Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Travel

[Travel][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Saturday, 18 January 2020

Cara Semak Saman Polis Dan Dapatkan Diskaun 50% Dengan Bayar Secara Online

Cara Semak Saman Polis Dan Dapatkan Diskaun 50% Dengan Bayar Secara Online

Korang pernah kene saman dengan polis tak sebelum-sebelum ni? Berita baik untuk korang, PDRM ada buat diskaun 50% bayaran sama bila bayar secara online. Jadi sebarang kesalahan yang korang pernah lakukan dan diberi surat saman, kini ada potongan diskaun terhadap saman tersebut.

Friday, 17 January 2020

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Korang dah dapat panggilan mengatakan akan mendudukan peperiksaan online bagi jawatan Penolong Pendaftaran KP19 untuk Sabah Dan Sarawak kan? Alhamdulillah, korang antara yang bertuah daripada beribu yang telah memohon untuk jawatan di dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam, SPA ini.

Ambilan Penolong Pendaftaran KP19 kali ini hanya melibatkan calon Sabah Dan Sarawak sahaja. Disebabkan ambila yang ramai inilah, permulaan, korang perlu melalui Peperiksaan Online (PSEE) sama juga seperti beberapa jawatan lain dalam SPA.

Jadi peperiksaan online yang akan berlangsung 21 Januari 2020 ini, korang dah siap sedia ke belum? Dah buat preparation? Dah tahu format soalan? atau masih zero knowledge? Takpa, korang boleh dapatkan lebih info di bawah ini.

Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 (Sabah/Sarawak)


Korang yang berjaya dipilih ini akan melakukan peperiksaan online pada 21 Januari 2020 bermula jam 10 pagi hingga 11 pagi. Jadi pada masa ini, korang perlu dapatkan capain internet dan juga sebuah komputer atau laptop.

Bentuk Soalan


Bentuk soalan bagi peperiksaan Penolong Pendaftaran KP19 pada tahun 2020 ini mempunyai 2 kategori iaitu 
  • Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah
  • Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Seksyen A iaitu daya menyelesaikan masalah lebih kepada pengiraan matematik. Tapi jangan risau, tahap kesusahannya adalah pada peringat sekolah menengah sahaja. Kalau korang masih lagi ingat, mungkin tiada masalah besar. Yang memberi permasalahn adalah masa iaitu korang hanya diberi masa 25 minit untuk menjawab 20 soalan. 

Seksyen B pula fokus kepada penguasaan Bahasa Inggeris. Disini juga terkandung 20 soalan dan perlu menjawab dalam 20 minit sahaja.

Tapi jika nak menghadapi peperiksaan mestilah perlu mengulang kaji. Perlu dapatkan banyak set soalan contoh. Perlu dapatkan soalan yang berbeza untuk latih tubi. Jadi disinilah penyelesaian korang itu diselesaikan. Ini kerana pihak Tim Infokerjaya ada menyediakan set soalan contoh dan bahan rujukan khusus bagi jawatan Penolong Pendaftaran KP19 (Sabah dan Sarawak) ini. Bagaimana rupanya? Boleh tengok preview seperti di bawah.

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Bahan Rujukan Penolong Pendaftaran KP19 Bagi Sabah Dan Sarawak

Korang boleh dapatkan set soalan ini dan boleh terus mengulangkaji sehingga masa peperiksaan online sebenar tiba. Korang bermain dengan masa, jadi perlukan latihan yang lebih. Biasakan soalan-soalan ini dan lebih mudah untuk aplikasikan pada peperiksaan nanti.

Di dalam bahan rujukan atau ebook ini, korang dapat contoh lengkap set soalan beserta jawapan dan penerangan setiap jalan kira, formula bagi setiap permasalah, tips dan pelbagai lagi.

Jadi kalau korang berminat untuk dapakan set soalan dan bahan rujukan ini, korang boleh klik pada pautan di bawah. Kemudian ikut sahaja arahan untuk pembelian. Siapa lagi nak tolong diri kita, kalau bukan kita kan.



Thursday, 16 January 2020

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Biasa update status di Facebook tapi tak tahu cara nak buat tulisan bold? Meh sini aku tunjukkan caranya disini. Sekarang ada antara copy writing yang diaplikasikan di wall facebook menggunakan variasi tulisan termasuklah tulisan bold atau ditebalkan.

Biasa kalau kita update di Whatsapp terutamanya, kita boleh variasikan tulisan kita tersebut sama ada bold, italic, underlines dan sebagainya dengan hanya pilih dan klik sahaja. Ianya juga mudah kalau tulis di Word, Blog ini tertumanya tetapi tidak di Facebook.

