Aiman Abdullah ايمان
News Update
Loading...

Travel

[Travel][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel]

Monday, 17 February 2020

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Pada awal Februari yang lepas, filem Parasite telah melakar sejarah dimana merupakan filem bukan-Inggeris yang pertama memenangi Best Picture di Anugerah Oscars bagi tahun 2020. Ianya pastikan membanggakan bagi rakyat Korea sendiri.

Baca Juga : Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Dalam anugerah itu juga sebenarnya filem tersebut bukanlah bertanding antara filem-filem yang biasa. Ada 1917, Once Upon A Time In Hollywood, Joker, Ford vs Ferrari dan banyak lagi filem-filem hebat. Ternyata Parasite dipilih oleh juri sebagai filem terbaik.


Sebenarnya Parasite telah menempa nama terlebih dahulu sebelum memenanginya di Anugerah Oscars. Banyak anugerah yang telah dicalonkan bagi filem ini sebelum Oscars lagi. Ianya bermula pada tahun 2019 lagi sehingga kemuncak pada Februari 2020 selepas memenangi Best Picture.

Baca Juga : Review Filem Parasite | Filem Wajib Tonton

Kini di seluruh dunia telah menyiar semula filem ini di pawagam-pawagam mereka termasuklah Malaysia. Pihak GSC terutamanya telah tayang semula filem Parasite bagi beberapa panggung wayang terpilih. Ternyata ianya masih diterima oleh rata-rata peminat filem di seluruh dunia dan juga Malaysia.

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Senarai Awards Daripada Parasite


Filem arahan Bong Joon-ho itu telah tersenarai sebagai calon pemenang dalam 16 Anugerah dengan memenangi 184 anugerah daripada 299 pencalonan. Antara yang menaikkan nama filem Parasite apabila mereke memenangi Palma d'Or pada 2019 yang lepas yang merupakan filem Korea pertama memenangi anugerah tersebut di Cannes Film Festival 2019.

Kemudian barulah sampai pada kemuncak Anugerah Oscars tersebut. Disenaraikan dalam 6 anugerah dan memenangi 4 daripadanya termasuklah Best Picture dan Best Directing yang diberi kepada Bong Joon-ho

Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Antara pencalonan Anugerah Utama yang diterima bagi tahun 2019 dan 2020 adalah seperti berikut

Anugerah Pencalonan Menang
Academy Awards 6 4
American Cinema Editors 1 1
Asia Pacific Screen Awards 1 1
British Academy Film Awards 4 2
Cannes Film Festival 1 1
Critics' Choice Movie Awards 7 2
Directors Guild of America Awards 1 0
Gold Derby Awards 11 6
Golden Globe Awards 3 1
Golden Tomato Awards 3 3
Independent Spirit Awards 1 1
Korean Association of Film Critics Awards 4 4
Producers Guild of America Awards 1 0
Satellite Awards 3 0
Screen Actors Guild Award 1 1
Writers Guild of America Awards 1 1

