Masih Terdapat Beberap Negara Yang Tidak Mencatatkan Kes COVID-19 Setakat Ini

Masih Terdapat 13 Negara Yang Tidak Mencatatkan Kes COVID-19

Saban hari, kita melihat atau membaca kadar jangkitan COVID-19 di seluruh negara semakin meningkat dari hari ke hari. Banyak negara pastinya akan mencatatkan peningkatan jangkitan dan kematian.

Jika dilihat daripada statistik worldmeters, sehingga kini (3/5/2020) sudah mencatatkan lebih 3.4 juta kes jangkitan pandemik COVID-19 di seluruh dunia dengan menyebabkan 240 ribu lebih kematian. Ianya termasuklah Malaysia.


Dalam berjuta jangkitan itu, sebenarnya masih terdapat beberapa lagi negara yang tidak dilaporkan mengenai jangkitan COVID-19 ini. Seperti yang dilaporkan melalui aljazeera pada 1/5/2020 yang lepas, terdapat 13 negara yang sehingga kini tiada jangkitan dilaporkan.

13 Negara Yang Tidak Mencatatkan Kes COVID-19

  1. Kiribati
  2. Lesotho
  3. Marshall Islands
  4. Micronesia
  5. Nauru
  6. North Korea
  7. Palau
  8. Samoa
  9. Solomon Islands
  10. Tonga
  11. Turkmenistan
  12. Tuvalu
  13. Vanuatu

Diharap senarai ini terus seperti ini sehingga vaksin COVID-19 berjaya dihasilkan kelak. Jika sebelum ini sebenarnya ada beberapa negara yang tidak mencatatkan kes positif, tetapi akhirnya virus itu berjaya memasuki sempadan negara itu.


sumber : aljazeera.com

5/Post a Comment/Comments

  1. North Korea tu dari awal diorang da lockout sempadan kan..mudah2an betul lah tak ada kes kat sana..

    ReplyDelete
  2. kebanyakan negara yg bebas Covid 19 ni terpencil dan jrg ada hubungan dgn negara2 lain...

    ReplyDelete
  3. Kebanyakan negara pulau,, korea utara tu kalau pagi 10 kes, ptg dh jd 0 kes hehe

    ReplyDelete
  4. Negara-negara tu ada sesetengah yang Mrs. A sendiri pun tak tahu kewujudannya no wonder tiada Covid19 maybe tak banyak hubungan dengan negara-negara luar.

    ReplyDelete
  5. Dalam byk2 north morea je pernah dengar, ni antra negara2 terpencil ni,

    ReplyDelete

Post a comment

Recommended