Cara Pergi Ke Nami Island Dari Seoul, Korea

Cara pergi ke Nami Island dari Seoul

Mungkin anda bercadang untuk datang ke Nami Island selama berada di Korea. Tapi tak tahu cara terbaik untuk pergi ke sana. Jadi anda boleh ikuti perkongsian ini berdasarkan pengalaman sendiri bergerak dari Seoul.

Alhamdulillah, aku sempat berada seharian di Nami Island ketika 6 hari berada di Korea pada Mac sebelum ini. Dalam itu juga, aku sempat kongsikan pengalaman bersama itinerari lengkap sebagai panduan untuk anda yang ingin datang ke sini.

Secara asasnya, kalau anda research di internet ada 3 cara untuk anda pergi ke Nami Island iaitu dengan menaiki train (ITX atau subway), shuttle bus dan memandu kereta sendiri.

Tapi untuk pengalaman aku sendiri menaiki train subway dan dan bagi aku adalah yang terbaik kerana ianya adalah yang paling murah dan tidaklah terlalu lama perjalanannya. Untuk perjalanan daripada Hongik Universiti ke Nami Island dengan jarak lebih kurang 80km hanya mengambila masa 2 jam 10 minit sahaja.

Sebelum itu, aku juga akan terangkan secara ringkas untuk cara-cara lain juga untuk anda pergi ke Nami Island.

Cara pergi ke Nami Island dari Seoul

#1.  Cara Untuk Pergi Ke Nami Island Dengan Kereta

Mungkin selama di Korea, anda hanya sewa kereta dan buat keputusan untuk mamandu sahaja terus ke Nami Island. Pasti ianya pilihan terbaik kerana anda sudah memiliki kereta dan lebih selesa kerana anda tidak perlu menunggu dan bebas untuk bergerak pada bila-bila masa.

Tapi sekiranya anda tidak menyewa kereta tapi ingin buat tempahan khas secara private untuk ke Nami Island, anda boleh sahaja tempah Seoul and Suburbs Private Car Charter yang disediakan juga bersama driver.

Naik kereta ke Nami Island

Anda boleh memandu dengan hanya berpandukan Naver App yang hanya mengambil masa 1 jam 26 minit sahaja. Anda akan terus dibawa ke Jeti Nami Island.

#2.  Cara Untuk Pergi Ke Nami Island Dengan Shuttle Bus

Selain itu, jika anda tidak ada masa untuk rancang perjalanan untuk ke Nami Island, anda boleh sahaja menggunakan Shuttle Bas yang disediakan. Mungkin antara pilihan yang paling mudah berbanding naik train kerana ianya akan bawa anda terus ke Nami Island dan kawasan sekitar daripada bandar Seoul.

Naik shuttle bus ke Nami Island

Terdapat 3 tempat pickup point untuk anda naik tour bus tersebut iaitu di Hongik Univ. Station, Myeondong Station, dan Dondaemu History & Culture Park Station. Dari sinilah, ianya akan bawa anda terus ke Nami Island serta tempat-tempat menarik yang lain.

Anda boleh pilih tarikh yang sesuai dengan anda. Bukan itu sahaja, anda boleh pilih tempat menarik mana lagi yang anda boleh lawati selain Nami Island. Kerana diberhampiran, anda boleh pergi ke Petit France, Italian Village, Gangchon Rail Bike, Garden of Morning Calm dan ramai lagi.

Anda boleh buat tempahan shuttle bus to Nami Island disini dan pilih mengikut pakej yang ditetapkan. Berbaloi untuk anda habiskan seharian luar daripada bandar Seoul.

#3.  Cara Untuk Pergi Ke Nami Island Dengan Train

Cara ketiga untuk anda pergi ke Nami Island adalah dengan menaiki train daripada banda Seoul terus ke Nami Island iaitu sama menggunakan ITX Train atau Subway

a)  Dengan menggunakan ITX Train

Jika anda menggunakan ITX Train, anda tidak boleh menggunakan kad T-money anda. Oleh itu, anda perlu beli tiket khas terlebih dahulu. Anda boleh buat sama secara tempahan awal atau reservation terlebih dahulu atau boleh beli tiket di stesen.