*184 Anugerah dengan pelbagai pelbacai Pencalonan


Senarai Penuh Anugerah Utama Yang Dimenangi Dan Pencalonan Daripada Parasite


Senarai Awards Yang Diterima Oleh Filem Parasite

Academy Awards (Oscars) - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best International Feature Film - MENANG
  • Best Production Design
  • Best Film Editing
American Cinema Editors - Januari 2020
  • Best Edited Feature Film – Dramatic - MENANG
Asia Pacific Screen Awards - November 2019
  • Best Feature Film - MENANG
British Academy Film Awards - Februari 2020
  • Best Film
  • Best Director
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Film Not in the English Language - MENANG
Cannes Film Festival - Mei 2019
  • Palme d'Or
Critics' Choice Movie Awards - Januari 2020
  • Best Picture
  • Best Director - MENANG
  • Best Acting Ensemble
  • Best Original Screenplay
  • Best Production Design
  • Best Editing Yang Jin-mo
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Directors Guild of America Awards - Januari 2020
  • Outstanding Directing – Feature Film
Gold Derby Awards - Februari 2020
  • Best Picture - MENANG
  • Best DirectorWon
  • Best Supporting Actor
  • Best Supporting Actress
  • Best Original Screenplay - MENANG
  • Best Cinematography
  • Best Film Editing - MENANG
  • Best Song
  • Best Production Design
  • Best Foreign Language Film - MENANG
  • Best Ensemble - MENANG
Golden Globe Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Screenplay
  • Best Foreign Language Film - MENANG
Golden Tomato Awards - Januari 2020
  • Best-Reviewed Limited Release - MENANG
  • Best-Reviewed Foreign Language Movie- MENANG
  • Best-Reviewed Drama- MENANG
Independent Spirit Awards - Februari 2020
  • Best International Film - MENANG
Korean Association of Film Critics Awards - November 2019
  • Best Film - MENANG
  • Best Director - MENANG
  • Best Cinematography - MENANG
  • Top 10 Films of the Year - MENANG
Producers Guild of America Awards - Januari 2020
  • Best Theatrical Motion Picture
Satellite Awards - Januari 2020
  • Best Director
  • Best Original Screenplay
  • Best Foreign Language Film
Screen Actors Guild Award - Januari 2020
  • Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture - MENANG
Writers Guild of America Awards -  Februari 2020
  • Best Original Screenplay

Untuk melihat penuh senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh filem Parasite, anda boleh lihat di pautan senarai penuh disini

Sunday, 16 February 2020

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Inilah antara menu baru yang dibawa oleh pihak KFC iaitu KFC Zinger Cheezilla. Kita sedia maklum, produk Zinger Burger daripada KFC jarang mengecawakan termasuk yang di perkenalkan kepada umum untuk beberapa hari yang lepas.

Baca Juga : Sedap Juga Weh KFC Spicy Chick N Go

KFC telah memperkenalkan Zinger Burger (Behold The Zingers) dengan 2 jenis hidangan iaitu Zinger Cheezilla dan juga Zinger Stacker. Keduanya burger Zinger tetapi berbeza dengan penyediaan cheese yang berlebihan dan biasa. Kedua jenis Zingers ini sudah berada di kesemua outlet KFC di seluruh Malaysia

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Jadi aku sempat merasa Zinger Cheezilla sahaja pada minggu lepas dan review awal aku boleh bagi adalah tidak mengecewakan. Tidak rugi untuk rasa, tidak rugi untuk makan. Jadi jom tengok sini review berkaitan KFC Zinger Cheezilla ni.

Review KFC Zinger Cheezilla


Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

KFC memperkenalkan 2 jenis Zinger Burger iaitu Zinger Cheezilla dan Zinger Stacker. Untuk harga keduanya adalah disediakan dalam set combo ataupun box meal. Untuk Zinger Cheezilla (set combo = RM17.90 dan Box Meal = RM20.90 dan Zinger Stacker (set combo = RM16.90 dan Box Meal = RM19.90).

Set combo disertakan dengan fries dan air pepsi manakala box meal disertakan ayam seketul, fries dan air pepsi.


Untuk saiz yang diberikan, secara jujur sangat besar. Buat pertama kali, apa yang dipaparkan di dalam iklan KFC, saiznya sama apa yang korang terima. Sehinggakan kepingan ayam yang aku terima terkeluar daripada burger tersebut. Nak makan sekali gus pun susah. Memang puas hati la.

Untuk hidangan Zinger Cheezilla, di letakkan kepingan roti, kepingan isi ayam tanpa tulang, salad, mozzarella cheese, kepingan cheese, dan sos cheese. Bayangkan ada 3 jenis cheese yang diletakkan dalam 1 burger. Bagi aku tak muak langsung walaupun pelbagai jenis dimasukkan.

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Serius cakap, korang rasa ianya terlebih cukup, aku sudah kenyang sebelum Zinger Burger tu habis. Jadi aku kene sumbat juga untuk tidak membazir. Rasa tidak pedas disebabkan penuh cheese diletak. Jadi kalau korang nak rasa pedas, letak sahaja sos life yang disediakan oleh KFC. Jadi rasanya cukup baik dan sedap weh!

