Aiman Abdullah
News Update
Loading...

Adsense

[Adsense][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Saturday, 16 November 2019

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Ibu Bapa pasti sudah biasa dengar dengan taman permainan kanak-kanak Kidzoona. Manakan tidak, sehingga kini terdapat lebih 10 lokasi yang menyediakan taman kanak-kanak Kidzoona ini terutamnya di shopping mall besar di pusat-pusat bandar. Selain daripada membeli-belah anda juga boleh meluangkan masa bersama anak-anak di Kidzoona ini.

Kidzoona merupakan taman kanak-kanak terkenal atau indoor playground yang mengfokuskan kanak-kanak bermain didalam kawasan tersebut. Di dalamnya terdapat pelbagai jenis permainan yang disediakan mengikut kawasan. Yang pasti, ianya memberikan kelebihan dan keistimewaan kepada kanak-kanak yang sedang membesar.


Pelbagai perkara yang boleh dipelajari di dalam Kidzoona dan yang pastinya tiada teknologi telefon pintar disediakan disini. Jadi anak-anak akan bermain secara fizikal dan mental iaitu dengan berfikir.

Antara cawangan yang mempunyai Kidzoona dilembah Kelang ini adalah kidzoona AEON Rawang, AEON BiG Mid Valley [PREMIUM X], AEON Mall Shah Alam [NORMAL], IOI City Mall, di Negeri Sembilan ada AEON Seremban 2 [PREMIUM], di Kelantan AEON Mall Kota Bharu, di Sabah ada Suria Sabah Shopping Mall [PRIME] dan yang terbaru ianya dibina di Central I-City, Shah Alam. Selain daripada AEON Shah Alam, ibubapa yang berdekatan boleh bawa anak-anak disini.

Untuk senarai penuh lokasi, anda boleh rujuk sini

Kidzoona Di Central I-City


Pada minggu lepas juga, kami sekeluarga sempat masuk di Kidzoona Central I-City (Premium) bersama seorang anak buah berumur 2 tahun. Jadi demi melayan kerenahnya, kami masuk juga ke Kidzoona ini. Ianya berada di tingkat 4 berdekat dengan Outlet DIY.

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Terlebih dahulu, jika anda berminat untuk masuk, bayaran masuk adalah sebanyak RM35 untuk hujung minggu dan cuti am manakala RM25 bagi hari biasa. Anda bayar, anda boleh bermain tanpa had masa. Jika anda nak keluar ketika shopping mall tutup pun boleh. Disini sedikit mahal berbanding Kidzoona yang lain kerana ianya didalam status Prime, mungkin antara yang paling besar kot. Tempat lain, paling murah serengah RM12 sahaja.

Baca Juga : Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Syarat Untuk Masuk Ke Kidzoona


Terdapat beberapa syarat yang dikenakan kepada kanak-kanak dan ibubapa sebelum memasuki Kidzoona, antaranya adalah :
  1. Hanya kanak-kanak kurang daripada 135cm dibenarkan masuk
  2. Isi borang sebelum masuk
  3. Buat bayaran terlebih dahulu di kaunter
  4. Kanak-kanak mestilah ditemani sekurang-kurangnya seorang penjaga (penjaga masuk percuma)
  5. Wajib memakai stoking/sarung kaki ketika selama berada di dalam Kidzoona supaya kebersihan terjaga.
Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Antara Aktiviti Yang Disediakan


Setiap aktiviti ianya mungkin sedikit berbeza bagi setiap kawasan, penerangan ini merupakan bagi kawasan Kidzoon, Central I-City Shah Alam sahaja. Antara yang disediakan seperti Trampolin, gelongsor, litar berbasikal, kolam bola bersama istana belon, dummy shop dan pelbagai lagi.


Dari segi keselamatan, sepertinya tiada kawasan yang mempunyai hazard yang berat. Sepertiny, ianya selamat digunakan oleh kanak-kanak jika dibawah pengawasan penjaga. Terutamanya jika anak masih kecil.

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kidzoona Terbaru Kini Dibuka Di Central I-City Shah Alam

Kawasan yang paling menarik bagi aku adalah dummy shop tersebut. Kawasan ini terdapat banyak kedai yang seakan betul yang boleh digunakan oleh anak-anak. Disini anda boleh menjadi seorang doktor, berniaga aiskrim, berniaga burger, kedai kek, bekerja di pejabat pos dan banyak lagi. Sedikit sebanyak anak-anak dapat belajar sesuatu daripada perkara ini. Mereka juga boleh menjadi seorang bomba. Bawa kereta bomba, berpakaian seperti ahli bomba dan sebagainya. 