Untuk buat tempahan awal, anda boleh buat di website Korail disini dan kemudian ikut arahan sehingga selesai. Anda boleh naik di 2 tempat iaitu sama ada di Yongsan Station atau Cheongnyangi Station. Perjalanan hanya mengambil lebih kurang 60 minit sahaja terus ke Gapyeong Station.

Cara naik ITX train ke Nami Island

Untuk info, train station paling hampir di Nami Island adalah di Gapyeong Station. Jadi kalau anda naik train, boleh search untuk turun di stesen tersebut sebelum ambil bas untuk terus ke jeti Nami Island sebelum ke pulau tersebut.

Harga untuk ITX Train adalah 6,900 Won untuk sehala. Jadi kalau return ticket lebih kurang 13,800 Won (~RM48)

b)  Dengan menggunakan subway

Cara yang paling murah untuk yang nak pergi ke Nami Island dan cara ini aku gunakan adalah dengan menaiki Subway sahaja. Walaupun ianya mengambil masa yang lama sekitar 2 jam, tetapi ianya murah dan mudah kerana anda boleh gunakan T-money sepanjang perjalanan.

Cara naik train subway ke Nami Island

Aku buat pilihan ini sebab tidak mahu terikat dengan jadual waktu sebagai contoh jika menaiki bas. Kemudian memang nak spent seharian perjalanan dan berada di Nami Island. Jadi masa bukanlah masalah walaupun ianya mengambil masa yang lama. Tambang juga murah sekitar 1,500 Won sahaja. Jika pergi balik, baru 3,000 Won (~RM10) sahaja.

Caranya aku bergerak daripada Hongik Univ. Station dan ambil Line Gyeongui-Jungang dan kemudian tukar train di Mangu Sation dengan ambil Line Gyeongchun untuk terus ke Gapyeong Station.

Dari Gapyeong Station Ke Nami Island

Jika anda menaiki train sama ada ITX Train atau Subway, anda akan turun di Gapyeong Station. Jadi dari sini anda juga ada 3 pilihan untuk terus ke Nami Wharf (jeti) iaitu dengan teksi, menaiki bas singgah (harian) atau tour bus.

i)  Teksi

Anda boleh ambil taksi daripada Gapyeong Station ke jeti Namis Island dengan harga 4,000 Won untuk sebuah iaitu sekitar 4 orang. Anda boleh dapatkan teksi betul-betul di perhentian Gapyeong Station tersebut. Hanya ambil masa 5 minit untuk sampai ke jeti.

ii)  Tour Bus

Untuk tour bus, anda perlu menunggu betul-betul hadapan stesen Gapyeong (tidak perlu seberang jalan). Disini anda perlu tunggu bas berwarna merah atau hijau yang tertulis Gapyeong City Tour Bus. Anda boleh beli tiket di dalam bas. Boleh bayar menggunakan T-money atau secara cash iaitu dengan harga 8,000 Won (dewasa) dan 6,000 (kanak-kanak). Bawah 3 tahun percuma.

Naik tour bus ke Nami Island

Hanya mengambil masa 5 minit sahaja untuk sampai ke jeti Nami Island. Tetapi yang menariknya, bas ini juga anda boleh naik untuk pergi ke kawasan sekitar dan tempat-tempat menarik tanpa had untuk seharian. Anda boleh pergi ke Petite France, Gapyeong Rail Bike dan Morning Calm.

Anda boleh tengok jadual dibawah untuk waktu perjalanan bagi Gapyeong City Tour Bus. Jadi anda boleh rancang bila untuk datang dan pulang dari Nami Island selepas ini.

