Tuesday, 12 December 2017

, ,

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018

Pada ahad yang lepas telah berlangsung undian perlawanan peringkat seterusnya untuk UEFA Champions League (UCL) dan UEFA Europa League (UEL). Untuk UCL akan disertai oleh 16 pasukan iaitu setiap juara dan naib juara setiap kumpulan manakalah untuk UEL akan disertai oleh 32 pasukan iaitu setiap juara, naib juara setiap kumpulan serta 1 pasukan tangga ke-3 bagi setiap kumpulan yang bertanding di UEL.

UEFA Champions League (UCL)

UCL kali ni menunjukkan kesemua pasukan daripada liga Inggeris iaitu EPL telah layak ke peringkat 16 pasukan terakhir iaitu sebanyak 5 buah pasukan iaitu Chelsea, Liverpool, Spurs, Man United dan Man City. Agak berjaya bagi liga Inggeris untuk pertandingan kali ini

Berikut merupakan lawan setiap pasukan dan tarikh setiap perlawanan

Juventus (ITA) v Tottenham Hotspur (ENG): 13 Februari & 7 Mac
Basel (SUI) v Manchester City (ENG): 13 Februari & 7 Mac
Porto (POR) v Liverpool (ENG): 14 Februari & 6 Mac
Real Madrid (ESP, holders) v Paris (FRA): 14 Februari & 6 Mac
Chelsea (ENG) v Barcelona (ESP): 20 Februari & 14 Mac
Bayern München (GER) v Beşiktaş (TUR): 20 Februari & 14 Mac*
Sevilla (ESP) v Manchester United (ENG): 21 Februari & 13 Mac
Shakhtar Donetsk (UKR) v Roma (ITA): 21 Februari & 13 Mac

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018

Road to Kyiv, Ukrain

16 Mac: Undian Peringkat suku akhir
3/4 April: Peringkat suku akhir pertama
10/11 April: Peringkat suku akhir kedua
13 April: Undian separuh akhir dan peringkat akhir
24/25 April: Separuh akhir pertama
1/2 Mei: Separuh akhir kedua
16 Mei: Perlawanan akhir (berlangsung di NSK Olimpiyski, Kyiv)

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018
NSK Olimpiyski, Kyiv

UEFA Europa League

Bagi pertandingan UEL, pasukannya lebih banyak kerana kehadiran 1 pasukan daripada tempat ketiga daripada UCL iaitu sebanyak 32 pasukan serta kumpulannya lebih banyak. Antara pasukan daripada UCL adalah Dortmund, Atletico Madrid, Celtic, Napoli, Liepzig, CSKA Moscow, Sporting CP dan Villareal

Berikut merupakan lawan setiap pasukan dan tarikh setiap perlawanan

Borussia Dortmund (GER) v Atalanta (ITA)
Nice (FRA) v Lokomotiv Moskva (RUS)
København (DEN) v Atlético Madrid (ESP)
Spartak Moskva (RUS) v Athletic Club (ESP)
AEK Athens (GRE) v Dynamo Kyiv (UKR)
Celtic (SCO) v Zenit (RUS)
Napoli (ITA) v RB Leipzig (GER)
Crvena zvezda (SRB) v CSKA Moskva (RUS)*
Lyon (FRA) v Villarreal (ESP)
Real Sociedad (ESP) v Salzburg (AUT)
Partizan (SRB) v Viktoria Plzeň (CZE)
FCSB (ROU) v Lazio (ITA)
Ludogorets (BUL) v AC Milan (ITA)
Astana (KAZ) v Sporting CP (POR)
Östersund (SWE) v Arsenal (ENG)
Marseille (FRA) v Braga (POR)

Kesemua perlawanan akan berlangsung pada 15 (perlawanan pertama) dan 22 (perlawanan kedua) Februari 2018.

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018

Road to Lyon, Perancis

23/02/18: Undian 16 pasukan terakhir
08/03/18: Peringkat 16 pasukan terakhir (perlawanan pertama)
15/03/18: Peringkat 16 pasukan terakhir (perlawanan kedua)
16/03/18: Undian peringkat suku akhir
05/04/18: Peringkat suku akhir (perlawanan pertama)
12/04/18: Peringkat suku akhir (perlawanan kedua)
13/04/18: Undian separuh akhir & peringkat akhir
26/04/18: Peringkat separuh akhir (Perlawanan pertama)
03/05/18: Peringkat separuh akhir (Perlawanan kedua)
16/05/18: Peringkat akhir (berlangsung di Stade de Lyon, Lyon)

Senarai Pasukan Pusingan Kalah Mati UEFA Champions League Dan Europa League 2017/2018
Stade de Lyon, Lyon

Jadi di mana pasukan anda? di UCL ka? ataupun di UEL? Pasukan aku semestinya Manchester United. Boleh pergi jauh tu. hehe Apa-apapun kesemua perlawanan agak seimbang dan mungkin ada beberapa perlawanan tumpuan antaranya adalah Real Madrid dan PSG. Jadi korang boleh bookmark page ni, nanti boleh tengok balik tarikh-tarikh setiap perlawanan. 

sumber: UEFA.com
Share:

2 comments:

  1. e'in tak layan pulak bola.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa. boleh bagi kepada yang minat bola hehe

      Delete