Sepertinya anak buah aku begitu ralit bermain disetiap sudut permainan disediakan, sehingga tidak menghiraukan orang sekeliling. Mungkin begitu teruja dengan permainan yang menarik dan boleh bermain bebas. 

Kidzoona banyak mengajar anak-anak bagaimana untuk bergaul dan bermain bersama. Walaupun berlainan bangsa tetapi mereka boleh berkongsi dan bermain bersama. Sehinggakan ibubapanya juga menggalakkan untuk kongsi permainan dengan anak-anak lain.

Friday, 15 November 2019

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Pada hujung minggu lalu, aku bersama keluarga sempat meluangkan masa dengan bercuti ke Shah Alam. Kesemua dalam 5 orang ahli. Jadi kami ambil keputusan untuk sewa kondo berdekatan dengan tempat tarikan menarik di Shah Alam iaitu di kondominium I-Soho Shah Alam.

Di Shah Alam, jika anda berminat bermalam di tempat lain pun, sebenarnya banyak sahaja pilihan seperti Hotel, Hotel Mewah, Homestay, Hotel Bajet dan sebagainya. Kami memilih kondominium ini adalah dengan beberapa sebab. Secara keseluruhan, kami berpuas hati dengan kawasan tetapi kecewa dengan layanan dan beberapa perkara lain.


Ulasan Ringkas Bercuti Di I-Soho Shah Alam


Kami bercuti di I-Soho untuk 2 hari 1 malam dan membuat tempahan melalui Agoda. Sebenarnya, anda bebas menggunakan mana-mana platform untuk membuat tempahan sama ada melalui Agoda, Expedia, Booking atau menggunakan AirBnb. Katanya Airbnb lebih murah. Anda boleh cuba semak nanti ketika membuat tempahan.


Antara sebab kenapa kami memilih kondominum I-Soho Shah Alam ini adalah :

Kedudukan yang sangat strategik iaitu antara 2 tempat tarikan penting di Shah Alam ketika ini iaitu antara I-City dan juga shopping mall baru, Central Mall I-City. Kedudukannya betul-betul antara 2 tempat ini. Jadi jika anda bermalam di I-Soho, anda boleh berjalan kaki sahaja untuk menuju ke I-City (5 minit) dan menuju ke Central I-City (5 minit)

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Selain itu, kondominium ini juga menyediakan pelbagai fasiliti dan kemudahan. Di sini terdapat mini taman tema seperti di I-City, dimana anda boleh menggunakan point yang sama untuk bermain permainan di I-City dan I-Soho. Di sini juga disediakan tempat makan, kedai serbaneka seperti 7-eleven dan MyNews.com.  Selain itu, ada juga disediakan bermain bowling, snow village (iaitu kecil sedikit daripada Snow Walk I-City) dan pelbagai lagi.

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam

Pengalaman Bercuti Di I-Soho Shah Alam
Snow Village

Disini juga menyediakan kolam renang untuk penghuni kondo menggunakannya. Di I-Soho terdapat beberapa blok bangunan dan setiap blok mempunyai kolam renang tersendiri. Disitu juga, terdapat mini taman permainan untuk kanak-kanan bermain sambil bermain air di kolam renang. 

Rumah Kondominium I-Soho Shah Alam


Untuk rumah kondo yang kami dapat adalah di blok B. Keluasan rumah tersebut tidak lah terlalu besar dan bagi kami ianya cukup untuk menampung 5 penghuni. Rumah tersebut mempunyai 1 bilik tidur, ruang tamu, ruang dapur, 1 bilik kecil dan 1 bilik air. Disini, anda boleh mula check-in bermula jam 3 petang dan check-out pukul 12 tengah hari. 


Seperti diberi tahu, ada sedikit kecewa dengan beberapa perkara di I-Soho. Harap lepas ni, owner buat la penambahbaikkan. Antara kekecewaan yang diterima adalah, siaran TV yang tidak boleh digunapakai. Tak sangka pula, kondominium masih menggunakan saluran tv biasa, bukannya Astro atau HyppTV. Sedia maklum, TV analog telah ditukarkan sepenuhnya kepada TV Digital. Jadi mungkin rumah ini tidak lagi membeli myfreeview, maka tiada saluran yang boleh diakses. 


