Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019 - Aiman Abdullah ايمان عبد الله
News Update
Loading...

Saturday, 28 December 2019

Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019
Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Laman Web antara kandungan utama yang berada di dalam dunia Internet. Jika lihat sekarang pun, kalau sambung internet sahaja di smartphone atau laptop, perkara utama yang dicari adalah sesebuah laman web. Jangan ingat, laman web hanya website MOE, laman web universiti dan sebagainya tetapi jika ia mengandungi URL (Uniform Resource Locator) ianya adalah laman web. Google.com itu laman web, Facebook.com itu laman web dan banyak lagi.

Baca Juga : 10 Page Facebook Paling Popular Di Malaysia Tahun 2019

Jadi dalam banyak-banyak laman web yang ada di dunia dan khususnya di Malaysia, Alexa.com iaitu sebuah laman web yang menyediakan data dan analisis dunia Internet. Melalui Alexa.com ini, kita dapat tahu kedudukan dan prestasi sesebuah laman web di dalam dunia Internet.

Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Bagi blogger pula, disini juga anda boleh lihat prestasi blog korang juga melalui Alexa.com. Korang boleh klik disini untuk masukkan URL blog atau terus taip www.alexa.com/siteinfo/aimanabdullah.com


Jadi jom kita lihat senarai laman web utama yang paling banyak dilawati dengan pretasi berdasarkan kedudukan di dalam dunia dan Malaysia bagi tahun 2019

20 Laman Web Terbaik Utama Dunia


Enjin percarian, Google.com mendapat tempat pertama dimana ramai pengguna lawati dan menggunakan laman web tersebut juga diikuti dengan Youtube.com. Jika dilihat pada kedudukan no 3 ianya merupakan laman web shopping daripada negara China. Lihatlah betapa besarnya pengguna dan pengaruh negara China itu sendiri.

  1. Google.com
  2. Youtube.com
  3. Tmall.com
  4. Facebook.com
  5. Baidu.com
  6. Qq.com
  7. Sohu.com
  8. Taobao.com
  9. Login.tmall.com
  10. Amazon.com
  11. Yahoo.com
  12. Wikipedia.org
  13. 360.cn
  14. Jd.com
  15. Weibo.com
  16. Sina.com.cn
  17. Pages.tmall.com
  18. Reddit.com
  19. Live.com
  20. Vk.com
Untuk senarai top 50 : Klik Sini


20 Laman Web Terbaik Malaysia


Jika dilihat kedudukan 1 dan 2 sama seperti kedudukan laman web terbaik dunia iaitu Google.com dan Youtube.com. Paling menarik minat aku adalah blogspot.com berada di dalam top 10. Jadi sebenarnya di Malaysia, masih ramai mempercayai laman web blogspot.com dan pastinya masih ramai blogger yang menggunakan blogspot. 

  1. Google.com
  2. Youtube.com
  3. Google.com.my
  4. Yahoo.com
  5. Maybank2u.com.my
  6. Shopee.com.my
  7. Okezone.com
  8. Facebook.com
  9. Wikipedia.org
  10. Blogspot.com
  11. Lazada.com.my
  12. Goody25.com
  13. Lowyat.net
  14. Cimbclicks.com.my
  15. Live.com
  16. Paultan.org
  17. Pbebank.com
  18. Mudah.my
  19. Moe.gov.my
  20. Agoda.com
Blog aku berada di dalam kedudukan 20, 2015 aimanabdullah.com

Untuk senarai top 50 : Klik Sini

Jika korang berminat untuk ketahui lebih lanjut berkaitan Top Site daripada Alexa.com ini, korang boleh pergi ke laman web https://www.alexa.com/topsites. Disini masih banyak ciri yang boleh dilihat sama ada mengikut negara atau mengikut kategori.

Kongsikan Artikel Ini

5 comments

  1. shopee dah melangkahi fb. trend membeli belah online memang top kat shopee ^_^

    ReplyDelete
  2. menarik, tak sangka shopee lebih banyak di cari dari lazada... yelah lazada banyak buat hal

    ReplyDelete
  3. Haaa ada ja yahoo.com dalam senarai, sapa entah dok cakap yahoo dah ketinggalan zaman, konon orang dah tak pakai yahoo mail....ada ja lagi, masih dicari..😂

    ReplyDelete
  4. mmg google dan youtube mama byk masuk

    ReplyDelete

Notifikasi
Jangan lupa kongsikan blog ini dengan rakan anda. Terima kasih
Done