Baca Juga : Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Di Facebook, mereka tidak menyediakan kemudahan tukar tulisan seperti Whatsapp walaupun kini ianya berada di bawah payung yang sama. Jadi apa ciri yang ada di Whatsapp, ada yang tidak boleh diguna pakai di Facebook atau Instagram dan sebaliknya. Tetapi jika sedekad yang lalu, anda boleh sambungkan code extension di tulisan tersebut dan akan bertukar tulisan tersebut seperti

<b>contoh tulisan</b> untuk bold
<u>contoh tulisan </u> untuk underlines
<i>underlines</i> untuk italic


Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Kini tahun 2020, kod extension ini tidak lagi berfungsi di laman Facebook. Kalau anda cuba masukkan di wall dan update status, ianya hanya tulisan biasa sahaja. Tetapi jangan risau, sebenarnya ada je caranya kalau korang nak juga update tulisan bold di status Facebook.


Update Tulisan Bold Di Status Facebook


Korang tidak perlukan kod extension untuk update tulisan bold di status Facebook tetapi korang hanya perlukan pertolongan website luar sahaja untuk tukarkan tulisan tersebut. Bagaimana caranya? Jom tengok sini

  1. Tulis dahulu atau update status anda di wall Facebook sebelum tekan Post
  2. Ambil dan copy mana-mana ayat yang ingin di bold kan tulisan tersebut
  3. Buka laman web Yaytext's bold text generator dan kemudian paste tulisan tersebut atau tulis sahaja apa-apa perkataan diruang yang disediakan.
  4. Kemudian pilih mana-mana variasi tulisan (seperti bold atau italic). Jika berpuas hati dan klik Copy.
  5. Kemudian boleh la paste semula di wall Facebook anda. 
  6. Selesai! 
Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Maaflah typo sikit dalam gambar diatas. hahaha apa-apapun semoga tips ini sampai kepada korang yang ingin mencari penyelesaian terhadap cara update tulisan bold di status Facebook kan. Kalau rasa bermanfaat, jangan lupa share tips ni kepada yang lain keh.

Tuesday, 14 January 2020

Khat Kufi #98 | Wan Azizah

khat kufi wan azizah

Wan Azizah | وان عزيزة


Dr. Wan Azizah Wan Ismail merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia wanita yang pertama di dalam Malaysia. Beliau telah dilantik sejuru selepas kepimpinan baharu mengambil tambuk Kerajaan pada 2018 yang lepas.

Aku buat ni sebab beliau ada kongsikan name tag beliau yang ditulis di dalam tulisan jawi ketika membuat pertemuan dengan Perdanam Menteri dalam beberapa hari yang lepas. Korang boleh tengok sini. Kan cantik nama sendiri dalam tulisan jawi kan.

Monday, 13 January 2020

Menu Baru Daripada KFC, White BBQ Crunch Sedap Tapi Spoil Sikit La...

Menu Baru Daripada KFC White BBQ Crunch Sedap, Tapi Spoil Sikit La

Minggu lepas, aku berkesempatan untuk cuba menu baru daripada KFC iaitu White BBQ Crunch. Rasanya ia dilancarkan pada akhir Disember 2019 atau awal Januari 2020, tak ingat pula. Tapi kalau korang pergi KFC sekarang, inilah antara menu terbaru mereka.

Jika tak silap, menu baru tambahan kepada ayam goreng KFC sebelum ini adalah Sawadee Crunch dan kini White BBQ Crunch pula. Daripada warna hijau kepada warna merah dan putih. Ayam tersebut 'disalut' dengan Smoky White BBQ dan Hot Sauce Glaze. Jadi sedap ke menu baru KFC ni? Kalau tengok review di internet, ada yang mengatakan ianya sedap tapi spoil sikit. Kenapa tu?
Baca Juga : Menu Ala Thai, KFC Sawadee Crunch Diperkenalkan

Bagi aku, aku setuju dengan reviewer tersebut. Menu baru, White BBQ Crunch daripada KFC ini sedap, tapi spoil sikit la. Apa yang spoil nya?

Menu Baru Daripada KFC White BBQ Crunch Sedap, Tapi Spoil Sikit La

Review White BBQ Crunch Daripada KFC


Korang sudah boleh dapatkan menu baru ini di kesemua outlet KFC di seluruh negara bermula dengan harga RM15.90 hingga RM20.30. Menu ini disediakan dengan 2 jenis hidangan iaitu set combo 2 ketul ayam (RM15.90) dan set combo 3 ketul ayam (RM20.30).

Menu Baru Daripada KFC White BBQ Crunch Sedap, Tapi Spoil Sikit La

Jika korang dapatkan mana-mana set combo tersebut, ianya akan didatangkan dengan 1 kentang putar dan 1 coleslaw beserta air minuman bergas. Jadi untuk aku, aku dapatkan set combo 2 ketul ayam berharga RM15.90 beserta side-dish tambahan tersebut. Hidangannya sama sahaja seperti Snack Plate (RM12.50) dan membezakannya ayamnya 'disalut' dengan Smoky White BBQ dan Hot Sauce Glaze.

Sos BBQ tetapi berwarna putih. Unik disitu.