Selain itu, keadaan shower yang begitu teruk. Tak sangka sebuah kondominium menggunakan shower murah dan teruk kualitinya. Jadi agak tidak puas untuk membersihkan diri. Tolong tukar!

Sedikit kecewa lagi adalah, bila kami tidak dibenarkan untuk menggunakan kolam renang kerana hujan renyai. Kolam dijaga oleh guard dan disebabkan hujan renyai, kami tidak dibenarkan mandi. Mungkin disebabkan keselamatan. Tetapi hujan renyai je. Tapi mungkin keselamatan. Cuma masih tidak puas hati dengan guard di I-Soho.

Walaupun sedikit kecewa, tetapi I-Soho tetap menarik untuk bermalam dan menginap. Mungkin kekecewaan ini dibaiki di masa akan datang. Kelebihan dengan kawasan strategik mungkin menerima pengunjung yang ramai dihujung minggu. Bagi aku, Kondominium I-Soho sangat di recommended kepada mereka yang ingin bercuti di Shah Alam, tetapi pilih rumah kondo yang terbaik. 

Thursday, 14 November 2019

Macam Tu Je Rasa Mushroom Cheese Melt Beef Burger McDonalds?

Mushroom Cheese Melt Beef Burger

McDonalds kembali lagi dengan siri menu burger baru dan kali ini memperkenalkan Mushroom Cheese Melt Beef Burger. Menu ini baru sahaja diperkenalkan pada orang ramai bermula awal November 2019 yang lepas. Adakah ianya menepati cita rasa rakyat Malaysia? Aku sudah rasanya, tapi...

Kalau pada Oktober lepas, McDonalds telah memperkenalkan variasi burger iaitu Sweet Chilli Fish Burger yang bagi aku rasanya tidaklah mengecewakan dan juga tidaklah terlalu padu. Rasanya biasa sahaja. Kali ni datang lagi dengan menu burger dengan cairan mushroom cheese dan dicampur dengan daging burger daripada McDonalds.

Selain daripada burger, McD juga memperkenalkan semula perisa McFlurry yang pernah dikeluarkan sebelum ini iaitu Nestum Mcflurry. Turning point bagi aku.


Anda boleh terus baca review di bawah, sedap ke tidak menu baru McDonalds kali ni?

Review Mushroom Cheese Melt Beef Burger


Menu Mushroom Cheese Melt Beef Burger ini boleh didapati di semua outlet McDonalds seluruh Malaysia. Mereka telahpun mula menjualnya. Anda boleh dapatkan harga set iaitu dengan burger, french fries dan juga minuman bergas dengan harga RM15.99. 

Tetapi jika anda menggunakan aplikasi McDonalds, anda boleh dapatkan tambahan Nestum McFlurry dengan harga RM17.50 sahaja. Burger + Fries + Air Minuman + Nestum McFLurry.

Mushroom Cheese Melt Beef Burger

Sejujurnya, burger baru ini juga tidak terdapat faktor yang mengkagumkan bagi aku. Ianya sama seperti cheese burger McD tetapi ditambah dengan mushroom cheese melt. Rasa mushroom melt bukanlah seperti rasa mushroom sup, ianya seperti masin tawar sedikit. Ianya seakan lebih rasa keju tersebut berbanding mushroom.


Sos mushroom juga diberi dalam kuantiti yang agak sedikit, sampai nak kene selak salad baru jumpa mushroomnya. Aku tak pasti dengan outlet lain, tapi outlet 'sini' agak sedikit diberi. Agak kecewa disitu. Bun dan beef yang disediakan cukup baik. Ditabur dengan biji bijan dan daging juga rasa sedap.

Mushroom Cheese Melt Beef Burger

Tetapi Nestum McFlurry sangat best. Ianya campuran aiskrim vanila, cairan coklat dan nestum. Bila anda makan, anda akan makan sekali dengan Nestum. Ini yang memberi rasa Mcflurry itu lebih sedap. Walapun campuran yang simple tetapi membuatkan aku suka. Ini pertama kali aku rasa walaupun ianya pernah dikeluarkan sebelum ini.

Mushroom Cheese Melt Beef Burger

Jadi jika diberi peluang sekali lagi untuk cuba Mushroom Cheese Melt Beef Burger ini, aku takkan cuba lagi disebabkan rasanya yang biasa dan juga harga yang tidak sesuai untuk mencuba lagi. Tapi untuk Nestum McFlurry, aku akan beli lagi dengan harga RM5.99 sahaja.