Jadual tour bus ke Nami Island

iii)  Bas Harian

Seperti biasa, cara yang paling murah tetapi tetap sampai ke Nami Island adalah dengan menaiki bas harian sahaja. Untuk pergi ke jeti Nami Island, anda hanya perlu tunggu di perhentian bas sebarang jalan di Gapyeong Station dan kemudian ambil bas no. 10-4 yang akan bawa anda terus ke jeti Nami Island. Ambil masa 5 minit sahaja

Bas biasa ke Nami Island

Anda hanya perlu swipe T-money dengan harga 1,250 Won sahaja. Jadi kalau pergi balik, baru 2,500 Won (~RM8.50).

Anda juga boleh rujuk jadual waktu perjalanan bas tersebut bagi memudahkan anda rancang pergi dan balik ke Nami Island.

Jadual bas biasa ke Nami Island

Terus Ke Nami Island

Jadi sekiranya anda sudah sampai ke jeti Nami Island, anda ada dua pilihan untuk ke Nami Island iaitu dengan menaiki feri atau skyline zipwire dengan terbang terus ke pulau tersebut.

Untuk zipwire berharga 49,900 Won (~RM170). Anda akan merentasi sungai untuk terus ke Nami Island yang hanya mengambil masa 1 minit sahaja. Anda boleh dapatkan pas secara online disini atau beli di kaunter. Harga tersebut adalah termasuk untuk feri ketika pulang. Tiada zipwire untuk pulang tau.

Skyline Zipwire ke Nami Island

Manakala untuk tiket feri pula, juga anda boleh beli tiket disini secara online atau beli di kaunter dengan harga 16,000 Won (~RM54) untuk dewasa dan 13,000 Won untuk kanak-kanak. Bawah 3 tahun percuma. Ianya tiket untuk pergi dan balik.

Naik Feri ke Nami Island

Waktu perjalanan feri adalah setiap 10 minit dari pukul 9.00 pagi hingga 6.00 petang. Nami Island dibuka seawal 8.00 pagi dan tutup pada pukul 9.00 malam.

Jadual feri ke Nami Island

Jumlah Kos Keseluruhan

  • Hongik Univ ke Gapyeong Station (Subway) = 1,500 Won (3,000 Won Return)
  • Gapyeong Station ke Jeti Nami Island (Bas) = 1,250 Won (2,500 Won Return)
  • Tiket Nami Island (Feri) = 16,000 Won
  • Total = 21,500 Won (~RM74)

Kesimpulan

Untuk pengalaman aku sendiri bergerak seramai 14 orang. Tiada masalah untuk aku menggunakan Subway terus ke Nami Island. Lagi pula, kami memang setiap hari menggunakan Subway dari Hongik Univ. Station tersebut. Jadi sudah biasa semuanya.

BACA : Itinerari 6 Hari Berada Di Seoul, Korea

Walaupun ambil masa yang lama, tapi kami keluar rumah awal, jadi sampai awal dan kami juga pulang tidak terlalu lewat. Just nice sahaja. Lagi pula perjalanan kami lebih murah. Orang dalam train pun tak ramai. Jadi memang kami duduk sahaja sepanjang perjalan sambil menikmati keindahan pemandangan alam semula jadi.

Semoga perkongsian ini bermanfaat terutamanya untuk anda yang baru sahaja bercadang untuk ke Nami Island, Korea.

Bercuti sekeluarga di Nami Island

Aiman
Aiman Suka kongsikan info menarik dan pengalaman sendiri berkaitan pelbagai perkara | aiman6991@gmail.com

1 comment for "Cara Pergi Ke Nami Island Dari Seoul, Korea"

Comment Author Avatar
Salam, maaf bertanya... kiranya posible la kan untuk kita gerak dari incheon ke nami island ( menginap di sekitar nami island) and esoknya baru naik ferry ke pulang... boleh suggest penginapan di sekitar gapyeong?