Untuk itu, dengan harga yang ditawarkan beserta saiz dan rasa yang disediakan daripada Zinger Cheezilla, aku rasa, aku nak repeat lagi. Harap pihak KFC tidak tamatkan hidangan ini dengan waktu yang singkat. Biarlah lama sikit ada kat KFC tu yaa. Korang kene rasa tau!

Tidak Mengecewakan Daripada KFC Zinger Cheezilla

Jadi siapa yang dah rasa tu, korang rasa Zinger Cheezilla atau Zinger Stacker yang sedap? Aku tak pernah rasa lagi yang stacker tu. Sepertinya ada double kepingan ayam je. Siapa dah cuba, boleh review dan komen sikit di bawah. Terima kasih KFC.


KFC Sponser la aku untuk aku rasa Zinger Stacker pula. hehehe

Saturday, 15 February 2020

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends


  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan 
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..

  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!


Friday, 14 February 2020

Perkhidmatan Lori Sewa di Kuala Lumpur

Perkhidmatan Lori Sewa di Kuala Lumpur

Adakah anda bercadang untuk pindah rumah, pindah pejabat, tetapi tak tahu dari mana nak dapatkan perkhidmatan lori sewa di Kuala Lumpur atau Selangor? Jangan risau, anda berada di tempat yang betul. Anda boleh dapatkan perkhidmatan lori sewa ini jika anda berada sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.


Mungkin anda bercadang untuk membawa barang yang banyak dan besar daripada rumah atau pejabat lama ke tempat yang baru. Jika anda ingin bercadang berpindah sendiri, pastinya ianya akan memerlukan masa, tenaga dan kos yang tinggi. Anda mungkin juga perlu bantuan dan perkhidmatan daripada orang lain. Justeru itu, dapatkan Perkhidmatan Lori Sewa daripada Mover2U di Kuala Lumpur dan Selangor.

Perkhidmatan Lori Sewa Berpengalaman


Perkhidmatan Lori Sewa di Kuala Lumpur

Anda boleh pilih Mover2U bagi urusan pemindahan dan penghantaran barang dengan mudah dan lancar. Dengan tagline yang digunakan 'Tiada Tugasan Pemindahan Yang Terlalu Besar atau Kecil Untuk Kami' pastinya memudahkan lagi pemindahan dibuat.

  1. Jenis perkhidmatan lori sewa yang ditawarkan:
  2. Pindah rumah
  3. Pindah pejabat
  4. Perkhidmatan lori sewa
  5. Servis packing barang pindah rumah
  6. Pindah piano
  7. Buang perabot lama dan banyak lagi

Kenapa Pilih Syarikat Ini?


Pastinya kita mencari syarikat atau servis yang terbaik berkaitan lori sewa murah, pindah rumah, pindah pejabat dan memudahkan kelancaran. Antara sebab kenapa pilih bersama syarikat mereka adalah: 

  1. Harga Berpatutan. Mereka menawarkan harga yang berpatutan untuk servis mereka. Tiada kos tersembunyi dan kadar untuk memenuhi setiap bajet anda.
  2. Ikut Masa Anda. Anda bebas untuk pilih masa bila anda free. Tidak kira masa walaupun pada hujung minggu atau pada hari cuti umum
  3. Pasukan dan Pekerja Pemindahan Yang Terlatih. Jaminan ini pastinya sangat diperlukan apabila menguruskan barangan keperluan pelanggan. Bagaimana cara mereka mengendalikan barang yang mahal, mudah pecah dan sebagainya. Pasukan yang mereka sediakan telah menjalani pemeriksaan latar belakang dan dilatih baik bagi tugas pemindahan.
  4. Tinjauan Tapak Percuma. Mereka menyediakan pilihan untuk tinjauan tapak PERCUMA supaya kami boleh menyediakan pakej pemindahan yang terbaik untuk memenuhi keperluan pelanggan.


