Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Biasa update status di Facebook tapi tak tahu cara nak buat tulisan bold? Meh sini aku tunjukkan caranya disini. Sekarang ada antara copy writing yang diaplikasikan di wall facebook menggunakan variasi tulisan termasuklah tulisan bold atau ditebalkan.

Biasa kalau kita update di Whatsapp terutamanya, kita boleh variasikan tulisan kita tersebut sama ada bold, italic, underlines dan sebagainya dengan hanya pilih dan klik sahaja. Ianya juga mudah kalau tulis di Word, Blog ini tertumanya tetapi tidak di Facebook.

Baca Juga : Senarai Laman Web Utama Yang Paling Banyak Dilawati Tahun 2019

Di Facebook, mereka tidak menyediakan kemudahan tukar tulisan seperti Whatsapp walaupun kini ianya berada di bawah payung yang sama. Jadi apa ciri yang ada di Whatsapp, ada yang tidak boleh diguna pakai di Facebook atau Instagram dan sebaliknya. Tetapi jika sedekad yang lalu, anda boleh sambungkan code extension di tulisan tersebut dan akan bertukar tulisan tersebut seperti

<b>contoh tulisan</b> untuk bold
<u>contoh tulisan </u> untuk underlines
<i>underlines</i> untuk italic


Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Kini tahun 2020, kod extension ini tidak lagi berfungsi di laman Facebook. Kalau anda cuba masukkan di wall dan update status, ianya hanya tulisan biasa sahaja. Tetapi jangan risau, sebenarnya ada je caranya kalau korang nak juga update tulisan bold di status Facebook.


Update Tulisan Bold Di Status Facebook


Korang tidak perlukan kod extension untuk update tulisan bold di status Facebook tetapi korang hanya perlukan pertolongan website luar sahaja untuk tukarkan tulisan tersebut. Bagaimana caranya? Jom tengok sini

  1. Tulis dahulu atau update status anda di wall Facebook sebelum tekan Post
  2. Ambil dan copy mana-mana ayat yang ingin di bold kan tulisan tersebut
  3. Buka laman web Yaytext's bold text generator dan kemudian paste tulisan tersebut atau tulis sahaja apa-apa perkataan diruang yang disediakan.
  4. Kemudian pilih mana-mana variasi tulisan (seperti bold atau italic). Jika berpuas hati dan klik Copy.
  5. Kemudian boleh la paste semula di wall Facebook anda. 
  6. Selesai! 
Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Cara Update Tulisan Bold Di Status Facebook

Maaflah typo sikit dalam gambar diatas. hahaha apa-apapun semoga tips ini sampai kepada korang yang ingin mencari penyelesaian terhadap cara update tulisan bold di status Facebook kan. Kalau rasa bermanfaat, jangan lupa share tips ni kepada yang lain keh.

5/Post a Comment/Comments

  1. menarik, walaupun selalu tak pernah try untuk boldkan...

    ReplyDelete
  2. boleh cuba lepas ni!

    jemput singgah ke blog saya https://najihahzahid38.blogspot.com/2020/01/how-to-be-closer-with-allah.html

    ReplyDelete
  3. ooo macam code html juga ye.. baru mama tau

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah menjadi dan berguna tq boss

    ReplyDelete
  5. Terima kasih tuan,atas perkongsian ilmu..

    ReplyDelete

Post a comment

Recommended