu haiwan yang hidup tersebut, sekiranya ia suci (iaitu bangkainya) maka bahagian yang terpisah itu juga adalah suci, sekiranya ia adalah najis maka bahagian yang terpisah itu juga adalah najis… Oleh itu, bahagian yang terpisah daripada manusia atau ikan atau belalang adalah suci, manakala selainnya (manusia, ikan dan belalang) adalah najis… Adapun, bahagian yang terpisah daripada haiwan yang sudah mati, hukumnya mengikut sebagaimana haiwan tersebut mati (disembelih ataupun tidak) tanpa syak lagi melainkan pada bulu haiwan yang boleh dimakan. Hukumnya adalah suci secara Ijma’ (para ulama).” [Lihat : Mughni al-Muhtaj (1/235)]

Baca Juga : Hebatnya Doa Sebagai Senjata Orang Mukmin

Oleh itu, menurut mazhab Syafie bulu kucing yang tercabut semasa ia masih hidup adalah najis kerana kucing termasuk haiwan yang tidak boleh dimakan. Akan tetapi, bulu kucing termasuk di dalam kategori najis yang dimaafkan kerana kucing adalah haiwan peliharaan serta sukar untuk dikawal. Oleh kerana itu, jika badan, pakaian atau tempat sembahyang terkena bulu kucing, maka solat yang dikerjakan adalah sah.

Kesimpulannya


Adakah Sah Solat Jika Kucing Bermain-Main Di Kaki Kita Ketika Solat?

Setelah kami melihat kepada pendapat-pendapat ulama serta dalil-dalil mereka, kami menyimpulkan kepada beberapa perkara :

  • Kucing yang melintasi atau bermain-main di kaki ketika solat tidak membatalkan solat seseorang itu. Namun, kami ingin menasihati sekiranya dapat meletakkan sebentar kucing peliharaan tersebut di dalam ruangan yang lain (bukan di ruangan solat) atau mengurungnya sebentar di dalam sangkar adalah lebih baik. Mudah-mudahan, kekhusyukkan kita di dalam solat tidak terganggu sehingga boleh menyebabkan pahala solat kita berkurangan.
  • Bulu kucing termasuk di dalam kategori najis yang dimaafkan kerana kucing adalah haiwan peliharaan serta sukar untuk dikawal. Ia adalah apa yang kita sebutkan sebagai Umum al-Balwa[1]. Oleh kerana itu, jika badan, pakaian atau tempat sembahyang terkena bulu kucing, maka solat yang dikerjakan adalah sah.


Bagi mengikuti perbahasan yang lebih lanjut berkenaan kucing dan hukum-hukum yang berkaitan dengannya, bolehlah membaca artikel kami di dalam :

  • Irsyad al-Fatwa ke-82 : Hukum Bulu Kucing yang Tertanggal.
  • Al-Kafi li al-Fatawi : Hukum Jual Beli Kucing.
  • Al-Kafi li al-Fatawi : Najiskah Jilatan Kucing?
  • Al-Kafi li al-Fatawi (313) : Hukum Memandulkan Kucing.
  • Al-Kafi li al-Fatawi (1139) : Bolehkah Bertemu Kucing Kesayangan di Syurga?

[1] sesuatu yang sudah menjadi umum atau biasa berlaku.


Wednesday, 22 January 2020

Kini Anda Boleh Dapatkan Visa Kerja Sambil Travel Ke New Zealand

Kini Anda Boleh Dapatkan Visa Kerja Sambil Travel Ke New Zealand

Tahukah anda, kini anda boleh dapatkan visa kerja sambil travel ke New Zealand secara sah. Siapa je tak suka pergi melancong atau travel kan. Lagi-lagi kalau berkesempatan untuk jejakkan kaki di bumi kiwi, New Zealand. Tambahan lagi pula, kini boleh kerja sambil travel di sana.


New Zealand merupakan antara negara teraman di dunia. Di sana juga, ramai pelancong yang datang untuk nikmati pemandangan gunung dan lembah semula jadi yang cukup indah. Orang cakap, pemandangannya persis syurga dunia. Di sana mungkin tidak terkenal dengan bangunan yang gah tetapi alam semula jadinya cukup indah.