Wednesday, 13 November 2019

Youtube Premium Dan Youtube Music Sudah Boleh Dilanggan Di Malaysia

Youtube Premium Dan Youtube Music Sudah Boleh Dilanggan Di Malaysia

Pada beberapa minggu yang lepas, pihak Youtube telah mengumumkan dimana bagi pengguna Malaysia, kini anda boleh melanggan Youtube Premium dan juga Youtube Music. Ini kerana, ianya telah memasuki pasaran Malaysia sama seperti perkhidmatan penstreaman yang lain. Jadi apa itu Youtube Premium dan Youtube Music ini?

Kedua-dua perkhidmatan ini adalah dibawah bumbung yang sama iaitu syarikat Youtube. Youtube Premium adalah seperti Youtube yang biasa kita gunakan sama ada secara web dan juga aplikasi telefon tetapi ianya betul-betul tanpa iklan dan juga terkandung Youtube Original iaitu Series atau Movies khas dikeluarkan untuk Youtube. Erti kata lain, Youtube Premium ini adalah pesain daripada Netflix, iFlix dan sebagainya.


Manakala Youtube Music adalah pesaing untuk Spotify, Apple Music, Joox dan sebagainya. Ianya menyediakan perkhidmatan penstreaman music kepada semua pengguna. Jadi jika ianya sama fungsi, tapi pasti ada kelebihan tersendiri yang dikeluarkan oleh Youtube. Jom baca lagi.

Kelebihan Youtube Premium dan Youtube Music


#1- Youtube Premium

Jika anda melanggan Netlfix sebagai contoh, anda akan dapat menonton kesemua video yang terkandung di dalamnya (kandungan ekslusif dipanggil Netflix Original) secara percuma tanpa iklan. Tetapi jika anda langgan Youtube Premium, anda dapat 3 perkara iaitu :

  • Kandungan eksklusif daripada Youtube (drama, series, filem) dipanggil Youtube Original juga tanpa iklan
  • Anda dapat menonton kandungan video Youtube tanpa sebarang iklan yang ditampilkan. Jadi, pada permulaan video tu, anda takda lah nak tunggu 30 saat untuk tengok iklan.
  • Anda boleh menontong video Youtube sekali pun anda menutup aplikasi Youtube tersebut. Anda boleh taip mesej, main twitter sambil tengok video Youtube. Menarik kan
  • Juga diberi kebenaran untuk download tanpa had

#2 - Youtube Music

Youtube Music juga ada kelebihan berbanding dengan Spotify, Apple Music yang lain. Antara yang menariknya adalah :

  • Anda boleh mendengar lagu tanpa sekatan iklan. Ya sama juga seperti music streaming yang lain
  • Paling best adalah, anda boleh stream semua lagu yang ada di dalam Youtube bersama dengan lirik lagunya sekali. Jadi semua cover lagu yang ada dalam youtube pun anda boleh dengar. Di Spotify anda boleh dengar lagu rasmi sahaja kan. Menarik gila!
  • Anda juga boleh download lagu jika ingin mendengarnya ketika tiada capaian Internet

Anda juga boleh akses Youtube Premium di www.youtube.com dan juga Youtube Music di music.youtube.com

Cara Melanggan Youtube Premium Dan Youtube Music


Youtube Premium

Untuk permulaan, jika anda berminat untuk mencuba, anda boleh dapatkan Youtube Premium sebulan secara percuma. Disini anda boleh akses kesemua ciri yang disebutkan yang ada didalam Youtube Premium dan Youtube Music. 


Anda boleh membuatnya menggunakan telefon pintar sahaja. Caranya adalah seperti berikut :

  1.  Masuk aplikasi Youtube > daftar gmail jika belum di bahagian Accout. Kemudian pilih Get Youtube Premium

  2.  Kemudian akan diberi pilih untuk mencuba selama sebulan. Tekan TRY IT FREE

Youtube Premium Dan Youtube Music Sudah Boleh Dilanggan Di Malaysia

  3.  Disini anda wajib masukkan maklumat kad debit/kredit anda. Macam aku, aku gunakan Kad BigPay je. Disini anda akan dikenekan caj RM1, tetapi dalam beberapa jam ianya akan dipulangkan kembali. Jadinya betul-betul PERCUMA

Baca Juga : Apa Itu BigPay Dan Apa Kelebihan Yang Ada Pada BigPay?