Kenapa ianya spoil? Ini kerana, jika lihat pada iklan, ayam tersebut seolah-olah diliputi penuh dengan Hot Sauce Glaze tetapi hakikatnya ianya hanya sejemput sahaja di atas ayam pada 1 bahagian sahaja dan ditabur dengan Smoky White BBQ. Masa aku makan, aku pun terkejut, aik ni je sauce di bagi? hahaha Spoil sikit la disitu.

Menu Baru Daripada KFC White BBQ Crunch Sedap, Tapi Spoil Sikit La

Kalau korang rasa ayam tersebut, Hot Sauce Glaze tu seolah-olah seperti sos merah yang disalut pada ayam goreng pedas korea. Sama sahaja. Nak kata pedas, ianya ada tetapi tidak terlalu pedas. Rasanya kalau orang tak suka pedas pun, boleh makannya. Manakala sos putih (Smoky White BBQ) itu sememangnya rasa seperti sos bbq yang biasa kita makan. Jadi kalau korang makan, akan ada 2 rasa campuran iaitu pedas dan sos bbq. Tapi ianya hanya berlaku pada 1 bahagian la dan bahagian lain adalah rasa ayam spicy KFC sahaja. Untuk side-dish yang lain, sama je rasa.

Sebenarnya aku bayangkan, sauce tersebut diberi asing dan kita akan salutkannya sendiri sama seperti dibuat pada Hot n Chezzy sebelum ini, tetapi bayanganku meleset. Ianya sudah disediakan pada awal penyediaan, korang tak perlu nak salut sendiri, korang terus makan je.

Kalau tak mampu sediakan sama seperti iklan TV, at least hampir-hampirlah kualitinya, ini jauh benor. Itulah spoilnya. Tapi bagi aku menu baru KFC White BBQ Crunch ini sedap dan boleh kalau nak makan sekali lagi. Dengan harga RM15.90 tidaklah terlalu mahal dan tidaklah terlalu murah. So so je. Jadi menu baru KFC ini, boleh repeat lagi.

Jadi apa pandangan korang pula berkaitan menu baru KFC, White BBQ Crunch ni? Lontarkan di bahagian komen dibawah.

Saturday, 11 January 2020

Dapatkan Contoh Soalan Dan Rujukan Bagi Exam Online Penolong Pegawai Siasatan P29 Tahun 2020

Dapatkan Contoh Soalan Dan Rujukan Bagi Exam Online Penolong Pegawai Siasatan P29 Tahun 2020

Korang mesti tengah buat persediaan untuk exam online bagi jawatan Penolong Pegawai Siasatan (SPRM) P29 untuk tahun 2020 ni kan. Jadi korang berada di tempat yang betul. 15 Januari 2020 ini akan diadakan PSEE ataupun Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam.

Tahniah PUTEH Memenangi Maharaja Lawak Mega 2019


Akhirnya dengan percaturan terbaru membawa Man masuk ke kumpulan PUTEH telah membawa hasil dimana kumpulan mereka, PUTEH telah dinobatkan sebagai Juara Maharaja Lawak Mega 2019 selepas beraksi selama 11 minggu.

Setelah bebeberapa siri Maharaja Lawak Mega sebelum ini dimenangi oleh peserta yang sama, kini kita mempunyai juara yang berlainan iaitu kumpulan PUTEH. Kumpulan pada asalnya hanya disertai oleh 2 ahli iaitu Ali dan Mamak, tetapi untuk tahun 2019, mereka membuat percaturan berbeza membawa ahli baru iaitu Man Rajaklawak dan ianya membuahkan hasil.

Baca Juga : Senarai Peserta Maharaja Lawak Mega 2019

Dengan kemenangan ini, PUTEH telah membawa hadiah kemenangan RM500,000 beserta trofi. Pelbagai rintangan yang dilalui oleh mereka sehingga dinobatkan sebagai juara dan antaranya adalah dimana Ali telah kehilangan anakanda tercintanya, Ainul Mardiah ketika pertandingan ini masih lagi berlangsung. Mungkin ini juga rezeki untuk Ali dan kumpulan PUTEH


Apa-apapun tahniah kepada kesemua 14 peserta Maharaja Lawak Mega 2019 yang telah mewarnai malam jumaat dengan lawak anda. Antara peserta yang terlibat adalah BOCEY, ZERO, RARE, PUTEH, STONE, JAMBUS, J-BORN, ROJAK, CALI, ONXON, SMART, HALUS, POPON, RAHMET

Senarai Penuh Pemenang Maharaja Lawak Emga 2019



Kini telah terjawab siapakan yang menjuarai Mahara Lawak Mega 2019 sehingga ke minggu ke 11. Terima kasih untuk lawak jenaka yang anda sampaikan

Juara
PUTEH

Naib Juara
ZERO

Tempat Ketiga
BOCEY

Tempat Keempat
JBORN

Tempat Kelima
Rare


Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done