Baca Juga : Pengalaman Bercuti Di Perth, Australia

Sebelum ini kita biasa dengar rakyat Malaysia pergi ke New Zealand atau Australia dan bekerja sana secara haram. Mereka sanggup pergi walaupun kerja kutip buah dikebun sahaja kerana bayaran yang diberi agak baik berbanding di negara sendiri. Jadi mereka sanggup masuk secara haram.

Kini Anda Boleh Dapatkan Visa Kerja Sambil Travel Ke New Zealand

Jadi dengan itu, pihak New Zealand khususnya berbaik hati ingin membuka permohonan untuk working holiday visa kepada rakyat Malaysia. Dengan adanya visa ini, anda dibenarkan untuk bekerja atau belajar dan travel di New Zealand secara sah. Sekarang pun, kadar tukaran wang 1NZD bersamaan MYR2.69. Kadar tukaran yang baik setakat ini.

Tetapi pastinya disediakan syarat-syarat yang perlu dipenuhi sebelum anda memohon visa ini. Jika memenuhi syarat tersebut, barulah permohonan anda diluluskan.

Kini Anda Boleh Dapatkan Visa Kerja Sambil Travel Ke New Zealand

Working Holiday Visa Di New Zealand


Permohonan Working Holiday Visa New Zealand ini akan dibuka dan boleh mula membuat permohonan bermula 23 Januari 2020 pada jam 5 pagi wakti Malaysia atau jam 10 pagi waktu New Zealand.


Syarat Permohonan Visa New Zealand


Antara syarat-syarat permohonan yang anda perlu patuhi adalah seperti dibawah :

  1. Pemohon mesti berumur antara 18 hingga 30 tahun
  2. Tempoh hanya selama 6 bulan 
  3. Anda perlu mempunya simpanan awal sekurang-kurangnya NZD2250 (~RM6045) sebagai persediaan untuk kos sara hidup di New Zealand
  4. Tidak dibenarkan mencari pekerjaan tetap disana
  5. Tidak boleh membawa anak dan pasangan jika sudah berkahwin. Jika mahu juga, permohonan asing perlu dibuat.
Kini Anda Boleh Dapatkan Visa Kerja Sambil Travel Ke New Zealand

Cara Memohon Visa New Zealand


Sebagai pengatahuan awal, permohonan Working Holiday Visa New Zealand kepada rakyat Malaysia adalah terhad iaitu dibuka hanya 1150 visa sahaja (Setiap Tahun). Permohonan boleh dibuat secara online dengan bayaran NZD208 (~RM558) dengan menggunakan kad kredit atau kad debit. Untuk memohon, anda perlu pergi ke laman web rasmi Immigration New Zealand di bawah. Klik sahaja.


Jadi kepada mereka yang berminat untuk menjejakkan kaki di New Zealand iaitu Kerja sambil travel, anda jangan lepaskan peluang ini. Permohonan hanya dibuka setahun sekali sahaja.

Monday, 20 January 2020

Pembayaran Fasa Pertama Serta Permohonan Baru Dan Kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020

Permohonan Baru Dan Kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020

Pihak Kerajaan melalui Kementerian Kewangan telah mengumumkan dimana pada 20 Januari 2020 ini, Bantuan Sara Hidup (BSH) bagi kategori isi rumah akan mula dibayar. Jadi bermula pada hari tersebut 3 golongan daripada kategori tersebut akan mula menerima pembayaran RM300 daripada Kerajaan.

Pembayaran Fasa Pertama BSH 2020 bagi Kategori Isi Rumah adalah secara Pengkreditan terus ke akaun atau Tunai di kaunter BSN (termasuk kategori pedalaman Sabah Sarawak).

Baca Juga : Cara Memohon ePerumahan DBKL Dengan Bayaran Sewa RM100 Sahaja

Sejurus daripada pemakluman itu juga, Kementerian Kewangan telah mengumumkan tarikh bagi mereka yang ingin membuat permohonan baru dan juga kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) bagi tahun 2020 untuk kategori isi rumah dan juga kategori bujang.

