Cara Daftar e-Wallet Untuk Tebus RM30 Daripada Kerajaan Melalui Program eTunai Rakyat

cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

Baru-baru ini, Kementerian Kewangan melalui Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan pelaksanaan initiatif e-Tunai Rakyat sebanyak RM450 juta dengan RM30 bagi setiap orang. Jadi hari ini, secara rasminya 3 aplikasi e-Wallet Malaysia terlibat iaitu Boost, Touch 'N Go dan GrabPay


Jadi bermula 15 Januari 2020 hingga 14 Mac 2020, korang boleh tebus RM30 melalui mana-mana aplikasi e-Wallet yang disenaraikan di atas bagi program e-Tunai Rakyat ini. Kiranya, kalau korang nak RM30 tu secara percuma, korang kene download antara 3 aplikasi tersebut dan tebus kemudiannya.


Melalui pengumuman daripada 3 aplikasi tersebut, setiap rakyat Malaysia yang memenuhi syarat adalah layak untuk menerima RM30 sekali sahaja melalui Program e-Tunai Rakyat ini.


Jadi macam mana nak mohon? Apa syarat-syarat ditetapkan? Baca lagi di bawah 

Syarat Permohonan Mendapatkan e-Tunai Rakyat RM30


Secara asasnya, syarat permohonan bagi kesemua aplikasi e-Wallet yang ditetapkan adalah sama, iaitu :
  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun dan ke atas untuk tahun 2020
  3. Pendapatan adalah bawah daripada RM100,000

Cara Tebus e-Tunai Rakyat RM30


#1 - Aplikasi e-Wallet Boost


cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

Hadiah tahun baru untuk korang la ni kan!

Dalam tempoh yang ditetapkan, semua rakyat Malaysia boleh tebus RM30 menerusi aplikasi Boost. Jadi korang perlu muat-turun aplikasi Boost terlebih dahulu

Download Aplikasi Boost

Kemudian, masukkan kod aimfjhw untuk dapatkan RM5 percuma


Tatacara Tebus RM30 Menggunakan Aplikasi Boost

  1. Muat-Turun Aplikasi Boost
  2. Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya
  3. Upgrade akaun Boost kepada akaun Premium dan Verify akaun tersebut
  4. Dapatkan RM5 cashback bagi pemula yang berbelanja RM10 yang pertama
  5. Klik pada butang e-Tunai Rakyat bermula pada 15 Jan 2020 ini.
  6. Klik 'Get Ready to Claim e-Tunai' dan ikuti langkah seterusnya seperti yang dipaparkan
  7. Selesai! Korang boleh gunakan terus RM30 yang ada di dalam e-Wallet Boost korang
cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

maklumat lanjut : facebook Boost

#2 - Aplikasi Touch 'N Go 


cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

Download Aplikasi Touch 'N Go

Kemudian, masukkan kod p4twbk untuk dapatkan 3 kali tol percuma


Tatacara Tebus RM30 Menggunakan Aplikasi Touch 'N Go

  1. Download aplikasi Touch ‘n Go eWallet
  2. Verify akaun Touch ‘n Go eWallet korang
  3. Kemudian tekan dan tebus RM30 bermula 15 Januari 2020.
  4. Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam e-Wallet
cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet


#3 - Aplikasi GrabPay


cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

Download Aplikasi GrabPay

Tatacara Tebus RM30 Menggunakan Aplikasi GrabPay

  1. Download aplikasi Grab
  2. Verify akaun GrabPay korang
  3. Kemudian tekan dan tebus RM30 bermula 15 Januari 2020.
  4. Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam e-Wallet
cara daftar etunai rakyat rm30 e-wallet

maklumat lanjut : www.grab.com/my/pay/

18/Post a Comment/Comments

  1. Ooo baru tahu tentang inisiatuf eTunai rakyat. RM30 pun rezeki kan..bak kata pepatah rezeki jangan ditolak..hehe

    ReplyDelete
  2. kiranya 1 app rm30, boleh download tiga tiga ke cemana haha

    ReplyDelete
  3. Bagus ada apps macam ni. Boleh dapat cashback. Duit tu boleh shopping lain pulak

    ReplyDelete
  4. Sis dah ada e-wallet tapi blm pernah guna untuk membeli-belah melainkan secara online je.

    ReplyDelete
  5. Kita memang ada apps berikut. Tak sabar tunggu 15 Jan 2020. Hehee... Benefit rugi laaa tak ambik kannn

    ReplyDelete
  6. Wah wah wah... This is a good news for me tooooooo... Lolz. Now life is even easy with apps

    ReplyDelete
  7. Yes. Rawlins tunggu masa je nie nak claim kat ewallet tu. Thanks kerajaan di atas bantuan nie.

    ReplyDelete
  8. Senang bila gunakan apps ni, tak payah nak bawa cash bnyak2. Boost app memang one of the best juga.

    ReplyDelete
  9. Waah best ni. Baru tau pasal benda ni seb baik baca entry ni. Nak donlod apps ni

    ReplyDelete
  10. Terima kasih kerajaan atas inisiatif ni. Nanti nak claim e wallet ni :) Thanks jugak kat aiman sebab share pasal ni.

    ReplyDelete
  11. Ya..terima kasih infonya, semalam dah share kat anak suruh dia buat, menjadi juga..Sis dah buat juga dah lama...makaseh Aiman...

    ReplyDelete
  12. wah, kerajaan baik hati belanja rakyat ke ni.ke suh ramai2 guna ewallet jer pasni..tapi e wallet ni bahaya tak kalau handphone hilang ke?

    ReplyDelete
  13. Baru tahu pasal ni. Kena catat dan simpan supaya boleh tebus 15 Januari nnt. Thanks sharing

    ReplyDelete
  14. Yang dah ade akaun mmg terus masuk ke ape.. Hehehe.. Bgusla ade duit masuk peecuma.. Tng ni mwng kadg guna

    ReplyDelete
  15. thanks info ni, bolehlah tebus duit tu nanti kan. best ada duit masyuk

    ReplyDelete
  16. aku pengguna e-wallet. cume belum verify account

    ReplyDelete
  17. Semalam buat tak jadi today try lagi yeay! dah berjaya tapi kena tunggu 3 hari verification pulok!

    ReplyDelete

Post a comment

Recommended