  4.  Langkah seterusnya anda perlu ikut sahaja arahan sehingga jumpa LET'S GO

  5.  Kini anda sudah boleh menggunakan Youtube Premium dan juga Youtube Music selama sebulan secara percuma. Aplikasi Youtube anda akan memaparkan logo Youtube Premium jika ianya sudah berjaya.

Youtube Premium Dan Youtube Music Sudah Boleh Dilanggan Di Malaysia


Youtube Music

Jika anda sudah melanggan Youtube Premium, secara automatik, anda juga boleh menggunakan Youtube Music. Anda hanya perlu Sign In sahaja menggunakan gmail yang sama seperti di Youtube Premium sebentar tadi.

Youtube Premium Dan Youtube Music Sudah Boleh Dilanggan Di Malaysia

Yuran Langganan


Jika tempoh percubaan selama sebulan sudah tamat dan anda berminat untuk melanggan Youtube Premium dan Youtube Music. Yuran bulanan yang dikenakan adalah :


Youtube Premium + Youtube Music

  • RM17.90/bulan bagi (1) satu peranti
  • RM26.90/bulan bagi (5) lima peranti (Pakej Family)
Youtube Music

Anda juga boleh menggunakan Youtube Music secara percuma tetapi cirinya terhad dan sudah pastinya ada iklan.
  • RM14.90/bulan bagi (1) satu peranti
  • RM22.90/bulan bagi (5) lima peranti (Pakej Family) 

Jika dilihat daripada yuran langganan ini, dengan bayaran RM17.90/bulan anda akan dapat akses 2 aplikasi terus iaitu Youtube Premium dan Youtube Music. Sudah pastinya, ini adalah pilihan yang paling berbaloi antara yang lain. Anda boleh tengok video dan anda juga boleh dengar music.

Kalau anda berminat, anda boleh langgan sekarang sama ada akaun Yotube Premium ataupun Youtube Music.

Tuesday, 12 November 2019

Sebahagian Malaysia Akan 'Hilang' Daripada Peta Dunia Menjelang Tahun 2050

Sebahagian Malaysia Akan 'Hilang' Daripada Peta Dunia Menjelang Tahun 2050

Bumi kini semakin tua, sudah berapa zaman yang dihadapi oleh bumi sejak penciptaannya. Sehingga kini, ada mengatakan usia bumi lebih daripada 4 juta tahun. Ya, ianya sangat tua. Kini ditambah lagi dengan kekacauan dan kerosakan daripada tangan-tangan manusia yang pastinya akan memberi kesan buruk kepada bumi.

Monday, 11 November 2019

Senarai Bloglist aimanabdullah.com

Senarai Bloglist aimanabdullah.com

Pada awal November yang lepas, aku telah adakan segmen pencarian bloglist AIMANABDULLAH.COM bagi mencari senarai bloglist yang akan diisi dibahagian bloglist widget di blog ini.

Aku ingin ucapkan terima kasih kepada semua blogger yang sudi sertai segmen yang tidak seberapa ni. Terima kasih juga sudi support blog ini walaupun ianya tidaklah seberapa berbanding dengan blogger lain. Ada juga blogger yang sudah lama pun sertai juga. Terharu weh.

Baca Juga : Perkongsian aimanabdullah.com, template dan domain yang digunakan

Apa-apapun semua komen yang sertakan URL blog, membuat repost di blog masing-masing aku masukkan di dalam bloglist. Walaupun mencari 15 blog sahaja, tetapi ada lebih sedikit, pun aku masukkan sebagai tanda penghargaan. Jadi disini aku sertakan blog yang akan masuk bloglist di aimanabdullah.com. Bolehlah blogger lain blogwalking sekali.

Senarai BlogList aimanabdullah.com


Berikut merupakan senarai blogList :

Saturday, 9 November 2019

Perkongsian aimanabdullah.com, template dan domain yang digunakan


Ada yang menghantar pertanyaan kepada aku, yang tanyakan tentang blog aku berkaitan template dan domain apa yang digunakan. Jaranglah dapat pujian berkaitan blog ni. haha Jadi entry ni aku kongsikan sedikit berkaitan apa template yang aku gunakan dan syarikat mana aku daftar domain sendiri ini.

Featured

[Featured][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done