Sedikit maklumat bagi siapakah yang layak bagi memohon untuk kategori permohonan baru Isi Rumah dan Bujang :

Kategori Isi rumah

  1. Kahwin
  2. Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda mempunyai anak
  3. Bujang 60 tahun dan keatas
Pemohon
  • Jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah (pemohon & pasangan) RM4000 dan ke bawah
  • Pasangan
  • Warganegara Malaysia
  • Bukan Warganegara Malaysia (selain pengenalan MyPR / MyKAS)
Anak
  • Status anak : Anak kandung (termasuk anak tidak sah taraf); atau anak angkat yang berdaftar dengan JPN
  • Had Umur: 17 tahun dan ke bawah, atau 18 tahun dan ke atas (pelajar sepenuh masa)
  • Tidak bekerja atau tiada punca pendapatan


Kategori Bujang

  1. Bujang atau Ibu atau Bapa Tunggal / Balu / Janda / Duda tidak mempunyai anak
  2. Orang Kurang Upaya (OKU) yang berumur 18 tahun dan ke atas
Pemohon Bujang
  • Jumlah pendapatan kasar bulanan RM2000 dan ke bawah
  • Had Umur : 40 tahun hingga 59 tahun atau 18 tahun da ke atas bagi Orang Kurang Upaya (OKU)

Permohonan Baru Dan Kemaskini BSH 2020


Anda boleh mula buat permohonan baru dan kemaskini maklumat bermula 1 Februari hingga 15 Mac 2020

Permohonan baru sudah tentu dibuka kepada mereka yang belum terima apa-apa bantuan daripada Kerajaan melalui program BSH sebelum ini. Tetapi siapakah mereka yang perlu kemaskini maklumat Bantuan Sara Hidup ini? Dan siapakah yang tidak perlu membuat kemaskini?

Pemohon tidak perlu membuat Permohonan Baharu / Kemas Kini BSH 2020 sekiranya:
  • Permohonan BSH 2019 yang lulus dan tiada sebarang perubahan maklumat;
  • Pemohon Orang Kurang Upaya (OKU) yang tersenarai sebagai penerima eBantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) seperti berikut:
    • Elaun Pekerja Cacat
    • Bantuan Penjagaan OKU
    • Bantuan OKU tidak berupaya bekerja
    • Bantuan Orang Tua

Pemohon perlu membuat Permohonan Baharu / Kemas Kini BSH 2020 sekiranya:
  • Pemohon yang belum membuat pendaftaran Permohonan BSH termasuk Kategori Baharu; atau
  • Permohonan BSH 2019 yang tidak lulus dan menepati syarat kelayakan BSH 2020; atau
  • Permohonan OKU yang tidak tersenarai sebagai Bantuan JKM dan menepati syarat kelayakan BSH 2020


Jadi bagaimana mahu membuat permohonan baru atau kemaskini maklumat BSH?

Cara Buat Permohonan Baru


Untuk permohonan baru anda diberi 2 cara untuk memohon iaitu melalui permohonan secara online atau permohonan melalui borang.


Permohonan Secara Online

Mulanya, anda perlu pergi ke pautan bsh.hasil.gov.my kemudian tekan MyBSH (pautan ini hanya akan berfungsi ketika permohonan baru dibuka iaitu pada 1 Februari 2020)

Permohonan Baru Dan Kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020

Kemudian anda perlu isikan kesemua maklumat yang diperlukan dengan tepat dan betul. Pastikan tiada maklumat yang salah dan jangan tipu keterangan. Antaranya adalah bahagian Pemohon, Anak, Bank, Dokumen, Waris, Pengesahan dan jika sudah selesai akhir sekali klik hantar.

Permohonan Baru Dan Kemaskini Bantuan Sara Hidup (BSH) 2020

Permohonan Melalui Borang

Borang Permohonan BSH boleh didapati secara percuma di (bermula 1 Februari 2020):
  • Portal Rasmi BSH LHDNM; atau
  • Cawangan LHDNM / Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM / Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM
Kemudian, anda boleh menghantar Borang BSH 2020 di kaunter-kaunter berikut:

  1. Cawangan LHDNM / Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM / Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM; atau
  2. Pejabat Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP); atau
  3. Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK); atau
  4. Pejabat Daerah / Pejabat Residen
  5. Atau penghantaran secara Pos ke alamat seperti berikut:
Peti Surat BSH
GPO Shah Alam
40800 Selangor

Penghantaran secara faks dan e-mel adalah tidak diterima


Untuk maklumat lanjut tentang proses kemaskini BSH ini, anda boleh download PDF ini.