Bagaimana Cara Untuk Anda Menggunakan Perkhidmatan Mereka


 Langkah 1 
Dapatkan sebut harga. Dapatkan sebut harga PERCUMA dari mereka atau tempah pakej pindah yang siap sedia. Tinjauan tapak PERCUMA turut disediakan.

 Langkah 2 
Tempah Tarikh Pindah Anda. Tentukan tarikh pemindahan anda dan layari laman web Mover2U untuk senarai semak pemindahan, petua pemindahan dan banyak lagi.

 Langkah 3 
Jom Pindah. Mereka akan membantu anda pindah keluar pada tarikh dan masa yang anda tetapkan. Serahkan kepada pasukan mereka untuk memindahkan barangan anda ke tempat baru.

Baca Juga : Senarai Acara Utama Sepanjang Tahun 2020

Testimonial


Ini merupakan antara feedback mereka yang pernah menggunakan perkhidmatan mereka bagi proses pemindahan ke tempat baru.

Perkhidmatan Lori Sewa di Kuala Lumpur

Jadi kepada penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, jika anda ingin dapatkan perkhidmatan lori sewa, pindah rumah, pindah pejabat dan sebagainya, dapatkan perkhidmatan daripada Mover2U. Jika terdapat sebarang pertanyaan, anda boleh telefon atau emel mereka untuk ketahui lebih lanjut.

Thursday, 13 February 2020

Kini Anda Boleh Semak Baki Tabung Haji Dengan Melalui Internet Sahaja

Kini Anda Boleh Semak Baki Tabung Haji Dengan Melalui Internet Sahaja

Berita baik kepada pengguna Tabung Haji dimana sekarang, korang dah boleh semak baki tabung haji dengan melalui internet sahaja. Korang tak perlu lagi pergi ke kaunter Tabung Haji dan beratur untuk membuat urusan. Segalanya disediakan di platform THiJARI yang disediakan oleh Tabung Haji ini.

Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Seperti yang dijangka dimana filem Korea, Parasite akan mendominasi Oscars 2020 dan memenangi Best Picture yang diperkatakan sebelum ini oleh orang ramai dan pengkritik filem antarabangsa. Jadi pada 10 Februari 2020 yang lepas, Parasite telah diumumkan memenangi Best Picture dalam Anugerah Oscars 2020.

Baca Juga : Pemenang Oscars 2018: Senarai Penuh Pemenang Academy Award

Melalui senarai penuh calon Oscars 2020 yang dikeluarkan pada awal Januari 2020 yang lepas, Parasite telah disenaraikan dalam 6 daripada 25 anugerah yang dipertandingkan termasuk Best Picture. Antara filem yang turut disenarai dalam Best Picture seperti 1917, Ford v Ferrari, The Irishman, Jojo Rabbit, Joker, Little Women, Marriage Story, Once Upon a Time in Hollywood dan Parasite.

Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Filem Parasite juga mencatat sejarah dimana merupakan filem Korea Selatan yang pertama memenangi Anugerah Oscars ditambah dengan kemenang Bong Joon Ho (Parasite) bagi ketegori Best Directing. Anugerah-anugerah utama banyak mereka menang. Jadi untuk ketahui lebih lanjut senarai pememang, boleh tengok dibawah

Senarai Penuh Pemenang Bagi Anugerah Oscars 2020


Parasite Mendominasi Oscars 2020 Sekali Gus Memenangi Best Picture

Best supporting actor
Tom Hanks, A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins, The Two Popes
Al Pacino, The Irishman
Joe Pesci, The Irishman
Brad Pitt, Once Upon a Time in Hollywood – PEMENANG

Best animated feature
How to Train Your Dragon: The Hidden World
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Toy Story 4 – PEMENANG

Best original screenplay
Knives Out
Marriage Story
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite – PEMENANG

Best adapted screenplay
The Irishman
Jojo Rabbit – PEMENANG
Joker
Little Women
The Two Popes