Kemaskini Permohonan BSH


Kemaskini secara manual boleh dibuat di mana-mana cawangan LHDNM. Bagi kemaskini BSH secara online, layari portal rasmi bsh.hasil.gov.my yang juga akan mula dibuka pada 1 Februari 2020 kelak.

Kemudian pilih MyBSH dan masukkan nombor kad pengenalan anda.


Setelah berjaya log masuk ke dalam sistem kemaskini BSH anda, sila semak terlebih dahulu kesemua maklumat yang telah dimasukkan sebelum ini. Pastikan maklumat permohonan tersebut adalah data terkini seperti maklumat bank.

Untuk maklumat lanjut tentang proses kemaskini BSH ini, anda boleh download PDF ini.

Saturday, 18 January 2020

Cara Semak Saman Polis Dan Dapatkan Diskaun 50% Dengan Bayar Secara Online

Cara Semak Saman Polis Dan Dapatkan Diskaun 50% Dengan Bayar Secara Online

Korang pernah kene saman dengan polis tak sebelum-sebelum ni? Berita baik untuk korang, PDRM ada buat diskaun 50% bayaran sama bila bayar secara online. Jadi sebarang kesalahan yang korang pernah lakukan dan diberi surat saman, kini ada potongan diskaun terhadap saman tersebut.

Friday, 17 January 2020

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Korang dah dapat panggilan mengatakan akan mendudukan peperiksaan online bagi jawatan Penolong Pendaftaran KP19 untuk Sabah Dan Sarawak kan? Alhamdulillah, korang antara yang bertuah daripada beribu yang telah memohon untuk jawatan di dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, SPA ini.

Ambilan Penolong Pendaftaran KP19 kali ini hanya melibatkan calon Sabah Dan Sarawak sahaja. Disebabkan ambila yang ramai inilah, permulaan, korang perlu melalui Peperiksaan Online (PSEE) sama juga seperti beberapa jawatan lain dalam SPA.

Jadi peperiksaan online yang akan berlangsung 21 Januari 2020 ini, korang dah siap sedia ke belum? Dah buat preparation? Dah tahu format soalan? atau masih zero knowledge? Takpa, korang boleh dapatkan lebih info di bawah ini.

Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 (Sabah/Sarawak)


Korang yang berjaya dipilih ini akan melakukan peperiksaan online pada 21 Januari 2020 bermula jam 10 pagi hingga 11 pagi. Jadi pada masa ini, korang perlu dapatkan capain internet dan juga sebuah komputer atau laptop.

Bentuk Soalan


Bentuk soalan bagi peperiksaan Penolong Pendaftaran KP19 pada tahun 2020 ini mempunyai 2 kategori iaitu 
  • Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Seksyen A iaitu daya menyelesaikan masalah lebih kepada pengiraan matematik. Tapi jangan risau, tahap kesusahannya adalah pada peringat sekolah menengah sahaja. Kalau korang masih lagi ingat, mungkin tiada masalah besar. Yang memberi permasalahn adalah masa iaitu korang hanya diberi masa 25 minit untuk menjawab 20 soalan. 

Seksyen B pula fokus kepada penguasaan Bahasa Inggeris. Disini juga terkandung 20 soalan dan perlu menjawab dalam 20 minit sahaja.

Tapi jika nak menghadapi peperiksaan mestilah perlu mengulang kaji. Perlu dapatkan banyak set soalan contoh. Perlu dapatkan soalan yang berbeza untuk latih tubi. Jadi disinilah penyelesaian korang itu diselesaikan. Ini kerana pihak Tim Infokerjaya ada menyediakan set soalan contoh dan bahan rujukan khusus bagi jawatan Penolong Pendaftaran KP19 (Sabah dan Sarawak) ini. Bagaimana rupanya? Boleh tengok preview seperti di bawah.

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Korang boleh dapatkan set soalan ini dan boleh terus mengulangkaji sehingga masa peperiksaan online sebenar tiba. Korang bermain dengan masa, jadi perlukan latihan yang lebih. Biasakan soalan-soalan ini dan lebih mudah untuk aplikasikan pada peperiksaan nanti.

Di dalam bahan rujukan atau ebook ini, korang dapat contoh lengkap set soalan beserta jawapan dan penerangan setiap jalan kira, formula bagi setiap permasalah, tips dan pelbagai lagi.

Jadi kalau korang berminat untuk dapakan set soalan dan bahan rujukan ini, korang boleh klik pada pautan di bawah. Kemudian ikut sahaja arahan untuk pembelian. Siapa lagi nak tolong diri kita, kalau bukan kita kan.



Thursday, 16 January 2020

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Biasa update status di Facebook tapi tak tahu cara nak buat tulisan bold? Meh sini aku tunjukkan caranya disini. Sekarang ada antara copy writing yang diaplikasikan di wall facebook menggunakan variasi tulisan termasuklah tulisan bold atau ditebalkan.

Biasa kalau kita update di Whatsapp terutamanya, kita boleh variasikan tulisan kita tersebut sama ada bold, italic, underlines dan sebagainya dengan hanya pilih dan klik sahaja. Ianya juga mudah kalau tulis di Word, Blog ini tertumanya tetapi tidak di Facebook.

Baca Juga : Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Di Facebook, mereka tidak menyediakan kemudahan tukar tulisan seperti Whatsapp walaupun kini ianya berada di bawah payung yang sama. Jadi apa ciri yang ada di Whatsapp, ada yang tidak boleh diguna pakai di Facebook atau Instagram dan sebaliknya. Tetapi jika sedekad yang lalu, anda boleh sambungkan code extension di tulisan tersebut dan akan bertukar tulisan tersebut seperti

<b>contoh tulisan</b> untuk bold
<u>contoh tulisan </u> untuk underlines
<i>underlines</i> untuk italic


Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Kini tahun 2020, kod extension ini tidak lagi berfungsi di laman Facebook. Kalau anda cuba masukkan di wall dan update status, ianya hanya tulisan biasa sahaja. Tetapi jangan risau, sebenarnya ada je caranya kalau korang nak juga update tulisan bold di status Facebook.


Update Tulisan Bold Di Status Facebook


Korang tidak perlukan kod extension untuk update tulisan bold di status Facebook tetapi korang hanya perlukan pertolongan website luar sahaja untuk tukarkan tulisan tersebut. Bagaimana caranya? Jom tengok sini

  1. Tulis dahulu atau update status anda di wall Facebook sebelum tekan Post
  2. Ambil dan copy mana-mana ayat yang ingin di bold kan tulisan tersebut
  3. Buka laman web Yaytext's bold text generator dan kemudian paste tulisan tersebut atau tulis sahaja apa-apa perkataan diruang yang disediakan.
  4. Kemudian pilih mana-mana variasi tulisan (seperti bold atau italic). Jika berpuas hati dan klik Copy.
  5. Kemudian boleh la paste semula di wall Facebook anda. 
  6. Selesai! 
Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Maaflah typo sikit dalam gambar diatas. hahaha apa-apapun semoga tips ini sampai kepada korang yang ingin mencari penyelesaian terhadap cara update tulisan bold di status Facebook kan. Kalau rasa bermanfaat, jangan lupa share tips ni kepada yang lain keh.

Tuesday, 14 January 2020

Khat Kufi #98 | Wan Azizah

khat kufi wan azizah

Wan Azizah | وان عزيزة


Dr. Wan Azizah Wan Ismail merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia wanita yang pertama di dalam Malaysia. Beliau telah dilantik sejuru selepas kepimpinan baharu mengambil tambuk Kerajaan pada 2018 yang lepas.

Aku buat ni sebab beliau ada kongsikan name tag beliau yang ditulis di dalam tulisan jawi ketika membuat pertemuan dengan Perdanam Menteri dalam beberapa hari yang lepas. Korang boleh tengok sini. Kan cantik nama sendiri dalam tulisan jawi kan.

Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done