Best live action short
Brotherhood
Nefta Football Club
The Neighbors’ Window – PEMENANG
Saria
A Sister

Best animated short
Dcera (Daughter)
Hair Love – PEMENANG
Kitbull
Memorable
Sister
Best production design
The Irishman
Jojo Rabbit
1917
Once Upon a Time in Hollywood – PEMENANG
Parasite

Best costume design
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women – PEMENANG
Once Upon a Time in Hollywood

Best documentary
American Factory – PEMENANG
The Cave
The Edge of Democracy
For Sama
Honeyland

Best documentary short
In the Absence
Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) – PEMENANG
Life Overtakes Me
St Louis Superman
Walk Run Cha-Cha

Best supporting actress
Kathy Bates, Richard Jewell
Laura Dern, Marriage Story – PEMENANG
Scarlett Johansson, Jojo Rabbit
Florence Pugh, Little Women
Margot Robbie, Bombshell
Best cinematography
The Irishman
Joker
The Lighthouse
1917 – PEMENANG
Once Upon a Time in Hollywood

Best sound editing
Ford v Ferrari – PEMENANG
Joker
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Star Wars: The Rise of Skywalker

Best sound mixing
Ad Astra
Ford v Ferrari
Joker
1917 – PEMENANG
Once Upon a Time in Hollywood

Best film editing
Ford v Ferrari – PEMENANG
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Parasite

Best visual effects
Avengers Endgame
The Irishman
1917 – PEMENANG
The Lion King
Star Wars: The Rise of Skywalker

Best makeup and hair
Bombshell – PEMENANG
Joker
Judy
Maleficent: Mistress of Evil
1917

Best international feature film
Corpus Christi
Honeyland
Les Misérables
Pain and Glory
Parasite – PEMENANG

Best original score
Joker – PEMENANG
Little Women
Marriage Story
1917
Star Wars: The Rise of Skywalker

Best original song
I Can’t Let You Throw Yourself Away, Toy Story 4
I’m Gonna Love Me Again, Rocketman – PEMENANG
I’m Standing With You, Breakthrough
Into the Unknown, Frozen II
Stand Up, Harriet

Best actor
Antonio Banderas, Pain and Glory
Leonardo DiCaprio, Once Upon a Time in Hollywood
Adam Driver, Marriage Story
Joaquin Phoenix, Joker – PEMENANG
Jonathan Pryce, The Two Popes

Best actress
Cynthia Erivo, Harriet
Scarlett Johansson, Marriage Story
Saoirse Ronan, Little Women
Charlize Theron, Bombshell
Renée Zellweger, Judy – PEMENANG

Best director
Martin Scorsese, The Irishman
Todd Phillips, Joker
Sam Mendes, 1917
Quentin Tarantino, Once Upon a Time in Hollywood
Bong Joon-ho, Parasite – PEMENANG

Best picture
Ford v Ferrari
The Irishman
Jojo Rabbit
Joker
Little Women
Marriage Story
1917
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite – PEMENANG


sumber : oscars.go.com

Tuesday, 11 February 2020

Khat Kufi #100 | Abam Bocey

kufi abam bocey

Syed Umar Mokhtar (Abam Bocey)

Kita sedia maklum, kita dikejutkan dengan pemergian pelawak terkenal Syed Umar Mokhtar atau dikenali dengan Abam Bocey pada 10 Februari 2020 yang lepas. Ramai yang tak sangka arwah pergi tanpa sebarang tanda sakit pun yang diketahui umum. Allah lebih sayangkan arwah. Semoga roh Abam ditempatkan dengan orang yang beriman.

Tak sangka khat kufi aku yang ke-100 untuk Abam Bocey. Apa-apapun, semoga rakan terdekat beliau, Achey dan Fad daripada kumpulan Bocey, isteri beliau, ibu dan adik-beradik beliau terus kuat untuk teruskan kehidupan. Apa-apapun "Gemok Is Awesome"



Makan

[makan][recentbylabel]

Featured

[Featured][recentbylabel2]
Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done